| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/10/22

 

 

Μάλιστα

 

Πάμε να ξεκινήσουμε με μια έρευνα που μας αφορά όλους. Μια όχι και τόσο ευχάριστη έρευνα. Για όποιον λοιπόν δεν την έχει διαβάσει, οι Έλληνες καταβάλλουν με σημαντική διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους για καύσιμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

 

Η έρευνα της ιστοσελίδας Confused.com, που ειδικεύεται στις ασφάλειες κάθε είδους, συνέκρινε τις μέσες τιμές των καυσίμων με τον μέσο μισθό στις χώρες της Ευρώπης, και βρήκε ότι στην Ελλάδα ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει 13,13% του ετήσιου μισθού του για καύσιμα.

 

Κατά μέσον όρο η έρευνα εκτιμά ότι κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να ξοδέψει πάνω από 1.153 ευρώ για καύσιμα σε ετήσια βάση, μετά και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των καυσίμων το τελευταίο 12μηνο.

 

Δεύτερη στην αντίστοιχη κατάταξη, αλλά με σημαντική διαφορά, είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 9,79% του μισθού των Πορτογάλων να πηγαίνει στα πρατήρια καυσίμων.

 

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 8,21% και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν δύο σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία με 7,68% και η Δανία με 6,97%.

 

Σε άλλες μεσογειακές χώρες, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία ανέρχεται σε 6,67% και στην Ισπανία σε 5,41%.

 
 

 

Ακίνητα

 

Έχοντας γράψει, εδώ και καιρό, πως παγκοσμίως η αγορά ακινήτων έπιασε ταβάνι και πλέον εισέρχεται σε φάση διόρθωσης, η οποία δεδομένου και του μεγέθους της φούσκας θα μπορούσε να λάβει και μεγάλες διαστάσεις. Από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κρατάμε τις αναφορές του ταμείου στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρεται στον τομέα των ακινήτων, σχολιάζοντας πως η κάμψη που παρατηρείται σε πολλές χώρες προκαλεί ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να διευρυνθούν και να μεταδοθούν στις τράπεζες και τις οικονομίες.

 

Οι κίνδυνοι για τη στεγαστική αγορά εντείνονται λόγω της αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των πιο σφιχτών πιστωτικών κανόνων, με πολύ περισσότερους δυνητικούς δανειολήπτες να εκτοπίζονται πλέον από τις αγορές.

«Οι πολύ υψηλές τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να προσαρμοσθούν έντονα σε ορισμένα τμήματα της αγοράς», αναφέρει η έκθεση. Στο πιο αρνητικό σενάριο, οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές λόγω της δυσκολίας αγοράς και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, προσθέτει.

 

 

 

Ελληνική αγορά ακινήτων

 

Πάντως όσον αφορά την ελληνική αγορά ακινήτων, θα επαναλάβουμε τη δική μας πρόβλεψη. Πως αν και οι τιμές τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουνε εκτοξευτεί, εμείς δε βλέπουμε απότομο ξεφούσκωμα των τιμών. Στη χειρότερη βλέπουμε μια πτώση 5 με 10% σε περιοχές με εκρηκτική άνοδο (κυρίως Νότια Προάστεια και κάποιες άλλες μεμονωμένες περιοχές, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών). Ωστόσο βλέπουμε πως σταδιακά θα μειωθούνε σημαντικά οι συναλλαγές ακινήτων και περιμένουμε το 2023 μεγάλη πτώση της δραστηριότητας στην αγορά.

 
 

 

Χρεοκοπίες

 

Επιστρέφουμε στην έκθεση του ΔΝΤ και κρατάμε κάτι άλλο. Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, πιέσεις υπάρχουν και στον επιχειρηματικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα spreads των δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά και το υψηλό κόστος υπονομεύει τα κέρδη τους. Για τις μικρές εταιρείες καταγράφεται ΗΔΗ αύξηση των χρεοκοπιών λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

 
 

 

Διεθνείς αγορές

 

Και μια που πιάσαμε το ΔΝΤ, πάμε να δούμε και τις τελευταίες, άκρως ανησυχητικές, προβλέψεις του ταμείου για την πορεία των αγορών:

 

Για τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης των τιμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης της πίεσης από τη μία στην άλλη.

 

Το ΔΝΤ βλέπει «σύννεφα καταιγίδας» να προβάλλουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία, όπως ο διαρκής πληθωρισμός, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μίας μεγάλης πτώσης.

 

«Είναι δύσκολο να σκεφθούμε μία εποχή που η αβεβαιότητα ήταν τόσο μεγάλη. Θα πρέπει να ανατρέξουμε δεκαετίες πίσω για να δούμε τόσο μεγάλες συγκρούσεις στον κόσμο και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός να είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για τις κεφαλαιαγορές, Τομπίας Αντριαν.

 

Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών «δημιουργεί αυτό το περιβάλλον του πραγματικού υψηλού κινδύνου και της μεταβλητότητας… Όταν ο κίνδυνος είναι υψηλός, ο βαθμός συσχέτισης είναι επίσης υψηλός. Συνεπώς, ο αντίκτυπος και η μετάδοση (των πιέσεων) είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε αυτές τις εποχές υψηλής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Αντριαν.

 

Πτώση των αγορών 

 

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το Ταμείο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί από την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου και είναι σε σημαντικό βαθμό καθοδικοί.

 

Οι αγορές έχουν υποχωρήσει πολύ φέτος, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει απώλειες 24% από την αρχή του έτους, ενώ τα ομόλογα εισήλθαν σε bear market (απώλειες πάνω από 20%) και το δολάριο είναι στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας, προκαλώντας προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Στην Κίνα, η πτώση του τομέα ακινήτων έχει βαθύνει και οι αποτυχίες των επιχειρήσεων real estate μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα, προειδοποίησε το Ταμείο.

 

Γενικά ανθεκτικές οι τράπεζες

 

Αν και οι τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες φαίνεται να έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, το ΔΝΤ σημείωσε ότι στο παγκόσμιο stress test των τραπεζών που έκανε έδειξε ότι το 29% των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών θα είχε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας σε περίπτωση μίας ισχυρής παγκόσμιας ύφεσης, οδηγώντας σε ένα συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων άνω των 200 δις. δολαρίων.

 

«Ασφαλώς είναι δυνατό σε ένα δυσμενές σενάριο να υπάρξει πίεση σε επιμέρους ιδρύματα. Ακόμη και στο τραπεζικό stress test, όπου το σενάριο έχει μία συνέπεια σε παγκόσμια κλίμακα, διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα είναι ανθεκτική με οποιοδήποτε σενάριο», τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum