| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 11/12/23

 

Πληθωρισμός

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των νοικοκυριών. Πάμε να δούμε τα συμπεράσματα μιας τελευταίας έρευνας. Ειδικότερα, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες τόσο των Ελλήνων όσο και διεθνώς. Το σταθερό εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά αναγκάζοντας την πλειοψηφία να ακολουθεί τακτικές «smart shopping» για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Πως επηρεάζει ο Πληθωρισμός την Αγοραστική Δύναμη & τις Συνήθειες των Καταναλωτών» και η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες 18 χώρες που διεξήχθηκε μέσω του δικτύου YouGov έδειξε ότι:

Τους τελευταίους 12 μήνες σχεδόν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές έκαναν τουλάχιστον μία ενέργεια smart shopping και σκοπεύουν να συνεχίσουν στο μέλλον.

Το brand hopping και η αναζήτηση και επιλογή προσφορών κυριαρχούν στις τεχνικές εξοικονόμησης χρημάτων ενώ…

Πολλοί καταναλωτές έχουν κάνει ιεράρχηση αναγκών και έχουν σταματήσει τελείως τις αγορές κάποιων αγαθών.

Σε πολλές χώρες εμφανίζεται υψηλή πρόθεση να κάνουν ενέργειες εξοικονόμησης χρημάτων και ο μέσος όρος των διαφορετικών ενεργειών για πιο έξυπνες αγορές κυμαίνεται μεταξύ 3.5-5 ανάλογα με την δραστηριότητα / ευρηματικότητα λιανεμπορίου και καταναλωτών.

Ειδικότερα

Όπως προκύπτει από τη έρευνα η πλειοψηφία των καταναλωτών στη χώρα μας, επιλέγει φθηνότερες μάρκες και αναζητεί προσφορές τόσο online όσο και στα καταστήματα. Αίσθηση  προκαλεί επίσης ότι ένας στους δύο έχει ήδη κόψει τελείως κάποιες αγορές, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να αγοράσει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

 

 

Επίσης ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές τους, και αναμένουν την περίοδο των εκπτώσεων προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.

 

Σημαντική επίδραση έχει ο πληθωρισμός και στα προϊόντα ομορφιάς, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν τις προσφορές, ή έχουν σταματήσει εντελώς να τα προμηθεύονται.

 

 
 

Τρόφιμα

Στα των τιμών των τροφίμων τώρα και την τελευταία ειδησεογραφία.

Σταθερός παρέμεινε σε γενικές γραμμές ο δείκτης τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής τον Νοέμβριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των δημητριακών να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές των φυτικών ελαίων, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 120,4 μονάδες τον Νοέμβριο, αμετάβλητος από το επίπεδό του τον προηγούμενο μήνα και 10,7% χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2022.

Κρατάμε πως ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 3,0% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές των χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του καλαμποκιού, ενώ αυτές του σιταριού μειώθηκαν κατά 2,4% τον Νοέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών του FAO All Rice παρέμεινε σταθερός από μήνα σε μήνα εν μέσω αντιφατικών κινήσεων τιμών σε διαφορετικές προελεύσεις και τμήματα της αγοράς. 

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 3,4% από τον Οκτώβριο.

Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου ανέκαμψαν κατά περισσότερο από 6,0% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των πιο ενεργών αγορών από κορυφαίες χώρες εισαγωγής και της εποχικής χαμηλότερης παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν μέτρια, ενώ οι τιμές για το σογιέλαιο και τα κραμβέλαια μειώθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε 2,2% από τον Οκτώβριο, λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών για βούτυρο και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη από αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας, μαζί με την αυξημένη εσωτερική ζήτηση ενόψει των χειμερινών διακοπών στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο έως και 41,1% υψηλότερα από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε 0,4% από τον Οκτώβριο, αντανακλώντας μικρές μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των πουλερικών, του χοιρινού και του βοείου κρέατος, λόγω κυρίως των άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.

Την ίδια ώρα, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή της τρέχουσας περιόδου σε ένα νέο Ενημερωτικό Δελτίο Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών , που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 είναι πλέον συνδεδεμένη σε 2.823 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 10,3 εκατομμύρια τόνους πάνω από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2021.

Πραγματοποιήθηκαν ανοδικές αναθεωρήσεις για την παραγωγή σίτου στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία και για τον αραβόσιτο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ οι προβλέψεις παραγωγής μειώθηκαν κάπως για την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για την παραγωγή αραβοσίτου περιορίστηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό. Ο FAO αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2023/24 θα αυξηθεί κατά 0,8 τοις εκατό από την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Εν όψει της επόμενης σεζόν, η φύτευση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού 2024 συνεχίζεται στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου και, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές των καλλιεργειών, η ανάπτυξη της έκτασης θα μπορούσε να περιοριστεί. Η σπορά των χονδροειδών σιτηρών του 2024 συνεχίζεται στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, με βραδύτερες σπορές στη Βραζιλία αλλά ανάκαμψη στην Αργεντινή.

Η παγκόσμια συνολική χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται σε 2 813 εκατομμύρια τόνους, 1,1% υψηλότερη από ό,τι το 2022/2023.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο το 2024 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,7% πάνω από το αρχικό τους επίπεδο και να σημειώσουν νέο υψηλό ρεκόρ. Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα είναι 30,8 τοις εκατό το 2023/24, υποδηλώνοντας ένα συνολικό άνετο επίπεδο προσφοράς.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2023/24 προβλέπεται να συρρικνωθεί ελαφρά σε 468,4 εκατομμύρια τόνους, μειωμένο κατά 1,8% από το επίπεδο του 2022/23.

 
 

Είναι πολύ κοντά στην αλήθεια ….

Μια από τις δηλώσεις που ξεχωρίσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα αυτή ήτανε της κα Ζωής Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας είναι το χειρότερο που συνέβη στην Αριστερά και στην κοινωνία …. Χωρίς φυσικά να είμαστε οπαδοί της κα Κωσταντοπούλου … θα τολμήσουμε να πούμε πως ενδεχομένως αυτή είναι η πιο σωστή κουβέντα που την έχουμε ακούσει να λέει ….

Χωρίς την παραμικρή εμπάθεια, έχουμε πει αρκετές φορές πως ο κ. Τσίπρας έχει κάνει τεράστια ζημία σε αυτή τη χώρα:

Πρώτον γιατί τα πρώτα χρόνια της μεγάλης ελληνικής κρίσης, αντί να κάνει ότι έκανε η αντιπολίτευση σε άλλες χώρες και ειδικά την Πορτογαλία. Μην εμποδίζοντας την τότε κυβέρνηση να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που είχε να πάρει. Αντιθέτως έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, με αντιμνημόνια και όλα τα γνωστά ….. Μια κατάσταση που οδηγούσε σε συνεχή αδιέξοδα και εμπόδια στις όποιες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τσίπρας ήτανε που στο τέλος του 2014, έριχναν την κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και ενώ ο κ. Σαμαράς έλεγε στον κ. Τσίπρα (κάτι το οποίο έχουνε παραδεχθεί και οι δύο πλευρές) να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2015, που σίγουρα ο Σύριζα θα εκλέγονταν κυβέρνηση. Να συμφωνούσανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας … Και να ψηφίζονταν το τότε κρίσιμο 3ο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και πήγαμε στις εκλογές στις αρχές του 2015….

Και μετά τις εκλογές του 2015, ήλθε το μεγάλο κακό. Η απόλυτη καταστροφή του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τη θρυλική διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και Capital Controls κτλ …. Μια διαπραγμάτευση που ζημίωσε αρκετά δις τον ελληνικό λαό, κάτι το οποίο κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ….

 

 

Τσίπρας (2)

Και μετά λοιπόν τα όσα είπαμε παραπάνω και για τα οποία είναι υπεύθυνος ο κ. Τσίπρας, φτάνουμε στο σήμερα. Ή τέλος πάντων στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας έκανε πραγματικά τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη να φαίνονται μονόδρομος για τη χώρα, αφήνοντας ουσιαστικά τη χώρα χωρίς αντιπολίτευση. Και δε φτάνει το 41% που πήρε η ΝΔ ….

Κάνοντας μας πραγματικά να απορούμε, έχρισε διάδοχο του τον κ. Κασσελάκη. Έναν άνθρωπο που ήτανε φανερό πως θα κατέστρεφε ότι είχε απομείνει στο Σύριζα (το γράψαμε από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε). Και κάπως έτσι, η χώρα αυτή  τη στιγμή είναι σε ένα σημείο που υπάρχει μόνο ένα κόμμα διακυβέρνησης, χωρίς αντιπολίτευση. Άπειρες φορές το έχουμε γράψει. Ο κανόνας λέει, όσο κακή μια αντιπολίτευση, τόσο πιο κακή μια κυβέρνηση.

 
 

Ολόκληρο το σχέδιο για την βίζα στους Τούρκους στα δέκα νησιά

Τώρα σύμφωνα με τα όσα έγραφε ο Βηματοδότης …. Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η ελληνοτουρκική συμφωνία για την χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά σε Τούρκους πολίτες και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού θα εγκατασταθούν σε κάθε λιμάνι και σε κάθε τελωνείο των νήσων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, Ρόδου, Σύμης και Καστελλόριζου και θα χορηγούν την βίζα. Η βίζα θα στοιχίζει 60 ευρώ και εξαιρούνται από την καταβολή της, υπερήλικες, παιδιά και ΑΜΕΑ.

Την συγκατάθεσή της έδωσε και η ευρωπαϊκή επιτροπή με την προϋπόθεση πως με τη βίζα αυτή δεν θα μπορούν οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αν όχι να μηδενίζουν τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Αλλά η συμφωνία δεν μένει μόνον σε υποσχέσεις. Αυτή τη φορά προβλέπει τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς εάν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Στο μεταξύ πέφτουν βροχή οι αιτήσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ένταξη και άλλων νησιών ή άλλων περιοχών στην συμφωνία αυτή. Για παράδειγμα ζητεί να ενταχθεί στην συμφωνία η Πάτμος, η περιοχή του Έβρου, η Θάσος κ.α. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 24 Ιανουαρίου του 2024 η Ελλάδα (δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη) αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης. Θα την παραλάβει από την Τουρκία και από τον ομόλογό του υπουργό Αλί Γερλίκαγια.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum