| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/07/23

 

Πλεονάσματα

Θα ξεκινήσουμε με ένα θέμα το οποίο έχουμε στην κορυφή των πιο σοβαρών θεμάτων – προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό της επιστροφής της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα. Κάθε φορά λοιπόν που συζητάμε το θέμα με σοβαρά στελέχη του ΥΠΟΙΚ και γενικά αναλυτές – οικονομολόγους που γνωρίζουνε τα νούμερα. Αλλά και κάθε φορά τελευταία που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που τα νούμερα φαίνεται να βγαίνουνε, σχετικά πιο εύκολα από ότι φοβόμασταν πριν περίπου 6 με 12 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως επικεφαλής οικονομολόγος τράπεζας με τον οποίο μιλούσαμε χθες, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που φαίνεται πως θα θέσουνε οι θεσμοί από το 2024 και μετά. Να επιτύχουμε τους στόχους χωρίς την παραμικρή παρέμβαση, με νέα μέτρα κτλ….

 

 

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό

Προτού παρουσιάσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία πολύ πιθανόν να τα έχετε ήδη διαβάσει. Θα σχολιάσουμε για ακόμη μια φορά πως δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα η συντριπτική πλειοψηφία των φόρων να πληρώνετε από μισθωτούς και συνταξιούχους. Με απλά λόγια να πληρώνεται ο μεγάλος όγκος των φόρων από την πιο δοκιμαζόμενη κοινωνική ομάδα, που στην τελική αυτή είναι που καταναλώνει ….

Για όποιον δεν διάβασε τα στοιχεία, σε συνέχεια των στοιχείων που είχαμε δει προσφάτως για τα όσα δηλώνουνε και κατ’ επέκταση πληρώνουνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες:

Ακαθάριστα έσοδα ύψους 312 δις. ευρώ δήλωσαν οι επιχειρήσεις στην Εφορία το 2022. Ωστόσο μόνο μια στις τρεις επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη ενώ μόλις το 0,81% πληρώνει το 59,5% του συνολικού φόρου.

Η στατιστική επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ στις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων του 2022 δείχνει τα εξής:

– Κέρδη παρουσίασαν 107.865 επιχειρήσεις δηλαδή το 34,6% των νομικών προσώπων.

– 2.550 επιχειρήσεις με φορολογητέα κέρδη από 900.000 ευρώ και άνω, πλήρωσαν φόρο 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 0,81% του συνόλου των επιχειρήσεων πλήρωσε το 59,5% του συνολικού φόρου ή 2,8 δισ. ευρώ συνολικά

– Ζημιές ή μηδενικά κέρδη δήλωσαν δύο στις τρεις επιχειρήσεις καθώς σε σύνολο 311.292 νομικών προσώπων 125.876 δήλωσαν ζημιές ύψους 35 δις. ευρώ και 77.551 εμφάνισαν μηδενικά αποτελέσματα

– 311.292 νομικά πρόσωπα δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα συνολικού ύψους 312 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 17% σε σύγκριση με το 2018. Το συνολικό ύψος των φόρων που εκλήθησαν να πληρώσουν ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ.

– Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση για τη χρήση του έτους 2022 ανήλθαν σε 111.975. Οι συγκεκριμένες εταιρείες δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα συνολικού ύψους 210, δισ. ευρώ. Από τις 111.975 οι 57.983 δήλωσαν ζημίες, ενώ 13.612 είχαν μηδενικά αποτελέσματα . Οι υπόλοιπες εμφάνισαν φορολογητέα καθαρά κέρδη ύψους 13,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των φόρων εισοδήματος που εκλήθησαν να πληρώσουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

– Από τις ανώνυμες εταιρείες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση:

α) 18.828 ήταν βιομηχανικές, μεταποιητικές και παραγωγικές με συνολικό τζίρο 160 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 10.275 εμφάνισαν ζημίες, οι 979 δήλωσαν μηδενικά ποσά φορολογητέου εισοδήματος και οι υπόλοιπες δήλωσαν φορολογητέα εισοδήματα (κέρδη) συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

β) 1.320 ήταν τραπεζικές και χρηματιστηριακές, οι οποίες εμφάνισαν συνολικό ετήσιο τζίρο ύψους 33,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 903 εμφάνισαν ζημίες συνολικού ύψους 9,4 δισ. ευρώ, οι 62 δήλωσαν μηδενικά ποσά φορολογητέου εισοδήματος και οι υπόλοιπες δήλωσαν φορολογητέα εισοδήματα συνολικού ύψους 1,43 δις. ευρώ.

γ) 1.712 ήταν ασφαλιστικές με συνολικό ετήσιο τζίρο 39,5 δισ. το προηγούμενο έτος. Από αυτές, οι 912 εμφάνισαν ζημίες συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ, οι 63 δήλωσαν μηδενικά ποσά και οι υπόλοιπες φορολογητέα εισοδήματα (κέρδη) συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

– Οι προσωπικές εταιρείες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση για τη χρήση του έτους 2022 ανήλθαν σε 111.000 και δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα συνολικού ύψους 32,24, δισ. ευρώ. Ζημιογόνες ήταν 52.439, ενώ 7.780 δήλωσαν μηδενικά κέρδη. Οι υπόλοιπες δήλωσαν φορολογητέο εισόδημα 2,7 δις. ευρώ.

 
 

Nα μην το παραβλέπουμε

Χαρακτηρίζουμε παραπάνω τους εργαζομένους ως την πιο δοκιμαζόμενη κοινωνική ομάδα και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και στο οποίο έχουμε σταθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Πως δεν είναι δυνατόν, ειδικά με αυτόν τον πληθωρισμό, να υπάρχουνε στην κοινωνία αυτοί οι μισθοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνουνε, αναλογικά, το μεγάλο όγκο των φόρων ….. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι σε τραγικά χαμηλά επίπεδα …. Θα το ξαναπούμε λοιπόν πως πρέπει κάτι να γίνει και να υπάρξουνε ουσιαστικές, σημαντικές, αυξήσεις των αποδοχών. Είμαστε άνθρωποι της ελεύθερης οικονομίας και καταλαβαίνουμε πως με νομοθετικές παρεμβάσεις, ουσιαστικές, αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν έρχονται. Αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και τα κέρδη των επιχειρήσεων να μην μειωθούνε και οι μισθοί να αυξηθούνε σημαντικά και το επιπρόσθετο κόστος των επιχειρήσεων να καλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης που θα προκαλέσει η αύξηση των μισθών.

 

 

Tο σόου και τα παζάρια του Ερντογάν στο Βίλνιους

Όπως έγραψε τώρα ο “Βηματοδότης” …. Στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν γίνεται μόνον ένα ανατολίτικο παζάρι από τον Ερντογάν αλλά και ένα απίστευτο σόου. Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία, ως να είναι ηγέτης μια μεγάλης δύναμης. Στους μικρούς δρόμους του Βίλνιους ξεχωρίζει η αυτοκινητοπομπή που συνοδεύει τον Ερντογάν. Με αλεξίσφαιρες και αλεξίβομβες λιμουζίνες, με μεγάλες τουρκικές σημαίες και στα δύο φτερά των αυτοκινήτων ο Ερντογάν και να θέλει να περάσει διακριτικά δεν μπορεί. Ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει τόσο μεγάλο σόου στις μετακινήσεις του με το θωρακισμένο «θηρίο» του.

Ο καιρός στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι καλός, δηλαδή με μια θερμοκρασία 22 βαθμών δεν υπάρχει, αυτό που λέμε, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Τα μέτρα ασφαλείας ίσως υπερβολικά γιατί έκλεισαν δρόμοι, έκλεισαν σχολεία, έκλεισαν καταστήματα, κοντά στον εκθεσιακό κέντρο Litexpo, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ένα από τα κτίρια του κέντρου αυτού θα γίνει και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Αλλά δεν θα είναι η μόνη ελληνοτουρκική συνάντηση. Θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Άμυνας Νίκου Δένδια με τους Τούρκους ομολόγους τους, αφού τόσο ο Γεραπετρίτης όσο και ο Δένδιας κατάφεραν με την ανάληψη των καθηκόντων τους και με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα. Το λένε άλλωστε και οι Τούρκοι διπλωμάτες αυτό το θετικό κλίμα σε διπλωμάτες χωρών του ΝΑΤΟ. Η συνομιλία Μητσοτάκη- Ερντογάν θα γίνει στα αγγλικά. Θα πείτε ο Ερντογάν γνωρίζει αγγλικά; Όχι βεβαίως αλλά ο διερμηνέας θα μεταφράζει τα αγγλικά του Μητσοτάκη σε τουρκικά και τα τουρκικά του Ερντογάν σε αγγλικά.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο καιρός στο Βίλνιους είναι καλός, στους κύκλους του ΝΑΤΟ επικρατεί μια κατήφεια, μετά τη νέα αξίωση του Ερντογάν να συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με παραχωρήσεις στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Απάντησε βεβαίως καταλλήλως η ΕΕ, αλλά ο Ερντογάν επέμενε και ζήτησε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας με τον Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι και έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει 45 λεπτά, αλλά πολλές φορές τέτοιου είδους συναντήσεις βγαίνουν σε χρόνο έξω από τον αρχικό προγραμματισμό. Στη συνάντηση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο πρωθυπουργός, μπορεί να χαραχθεί ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, καθιστώντας βέβαια σαφές πως η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Άλλωστε υπάρχει και μία θετική ατζέντα -όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, των ναυτιλιακών υποθέσεων, του περιβάλλοντος κ.α.- που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Μαθαίνω επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, εάν τελικά γίνει, (το λέω αυτό γιατί το πρόγραμμα του Μπλίνκεν είναι βεβαρημένο) τότε ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η επανέναρξη της Συνόδου 3+1 (Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ συν ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

 
 

Πολύ ενδιαφέρον

Καλοκαιράκι είναι και να κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον, διαφορετικό θέμα, το οποίο δεν κρύβουμε πως διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον:

Τα τεράστια κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων που ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Νορβηγία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και λιπάσματα για έναν αιώνα

Το πολύτιμο μετάλλευμα ανακαλύφθηκε το 2018 από την Norge Mining, η οποία αποκάλυψε τον Μάιο ότι βρήκε 70 δισεκατομμύρια τόνους του υλικού.

Το φωσφορικό άλας είναι πλούσιο σε φώσφορο, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό πολλών πράσινων τεχνολογιών,  λιπασμάτων και όχι μόνο. Η ανακάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού με φώσφορο.

Προειδοποίηση της ΕΕ

Το 2012, η Χάγη προειδοποιούσε για επερχόμενη έλλειψη φωσφορικών αλάτων. Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο κοίτασμα της εν λόγω χημικής ένωσης, αλλά οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μαρόκο, η Κίνα, το Ιράν και η Συρία διαθέτουν επίσης μεγάλα κοιτάσματα αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο πόλεμος είχε σοβαρό αντίκτυπο, με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων να εκτοξεύεται.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες προειδοποίησαν για έναν “φωσφογεδδώνα”.

Πρέπει να γίνουμε “πολύ πιο έξυπνοι στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον φώσφορο”, δήλωσε ο καθηγητής Phil Haygarth του Πανεπιστημίου Lancaster στη βρετανική εφημερίδα Guardian. “Αν δεν το κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή”.

« Δεν υπάρχει ζωή στη Γη χωρίς φώσφορο»

Η καθηγήτρια Penny Johnes του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ το έθεσε πιο ωμά: “Δεν υπάρχει ζωή στη Γη χωρίς φώσφορο”.

Ο φώσφορος χρησιμοποιείται από τον καθαρισμό του σπιτιού μέχρι την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα μας. Τα φωσφορικά άλατα μπορούν να βρεθούν στην οδοντόκρεμα,  τα κόκαλα, το επιτραπέζιο αλάτι, τους πυροσβεστήρες, στο DNA   και σε πράγματα που δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος.

Τα φωσφορικά λιπάσματα έχουν καταστεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Αλλά η απορροή του έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση φυκιών που απειλούν τους πληθυσμούς των ψαριών και παράγουν μεθάνιο που θερμαίνει τον πλανήτη.

Τα νέα κοιτάσματα που βρέθηκαν στη Σκανδιναβία θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες για έως και 100 χρόνια, επιβεβαίωσε η Norge Mining. Μετά την ανακάλυψη , ο Jan Christian Vestre, υπουργός εμπορίου και βιομηχανίας της Νορβηγίας, δήλωσε ότι η χώρα έχει “υποχρέωση” να αναπτύξει “την πιο βιώσιμη βιομηχανία ορυκτών πόρων στον κόσμο”.

Η παγκόσμια οικονομία διακινεί 45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φωσφόρου κάθε χρόνο.

Μετά την εξόρυξη, το μετάλλευμα μπορεί να μεταποιηθεί σε φωσφορικό οξύ και να προμηθεύσει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου-λιθίου και των ζωοτροφών.

“Πιστεύουμε ότι ο φώσφορος που μπορούμε να παράγουμε θα είναι σημαντικός για τη Δύση – παρέχει αυτονομία”, δήλωσε ο ιδρυτής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Norge Mining, Michael Wurmser στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv.

Δεν ήταν μόνο ο φωσφόρος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Υπήρχαν επίσης μεγάλα κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών τιτανίου – που χρησιμοποιείται συχνά για την αντικατάσταση αρθρώσεων και στην κατασκευή αεροπλάνων – και βανάδιου – που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του χάλυβα.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum