| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 11/05/23

 

Άλλο 10 με 20%

Σήμερα δε θα ξεκινήσουμε με τις εκλογές, αλλά με το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού, όπου κυρίως λόγω πτώσης των τιμών ενέργειας, συνεχίζει να καταγράφεται αποκλιμάκωση, στο 3% τον Απρίλιο. Την ίδια όμως ώρα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στο 11,4%.

Σας έχουμε πει την άποψη μας εδώ και πολύ καιρό. Συνολικά με τον πληθωρισμό τα χειρότερα τα είδαμε και αν και κατά μέσο όρο θα παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα. Από το 2025 και ίσως λίγο νωρίτερα θα επιστρέψουμε σε αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά επίπεδα πληθωρισμού.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων έχουμε ακόμη δρόμο …. Θα εκτιμούσαμε πως έχουμε περίπου 10 με 20% ακόμη, τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων. Σημαντικές αυξήσεις, ειδικά μετά και τις ανατιμήσεις που ήδη έχουνε καταγραφεί, με αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα.

 

 

Ο βασικός λόγος

Έχουμε εξηγήσει ποιόν θεωρούμε ως βασικό λόγο για τις περαιτέρω ανατιμήσεις. Παρακολουθώντας ισολογισμούς βιομηχανιών τροφίμων, διαπιστώνουνε πως τα περιθώρια κέρδους είναι μειωμένα. Θεωρούμε σίγουρο πως οι επιχειρηματίες του κλάδου θα επιστρέψουνε σταδιακά στα περιθώρια κέρδους που είχανε προ κρίσης. Βάζοντας τα λοιπόν όλα κάτω, μας βγάζει μια περαιτέρω ανατίμηση περίπου 10 με 20%, τουλάχιστον επαναλαμβάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις βασικών ειδών διατροφής, για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  

 

 

 

Τουρισμός

Η ώρα για το μπράβο της ημέρας. Όπως πάντα από τις ειδήσεις – στοιχεία γύρω από τον ελληνικό τουρισμό. Στα προ πανδημίας επίπεδα πλησιάζουν οι κρατήσεις πακέτων διακοπών για το καλοκαίρι, διαπιστώνει η TUI, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ταξιδιωτικός τομέας ανακάμπτει, παρά τον υψηλό πληθωρισμό που πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο δήλωσε ότι ο όγκος των κρατήσεων βρίσκεται στο 96% των επιπέδων του 2019, λόγω της ζήτησης για ταξίδια στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τιμές είναι 26% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η TUI ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 8,3 εκατ. κρατήσεις μέχρι σήμερα για το καλοκαίρι και ότι το 55% των πακέτων για τη σεζόν έχει πουληθεί. Πρόκειται για μεγέθη «σε γενικές γραμμές» αντίστοιχα με την ίδια περίοδο του 2019.

 «Η ισχυρή εξέλιξη των κρατήσεων και τα σημαντικά βελτιωμένα τριμηνιαία στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας: θα είναι ένα δυνατό καλοκαίρι και μια καλή οικονομική χρονιά το 2023 με σημαντικά υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο CEO Sebastian Ebel, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η TUI έλαβε κρατική διάσωση 4,2 δισ. ευρώ το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τον κλάδο των ταξιδιών. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία πραγματοποίησε την τελευταία αποπληρωμή του πακέτου βοήθειάς της, μετά από αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι ζημιές της TUI μειώθηκαν στα 242,2 εκατ. ευρώ από 329,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι αναλυτές περίμεναν ζημιές 228 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ.

 

 

Συγκεκριμένα στατιστικά

Αναφερθήκαμε στο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ασφάλιση κατοικιών και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, της τάξης του 10%. Είχαμε δει κάποια στατιστικά τις τελευταίες ημέρες. Με τη βοήθεια σχετικών άρθρων, πάμε να δούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα σήμερα.

Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980 - 2018 λιγότερο από:

Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.

Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.

Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.

Για την Ελλάδα η πιο δαπανηρή χρονιά λόγω φυσικών καταστροφών ήταν το 2020, όπου η κατα κεφαλήν απώλεια φτάνει στα 91 ευρώ και είναι σχεδόν τριπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (27 ευρώ).

 
 

Πόσο κοντά ήρθε το ΠαΣοΚ, ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ;

Ας έχουμε όμως και ένα πολιτικό σχόλιο. Όπως λοιπόν έγραφε ο “Βηματοδότης” …. Η στάση των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο είναι αποκαλυπτική. Παρότι τα περιθώρια συναίνεσης σε κρίσιμα ζητήματα του τόπου και της κοινωνίας είναι τεράστια, ο πρώτος στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην κοινοβουλευτική τετραετία που πέρασε, ήταν ένας και μοναδικός: Η φθορά της κυβέρνησης!

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη, την οποία και σας παρουσιάζω, για τα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η ΝΔ και τα ψήφισαν τόσο το ΠαΣοΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας με το ΠαΣοΚ να φθάνει ακόμη και το 50% στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά από 22% το 2019 και να μηδενίζει από το καλοκαίρι του 2022. Το ΚΚΕ, σταθερό, όσο και δογματικό, δεν ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο της ΝΔ. Το ίδιο κάνει άλλωστε από το 2004 μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση της κοινοβουλευτικής περιόδου που πέρασε καταγράφηκε σε νομοσχέδια και σε διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την Εθνική Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η μικρότερη σε νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, τη δημόσια διοίκηση και τη φορολογία. Μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και την ολοκλήρωση της 18ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου του 2019-2023, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών δημοσιεύσει για έκτη φορά τον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης, που εξετάζει το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής στο νομοθετική έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνο Σαραβάκο, συντονιστή της έρευνας, αυτή καταγράφει τον βαθμό συναίνεσης εντός του κομματικού συστήματος, και αφετέρου ελέγχει τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής σε βάθος χρόνου. Κατ’ επέκταση, ανιχνεύει τον βαθμό προγραμματικής ή και ιδεολογικής σύγκλισης ή απόκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέγραψαν φθίνουσα νομοθετική συναίνεση από το 2019 στο 2023, που με άλλα λόγια σημαίνει ότι σκλήραιναν τη στάση τους (ακόμη κι αν συμφωνούσαν με κάποια νομοσχέδια) όσο πλησίαζε ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum