| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/06/22

 

 

Tragic

 

Από τα χρόνια της κρίσης έχουμε σχολιάσει πως το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο ελάχιστοι ασχολούνται (πριν από χρόνια σχεδόν ούτε καν το συζητούσε κανείς), ωστόσο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα μας και θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή είναι δύο προβλήματα από αυτά που δε φαίνονται και κανείς δεν ασχολείται. Ωστόσο ετησίως στοιχίζουνε αρκετά δις ευρώ στην ελληνική οικονομία, ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για μια μικρή και φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα.

 

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια τελευταία έκθεση, την οποία πρέπει όλοι μας να διαβάσουμε προσεκτικά:

 

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 441.000 (-4%) την περίοδο 2011-2021. Σε αυτή την εξέλιξη συνεισέφερε η σημαντική άνοδος των μεταναστευτικών εκροών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι γεννήσεις στην Ελλάδα υποχωρούν ήδη από το 1980. Ειδικότερα, ο συντελεστής γονιμότητας έχει υποχωρήσει σε κάτω από 1,5 μονάδες (επίπεδο που δεν αρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, από 2,1-2,5 μονάδες τις δεκαετίες των 1960 και 1970.

 

Το ανησυχητικό αυτό δεδομένο καταγράφεται στη μελέτη με θέμα «Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής», που χρηματοδοτήθηκε από τη Eurobank, υλοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο συνέδριο «Δημογραφικό - Η Μεγάλη Πρόκληση», παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 - μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021. 

 

Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

 

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο (υψηλής μετανάστευσης), ο πληθυσμός θα μειωθεί μεταξύ του 2022 και του 2100 κατά 16% σε 8,9 εκατ., ενώ η συρρίκνωση του πληθυσμού αναμένεται να είναι της τάξεως του 45% σε περίπτωση μηδενικών μεταναστευτικών ροών (σε 5,7 εκατ. το 2100).

 

Οι δημογραφικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας καταγράφονται πλέον και στα μεγέθη του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος. Ήδη, ο αριθμός των μαθητών της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου σημείωσε πτώση κατά 16,5% την πενταετία 2014-2019. Έως το τέλος των δημογραφικών προβολών το 2100, ο αριθμός των μαθητών των πρώτων δυο βαθμίδων εκπαίδευσης αναμένεται να μειωθεί κατά 32,1% (413 χιλ. λιγότεροι μαθητές).

 

Η ίδια μελέτη διαπιστώνει πως η ανάλυση των δημογραφικών τάσεων και προβολών αναδεικνύει την ανάγκη για την εφαρμογή δημογραφικών πολιτικών για ενίσχυση της γονιμότητας και βελτίωση του μεταναστευτικού ισοζυγίου, με σκοπό τον μετριασμό της γήρανσης του πληθυσμού. Καθώς όμως οι θετικές επιδράσεις από αυτά τα μέτρα δεν αναμένεται να αποτυπωθούν σύντομα στους δημογραφικούς δείκτες, οι αναμενόμενες δημογραφικές μεταβολές αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρές προκλήσεις για μια σειρά από τομείς κοινωνικής πολιτικής. Επομένως, απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων πολιτικής, τόσο στην κατεύθυνση μετριασμού των δημογραφικών μεταβολών μακροπρόθεσμα, όσο για την προσαρμογή των βασικών τομέων πολιτικής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 
 

 

Ασφαλιστικό

 

Όπως επίσης χαρακτηριστικά έχουμε γράψει ….. Είναι σχεδόν αστείο να μιλάμε για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα όταν έχουμε τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Βιώσιμο ασφαλιστικό και δημογραφικό πρόβλημα δεν πάνε μαζί.

 

Χαρακτηριστική λοιπόν ήταν μια πρόσφατη έρευνα την οποία είχαμε παρουσιάσει και πριν λίγο καιρό και την οποία στάθηκε και ένα χθεσινό δημοσίευμα του Ο.Τ.

 

Ειδικότερα, καθοριστικό ρόλο στην – έτι περαιτέρω – επιδείνωση του ασφαλιστικού προβλήματος διαδραματίζουν, η μείωση των γεννήσεων, ο διπλασιασμός των ηλικιωμένων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που επιδεινώνουν περαιτέρω τα στοιχεία της ήδη απασφαλισμένης δημογραφικής βόμβας και θέτουν, εν αμφιβόλω, το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και τη δυνατότητα παροχής εγγυημένων συντάξεων.

 

Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου) και του αναλογιστή κ. Β. Μπέτση (διδάκτορα στο ίδιο πανεπιστήμιο) που προβάλει τα σημερινά στοιχεία στο έτος 2070, κατά το έτος αυτό « το εργατικό δυναμικό θα  μειωθεί σε σχέση με το  2020  κατά 31%, ενώ οι συνταξιούχοι θα  αυξηθούν κατά 13%  σε σχέση με το 2020».

 

Ο πληθυσμός της χώρας μας εκτός από μειωμένος, εμφανίζεται και εξαιρετικά γηρασμένος. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων από 34,6 το 2019 υπολογίζεται σε 59,9 το 2070. «Το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά, μεταξύ των άλλων, τομείς όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική ασφάλιση», εκτιμούν οι δύο ερευνητές.

 

Δραματική είναι η αύξηση στις συνταξιοδοτικές και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ η μείωση του εργατικού δυναμικού δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα χρηματοδότησης του συστήματος.

 

Σε παλαιότερες μελέτες τους οι ίδιοι ερευνητές είχαν εκτιμήσει ότι «για την κάλυψη του ελλείμματος που προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα απαιτείται επιπλέον μείωση των συντάξεων κατά 30%, απλώς μόνο για να διατηρηθεί εν ζωή το ασφαλιστικό σύστημα».

 

Η μελέτη για το δημογραφικό εκτιμά ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται μέχρι το 2065. Θεωρεί όλες τις άλλες οικονομικές και δημογραφικές παραμέτρους σταθερές. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί, μόνο εξαιτίας  της  αύξησης  του προσδόκιμου ζωής, κατά 49,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθεί κατά 49,4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου για την χρηματοδότηση της επιβάρυνσης του συστήματος, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον πρόσθετοι πόροι ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά απαιτούνται εφιαλτικά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης  στα 73 έτη έως το 2060 η αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 27% και στην επικουρική από 6% σε 8,1%.

 

 

 

Ενδιαφέρον

 

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά τις οικονομίες κατά τον τελευταίο έναν χρόνο της πανδημίας.  Αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο παραπάνω διάγραμμα, στο οποίο φαίνεται η πτώση της τιμής των ναύλων που έχει καταγραφεί κατά τους τελευταίους μήνες στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Ναύλοι οι οποίοι σίγουρα απέχουνε από τα προ-πανδημίες επίπεδα. Ωστόσο πλέον η αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά τους είναι πολύ μεγάλη.

 

 
 

 

Τουρκία

 

Ξεκινήσαμε από προχθές αναφερόμαστε στις απίστευτες, εκτός τόπου και χρόνου, οικονομικές θεωρίες Ερντογάν και τα «Erdogan Economics», λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτά τα πράγματα δε μπορούνε να βγάλουνε σε καλό, με τα δύσκολα για την τουρκική οικονομία να είναι μπροστά. Μετά λοιπόν την προχθεσινή, νέα, μεγάλη κατρακύλα της λίρας … Χθες ήλθαν οι νέες προειδοποιήσεις από τους ξένους επενδυτικούς οίκους και συγκεκριμένα την Capital Economics.

 

Για όποιον λοιπόν δεν έχει διαβάσει την έκθεση ….. Οι αναλυτές ανέφεραν πως στην Τουρκία διαμορφώνεται πλέον ένα σκηνικό –πολιτικό και οικονομικό– παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε τις προηγούμενες νομισματικές κρίσεις, επισημαίνει η Capital Economics.

 

Το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία είναι πολύ παρόμοιο από πολλές απόψεις με αυτό που προηγήθηκε τόσο της κρίσης πέρυσι όσο και εκείνης του 2018, με την κεντρική τράπεζα να υποκύπτει στις πιέσεις του Ερντογάν να διατηρήσει χαλαρές τις νομισματικές συνθήκες. Βέβαια, το 2018, ο τότε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, αύξησε τα επιτόκια για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. Εκτοτε, η πίεση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα έχει γίνει εντονότερη. Το 2021, μετά την τοποθέτηση του Σαχάπ Καβτσίογλου στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας, τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 500 μονάδες βάσης μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ακόμη και όταν η τουρκική λίρα είχε εκτοξευθεί και ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στα ύψη.

 

Η εξωτερική θέση της Τουρκίας παραμένει επισφαλής, τονίζει η Capital Economics. Τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη διαμορφώνονται στα 180 δισ. δολ. ή στο 22% του ΑΕΠ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που κινούνταν πριν από τις δύο προηγούμενες κρίσεις της Τουρκίας. Τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος είναι ακόμη πιο επισφαλή, καθώς ανέρχονται σε μόλις 12,3 δισ. δολ.

 

Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας έχει εκτοξευθεί και υπολογίζεται πως ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ, περίπου το ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση του 2018 και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πριν από την κρίση του 2021. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά είναι επίσης σύμπτωμα προηγούμενων πτώσεων της τουρκικής λίρας που δεν βελτίωσαν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας, όπως εξηγεί η Capital Economics.

 

Επιπλέον, όπως και το 2018, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, μιας και εκτός από τις τριβές με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Ερντογάν έχει πυροδοτήσει εντάσεις με την Ελλάδα, αφού κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Αυτές οι εξελίξεις κατά την Capital Economics κάνουν το τουρκικό νόμισμα ευάλωτο στα σοκ και σε περαιτέρω επιδείνωση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους παγκόσμιους επενδυτές.

 
 

 

Παγκόσμια κρίση

 

Κλείνοντας, σε μια είδηση την οποία ξεχωρίσαμε χθες και η οποία έρχεται από την μακρινή μας Βραζιλία, ωστόσο θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική της κρίσης στην οποία ήδη έχει βυθιστεί ο πλανήτης, με προειδοποιήσεις πως τα πράγματα μπορεί να γίνουνε αρκετά χειρότερα. Μάλιστα όλα αυτά, μετά από περίπου 2 χρόνια πανδημίας!!!

 

Πάνω λοιπόν από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε στη Βραζιλία, αριθμός αυξημένος κατά 73% σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι μισοί και πλέον από τους 213 εκατ. κατοίκους της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι πλέον αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, αποκάλυψε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη (8/6).

 

«Ο αριθμός των νοικοκυριών μέλη των οποίων πεινάνε αυξήθηκε από το 9% (του πληθυσμού), δηλαδή τους 19,1 εκατομμύρια ανθρώπους, στο 15,5%, δηλαδή τους 33,1 εκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τη μελέτη του βραζιλιάνικου δικτύου έρευνας για την διατροφική ασφάλεια (Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional, Rede PENSSAN).

 

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας, ή 125,2 εκατ. άνθρωποι, βιώνει σε ορισμένο βαθμό διατροφική ανασφάλεια». Ποσοστό αυξημένο κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2020.

 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται κανείς σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας όταν δεν έχει τακτική και επαρκή πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξή του και για να έχει ενεργή και υγιή ζωή.

 

Για τους συντάκτες της μελέτης, η κατάσταση στη Βραζιλία είναι συνέπεια «της συνέχισης της ισοπέδωσης των κοινωνικών πολιτικών, της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και της δεύτερης χρονιάς της πανδημίας του νέου κορονοϊού».

 

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, αύξησε τα βοηθήματα στους πιο ευάλωτους στο πλαίσιο του προγράμματος «Auxilio Brasil» κατά χονδρικά 100 δολάρια, κατά μέσον όρο. Όμως ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός –12,3% σε 12 μήνες τον Απρίλιο– εξανεμίζει τα επιδόματα.

 

«Η διατροφική ανασφάλεια (…) αυξάνεται επίσης στα νοικοκυριά που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια» από το κράτος, τονίζεται στη μελέτη.

 

Αυτή η «ιστορική οπισθοδρόμηση», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της, είναι ορατή καθημερινά σε πολλές βραζιλιάνικες πόλεις, όπου ολοένα περισσότεροι ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για τρόφιμα.

 

Ο αριθμός των οικογενειών με παιδιά μικρότερα των δέκα ετών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας διπλασιάστηκε, από το 9,4% το 2020 στο 18,1% το 2022.

 

Ο πληθυσμός των μαύρων και των μιγάδων είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, όπως και οι οικογένειες με μόνη μητέρα. Από γεωγραφική σκοπιά, το βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας πλήττονται περισσότερο από τα άλλα.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum