| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/01/23

 

 

Κατά τα άλλα …. επιβράδυνση πληθωρισμού

 

Με μια διάθεση βέβαια υπερβολής, βλέποντας κανείς αναλυτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου και διαβάζοντας την ίδια ώρα για αισθητή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, επειδή μειώθηκε από 8,5% στο 7,2%. Έναν εκνευρισμό μπορεί να τον νιώσει ….. Γιατί μπορεί κάπως να φρέναραν οι τιμές του πληθωρισμού. Ωστόσο αυτό έγινε καθαρά λόγω του φρένου – πτώσης στις τιμές των καυσίμων. Η κατάσταση με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήτανε σχεδόν εφιαλτική, σε συνέχεια των προηγούμενων αυξήσεων.  Στους περισσότερους κλάδους και ειδικά στα τρόφιμα καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις με τον δείκτη να εμφανίζει ανατίμηση 15,5%. Για παράδειγμα, αυξήσεις καταγράφονται κατά 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά,13% στον καφές, 8,7% σε ζάχαρη και γλυκά. Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού οι αυξήσεις είναι 18,1% καταγραφονται στα είδη άμεσης ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία. 

 

 

 

Εφιαλτικό

 

Και όλα αυτά όταν χθες υπήρχαν νέα δημοσιεύματα για τις νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που έρχονται. Είχαμε αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στις αυξήσεις που έρχονται. Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά αναφέρονταν και χθες σε μια σειρά δημοσιεύματων, αναμένονται νέες αυξήσεις σε βασικές τιμές τροφίμων κατά περίπου 30%!! Και δεν ξέρουμε αν θα είναι τόσο μεγάλες οι ανατιμήσεις. Αυτό που ξέρουμε και συνεχώς το γράφουμε είναι πως αυξήσεις περίπου 15 με 20% ακόμη δύσκολα τις αποφεύγουμε (επί της ουσίας είναι σίγουρες). Και θα επιμείνουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει αυτήν την ακρίβεια ….. Δεν κινδυνολογούμε. Αλλά πιστεύουμε πως όλη αυτήν την κατάσταση η οικονομία, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2023, θα αρχίσει να τη βρίσκει μπροστά της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ειδικά σε μια χρονιά που θα έχουμε και διπλές εκλογές.

 

 

 

 

Θυμίζουμε και αυτό…

 

Και όλα τα παραπάνω θυμίζοντας πως σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 17 κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφέρονταν πως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά: κατά μέσο όρο 26,8% σε τρόφιμα, 12,8% σε δαπάνες για ρεύμα και φυσικό αέριο και 10% σε ενοίκια. Αντίθετα, τα πιο εύπορα νοικοκυριά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 19% των δαπανών τους για μεταφορές, 15% για τρόφιμα, 10% για δαπάνες ψυχαγωγίας και πολιτισμού και 10% για διάφορα αγαθά. 

 

Όπως αναφέρονταν σε πρόσφατη έρευνα της ECB, δεδομένου ότι ο τρέχων πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, στο σύνολο της ευρωζώνης πλήττονται τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα περισσότερο από τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ 2011 και Νοεμβρίου 2021 (περίοδος χαμηλού πληθωρισμού), η διαφορά μεταξύ του πραγματικού ποσοστού πληθωρισμού ανάμεσα στα νοικοκυριά που ανήκουν στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού και στα νοικοκυριά που ανήκουν στο πλουσιότερο 20%, παρέμεινε ως επί το πλείστον χαμηλή (κυμαινόμενη μεταξύ -0,25 και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες). Ωστόσο, αυξήθηκε από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 1,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2022. Τα στοιχεία που βασίζονται στην Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της ΕΚΤ δείχνουν επίσης ότι μία αύξηση των δαπανών ενέργειας οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη μείωση (κατά πέντε ή έξι φορές) της αποταμίευσης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. 

 

 

 

Ενδιαφέρον στατιστικό

 

Και μια που μιλήσαμε για πληθωρισμό, ο οποίος ήτανε και αυτό που έχει οδηγήσει στη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά από τις ΗΠΑ. Για να μην λέμε μόνο τα αρνητικά, τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η θετική είδηση της αποκλιμάκωσης του 30ετούς αμερικανικού στεγαστικού δανείου, από το 7,08% στο 6,27%, μια πτώση 81μονάδων βάσης που έχει καταγραφεί κατά τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Σίγουρα μια πολύ θετική είδηση. Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πως πριν από μόλις έναν χρόνο, το αντίστοιχο επιτόκιο ήτανε 3,11%, με το σημερινό επιτόκιο να είναι διπλάσιο, έχοντας αυξηθεί κατά 316 μονάδες βάσης, μια εντυπωσιακή αύξηση, η οποία έχει οδηγήσει μεγάλος μέρος των αμερικανικών νοικοκυριών σε πολύ δύσκολη θέση.

 

 

 

 

Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

 

Όπως τώρα έγραψε ο “Βηματοδότης”:

 

Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

 

Θα αρχίσω σήμερα με τις εξελίξεις που σημειώνονται (και σημειώνονται ραγδαία) στο «περιβόητο» τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα οποία τόσο προκλητικά και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στηρίζει η Άγκυρα. Εχουμε και λέμε:

 

Πρώτον: Άκυρη» θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, μετά από απόφαση που εξέδωσε διοικητικό δικαστήριο της Λιβύης. Σύμφωνα με το Reuters, το εφετείο που εξέδωσε την απόφαση για ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

 

Δεύτερον: To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε  απαντητική Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

 

Τρίτον: Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

 

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών, (θα συμπλήρωνα).

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum