| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/02/23

 

Μάλιστα

Αν και ως πρώτη είδηση στα ΜΜΕ έπαιξε πως είχαμε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών, κάτι ομολογουμένως πολύ ευχάριστο …. Υπάρχουνε αρκετά πράγματα που πρέπει κανείς να συζητήσει βλέποντας τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αφού αρχικά επαναλάβουμε πως παρά τα όσα έχουμε περάσει τα 10 χρόνια της κρίσης. Με κάποια διάθεση υπερβολής, ελάχιστα έχουνε αλλάξει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, παρά ίσως την φτωχοποίηση αρκετών εργαζομένων, που είδανε τους πραγματικούς τους μισθούς να μειώνονται μέχρι και 50% τα τελευταία χρόνια.

Πάμε να δούμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, στα 38,37 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σημαντικά διευρυμένο σε σχέση με τα 25,46 δισ. ευρώ του 2021.

Το ακόμη πιο αρνητικό είναι πως το συγκεκριμένο έλλειμμα είναι το δεύτερο υψηλότερο, από το 2008 και τα 44,3δις ευρώ. Και μπορεί οι εξαγωγές να κατέγραψαν διαχρονικό ρεκόρ, με την αξία τους να αγγίζει τα 55δις ευρώ, αλλά η αξία των εισαγωγών ήταν σχεδόν διπλάσια, καθώς ανήλθε σε 93δις ευρώ, επίσης διαχρονικό ρεκόρ, με το έλλειμμα σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, όπως ήδη αναφέραμε.

Γίνεται αντιληπτό πως ο βασικός λόγος ήτανε οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ). Ωστόσο μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και χωρίς τα πετρελαιοειδή, γεγονός που δεν υπάρχει αμφιβολία πως προβληματίζει.

Για την ιστορία, η συνολική αξία των εισαγωγών το 2022 ανήλθε στο ποσό των 93.048,3 εκατ. ευρώ, έναντι 65.457,3 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 42,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση κατά 12.678,7 εκατ. ευρώ ή κατά 25,9% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 12.406,5 εκατ. ευρώ ή 25,5%, σε σχέση με το 2021.

Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2022 ανήλθε στο ποσό των 54.676,4 εκατ. ευρώ, έναντι 39.997,0 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 36,7%. Η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 6.202,9 εκατ. ευρώ ή 21,4% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.215,7 εκατ. ευρώ ή 21,6%, σε σχέση με το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2022 ανήλθε σε 38.371,9 εκατ. ευρώ, έναντι 25.460,3 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 50,7%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε αύξηση κατά 6.475,8 εκατ. ευρώ ή 32,5% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.190,8 εκατ. ευρώ ή 31,1%.

 

 

Συνοψίζοντας

Θέλετε να σας συνοψίζουμε όλα τα παραπάνω. Το γράφουμε σε κάθε ευκαιρία. Νιώθουμε πως πραγματικά όλα αυτά τα τελευταία 10-12 χρόνια δεν έγινε τίποτα στη χώρα. Για να μην γινόμαστε υπερβολικοί, έγιναν ελάχιστα. Το μόνο ουσιαστικό που έγινε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ήτανε η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, με μισθούς που ακόμη και σε ονομαστικούς όρους πλησιάζουνε τα επίπεδα βαλκανικών χωρών. Τώρα αν μιλήσουμε για πραγματικούς μισθούς (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος ζωής της χώρας), υπάρχουνε επίσημες έρευνες με βάση τις οποίες η χώρα έχει από τους χαμηλότερους (πραγματικούς) μισθούς σε όλη την Ευρώπη.

 

 

 

Ενδιαφέρον

Πάμε τώρα σε ένα ενδιαφέρον στατιστικό …. Με βάση την τελευταία έρευνα της Gallup, το 50% των Αμερικανών δηλώνουνε πως είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με αυτήν που ήτανε πριν από έναν χρόνο. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, πως από το 1976 που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα, οι μοναδικές φορές με ποσοστά 50% και άνω είναι δύο, το 2008 και 2009 που είχαμε και τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

 

Ρωσία

Πάμε σε μια ενδιαφέρουσα είδηση από τη ρωσική οικονομία. Αρχικά να θέσουμε κάποια ερωτήματα. Όλοι αυτοί που έλεγαν πως ο μεγάλος στρατηλάτης δεν έχει ανάγκη; …. Και πως ο Πούτιν θα κερδίσει την Ευρώπη; Και πως δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη γιατί θα πουλάει το αέριο και το πετρέλαιο στην Κίνα και το Ιράν. Και πως στο τέλος οι ευρωπαίοι θα πέσουνε τα πόδια του ….. Συνεχίζουνε να είναι σίγουροι; Εμείς πάντως την άποψη μας για τις επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία, σας την έχουμε πει από την πρώτη στιγμή του πολέμου, συνεχίζοντας να δίνουμε πιθανότητες μέσα στο 2023 να έχουμε και πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία.

Οι επιπτώσεις λοιπόν των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική εικόνα της Ρωσίας καθώς μειώνονται τα έσοδά της και αυξάνονται οι αμυντικές της δαπάνες με αποτέλεσμα να διευρύνεται το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τον Ιανουάριο η Ρωσία εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο σχεδόν των 25 δισ. δολαρίων, συγκεκριμένα 24,78 δισ. δολ., που ήταν το υψηλότερο για τον συγκεκριμένο μήνα, τουλάχιστον από το 1998 και μετά. Αιτία είναι βέβαια η μείωση των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Στο μεταξύ, στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, αιτία ήταν η πτώση στις τιμές του αργού Ουραλίων που αποτελούν το κύριο μέρος των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου αλλά και η σημαντική πτώση στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις περισσότερες εισαγωγές αργού και διυλισμένων καυσίμων διά θαλάσσης, καθώς και το πλαφόν στις τιμές από το G7.

 
 

Το CNN και το θαύμα της ΕΜΑΚ στη Χατάϊ

Κλείνοντας και όπως τώρα έγραψε ο “Βηματοδότης” …. Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christina Macfarlane έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και καθώς μιλούσε ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις οθόνες του CNN η εικόνα ενός Τούρκου και ενός Έλληνα διασώστη να σώζουν ένα νεαρό κορίτσι στην επαρχία Χατάι.. Η εικόνα συγκλονιστική: «Τη βλέπουμε», είπε η Christina «στους δέκτες μας αυτή τη στιγμή. Και όπως λέτε, είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή τα έθνη να παραμερίσουν τις διαφορές τους ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν αυτούς που το χρειάζονται απεγνωσμένα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά: «Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας πολιτικά, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό». Κατά τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει μια έντονη εκδήλωση συμπόνιας και καλής θέλησης προς την Τουρκία, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό όταν αντικρίζεις τέτοιου είδους εικόνες. Οι εικόνες που έβλεπαν εκείνη την ώρα οι τηλεθεατές του CNN ήταν πολύ δυνατές, τόσο που όπως είπε ο κ. Μητυσοτάκης «χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας».

***

Ανάρτηση Πρωθυπουργού στα τούρκικα: Χτίζονται γέφυρες

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στα… τούρκικα έγραψε: «Τέτοιες στιγμές πιστεύω ότι υπάρχει μια έντονη εκδήλωση συμπόνιας και καλής θέλησης προς την Τουρκία, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό όταν αντικρίζεις τέτοιου είδους εικόνες. Εν τέλει, δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή -ίσως την έχετε δείξει- ενός Έλληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum