| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 11/07/24

 

Μπράβο μας

Έτσι με καυστική διάθεση να πούμε ένα μπράβο μας για τα τελευταία συμπεράσματα έρευνας της UBS. Με βάση αυτά, όλος ο πλανήτης γίνεται προοδευτικά πλουσιότερος, αλλά ο πλούτος των Ελλήνων όχι μόνο δεν έχει ανακάμψει από τη μεγάλη μείωση της κρίσης, αλλά και μένει στάσιμος, σε μία περίοδο που στον υπόλοιπο πλανήτη καταγράφεται θετική τάση.

Με βάση το φετινό Wealth Report της UBS, οι Έλληνες είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται περίπου 11% τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή στην περίοδο που ξεκινά από το 2008 με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα χειρότερα από όλες τις οικονομίες και στη συνέχεια την πανδημία.

Έτσι, ενώ τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι οι Έλληνες διπλασίασαν τον πλούτο τους (αύξηση 103%) κατά τη δεκαετία 2000-2010, έγιναν κατά 20% φτωχότεροι την περίοδο 2010-2023. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που εξέτασε η UBS, πλην της Ιαπωνίας (όπου την περίοδο 2010-2023 καταγράφεται μείωση του πλούτου κατά 23%).

Σύμφωνα με την έρευνα της UBS, ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε πέρυσι, καθώς αυξήθηκε κατά 4,2% σε δολαριακή βάση, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τη μείωση του 3% που είχε σημειώσει το 2022, όταν ομόλογα και μετοχές υποχώρησαν σε όλες τις μεγάλες αγορές, πλήττοντας τον πλούτο των νοικοκυριών. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο πλούτος παρέμεινε στάσιμος το 2023.

Σε βάθος χρόνου, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο πλούτος αυξάνεται σε όλο τον πλανήτη, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς – με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Το μερίδιο των ανθρώπων που βρίσκονται στην χαμηλότερη κατηγορία πλούτου έχει συρρικνωθεί από το 2008, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε όλες τις άλλες κατηγορίες  έχει αυξηθεί.

Ειδικότερα, το ποσοστό των ενηλίκων με πλούτο χαμηλότερο των 10.000 δολαρίων έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από το 2000 έως το 2023. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν κινηθεί προς τα πάνω, στην κατηγορία των 10.000-100.000 δολαρίων (η οποία υπερδιπλασιάστηκε). Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εκατομμυριούχοι, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

 
 

Οι εκατομμυριούχοι της Ελλάδας 

Με βάση τις προβλέψεις του ελβετικού επενδυτικού οίκου, έως το 2028,  ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί στις 52 από τις 56 χώρες που εξετάστηκαν.

Όμως, στην Ελλάδα ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμος (από τα 80.655 άτομα σήμερα, στα 80.295 άτομα το 2028).

Τι συνέβη στις άλλες χώρες της κρίσης

Η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα ακολούθησε πολύ διαφορετική πορεία από άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, ο πλούτος στην Πορτογαλία εμφανίζει αύξηση πάνω από 80% από το 2008, ενώ στην Ισπανία κινείται κατά 12% υψηλότερα.  

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανισότητες, η UBS υπολογίζει ότι είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις τρεις χώρες. Από το 2008, έχουν αυξηθεί πάνω από 17% στην Ελλάδα και σχεδόν κατά 20% στην Ισπανία, αλλά λιγότερο από 2% στην Πορτογαλία.

 

 

Ένα από τα μεγάλα – διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Πάμε τώρα σε ένα από τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας πως και στα χρόνια της κρίσης, τα δίδυμα ελλείματα ήτανε τα δύο μεγάλα προβλήματα. Και αν και με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ειδικά σε πρωτογενή επίπεδο. Τα πήγαμε πολύ καλά. Με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, τα πράγματα ήτανε και παραμένουνε άσχημα, κυρίως λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας ….

Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι ότι μεγάλες διαστάσεις δείχνει να λαμβάνει το πρόβλημα με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους φορείς της οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε και η Ημερησία. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το εμπορικό έλλειμμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και ήταν ένας από τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010, μακρινό μεν αλλά όχι εύκολα ξεχασμένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα το έλλειμμα διευρύνθηκε, και το χειρότερο ίσως όλων είναι ότι η εν λόγω διεύρυνση προήλθε και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο από την αύξηση των εισαγωγών όσο και από τη μείωση των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 5μηνο του 2024 (Ιανουάριος – Μάιος), το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε άνοδο 15% και είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Στα 14,4 δισ. το έλλειμμα στο 5μηνο 

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ανήλθε σε 14,420 δισ. ευρώ έναντι 12,536 δισ. ευρώ το α' 5μηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 15%. Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, σημειώθηκε αύξηση κατά 1,199 δισ. ευρώ ή 11,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 1,116 δισ. ευρώ ή ποσοστό 11,1%.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ:

Η συνολική αξία των εισαγωγών για τον Μάιο ανήλθε στο ποσό των 7,549 δισ. ευρώ έναντι 7,068 δισ. ευρώ τον Μάιο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 6,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε μείωση κατά 373,1 εκατ. ευρώ ή 6,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 383,6 εκατ. ευρώ ή 7%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάιο ανήλθε στο ποσό των 4,159 δισ. ευρώ έναντι 4,082 δισ. ευρώ τον Μάιο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφηκε μείωση κατά 212,7 εκατ. ευρώ ή 6,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 203,1 εκατ. ευρώ ή 6,5%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον φετινό Μάιο ανήλθε σε 3,390 δισ. ευρώ έναντι 2,985 δισ. ευρώ τον Μάιο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 13,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε μείωση κατά 160,4 εκατ. ευρώ ή 6,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε μείωση κατά 180,5 εκατ. ευρώ ή 7,6%.

Πρώτο 5μηνο

Θυμίζουμε πως το πρώτο 5μηνο, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 35,391 δισ. ευρώ έναντι 34,491 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 2,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 593,9 εκατ. ευρώ ή 2,3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 570,2 εκατ. ευρώ ή 2,3%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 20,971 δισ. ευρώ έναντι 21,954 δισ. ευρώ το πρώτο 5μηνο του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 4,5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε μείωση κατά 605 εκατ. ευρώ ή 3,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσιάστηκε μείωση κατά 545,5 εκατ. ευρώ ή 3,6%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 14,420 δισ. ευρώ έναντι 12,537 δισ. ευρώ το πρώτο 5μηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 15%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 1,199 δισ. ευρώ ή 11,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 1,116 δισ. ευρώ ή 11,1%.

 
 

Σαρωτικός ανασχηματισμός Γραμματέων, ποιοι φεύγουν

Όπως τώρα έγραψε ο Βηματοδότης … O κύβος φαίνεται πως ερρίφθη για τον μεγάλο ανασχηματισμό (και όχι διορθωτικές κινήσεις αυτή τη φορά) των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. Η επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, αναμένεται να πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Ο ανασχηματισμός θα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, σαρωτικός, ότι θα αλλάξουν πολλοί γενικοί γραμματείς, όταν σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 63.

Οι πηγές μού λένε ότι είναι πιθανόν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους οι: Αννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων που είναι στο υπουργείο Εργασίας, Ζέφη Δημαδάμα, άλλοτε στο ΠαΣοΚ που τώρα είναι γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γ.γ. ενωσιακών πόρων και υποδομών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί φαίνεται ότι πάμε σε συγχώνευση των γραμματειών και το ρόλο του… υπεργραμματέα θα έχει ο Κώστας Μπαγινέτας, νυν γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Ακούγεται ακόμα πως αποχωρούν και ο Άγγελος Δημοσθένους από τη γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και δύο του υπουργείου Υγείας, θέσεις τους έως τώρα «παίζεται». Σε μια από τις θέσεις στο Υγεία θα πάει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, προσωπική επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη.

Από τις εκπλήξεις, εφόσον γίνουν (γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση), είναι η πιθανή αποχώρηση της Νίκης Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη γ.γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης.

Προς αποχώρηση ακούγεται και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποχωρήσει και ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης. Ίδωμεν, λίγες ημέρες απομένουν έως τον μεγάλο ανασχηματισμό.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum