| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/12/21

 

 

Καθίστε μη μας σώσει η Όμικρον…

 

Θα ξεκινήσουμε με την πανδημία ….. Και συνοψίζοντας τα όσα ξέρουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον ….. Και με λίγη δόση υπερβολής, δεν ξέρουμε μήπως τελικά θα είναι η μετάλλαξη που θα μας σώσει. Και αυτό γιατί όπως όλα δείχνουνε …. Πρόκειται για μια μετάλλαξη που κολλάει πολύ εύκολα και μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα. Αναμένεται να κυριαρχήσει των υπολοίπων μεταλλάξεων και γενικά να κυριαρχήσει παγκοσμίως. Και το πιο βασικό προκαλεί ήπια συμπτώματα …. Λαμβάνοντας τα λοιπόν όλα υπόψη, δεν ξέρουμε μήπως στο τέλος, η συγκεκριμένη μετάλλαξη μας βοηθήσει να κολλήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ειδικά σε χώρες που δεν υπάρχουνε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού, π.χ. Αφρική) …. Το περάσει ήπια και φτάσουμε σε μια μορφή συνολικής παγκόσμιας ανοσίας που τόσο πολύ θέλουμε …..

 
 

 

Χαρακτηριστικές δηλώσεις

 

Και επί του θέματος, χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα είπε προσφάτως ο κ. Μόσιαλος …… Ειδικότερα ο καθηγητής είχε αναφέρει πως με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η Όμικρον. Τα στοιχεία αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής.

 

Αυτό που κυρίως εμείς κρατάμε, σε σχέση και με τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Είπε, μάλιστα, πως αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

 

Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση. 

 

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα.»

 

Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες, ανέφερε.

 

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις.»

 

Τέλος, είπε πως είναι πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι εμβολιασμοί. Επίσης, δεν περιμένει διαφοροποιήσεις στο εμβόλιο της Moderna, σε σχέση με της Pfizer σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων.

 

«Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά», επεσήμανε.

 
 

 

Επαναλαμβάνουμε …

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το επαναλαμβάνουμε …. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Όλα δείχνουνε πως αργά ή γρήγορα θα τον κολλήσουμε σχεδόν όλοι. Πιθανόν και όχι μόνο μια φορά. Και ασχέτως αρκετών σεναρίων για τέλος της πανδημίας στα μέσα του 2022, μάλλον θα έχουμε τον Covid και μετά από 1-2 χρόνια …… Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν σενάριο τρόμου σε πολύ κόσμο. Πιστεύουμε όμως πως θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Όσο μπορούμε να μην μας επηρεάζει το πρόγραμμα της ζωής μας. Και φυσικά, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους πάνω από μια ηλικία, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούνε. Και όλα καλά …..

 
 

 

Θετικό αλλά δεν το λες και πάλι μικρό ποσοστό…

 

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, με βάση την οποία καταγράφεται τάση «αναστροφής» (τουλάχιστον έτσι χαρακτηρίζεται) του brain drain στην Ελλάδα, με τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία να μειώνεται σταθερά την τελευταία τετραετία. Όπως χαρακτηριστκά αναφέρει η έρευνα, σήμερα, μόλις 1 στους 10 Έλληνες (11%) αναζητά την εργασιακή του τύχη εκτός συνόρων, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2017 ήταν 1 στους 3 (33%).

 

Από την κορύφωση του brain drain το 2017, το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση, φθάνοντας στο χαμηλότερo επίπεδό του το 2021. Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωναν ότι αναζητούσαν ενεργά εργασία στο εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα και το 2020, φτάνοντας στο 13%.

 

Όπως τώρα αναφέραμε, τα παραπάνω συμπεράσματα σε γενικές γραμμές είναι θετικά. Ωστόσο δεν ξέρουμε αν μπορεί κανείς να μιλήσει για αναστροφή του Braid Drain, όταν το 10% του πληθυσμού ψάχνει για εργασία στο εξωτερικό. Και μπορεί αυτό το ποσοστό να είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό πριν αρκετά χρόνια. Ωστόσο το 10% δεν το λες και λίγο … τουλάχιστον κατά την άποψη μας. Δεν έχουμε για παράδειγμα δεδομένα, αλλά δε νομίζουμε πως το 10% των γάλων, γερμανών, ολλανδών και λοιπών αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, να ψάχνει δουλεία σε άλλες χώρες.  

 
 

 

… Ενδιαφέροντα στοιχεία

 

Και μια που αναφερθήκαμε σε εκθέσεις, να κλείσουμε με μερικά ακόμη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία …. Τουλάχιστον έτσι τα βρήκαμε εμείς …. Ειδικότερα, στα 740,85 ευρώ κυμαίνονται οι κύριες συντάξεις κατά μέσο όρο και στα 194,51 ευρώ οι επικουρικές. Τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τον μήνα Νοέμβριο δείχνουν ανάγλυφα το επίπεδο των συντάξεων που καταβάλλονται στη χώρα, αλλά και την ηλικιακή διαστρωμάτωση της καταβολής τους.

 

Σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους είναι ηλικίας 71-80 ετών. Πιο υψηλές συντάξεις λαμβάνουν όσοι βρίσκονται στις ηλικίες 76-80 ετών (1.034,62 ευρώ κατά μέσο όρο). Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων (34%) λαμβάνει συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όμως, ένας αντίστοιχος αριθμός, σχεδόν τρεις στους δέκα, έχουν συντάξιμες αποδοχές που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, δηλαδή λαμβάνουν κύριες συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας. Την ίδια στιγμή, για τον Νοέμβριο, φαίνεται ότι απονεμήθηκαν 31.424 συντάξεις. Όμως από αυτές μόνο οι 17.147 είναι κύριες και προέρχονται από τον ΕΦΚΑ και άλλες 1.070 είναι επίσης κύριες και προέρχονται από το Δημόσιο.

 

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τις συντάξεις του Νοεμβρίου δείχνουν τα εξής:

 

Οι συνταξιούχοι είναι 2.459.433. Συνολικά, καταβλήθηκαν 1.864.706 συντάξεις γήρατος, 383.508 συντάξεις θανάτου, 192.296 αναπηρικές και 18.923 λοιπές.

 

Οι πιο πολλοί συνταξιούχοι (19% ή 466.106 άτομα) είναι στην ηλικιακή ομάδα των 71-75 ετών. Η σύνταξη που λαμβάνουν είναι 938,48 ευρώ κατά μέσο όρο. Αμέσως μετά ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 76-80 ετών (14,7% ή 361.848 άτομα), με σύνταξη 853,29 ευρώ κατά μέσο όρο.

 

Το 35,7%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, είναι ηλικίας 51-70 ετών. Στον αντίποδα, μόλις το 1,2% των συνταξιούχων είναι κάτω των 25 ετών.

 

Σε επίπεδο φύλου, ξεχωρίζει πάλι η ηλικία 71-75 ετών. Ακριβέστερα, το 20,5% των ανδρών συνταξιούχων βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, όπως το ίδιο συμβαίνει και για το 17,5% των γυναικών.

 

Τις πιο ψηλές συντάξεις λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στις ηλικίες 61-65 ετών (11,3% του συνόλου ή 277.409 άτομα), με σύνταξη 1.034,62 ευρώ κατά μέσο όρο.

 

Οι περισσότερες συντάξεις κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ. Το 34,7% των συντάξεων είναι άνω των 1.000 ευρώ.

 

Τον Νοέμβριο πληρώθηκαν 4.385.848 συντάξεις. Από αυτές, 2.754.259 ήταν κύριες (740,85 ευρώ κατά μέσο όρο). Επίσης, καταβλήθηκαν 1.234.863 επικουρικές συντάξεις (194,51 ευρώ κατά μέσο όρο), 405.208 μερίσματα (102,67 ευρώ κατά μέσο όρο). Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις έφτασε τα 2,32 δισ. ευρώ.

 

Υπάρχουν 1.130.358 συνταξιούχοι (46% επί του συνόλου), οι οποίοι έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ.

 

Συντάξεις έως 500 ευρώ λαμβάνουν 670.208 συνταξιούχοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27,2% του συνόλου.

 

Στους 929.424 ανέρχονται οι συνταξιούχοι (37,8% του συνόλου) που λαμβάνουν έως 600 ευρώ μικτά.

 

Σχεδόν έξι στους δέκα συνταξιούχοι έχουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ.

 

Συνολικά, τον Νοέμβριο απονεμήθηκαν 31.424 συντάξεις. Από αυτές οι 18.217 ήταν κύριες (17.147 από τον ΕΦΚΑ και 1.070 από το Δημόσιο). Δόθηκαν ακόμα 11.446 επικουρικές συντάξεις και 1.496 μερίσματα.

 

Για να δοθούν τα αναδρομικά που οφείλονται στους νέους συνταξιούχους εκταμιεύθηκε κονδύλι της τάξης των 120.338.973 ευρώ. Αντίθετα, για να καταβληθούν μόνο οι τρέχουσες νέες συντάξεις, το κονδύλι είναι 14.473.233 ευρώ.

Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστερούν οι συντάξεις να απονεμηθούν, με συνέπεια να συσσωρεύονται αναδρομικά ποσά.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum