| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/05/23

 

Ίσως το μικρότερο τα τελευταία 13 χρόνια

Για να είμαστε ειλικρινείς το debate δεν το παρακολουθήσαμε ούτε ένα λεπτό. Ούτε είχαμε ιδιαίτερη διάθεση να μπούμε να διαβάσουμε και πολλά, αφού λίγο πολύ είναι σαν να ξέρει κανείς τα όσα θα έλεγαν οι πολιτικοί αρχηγοί, σε ένα πράγμα που μόνο debate δεν το λες.

Θέλουμε όμως να σχολιάσουμε κάτι άλλο. Παρακολουθώντας τις συζητήσεις, τις αντιδράσεις του κόσμου και τα όσα συμβαίνουνε τους τελευταίους περίπου 2 μήνες …. Πιστεύουμε πως τουλάχιστον συγκριτικά με τα τελευταία περίπου 13 χρόνια (ελληνική κρίση κτλ) …. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τις επερχόμενες εκλογές είναι αρκετά μικρότερο. Μπορεί και να κάνουμε λάθος … Αλλά αυτή είναι η αίσθηση μας, σε ένα βαθμό και λόγω του ότι χώρα βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση από τα όσα ζούσαμε τα χρόνια της κρίσης ….

 

 

Και για αυτό συνεχίζουμε να το πιστεύουμε

Η παραπάνω αίσθηση που έχουμε είναι και ο λόγος που πιστεύουμε πως τα ποσοστά αποχής, κυρίως στις πρώτες εκλογές μπορεί να φτάσουνε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ίσως πιο υψηλά από ποτέ. Για παράδειγμα σε ποσοστά κοντά στο 50% (μεταξύ 45-50%).  Και αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση μας, θα θέλαμε να δούμε πόσο θα επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, με την αποχή να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς αστάθμητους παράγοντες των επερχόμενων εκλογών, τουλάχιστον κατά την άποψη μας.

 

 

 

Για την ιστορία

Για την ιστορία τώρα, πάμε μαζί να θυμηθούμε τα ποσοστά αποχής στις 3 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, επαναλαμβάνοντας πως στις επερχόμενες δεν αποκλείουμε η αποχή να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ:

Ιούλιος 2019: 42,22%

Σεπτέμβριος 2015:43,84%

Ιανουάριος 2015: Αποχή: 36,05%

 

 

Όλο και πιο πιθανό

Φυσικά τα βλέμματα στρέφονται και στις τουρκικές εκλογές, με όλο και πιο πιθανή την εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Είναι χαρακτηριστικά πως με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μια μέση εκτίμηση για τον δεύτερο γύρω των εκλογών είναι περίπου 52% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 48% ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το τέλος εποχής του Ερντογάν να είναι πιο κοντά από ποτέ αν και τίποτα δεν αποκλείεται.

 
 

Το βασικό ερώτημα

Ξέρετε τώρα ποιο είναι το βασικό ερώτημα που υπάρχει; Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω. Πως θα ενεργήσει ο Ερντογάν σε πιθανή ήττα του στις εκλογές. Αρκετοί πιστεύουνε πως δε θα κάνει τίποτα. Θα αποδεχθεί τις εκλογές. Και όλα θα κυλίσουνε ομαλά, βάζοντας μάλιστα υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Όλα πιθανά.

Αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Πιστεύουμε πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες η οικογένεια Ερντογάν, για μια σειρά οικονομικών και μη σκανδάλων, να κυνηγηθεί από την επόμενη τουρκική κυβέρνηση. Πιστεύουμε πως αυτό είναι που τρέμει περισσότερο ο ίδιος ο Ερντογάν … με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος και το πως θα μπορούσε να αντιδράσει ο “Σουλτάνος”.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum