| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/09/24

 

Με βάση τους αριθμούς αυτή είναι η αλήθεια

Σε κάθε ευκαιρία στεκόμαστε στην αλήθεια των αριθμών και την τρομερή φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών, σε πραγματικούς όρους και παρά τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών των τελευταίων 2 περίπου ετών. Σε σχέση λοιπόν τα όσα συνεχώς αναφέρουμε, χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό σημαίνει ότι παρά την ανάκαμψη που λαμβάνει χώρα στην ελληνική οικονομία, οι πολίτες της φτωχοποιούνται και δεν αποκλείεται η κατάσταση να χειροτερεύσει στην πορεία, όπως άλλωστε είχε καταγράψει εκτίμηση αναλυτών σε άρθρο των FT, το οποίο δημοσιεύτηκες πριν κάποιους μήνες. άλλωστε η χώρα μας συγκρίνεται πλέον με τη Βουλγαρία σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Και ακόμη η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να «πιάσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Η άνοδος που συντελείται στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους στην Ευρωζώνη.

Ελληνική οικονομία και εισόδημα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε δημοσίευμα του Ο.Τ., αξίζει δε να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδα ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να ξεπερνά αυτό της Ελλάδας. Πλέον, η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.» είχε επισημανθεί τότε στο άρθρο των FT, προκαλώντας πολλές συζητήσεις εντός του ελληνικού πολιτικού σκηνικού.

Πώς συνυπάρχουν αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας; Η απάντηση, σύμφωνα με τους FT, βρίσκεται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε. Οι δαπάνες της Ελλάδας περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να συμπιεστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να κατεδαφιστεί η οικονομία, αναφερόταν στο δημοσίευμα. Όπως σημειωνόταν, η έκταση της οικονομικής ζημιάς ήταν σπάνια για καιρό ειρήνης.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007, παρά την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει μεγεθυνθεί κατά 17%.

Όπως αναφέρουν οι FT, oι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 -τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ- υποχωρώντας κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Αναφέρουν επιπλέον ότι υπάρχουν ανησυχίες και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας, με φόντο την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα.

 
 

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα

Και είναι και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα. To 2023 η ελληνική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξη 2%, αλλά η φτώχεια δεν μειώθηκε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 26,1% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, δηλαδή 2.658.400 άτομα. Το 2022 το ποσοστό της φτώχειας ήταν 26,3%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ με τον όρο «φτώχεια» εννοείται αυτό που στην καθημερινότητά μας θα ονομάζαμε απόλυτη φτώχεια ή εξαθλίωση. Το όριο της φτώχειας τοποθετείται στα 6.030 ευρώ ετησίως κατά άτομο και 12.663 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι  το ποσοστό νέων ηλικίας 18-24 ετών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Συγκεκριμένα, το 2023 το 14,7% των νέων ηλικίας 18-24 ετών ζούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης. Αμέσως μετά ακολουθούν οι γυναίκες, με 14,1%, τα άτομα άνω των 55 ετών, με 13%, ενώ οι άνδρες έχουν ελάχιστα χαμηλότερα ποσοστά υλικής και κοινωνικής στέρησης, με 12,9%. Υπενθυμίζουμε ότι η υλική και κοινωνική στέρηση δεν ταυτίζεται με τη φτώχεια, αφού δεν υπολογίζεται με βάση το εισόδημα αλλά με την πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες – από τη διατροφή και τη στέγαση, μέχρι την αναψυχή, τη δυνατότητα για μια εβδομάδα διακοπών ή για κάλυψη έκτακτων εξόδων.

Παιδική φτώχεια

Η Ελλάδα έχει αρνητικά ρεκόρ και στην παιδική φτώχεια, καθώς το 2023 σχεδόν το 22% των ανηλίκων βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας (έναντι 18,3% των ενηλίκων), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισήμανε ότι ενώ η ελληνική κοινωνία έδειχνε να βελτιώνεται μετά το ναδίρ της κρίσης – με ορόσημο το 2015 όταν το 1 στα 4 νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ζούσε κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, από το 2020 οι δείκτες φτώχειας παρουσιάζουν νέα επιδείνωση. Για παράδειγμα το 2022 το 22,3% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά στην Ελλάδα ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι 17,4% στην ΕΕ των 27. Το 2023 υπήρξε μια οριακή αποκλιμάκωση, μόλις 0,3 ποσοστιαίων μονάδων.

 

 

Τουρισμός – Ανταγωνιστικότητα

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον ελληνικό τουρισμό και θέματα ανταγωνιστικότητας, πιστεύοντας πως οι ανατιμήσεις στη χώρα μας, σε γενικές γραμμές είναι επικίνδυνα μεγάλες για να κάνουνε ζημία στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Πόσο ανταγωνιστικός παραμένει ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με άλλους μεσογειακούς κύριους προορισμούς, ιδίως σε σύγκριση με τις προσφερόμενες τιμές;

Πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς όπου οι τιμές μπορεί να βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά ή πάρα πολύ χαμηλά, τα στοιχεία για τη μέση τιμή δωματίου κατά τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι μέσες ημερήσιες τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Αυτό προκύπτει από τη συγκριτική ανάλυση που έκαναν οι Mabrian Technologies και Mindhaus στην έρευνα «Greece’s emerging summer destinations 2024». Μια πιο προσεκτική ματιά, δηλαδή η ανάλυση ανά κατηγορία ξενοδοχείου, βοηθά επίσης στην κατανόηση της αγοράς των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, όπου την περίοδο αιχμής σημειώνεται απότομη αύξηση των τιμών οι οποίες εμφανίζονται περίπου 30% φθηνότερες πριν ή στα τέλη της σεζόν (Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος).

Στην περίπτωση των ξενοδοχείων 3 αστέρων, οι μέσες τιμές δωματίου χαρακτηρίζονται ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες στην Ισπανία και ελαφρώς χαμηλότερες από την Ιταλία και την Κροατία. Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων όμως, το σενάριο είναι πολύ διαφορετικό, καθώς οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες μεταξύ όλων των χωρών που μελετήθηκαν και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των τιμών της περιόδου αιχμής, σε μια κατηγορία καταλυμάτων με υψηλή ζήτηση.

Οσον αφορά την κορυφαία κατηγορία, δηλαδή των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, τα ελληνικά συγκροτήματα παραμένουν πολύ ανταγωνιστικά σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία, δύο ισχυρούς ανταγωνιστές τους κατά τη θερινή περίοδο στη Μεσόγειο.

Οι αναλυτές της Mabrian και της Mindhaus επισημαίνουν πως «η μέση τιμή δωματίου στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ ελκυστική για τις ευρωπαϊκές βασικές αγορές από όπου έλκει ταξιδιώτες η χώρα, όπως και για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, καθώς η βιομηχανία φιλοξενίας καταφέρνει να παραμείνει ανταγωνιστική στην καλοκαιρινή αγορά».

Ωστόσο, τα ποσοστά πληρότητας έχουν περιθώριο βελτίωσης, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά την ανταγωνιστική τιμολόγηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Κάτι για το οποίο ενδεχομένως να ενοχοποιούνται και τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, εξηγούν άλλες πηγές.

Γιατί όμως επιλέγουν την Ελλάδα πέρα από την ανταγωνιστική της τιμολόγηση οι επισκέπτες της; «Τα κίνητρα των ταξιδιωτών μετατοπίζονται σταδιακά για να ενσωματώσουν πιο ενεργές εμπειρίες και εμπειρίες ευεξίας στον προορισμό», εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης.

Ενας παραδοσιακός προορισμός με ήλιο, παραλίες και πολιτιστικό ενδιαφέρον, η Ελλάδα ενισχύει επί του παρόντος τη θέση της ως ενεργού τουριστικού προορισμού: στην πραγματικότητα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως το 21,1% των κινήτρων των επισκεπτών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα σχετιζόταν με εμπειρίες ενεργού τρόπου ζωής, +12,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, μετατρέποντας αυτή την παράμετρο σε βασικό κριτήριο επιλογής της Ελλάδας, ακολουθούμενο από την ηλιοθεραπεία και τον πολιτιστικό τουρισμό (19% και 20%, αντίστοιχα).

«Οι ταξιδιώτες βρίσκουν άλλους τρόπους για να απολαύσουν την Ελλάδα, συνδυάζοντας παραδοσιακές δραστηριότητες όπως παραλία, πολιτισμός, γαστρονομία ή ευεξία, με τον τοπικό τρόπο ζωής, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτόν τον προορισμό», εξηγεί η Mabrian. Κάτι που εφόσον αξιοποιηθεί μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής, μικρότερη εποχικότητα, αλλά και αύξηση των τουριστικών δαπανών.

 
 

Σύριζα – Χαοτική κατάσταση

Τώρα για το Σύριζα τι περιμένετε να σας πούμε. Μια λέξη μόνο περιγράφει την κατάσταση. Χάος … Το απόλυτο χάος για την ακρίβεια … Τώρα να “ευλογήσουμε τα γένια μας” θυμίζοντας τα όσα λέγαμε από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης; Πριν καν εκλεγεί πρόεδρος του Σύριζα από τις πρώτες ημέρες είχαμε πει πως έχουμε τελείως αρνητική άποψη για το συγκεκριμένο πρόσωπο, χωρίς την παραμικρή εμπάθεια. Είχαμε πει πως σε μερικούς μήνες θα έχει απλά διαλύσει ότι έχει απομείνει από το κόμμα … Και απλά αυτό έκανε...

 
 

Η αμερικανο – κυπριακή αμυντική συνεργασία που εξόργισε τους Τούρκους

Όπως τουλάχιστον τώρα έγραψε ο Βηματοδότης, για πρώτη φορά η Κύπρος υπογράφει με τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. Είχε προηγηθεί η άρση του εμπάργκο όπλων από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι επισκέψεις Αμερικανών πολεμικών στα λιμάνια της Κύπρου και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και η Κύπρος ως τόπος υποδοχής Αμερικανών από Μέση Ανατολή. Μια συμφωνία που εξόργισε την Τουρκία, αλλά η Κύπρος πλέον γίνεται στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ.

Τι προβλέπει η συμφωνία: Κοινές ασκήσεις, ανταλλαγές και οικοδόμηση μιας διαρκούς φιλίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, παρουσία μεταξύ άλλων, του αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, αρχηγού της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και της πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum