| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/08/22

 

 

Εσωτερική κατανάλωση

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Μόνο ένα πράγμα έχουμε να σχολιάσουμε. Πώς όταν μια χώρα έχει επίσημο πληθωρισμό 80% (κάποιοι μιλάνε για πραγματικό πληθωρισμό περίπου στο 12ο%!!),  μόνο με κάτι τέτοια επικοινωνιακά show μπορεί κάποιος να σώσει την κατάσταση. Πιστεύουμε λοιπόν πως ο Ερντογάν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας, την ώρα που η κατάσταση στην τουρκική οικονομία και στο εσωτερικό της χώρας περιγράφεται σχεδόν ως δραματική.

 
 

 

Πολύ πιο σοβαρό από ότι ακούγεται

 

Είχαμε αναφερθεί και χθες στην ενεργειακή κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Είχαμε λοιπόν γράψει και χθες πως το νούμερο των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τους προμηθευτές (υπολογίζονται από τη ΡΑΕ ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ) είναι τουλάχιστον τεράστιο. Σχεδόν σοκαριστικό. Συζητούσαμε λοιπόν το θέμα με άνθρωπο του κλάδου, σε μεγάλη θέση εταιρείας παροχής ρεύματος. Και το σχόλιο του ήτανε πως αυτή η κατάσταση δε γίνεται να μην οδηγήσει σε αδιέξοδο, αφού όλα δείχνουνε πως αυτό το νούμερο σταθερά θα αυξάνεται. Όπως χαρακτηριστικά είπε αν συνεχίσουμε έτσι, η εκτίμηση είναι πως σε μερικούς μήνες το φέσι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και να ξεπεράσει τα 2δις ευρώ. Και με πολλές από τις εταιρείες να μην προχωράνε σε διακοπές παροχής ρεύματος, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική.

 

 

 

Τουλάχιστον ένα μεγάλο κανόνι

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ίδιο πρόσωπο. Θα έχουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κανόνι στην αγορά. Είναι ενδιαφέρον ότι όπως μας είπε, οι πάντες στην αγορά φοβούνται μια συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία φαίνεται να έχει τη μικρότερη ρευστότητα και φαίνεται πολύ αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση. Όπως μας είπε, υπάρχει μια ακόμη εταιρεία σε δύσκολη θέση. Ωστόσο ειδικά στην πρώτη περίπτωση, η προσωπική του άποψη είναι πως το κανόνι στο τέλος δύσκολα θ αποφευχθεί.

 
 

 

Το κρατάμε στις θετικές ειδήσεις

 

Πάμε τώρα σε μια είδηση, που θα την κατατάσσαμε στις θετικές, θέλοντας να πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Και πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έστω σε οριακό βαθμό, θα βρεθεί μια λύση στο ζήτημα του αερίου.

 

Η Γερμανία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξέτασε η Υπηρεσία, εάν ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως το τρέχον διάστημα, εάν υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες, η Γερμανία θα έχει σχετικά ομαλή χειμερινή περίοδο.

 

Επιπλέον, πρέπει οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 70%, να διατηρήσουν πληρότητα 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επισημαίνεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

 

Σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, η Υπηρεσία, αφού ανακοινώσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (σ.σ.: αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο), θα κατανείμει στη συνέχεια το διαθέσιμο αέριο βάσει της ιεράρχησης των αναγκών.

 

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό το στάδιο μπορεί να αποφευχθεί - με περαιτέρω περιορισμό των όγκων διαμετακόμισης. Σε αυτό το σενάριο βέβαια, διευκρινίζεται, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού τον χειμώνα 2023-24.

 

Τα κρατίδια απαιτούν πλέον ενημέρωση και λόγο στην εφαρμογή του τρίτου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

 

«Λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέξει τα κρατίδια στον καθορισμό των βασικών γραμμών για την ιεράρχηση της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε στη Welt ο δήμαρχος/κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γερουσιαστής Οικονομίας του Βερολίνου Στέφαν Σβαρτς δήλωσε ότι «σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Δικτύων θα επηρεάσουν τα κρατίδια, για αυτό και θα πρέπει να εμπλακούν σοβαρά κι αυτά» στη διαδικασία λήψης τους. 

 
 

 

Την άποψη μας σας την έχουμε πει

 

Μια φράση που λέμε αρκετά συχνά είναι πως το ανθρώπινο είδος τελικά δε θα την πάθει, ούτε από τις οικονομικές κρίσεις, ούτε καν από τους πολέμους … αλλά από την κλιματική αλλαγή. Όπως μάλιστα έχουμε πει. Ακόμη και η τελευταία πανδημία που ακόμη ζούμε έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή, όσο και αν ακούγεται περίεργο. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών, εκτιμά μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.

 

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών) είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων. Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change», βρήκαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.

 

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει -π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων- τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωναρίων, η νόσος Lyme κ.ά.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum