| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/05/22

 

 

Δυστυχώς όλα αυτό δείχνουνε

 

Θα ξεκινήσουμε με κάτι το οποίο πριν από λίγο καιρό είχαμε σχολιάσει ως εφιαλτικό σενάριο και προσωπικά δεν το πιστεύαμε (προφανώς κάναμε λάθος). Όλα δείχνουνε πως πάμε για υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες θα κρατήσουνε πάρα πολύ καιρό. Χαρακτηριστική λοιπόν ήταν και η τελευταία έκθεση της Capital Economics:

 

Η είδηση πως η Ουκρανία διακόπτει - λόγω ανωτέρας βίας -  τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, προκάλεσε άμεσα αναστάτωση στην αγορά οδηγώντας τις τιμές του φυσικού αερίου, που τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε πτώση, και πάλι σε σημαντική άνοδο. Πρόκειται για μία εξέλιξη που, όπως επισημαίνει η Capital Economics, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο για τον επόμενο χρόνο. Η αντιπαράθεση Μόσχας - Δύσης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για εισαγωγές αερίου πιθανότατα θα διατηρήσουν τις τιμές του καυσίμου σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023. 

 

Η ανακοίνωση του διαχειριστή αγωγών της Ουκρανίας, GTSOU, ότι κλείνει τις στρόφιγγες από ένα σημείο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ρωσικού στρατού φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα, σχολιάζει η Capital Economics. Ακόμη και έτσι όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης. 

 

Η Ρωσία μειώνει εδώ και χρόνια τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανία. Ωστόσο αυτές εξακολουθούσαν να αποτελούν το 26% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω αγωγών το 2021. Δεδομένου ότι ο αγωγός Σοχρανίφκα μετέφερε περίπου το 1/3 του ρωσικού αερίου, που φτάνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει το 8% με 10% των προμηθειών ρωσικού αερίου. Ο διαχειριστής GTSOU είπε βεβαίως ότι θα μπορούσε η ποσότητα αυτή να ανακατευθυνθεί σε άλλους αγωγούς, αλλά η Gazprom διατείνεται πως αυτό είναι τεχικά αδύνατο. 

 

Ακόμη και εάν τελικά βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της CE «είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως δεν υπάρξουν στρεβλώσεις στην προσφορά». Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει τα αποθέματά της, που το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί με αποτέλεσμα και την προσωρινή πτώση των τιμών. Το αποθηκευμένο φυσικό αέριο είναι πλέον πολύ κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και οι εισαγωγές LNG είναι στα ύψη. Προφανώς η ζήτηση αυτό τον καιρό είναι πολύ χαμηλή καθώς η περίοδος που τα νοικοκυριά χρειάζονται θέρμανση έχει τελειώσει, ενώ και οι υψηλές τιμές ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να περιορίζουν όσο το δυνατόν την κατανάλωση ρεύματος.

 

Προς το παρόν η αντίδραση της αγοράς στις εξελίξεις είναι συγκρατημένη. Ωστόσο το βασικό δίδαγμα από τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου είναι πως το φυσικό αέριο δεν μένει εκτός των «όπλων» που χρησιμοποιεί η μία και η άλλη πλευρά. Και αυτό εντείνει την ενεργειακή αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.  

 
 

 

Real Estate: Ενδιαφέρουσα εξέλιξη ….

 

Σε ένα σχόλιο τώρα για την αγορά ακινήτων, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει εκτοξευτεί. Τιμές οι οποίες παρά την οικονομική κρίση, κρατούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (είτε αν μιλάμε για ενοίκιο, είτε για αγορά), με κίνδυνο εν μέσω πληθωρισμού σοκ να δούνε ακόμη υψηλότερες τιμές …. Βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα την παρακάτω είδηση:

 

Ειδικότερα, δυνατότητα αγοράς κατοικίας μέσω leasing έχουν πλέον και οι ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν σπίτι για ιδιοκατοίκηση ή επένδυση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό.

 

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει η νέα διάταξη που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, διευρύνοντας τις επιλογές είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ένας ιδιώτης, αξιοποιώντας τη χρηματοδοτική μίσθωση. Ετσι κάποιος μπορεί, π.χ., να χρησιμοποιήσει ένα ακίνητο που έχει στην κατοχή του και μέσω leasing να αποκτήσει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες ή για να επενδύσει σε άλλο ακίνητο.

 

Οι δυνατότητες που ανοίγει το νέο καθεστώς είναι μεγάλες και θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να υποκαταστήσουν τον απευθείας τραπεζικό δανεισμό ή την παραδοσιακή μορφή μίσθωσης ενός ακινήτου, αποφεύγοντας τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να έχει αυτή η μορφή αναζήτησης μόνιμης κατοικίας. Το leasing αποτελεί διαδεδομένη μέθοδο στο εξωτερικό όχι μόνο για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά και για ιδιώτες και, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, προκρίνεται κυρίως για όσους δεν διαθέτουν το αρχικό αναγκαίο κεφάλαιο για την αγορά σπιτιού. Στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο περιόριζε την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας μόνο για επαγγελματική χρήση, κάτι που πλέον αίρεται, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εταιρείες leasing και για τις τράπεζες να δημιουργήσουν ειδικά προϊόντα για τη συγκεκριμένη αγορά.

 

 

 

Στεγαστική κρίση

 

Πέραν όμως των εξελίξεων στην ελληνική αγορά ακινήτων, θα σχολιάσουμε και πάλι σήμερα πως οι παγκόσμιες εξελίξεις στο Real Estate συνηγορούνε πως οι περισσότεροι από τις αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη στεγαστική κρίση .. Μια μεγάλη στεγαστική κρίση η οποία ήδη παρατηρείται, με αστρονομικές τιμές οι οποίες ήδη έχουνε βυθίσει σε απόγνωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πέραν των πιο φτωχών στρωμάτων, την παραδοσιακή μεσαία τάξη. Και όλα αυτά εν μέσω ενός ιστορικού πληθωρισμού. Μια κρίση η οποία μπορεί τώρα να είναι σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο αν κάποια στιγμή ηρεμήσει η κατάσταση με τον πόλεμο, θα μπορούσε το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης να γίνει από τα κορυφαία, ακόμη και στη χώρα μας και ας είναι τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης υψηλά.

 
 

 

Σοκαριστικό νούμερο

 

Από την παγκόσμια οικονομία τώρα και σε ένα διαφορετικό ζήτημα. Μπορεί κανείς να μην ασχολείται, αλλά πραγματικά υπάρχει ένα νούμερα από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το οποίο πραγματικά τρομάζει. Όσο λοιπόν και αν οι πάντες θεωρούνε την αμερικανική οικονομία πανίσχυρη και το δολάριο ενισχύεται έναντι όλων των εθνικών νομισμάτων. Ωστόσο παρά τη μείωση που καταγράφηκε τελευταία, στο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα 4,1τρις δολάρια στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς είναι πραγματικά κάτι σοκαριστικό.

 

 
 

 

2,5 ευρώ το λίτρο στην Ουκρανία

 

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο «Βηματοδότης» Θα σας πάω τώρα στην πολιορκούμενη Οδησσό, όπου τις περισσότερες ώρες της ημέρες λόγω των ρωσικών πυραύλων επιβάλλεται στους κατοίκους κέρφιου. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν των άλλων βασάνων που έχουν οι κάτοικοι με τους άνδρες να πολεμούν, υπήρξε το τελευταίο διάστημα και μια έκρηξη τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της βενζίνης (εάν κάποιος φανεί τυχερός και βρει ανοικτό πρατήριο) εκτοξεύτηκε στα 2,4 ευρώ. Πριν από τον πόλεμο ήταν 0,90 ευρώ και πριν από μία εβδομάδα 1,5 ευρώ. Οι αυξήσεις υπήρξαν αφού οι Ρώσοι βομβάρδισαν τα διυλιστήρια. Το ψωμί (ολικής αλέσεως) από 0,75 ευρώ πήγε στο 1 ευρώ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum