| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 11/04/23

 

Θετικό

Έχοντας πάρα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες σταθεί στο ζήτημα της ανάγκης επιστροφής (από το 2024) της χώρας στα σχετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Και τους μεγάλους κινδύνους που τουλάχιστον εμείς θεωρούμε πως υπάρχουνε. Μπορεί το όλο ζήτημα να συνεχίζει να περνάει στα ψιλά. Προσωπικά πάντως θεωρούμε την τελευταία ειδησεογραφία αρκετά θετική. Συγκεκριμένα, βρήκαμε πολύ θετικό πως πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην πρόσφατη έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2022, ένα χρόνο νωρίτερα από την επίσημη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ.

Παρά τη διαφορετική μεθοδολογία του Γ.Π.Β. και το ερωτηματικό για το χρόνο εγγραφής της τελευταίας δόσης ύψους 630 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, τα οποία εγκρίθηκαν για την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά εκταμιεύτηκαν τον Φεβρουάριο, φαίνεται ότι και οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση: Το πρωτογενές ισοζύγιο του 2022 ήταν τελικά οριακά θετικό. 

Οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή τη θετική εξέλιξη ήταν δύο. Η υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και η σταδιακή υποχώρηση των τιμών της ενέργειας το 4ο τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με την παράταση της καλοκαιρίας που κράτησε την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. 

Ο προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ως πρόβλεψη ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα έκλεινε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης του 2022, ο οποίος με βάση την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Μαρτίου έφτασε για το 2022 στο 5,9% από 5,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, είχε πολύ θετική επίδραση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2022. Στο τέλος Φεβρουάριου, όταν αποπληρώθηκαν οι τελευταίες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας και εισπράχθηκαν και κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’s), το αποτέλεσμα ήταν ότι τα καθαρά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,96 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Μόνο τα φορολογικά έσοδα είχαν το ίδιο διάστημα υπέρβαση 1,26 δισ. ευρώ. Από το σύνολο της υπέρβασης των εσόδων του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2023, τα οποία όμως εγγράφονται στο 2022, έφτασε τα 1 ,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το μισό του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

 

 

Επενδυτική βαθμίδα

Συνεχίζοντας με την ελληνική οικονομία, ας δούμε τα όσα αναφέρει για την επενδυτική βαθμίδα η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου εντός της επενδυτικής κατηγορίας είναι ιδιαίτερα πιθανή εφόσον φανεί ότι η πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών το 2023 επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές, σημειώνεται σε ειδικό τμήμα της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022. 

«Μετά από σειρά αναβαθμίσεων, η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επενδυτική κατηγορία. Οι προοπτικές για περαιτέρω αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου ένταξης στην κατηγορία αυτή, είναι θετικές, ειδικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023», σημείωνεται σχετικά. 

Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου το 2022, από τους οίκους DBRS και S&P, και στις αρχές του 2023, από τον οίκο Fitch, αποτέλεσαν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΕΔ βρίσκεται πλέον οριακά χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των τριών αυτών οίκων, οι εξελίξεις που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΕΔ το 2022 και στις αρχές του 2023 αφορούσαν κυρίως α) τη μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, β) την πολύ καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε τόσο τις προσδοκίες όσο και τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσότερων οικονομιών της ευρωζώνης, και γ) τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Από τη σύγκριση μεταξύ των στοιχείων του 2021 και του 2022, γίνεται εμφανές ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις επήλθαν ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως των βασικών μεγεθών των δημόσιων οικονομικών, όπως το χρέος και το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους, εντός του 2022, σε 169% του ΑΕΠ, από 193% του ΑΕΠ το 2021, συνέβαλε από μόνη της σε αύξηση της σχετικής ποσοτικής παραμέτρου κατά περίπου 0,5 της βαθμίδας (notch), ενώ συμπαρέσυρε σε αύξηση κατά 0,4 της βαθμίδας τη μεταβλητή των καθαρών περιουσιακών στοιχείων εξωτερικού (sovereign net foreign assets), λόγω της μείωσης των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς κατοίκους του εξωτερικού. Επίσης, κατά 0,15 της βαθμίδας συνέβαλε η περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Έτσι, από μόνες τους οι θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, κατά το 2022, εξηγούν την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, δηλαδή από ΒΒ σε ΒΒ+.

Συγκεκριμένα, υπολογίζονται οι μεταβολές, με βάση τις υποθέσεις ότι το 2023 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 159% του ΑΕΠ και θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές συμπαρασύρουν προς ανάλογη κατεύθυνση επιπλέον παραμέτρους που υπεισέρχονται στο ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης. Για παράδειγμα, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και το σχετικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους αναμένεται να βελτιώσει έτι περαιτέρω τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό. 

Γιατί είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των αναμενόμενων μακροοικονομικών επιδόσεων για το 2023 αναμένεται να ανεβάσει το βαθμό που προκύπτει από το ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 0,8 της βαθμίδας. Στην εξέλιξη αυτή, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, συμβάλλουν σχεδόν ισόποσα οι αναμενόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις (κατά 0,32 της βαθμίδας) και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις (κατά 0,33 της βαθμίδας). Συνολικά, οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν σε αναβάθμιση του ΕΔ κατά μία βαθμίδα, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης εντός της επενδυτικής κατηγορίας.

Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία εντός του 2023 είναι εφικτή. Βέβαια, η αναβάθμιση αυτή δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έλθει αυτόματα, ειδικά λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εντός του 2023, αλλά και της επιδείνωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, γεγονός που θα συμβάλει σε έναν καθοδικό μάλλον παρά ανοδικό κύκλο μεταβολών στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις διεθνώς.

Συνεπώς, ενδέχεται οι οίκοι να ενσωματώσουν τις τυχόν θετικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μετά την πραγματοποίησή τους, δηλαδή αφότου επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις. Από την άλλη πλευρά, τυχόν καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, ή περαιτέρω βελτίωση σε παραμέτρους όπως το θεσμικό περιβάλλον της οικονομίας, θα ενισχύσουν τις προοπτικές για αναβαθμίσεις.

Η σημασία της αναβάθμισης 

Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα ήταν πολύ σημαντική, καθώς θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αποδόσεις τους. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων. 

Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς και της επιδείνωσης των προοπτικών για το αξιόχρεο κρατών και επιχειρήσεων, λόγω και του αυξημένου κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει αυτόματα με την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών στόχων. Επίσης, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι παράμετροι των πιστοληπτικών αξιολογήσεων τις τροφοδοτούν μετά την πραγματοποίηση των μεγεθών. 

 

 

 

Ακρίβεια

Με την ακρίβεια ειδικά στα βασικά είδη διατροφής να καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς, φέρνοντας σε όλο και πιο δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, έχοντας χαρακτηριστικά γράψει πως θα περιμένουμε να δούμε, κατά τους επόμενους μήνες, πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα με τις καταθέσεις, που ήδη τον τελευταίο καιρό υπάρχει αισθητή μείωση. Ενδιαφέρον έχουνε τα στοιχεία που δείχνουνε πως με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πτώση του όγκου πωλήσεων στα super market και το 2023, με τα στοιχεία των εταιρειών ερευνών αγοράς να δείχνουν ότι η πτώση αυτή κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 φθάνει το 1,7%. Την ίδια ώρα, βεβαίως, ο τζίρος αυξάνεται κατά 8,9%, με την αύξηση να είναι καθαρά πληθωριστική, αφού η αύξηση των τιμών ανά τεμάχιο είναι 10%. Με αμείωτη ένταση, όμως, συνεχίζουν και οι καταναλωτές να ψωνίζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν νέες συμπεριφορές, όπως να αλλάζουν συχνότερα μάρκα προϊόντος, να κοιτάζουν προϊόντα των οποίων η ημερομηνία λήξης πλησιάζει (κοντολήξιμα) και πωλούνται συνήθως σε χαμηλότερη τιμή, να αγοράζουν χύμα προϊόντα και λιγότερο συσκευασμένα.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό….

Συνεχίζοντας μάλιστα με το ζήτημα, είναι χαρακτηριστικό πως οι όποιες αγορές γίνονται μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, στη συνέχεια ατονούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να αναθερμανθούν στη συνέχεια μόλις καταβληθούν οι συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως o Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI), στο Food Retail Summit 2023, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώνεται κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σε 17,7% (εξαιρουμένης της Lidl), ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 16,1%.

Τα στοιχεία δείχνουν την ίδια ώρα ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσονται με τριπλάσιο ρυθμό από ό,τι τα επώνυμα. Συγκεκριμένα, κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξής τους ήταν 20,2% έναντι 6,7% των επωνύμων και 8,9% του συνόλου της αγοράς. Ο όγκος πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει αυξηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ την ίδια ώρα των επωνύμων έχει μειωθεί κατά 2,7%.

Αν και οι τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξάνονται κατά 14,8% έναντι 9,6% των επωνύμων (α΄ τρίμηνο 2023), οι καταναλωτές τα προτιμούν ολοένα και περισσότερο, καθώς εξακολουθούν να είναι φθηνότερα κατά περίπου 30%. Ενα μέσο «καλάθι» με επώνυμα προϊόντα από τις 60 κυριότερες κατηγορίες ειδών σούπερ μάρκετ κοστίζει σήμερα 206,24 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο «καλάθι» με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 138,46 ευρώ.

«Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελβετία, όπου η αλυσίδα Migros είναι πλήρως καθετοποιημένη, με δική της παραγωγή. Στην Ελλάδα οι αλυσίδες έχουν μόνο εμπορική δραστηριότητα, με εξαίρεση μια περίπτωση», επισήμανε στο ίδιο συνέδριο ο Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της «ΑΒ Βασιλόπουλος». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και το κόστος της ενέργειας πιέζουν την κερδοφορία. Το κόστος της ενέργειας στην ΑΒ αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ το 2022 –συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιδοτήσεων– από 30 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν».

«Το δεύτερο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα μειώνεται η κατανάλωση και αυξάνεται την ημέρα που καταβάλλονται οι συντάξεις. Επιπλέον καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις προϊόντων, όπως είναι τα βιολογικά. Ο καταναλωτής αφήνει στην άκρη κάποιες μικροπολυτέλειες και γίνεται πιο ορθολογικός», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Αντιμησάρης, γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Μetro AEBE.

 
 

Μπράβο

Ας κλείσουμε λέγοντας ένα "πατροπαράδοτο" μπράβο για όλες τις ενδείξεις που υπάρχουνε για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, με εκτιμήσεις για επιδόσεις ρεκόρ, ρεκόρ κατά τους πρώτους μήνες στα ελληνικά αεροδρόμια και τις εκτιμήσεις όλων φορέων για μια χρονιά υψηλών επιδόσεων, μέχρι και νέων ρεκόρ.

Με το πρόβλημα να είναι ως γνωστών η έλλειψη εργαζομένων. Θα λέγαμε πως την κατάσταση του ελληνικού τουρισμού περιγράφει ένα τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού τύπου. Συγκεκριμένα, στο νέο ρεκόρ επισκεπτών το οποίο αναμένεται να σημειώσει η χώρα μας την καλοκαιρινή σεζόν αλλά και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στις τουριστικές επιχειρήσεις αναφέρονται τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk σημειώνει: «Μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε ο τουρισμός το 2022 μετά την πανδημία, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ επισκεπτών φέτος. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένει αύξηση 10 με 20 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι κλεισμένοι ήδη από τον Απρίλιο», δηλώνει ο υπουργός. Οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης αυξανόμενη ζήτηση. «Αν θέλετε να πάτε φέτος διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες ή τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση το συντομότερο δυνατό», λέει ο Διευθυντής Πωλήσεων της TUI, Μπέντζαμιν Γιακόμπι. Πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν 50% περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι από πέρυσι αυτήν την περίοδο».

Την ίδια ώρα όμως το άρθρο επισημαίνει την μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού: «Ποιος όμως θα σερβίρει πρωινό στους τουρίστες, ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια; Πέρυσι ακόμα, από τις 263.000 θέσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν 60.000 θέσεις. Φέτος εκτιμάται ότι η έλλειψη θα φθάσει τις 80.000 θέσεις. Ζητούνται μόνο 7.360 καμαριέρες. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν 5.164 κενές θέσεις για σερβιτόρους, ενώ ζητούνται 6.126 μάγειρες και 2.729 μπάρμαν».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum