| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/06/23

 

Φοροδιαφυγή ….

Θα ξεκινήσουμε με τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ και δε θα  ξεκινήσουμε με τις αναφορές του πως δεν προβλέπεται να πάμε σε νέα μνημόνια, με μειώσεις μισθών – συντάξεων και νέους φόρους. Αλλά στις αναφορές του στη φοροδιαφυγή, αναφέροντας νούμερα που όσο και αν τα έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε σε αυτή τη χώρα είναι πάντα εντυπωσιακά.

Στα 60δις ευρώ λοιπόν υπολογίζει ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο in.gr, ενώ ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης». Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων» (σ.σ 140 -80 = 60 δισ. ευρώ). Και όπως πολύ σωστά είπε … Γίνεται αυτό δε γίνεται …. Απλά μαθηματικά είναι …. Όπως και αν τα δει κανείς και όσο και αν πολλές φορές η ύπαρξη μιας μικρής φοροδιαφυγής έχει αποδειχθεί πως βοηθάει μια οικονομία, τα παραπάνω νούμερα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

 

 

Λιτότητα

Έχοντας αρκετές φορές αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία και τους κινδύνους που υπάρχουνε. Κρατάμε λοιπόν αυτά που είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη νέα περίοδο που έρχεται με αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Όχι δε θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δε σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν ν’ αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων».

Αν θα σχολιάζαμε μερικά πράγματα ….. Είναι πως σε γενικές γραμμές ο κ. Στουρνάρας έχει δίκαιο, αφού επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία δε σημαίνει σκληρό μνημόνιο, με την έννοια που το ξέραμε. Ωστόσο αν και έχουμε γράψει πως τα νούμερα εκτέλεσης του προϋπολογισμού πάνε καλύτερα του αναμενομένου. Η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αφαιρεί την ευελιξία της κυβέρνησης στη χορήγηση πακέτων στήριξης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια στιγμή τα νούμερα να μην βγαίνουνε, έστω σε ένα μικρό – μέτριο βαθμό και να απαιτηθεί μια μικρή αύξηση των φόρων (αν και αυτό δε φαίνεται αυτή τη στιγμή). Φανταστείτε για παράδειγμα να έχουμε μια νέα μορφή, έστω μικρότερης, ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση  να μην έχει την ίδια ευελιξία να στηρίξει τους λογαριασμούς.

 
 

Ενδιαφέρουσα έρευνα ….

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που μας αφορά όλους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Οκτώ στους δέκα εργαζόμενους δήλωσαν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Ελλάδος και Κύπρου της International Workplace Group (IWG) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 3ο συνέδριο της Premium Real Estate Expo. 

Πρόσφατα δεδομένα και η νέα πραγματικότητα

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Κουδουνάς, ανέδειξε κάποιες τάσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, όπου το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να επιθυμούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας. 

600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας έως το 2030

Σύμφωνα με άλλη έρευνα  της JLL που παρέθεσε ο κ. Κουδουνάς το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%,  μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουδουνάς “Η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό,  είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη”.

Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, ο κ. Κουδουνάς τόνισε πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα «4 στους 5 εργαζόμενους», όπως σημείωσε «θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά».

Γύρω από τη νέα αυτή γενιά εργαζομένων και τις ανάγκες τους βασιζεται και το πρότυπο της «Πόλης των 15 λεπτών», όπου πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να υιοθετήσουν και σύμφωνα με έρευνα της IWG και της Arup στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώνεται ότι η υβριδική εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθουν επιπλέον 327 εκατ. λίρες σε τοπικές κοινότητες μέχρι το 2030.

Η οπτική των Οικονομικών Διευθυντών

Κλείνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών παγκοσμίως, οι οποιοι προβλέπουν μια περίοδο ύφεσης στο μέλλον με το 97% να περιορίζουν ήδη τα έξοδα κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύεται ο φόβος επιδείνωσης της οικονομίας. Λύση σε αυτό όπως είπε ο κ. Κουδουνάς διαφαίνεται η έμφαση στην υβριδική εργασία η οποία ενισχύει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της κάθε επιχείρησης και υποστηρίζει την  ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων,  καθώς το 80% των οικονομικών διευθυντών να πιστεύουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα έξοδά τους και το 82% ότι η υβριδική εργασία συνιστά ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο από οικονομική άποψη. 

 

 

Στοίχημα

Θα σας αποκαλύψουμε σε αυτό το σημείο ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει. Πως στις επόμενες εκλογές, ο Σύριζα θα πάει σε χαμηλότερα ποσοστά κατά τουλάχιστον 1%. Η άλλη πλευρά του στοιχήματος πιστεύει πως ο Σύριζα όχι μόνο δε θα πέσει αλλά και θα αυξήσει το ποσοστό του. Μάλιστα το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτός που το πιστεύει αυτό δεν είναι Σύριζα.

 
 

Πού θα πάει, τι θα δει ο Ομπάμα

Όπως τώρα έγραφε ο “Βηματοδότης” … Αυτή τη φορά θα βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο SNF Nostos Conference, τον Ιούνιο του 2023.

Οταν τον Νοέμβριο του 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος τότε των ΗΠΑ, επιβιβαζόταν στο «κτήνος» για να τον μεταφέρει από το Μουσείο της Ακρόπολης στο Air Force One, έδωσε μια υπόσχεση: «Θα ξανάρθω στην Αθήνα μαζί με την Μισέλ και τα κορίτσια». Τόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμένος του και από την υποδοχή, αλλά και από την Ακρόπολη. Δεν γνωρίζω εάν φέρει τώρα που έρχεται τον Ιούνιο και τη Μισέλ ή τα κορίτσια του στην Αθήνα, αλλά κράτησε την υπόσχεσή του κι ας πέρασαν επτά χρόνια. Αυτή τη φορά θα βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο SNF Nostos Conference, τον Ιούνιο του 2023. Δεν θα έρθει βέβαια με το Air Force One, αλλά μαθαίνω ότι πρόκειται (μόλις του δοθεί η ευκαιρία) να ξαναπάει στην Ακρόπολη και στο Μουσείο. Τον εντυπωσίασαν, βλέπετε, τα δώρα που του έδωσε ο τότε διευθυντής του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, του 5ου π.Χ. αιώνα. Το αττικό τετράδραχμο το ζήτησε ο ίδιος ο Ομπάμα, όταν έμαθε ότι με αυτό πλήρωναν στην αρχαιότητα τους φόρους. Αλλά μη νομίζετε πως θα είναι μια επίσκεψη-αστραπή. Οχι βεβαίως, θα μείνει μερικές ημέρες στη χώρα μας για να πάει σε νησιά του Αιγαίου. Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς νησιά γίνεται; Δεν γίνεται…

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum