| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

00:01 - 10/12/24

                            

Έλληνες Εργαζόμενοι

 

«Τεμπέληδες»  και «κοπανατζήδες». Είναι δύο μόνο από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιήθηκαν, ειδικά τον καιρό των μνημονίων, από λαϊκίστικα ξένα έντυπα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γερμανική Bild, για να χαρακτηρίσουν συλλήβδην τους Ελληνες εργαζομένους.

 

Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, κατά κύριο λόγο τον καιρό των μνημονίων και από ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να γίνουν περικοπές στον δημόσιο τομέα. Και αποτελεί εν γένει μία από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις ότι οι Ελληνες δουλεύουν λιγότερο από τους άλλους, πίνουν καφέ αντί να εργάζονται και επικαλούνται ασθένεια για να μην πάνε στην εργασία τους. Είναι, ωστόσο, τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών που έρχονται να διαψεύσουν αυτές τις αντιλήψεις και να καταρρίψουν τον μύθο, όπως αποδεικνύεται, του «τεμπέλη» και «κοπανατζή» Ελληνα.

 

Αυτό, πάντως, που δεν αποτελεί μύθο είναι η χαμηλή παραγωγικότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι απόρροια όχι της… τεμπελιάς, αλλά της απουσίας πολλών παραγωγικών επενδύσεων, παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, επενδύσεων εντάσεως τεχνολογίας και του μέτριου έως χαμηλού επιπέδου τεχνολογικού εκσυγχρονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

                                                

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ελλάδα καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός ημερών αναρρωτικής αδείας ετησίως, κάτω από πέντε, την ώρα που στη Νορβηγία ο μέσος όρος ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο ετησίως υπερβαίνει τις 25, ενώ και στη Γερμανία, ο αντίστοιχος μέσος όρος υπερβαίνει τις 15 ημέρες. Η Ελλάδα απέχει πολύ και από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι 14 ημέρες. Μόνο μία ακόμη από τις χώρες του μεσογειακού Νότου, η Ιταλία, βρίσκεται χαμηλά στη σχετική κατάταξη, με τον μέσο όρο ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο να είναι κάτω από δέκα σε ετήσια βάση.

 

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό εργαζομένων που απουσιάζουν από τη δουλειά τους. Το β΄ τρίμηνο του 2024 το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 3,10%, το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Ρουμανία (1,8%), με τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι 10,40% και 9,70% αντιστοίχως. Στους άνδρες ειδικότερα το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 2% και στις γυναίκες 4,6%. Ποια χώρα βρίσκεται στην κορυφή; Η Νορβηγία και πάλι, με το ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασίατους να ανέρχεται κατά το β΄ τρίμηνο του 2024 σε 17,10%. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 15,10% και 14,80% αντιστοίχως.

 

Τα πολύ υψηλά ποσοστά στις σκανδιναβικές και ευρύτερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων: του συστήματος εργασιακών σχέσεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με περισσότερα προνόμια για τους εργαζομένους σε σύγκριση με το ελληνικό, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, που οδηγεί σε συχνότερα προβλήματα υγείας. Τι ισχύει στην Ελλάδα; Δεν είναι λίγες φορές που οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αποφεύγουν να ζητήσουν αναρρωτική άδεια, υπό τον φόβο της δυσμενούς εξέλιξης στη δουλειά τους σε επόμενη φάση. Εξάλλου, η εναλλακτική της τηλεργασίας που καθιερώθηκε από την πανδημία κι έπειτα έχει ως συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι, ακόμη και αν ασθενούν, να δουλεύουν. Στην Ελλάδα, άλλωστε, πολλοί από τους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

 

Επίσης, βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται εβδομαδιαίως για την κύρια εργασία τους 39,9 ώρες (στοιχεία 2023), τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε. Κοντά στα επίπεδα της Ελλάδας βρίσκονται η Ρουμανία (39,5 ώρες), η Πολωνία (39,3 ώρες) και η Βουλγαρία. Η χώρα όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα είναι η Ολλανδία (32,2 ώρες) και ακολουθούν η Αυστρία (33,6 ώρες) και η Γερμανία (34 ώρες). Ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 36,1 ώρες.

 

Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγικότητα εργασίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Παραγωγικότητας που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΕ την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι η παραγωγικότητα στη βιομηχανία υποχώρησε το 2023 κατά 8%, λόγω της αυξημένης χρήσης εργασίας, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη κατέγραψαν την τελευταία δεκαετία μείωση της παραγωγικότητας εργασίας 23% και 21% αντιστοίχως, ενώ ακόμη και οι ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας και γνώσης έχουν σημειώσει πτώση παραγωγικότητας της τάξης του 20% από το 2009.

 

 

                    

Τουρισμός

Σε μια τάση η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει σχέση με τις πολύ ακριβές τιμών στους καυτούς μήνες του καλοκαιριού. Ενδιαφέροντα τα όσα έγραφε η Καθημερινή για τις αυξήσεις των τουριστών που παρατηρείται τους μη “hot” μήνες του καλοκαιριού. Μάλιστα κινούμενοι στο κέντρο Αθηνών είναι κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά βλέποντας όλο και περισσότερους τουρίστες ειδικά σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Καθώς λοιπόν ολοκληρώνεται το 2024 καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι συνήθειες των ξένων επισκεπτών της Ελλάδας σταδιακά μεταβάλλονται. Περισσότεροι επιλέγουν πλέον τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο για να επισκεφθούν τη χώρα μας, με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη τους να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι εκείνων που εξακολουθούν να έρχονται τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο. Ο μεγάλος αριθμός τουριστών κατά τους παραδοσιακούς μήνες αιχμής, οι υψηλές τιμές αυτής της περιόδου και κυρίως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους συχνούς καύσωνες, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν νέες συνήθειες. Ετσι, φέτος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αν και ήρθαν περισσότεροι επισκέπτες από τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι έμειναν λιγότερες μέρες και ξόδεψαν λιγότερα χρήματα.

Αντιθέτως τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις και τα έσοδα ενισχύθηκαν σημαντικά. Μάλιστα η αύξηση των εσόδων τον Σεπτέμβριο υπερκάλυψε τις απώλειες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η γαλλική ξενοδοχειακή πολυεθνική αλυσίδα Accor νωρίτερα φέτος, πολλοί ταξιδιώτες δήλωσαν ότι αποφεύγουν την περίοδο αιχμής, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως λόγω δύο παραγόντων: του κόστους και της ανησυχίας για την υπερβολική ζέστη. Ενας στους τρεις ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη, και συγκεκριμένα το 32%, δηλώνει ότι επιλέγει σκόπιμα να κάνει διακοπές εκτός της περιόδου αιχμής για να μειώσει το κόστος, ενώ ένας στους πέντε, το 19%, το κάνει για να αποφύγει τον καύσωνα. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών αντί να ταξιδέψουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για διακοπές «ήλιος και θάλασσα», οι οποίες κατά μέσον όρο έχουν διάρκεια περίπου επτά μέρες, επέλεξαν να κάνουν τέτοιου είδους διακοπές τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Πράγματι, τα στοιχεία των αφίξεων και των εισπράξεων στην Ελλάδα για φέτος τον Ιούνιο και τον Μάιο ήταν έντονα ανοδικά σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, φέτος τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν σε 3,58 δισ. και ήταν αυξημένες κατά 261 εκατ. (+7,9%) έναντι των εσόδων του Σεπτεμβρίου 2023. H αύξηση αυτή κάλυψε τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιουλίου – Αυγούστου, που ήταν λιγότερες κατά 256 εκατ. από πέρυσι.

Για ολόκληρο το φετινό εννεάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 18,76 δισ. και είναι αυξημένες κατά 737 εκατ. (+4,1%) έναντι των εσόδων του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Πώς όμως θα κλείσει το έτος; Θα είναι η φετινή χρονιά νέο έτος-ρεκόρ για τον τουρισμό; Με βάση τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, η απάντηση είναι ναι. Τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου πέρυσι (Οκτ. – Δεκ. 2023) ήταν 2,3 δισ. Αρα, αν και φέτος διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα –τα οποία με βάση τις πρώτες ενδείξεις θα είναι υψηλότερα– το σύνολο των εσόδων για το 2024 θα ανέλθει σε τουλάχιστον 21,2 δισ. και πιθανότατα να αγγίξει τα 21,44 δισ. από 20,46 δισ. το 2023.

Αντίστοιχα, οι συνολικές αφίξεις φέτος τείνουν προς τα 39 εκατ. και ίσως τα ξεπεράσουν, έναντι 32,745 εκατ. ταξιδιωτών πέρυσι.

 

 
                                     

Τρόφιμα

 

Επαναλαμβάνοντας πως οι υψηλές τιμές των τροφίμων ήρθαν για να μείνουνε, μην αποκλείοντας και λόγω κλιματικής αλλαγής, τα επόμενα χρόνια τα πράγματα να γίνονται όλο και δυσκολότερα. Από τις πρόσφατες ειδήσεις που προβληματίζουνε είναι πως στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2023 αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι τιμές των τροφίμων, με το σημείο αναφοράς του Οργανισμού  Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) να ενισχύεται κατά 0,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

 

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 127,5 μονάδες τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εξακολουθεί να είναι 20,4% κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022.

 

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 7,5%σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγάλη άνοδο σε δύο μήνες και 32% σε ετήσια βάση. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου ανέβηκαν περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν λόγω της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, ενώ οι τιμές κραμβέλαιου και ηλιέλαιου αυξήθηκαν καθώς οι περιορισμένες προοπτικές παγκόσμιας προσφοράς επηρέασαν τις αντίστοιχες αγορές τους.

 

                                                       

 

Σε επίπεδα ρεκόρ το βούτυρο

 

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO διατήρησε την ανοδική του τροχιά τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,6% από τον Οκτώβριο, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές πλήρους γάλακτος σε σκόνη. Οι τιμές του βουτύρου έφτασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ εν μέσω ισχυρής ζήτησης και στενών αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εξαγωγών.

 

Πού υποχώρησαν οι τιμές

 

Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες σημείωσαν πτώση τον Νοέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,7%, σημειώνοντας πτώση 8,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν λόγω της ασθενέστερης διεθνούς ζήτησης εισαγωγών και των αυξημένων προμηθειών από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο. Οι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου παρέμειναν σταθερές καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στη Βραζιλία και η ζήτηση του Μεξικού για προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντισταθμίστηκε από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική, τη μειωμένη ζήτηση για ουκρανικές προμήθειες και την εποχική πίεση από τη συνεχιζόμενη συγκομιδή στις ΗΠΑ. Ο Δείκτης Τιμών του FAO All-Rice μειώθηκε κατά 4,0% τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά, των πιέσεων της συγκομιδής και των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.

 

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Οκτώβριο, επηρεασμένος από την έναρξη της περιόδου σύνθλιψης στην Ινδία και την Ταϊλάνδη και αμβλύνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου του επόμενου έτους στη Βραζιλία, όπου οι πρόσφατες βροχές βελτίωσαν την υγρασία του εδάφους.

 

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος FAO μειώθηκε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, λόγω κυρίως των χαμηλότερων τιμών για το χοιρινό κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες και την επίμονα υποτονική παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση. Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν ελαφρά, ενώ οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος παρέμειναν σταθερές, με τις υψηλότερες τιμές εξαγωγής της Βραζιλίας να αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες τιμές στην Αυστραλία.

 
                        
 

Εργασία

Έχουμε πει πως θεωρούμε πολύ μεγάλο πρόβλημα το ύψος των χαμηλών μισθών. Επίσης έχουμε πει πως δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για ουσιαστικές αυξήσεις τα επόμενα χρόνια και αυτό γιατί ανάμεσα σε άλλα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο πολύ μικρές, με θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης και αμοιβών…

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε τα όσα έγραφε πριν από μερικές ημέρες το in.gr. Συγκεκριμένα, οι τρεις στους δέκα εργοδότες που ελέγχθηκαν φέτος από την Επιθεώρηση Εργασίας, για αμιγώς εργασιακά ζητήματα, βρέθηκαν να παρανομούν. Η παραβίαση του χρόνου απασχόλησης αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας επιπλέον «κρυφές» υπερωρίες σε ένα εργατικό δυναμικό που ήδη δουλεύει τις περισσότερες ώρες στην Ε.Ε.

Το ποσοστό εργοδοτικής παραβατικότητας, στο σύνολο των ελέγχων, ανέρχεται στο 23%. Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι και των τριών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής:  Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ειδικοί Επιθεωρητές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιθεώρηση Εργασίας για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, στους 65.861 ελέγχους διαπιστώθηκαν 14.457 παραβάσεις, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 40,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωράριο απασχόλησης

Πάνω από τους μισούς ελέγχους (35.283) διενεργήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, η οποία επέβαλε κυρώσεις σε 10.457 επιχειρήσεις, σχεδόν στο 30%. Το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 33,2 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των κυρώσεων, πάνω από 3.000, αφορά τους πίνακες προσωπικού, που υποκρύπτουν θέματα αδήλωτων υπερωριών. Πάνω από 1.700 παραβάσεις αφορούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας –  δηλαδή την καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης – ενώ σχεδόν 1.100  παραβάσεις αφορούν αδήλωτη εργασία.

Υψηλά είναι και τα ποσοστά των παραβάσεων που αφορούν μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων, δώρων εορτών κ.λπ.,  την υπέρβαση χρόνου εργασίας, τις αργίες και την εβδομαδιαία ανάπαυση των εργαζομένων.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στις παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ενώ σε όλο το 2023 εντοπίστηκαν 470 παραβάσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, φέτος ο αριθμός των παραβάσεων έχει ήδη υπερτριπλασιαστεί, πριν τη λήξη του χρόνου.

Τον Οκτώβριο η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε συνολικά 6.714 ελέγχους, εντοπίζοντας 1.619 παραβάσεις. Από αυτές, οι 177 παραβάσεις (11%) αφορούν τη χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 0,5 εκατομμυρίων ευρώ (16% του συνόλου των προστίμων).

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μετρά το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αφορά ήδη υποχρεωτικά πάνω από 750.000 εργαζόμενους, σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Από τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκε, αρχικά σε πιλοτική φάση, στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, ενώ ως τον Μάρτιο το 2025 θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, καλύπτοντας περίπου 1.500.000 εργαζόμενους.

Εργοδοτικά «τρικ»

Ενώ το μέτρο έχει ως σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα του εργαζομένου, ώστε να αποφεύγονται για παράδειγμα οι αδήλωτες υπερωρίες, ήδη έχει σημειωθεί πλήθος προβλημάτων.

Ένα από τα «τρικ» που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών είναι τα λεγόμενα «πλασματικά χτυπήματα κάρτας».

Σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών στο in, μια από τις πιο συχνές παραβάσεις αφορά τους εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερό σημείο εργασίας – όπως στα συνεργεία φύλαξης και καθαριότητας. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι η δήλωση χρόνου εργασίας μέσω εφαρμογής στο κινητό, η οποία δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό ωράριο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «από μόνη της η παρατήρηση του χρόνου έναρξης ή του χρόνου  λήξης εργασίας ενός εργαζόμενου, δεν μπορεί να αναχαιτίσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η οποία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό το φανερώνουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας».

Βία και παρενόχληση στην εργασία

Μέσα στον Οκτώβριο διαπιστώθηκαν 17 περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία και επιβλήθηκαν πρόστιμα  ύψους 37.400 ευρώ. Συνολικά το δεκάμηνο του 2024, οι τρεις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας κατέγραψαν συνολικά 136 υποθέσεις  βίας και παρενόχλησης, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους περίπου  314.000 ευρώ. Πρόκειται για λιγότερο από το 1% επί του συνόλου των παραβάσεων και των προστίμων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περιστατικά παρενόχλησης και βίας που καταγράφονται από τις αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό όσων συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα  FES (Friedrich-Ebert-Stiftung) σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, περισσότεροι από τρεις στους δέκα εργαζόμενους στη χώρα μας έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, Συγκεκριμένα, από τους 876 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην έρευνα για την Ελλάδα, το 31,4% δήλωσε ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Από αυτούς πάνω από το 75% ήταν γυναίκες.

Το 2023, σε περισσότερους από 73.000 ελέγχους, διαπιστώθηκαν μόλις 14 παραβάσεις για θέματα βίας και παρενόχλησης, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 31.600 ευρώ – το 1/10 σε σχέση με φέτος.

Πάντως οι παραβάσεις που διαπιστώνονται σε ελέγχους δεν ταυτίζονται με το σύνολο των καταγγελιών. Πέρυσι, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, οι καταγγελίες για παρενόχληση και βία στην εργασία άγγιξαν τις 230, ενώ εντός του 2024 έχουν υπερβεί ήδη τις 280. Το 95% αφορά βία, λεκτική, ψυχολογική και ηθική παρενόχληση και το 5% σεξουαλική παρενόχληση.

 

Συρία

Για τις εξελίξεις στη Συρία τι να πει κανείς για μια μέχρι περίπου 10-15 χρόνια πολύ αναπτυγμένη χώρα ειδικά για τα δεδομένα των γειτονικών της χωρών. Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πραγματικά καταστράφηκε, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού της να φεύγουνε μετανάστες εδώ και εκεί … Μια χώρα που την κατάστρεψε ο δικτάτορας Ασάντ όπως είχε κάνει και ο πατέρας του πολλές δεκαετίες πίσω.

Από τις ειδήσεις που ξεχωρίσαμε ήτανε κυρίως τα ρεπορτάζ που αφορούσαν τη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, στα προάστια της Δαμασκού, στην οποία έσπευσαν πολλοί Σύροι μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αναζητώντας ίχνη συγγενών τους.

                        

                                  

Για την ιστορία σε ένα από τα ρεπορτάζ που διαβάσαμε αναφέρονταν τα παρακάτω:

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, πολίτες επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπόγεια της φυλακής, εκτιμώντας ότι αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να κρατούνται σε κρυφά κελιά.

Σε άλλα πλάνα, εμφανίζονται κρατούμενοι να απελευθερώνονται – ανάμεσά τους και ένα παιδί που κρατείτο με τη μητέρα του, σύμφωνα με το BBC. «Ο Άσαντ έπεσε. Μην φοβάστε» ακούγεται να λέει μια φωνή σε ένα από τα βίντεο, προσπαθώντας να καθησυχάσει γυναίκες κρατούμενες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί κρατούμενοι στα υπόγεια

Πάντως, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη, επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές για παγιδευμένους σε κρυφές υπόγειες τοποθεσίες στη φυλακή, αν και οι έρευνες συνεχίζονται. Τα Λευκά Κράνη προσφέρουν ανταμοιβή 3.000 δολάρια για μυστικές πληροφορίες που αφορούν τις φυλακές.

Και η πολιτική άμυνα της Συρίας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι παρά την εντατική έρευνα στις εγκαταστάσεις, δεν έχει βρεθεί κανένας παγιδευμένος κρατούμενος σε υπόγεια. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να μην παρασύρονται από την παραπληροφόρηση.

Ψάχνουν από κελί σε κελί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ουίλιαμ Χρήστου για τον βρετανικό Guardian, στη φυλακή, γνωστή και ως «ανθρωποσφαγείο», σπεύδουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν κάποιο ίχνος των αγαπημένων τους, με φόντο τις φήμες ότι υπάρχουν 1.500 κρατούμενοι σε υπόγεια.

Για πολλούς, η συγκεκριμένη φυλακή είναι η τελευταία τους ελπίδα να βρουν αγαπημένα πρόσωπα που αγνοούνται. Ο ανταποκριτής του Guardian ακολούθησε όσους σπεύδουν στη φυλακή, οι οποίοι κοιτούν με αγωνία όσους απελευθερώνονται – ελπίζοντας να δουν κάποιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Guardian, αντάρτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πολίτες να εισέλθουν στη φυλακή, πυροβολώντας στον αέρα – ωστόσο το πλήθος δεν φαίνεται να πτοείται. Μέσα στη φυλακή, άνθρωποι περιφέρονταν γύρω από τη δαιδαλώδη εγκατάσταση, πηγαίνοντας από κελί σε κελί, αναζητώντας κάποια ένδειξη που θα μπορούσε να μαρτυρά πού μπορεί να είναι οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Η «κόκκινη πτέρυγα» και η ατελείωτη σκάλα

Έκαναν αγώνα για να εντοπίσουν την κρυμμένη υπόγεια πτέρυγα – την οποία αποκαλούσαν «κόκκινη πτέρυγα» – εν μέσω φόβου ότι οι κρατούμενοι λιμοκτονούσαν χωρίς φαγητό και ασφυκτιούσαν από έλλειψη αέρα. «Υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι στην οικογένειά μου. Μας είπαν ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα κάτω από το έδαφος και ότι οι άνθρωποι ασφυκτιούν – αλλά δεν ξέρουμε πού είναι», είπε ο Ahmad al-Shnein στον Guardian, καθώς έψαχνε στον διάδρομο της φυλακής.

Στο κέντρο της φυλακής βρίσκεται μια σπειροειδής σκάλα που από το ισόγειο φαίνεται ατελείωτη. Σύμφωνα με τους αντάρτες, σε κάθε πτέρυγα της φυλακής λάμβαναν χώρα διαφορετικών ειδών βασανιστήρια, ενώ δεν υπάρχουν παράθυρα. Οι Σύροι που έσπευσαν στη φυλακή την Κυριακή, αναζητούσαν πάνω από έναν χάρτη πιθανές διαδρομές προς κρυφά κελιά.

Βασανισμοί μέχρι θανάτου και κανόνας απόλυτης σιωπής

Σύμφωνα με τον Guardian, στα στενά κελιά της φυλακής κρατούνταν έως και 12 άτομα. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, έως και 20.000 κρατούμενοι πέρασαν από τη συγκεκριμένη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους φυλακίστηκαν έπειτα από μυστικές δίκες που δεν διήρκεσαν πάνω από λίγα λεπτά.

Οι επιζώντες της φυλακής έχουν περιγράψει βάναυσους καθημερινούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Πολλοί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ οι φρουροί επέβαλαν κανόνα απόλυτης σιωπής μέσα στη φυλακή.

Οι τοίχοι των κελιών ήταν καλυμμένοι με χαραγμένα, χειρόγραφα μηνύματα. Αρκετά, πάρτε με, αναγραφόταν σε ένα μήνυμα, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα άλλο κομμάτι χαρτί, που βρέθηκε στο έδαφος, σκισμένο και πατημένο, περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο ενός κρατούμενου.

«Δεν θυμούνταν ούτε το όνομά τους»

Μιλώντας στο BBC, ο Δρ Σαρβάν Ιμπές, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Bahar, ανέφερε ότι δεν έχει κατορθώσει να βρει πληροφορίες για τον πατέρα της φίλης του, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται 13 χρόνια.

Όταν έφτασε στη φυλακή επικρατούσε «χάος», περιέγραψε και πρόσθεσε: «Εκατοντάδες άνθρωποι έβγαιναν από τη φυλακή και μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να μπούμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπόδιζαν τους διασώστες».

«Η φίλη μου είναι τόσο αναστατωμένη γιατί επί 13 χρόνια ονειρευόταν να βρει τον πατέρα της. Μας είπαν ότι πολλοί κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία» συνέχισε.

Ο Ιμπές επισκέφτηκε επίσης το τέμενος αλ-Σαλάμ στη Δαμασκό χθες, όπου εκατοντάδες κρατούμενοι από τη φυλακή μεταφέρθηκαν για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες. Όπως τόνισε, συνάντησε δύο άνδρες στο τζαμί που κρατούνταν για αρκετά χρόνια στη φυλακή.

«Ήταν αποπροσανατολισμένοι» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Τους ρωτούσαν τα ονόματα και την ηλικία τους, αλλά δεν μπορούσαν καν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις».

 

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum