| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/01/22

 

 

Ελληνική Οικονομία

 

Θα ξεκινήσουμε κάτι διαφορετικό, παρουσιάζοντας συγκεντρωμένους όλες τις προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας (με την βοήθεια ενός πρόσφατος δημοσιεύματος) …. Με την ευχή φυσικά οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να πάνε σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, αν και ξέρετε πως συνολικά για το 2022, μια ανησυχία, συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, την έχουμε ….

 

Bank of America 

 

H Bank of America περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% για το 2022, με τον πληθωρισμό διαμορφώνονται στο 1,9%. 

 

Morgan Stanley 

 

H Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 2,7% για το 2022, με την ανεργία στο 14,7%. 

 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 202%. 

 

UBS 

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 5% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8%. 

 

HSBC 

 

Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι το 2022 θα φέρει ανάπτυξη 4,5% και πληθωρισμό 2,4% για την ελληνική οικονομία. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται στο 4,7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος αναμένεται να πέσει κάτω από το φράγμα του 200% μέσα στο 2022 και συγκεκριμένα στο 195,4%. 

 

Η ανεργία αναμένεται στο 13,2%, με αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 4,2%. 

 

Deutsche Bank 

 

H Deutsche Bank περιμένει ανάπτυξη 4,4% στην Ελλάδα το 2022 με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 2,8%. 

 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 4% του ΑΕΠ. 

 

ING 

 

Ανάπτυξη 4% περιμένει η ING για το 2022, με τον πληθωρισμό στο 1,4%. 

 

UniCredit 

 

Οι οικονομολόγοι της UniCredit περιμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,2%.  Πρόκειται για μία από τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις στην αγορά. 

 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,4% του ΑΕΠ, με το χρέος να υποχωρεί στο 198,5% του ΑΕΠ. 

 

Moody’s 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ.

 

Fitch Ratings 

 

Ανάπτυξη 4,1% περιμένει για την ελληνική οικονομία η Fitch Ratings. 

 

DBRS 

 

Ανάπτυξη 4,4% περιμένει η DBRS, ενώ «βλέπει» την ανεργία στο 14,6% το 2022. 

 

Scope Ratings 

 

Οι αναλυτές της Scope Ratings τοποθετούν τον πήχυ της ανάπτυξης στο 4,3%. 

 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 5,2% του ΑΕΠ, με το χρέος στο 194,5%. 

 

DZ Bank 

 

Για το 2022, η DZ Bank τοποθετεί τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,4%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1,7%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 4% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος προβλέπεται στο 195% το 2022. 

 
 

 

Μας παραξενεύει όλο και περισσότερο

 

Με αφορμή το χθεσινό μας σχόλιο πως ακούμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων, που κόλλησαν Covid-19 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι και κάποιες εβδομάδες. Και με ειλικρινά δεν περιμέναμε πως μόλις μέσα σε μια ημέρα, δηλαδή χθες. Θα μας ακούγαμε για 4 αντίστοιχες περιπτώσεις ….. Και αν και όλοι που ξέρουμε την περνάνε soft …… Δεν κρύβουμε και πάλι την ανησυχία μας …. Εκφράζοντας την ίδια απορία …. Οκ με τη μετάλλαξη όμικρον, λογικά θα κολλήσουμε όλοι …. Αλλά αν είναι τόσο εύκολα να κολλάμε 2-3 φορές το χρόνο, πως και πότε θα τελειώσουμε με αυτήν την ιστορία με τον Covid-19; Anyway, παραμένουμε αισιόδοξοι … αλλά ….

 
 

 

Θέλουμε να το δούμε

 

Σε ανύποπτο χρόνο το είχαμε σχολιάσει πριν κάποιους μήνες … Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά έγραφε ένα τελευταίο δημοσίευμα του Βήμα …..

 

Προς αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας οδεύουν τα καταθετικά επιτόκια, υπό την πίεση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και της ανάγκης των συστημικών ομίλων για περαιτέρω βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας. Εάν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο, οι καταθέτες για να τηρούν τη ρευστότητά τους σε τραπεζικό προϊόν θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους στα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Και όπως λοιπόν είχαμε γράψει ……. Εφόσον αυτό συμβεί (δίνουμε πιθανότητες, στο τέλος να αποφευχθεί), πιστεύουμε θα είναι ένα πραγματικά σοκ για τους έλληνες καταθέτες ….. Και δεν κρύβουμε πως πολύ θα θέλαμε να δούμε πως θα συμπεριφερθούνε, με μεγάλο μέρος της ρευστότητας να διοχετεύεται  σε άλλα assets και κυρίως τα ακίνητα….

 
 

 

Ενδιαφέρουσα στοιχεία

 

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα …..  Για όποιον λοιπόν δεν την έχει διαβάσει, με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, η αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων παρουσίασε σταθερή άνοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, αλλά και από εκεί και πέρα παρέμεινε σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις, με τη μικρή αύξηση να προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες. Στις αρχές του 2022 το 9% των Ελλήνων - δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δέκα - αποκλείουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 8% εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί (απαντώντας "μπορεί ναι/μπορεί όχι"). Συνολικά το ποσοστό όσων αρνούνται ή διστάζουν, κινείται στο 17%.

 

Συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Focus Bari | YouGov, η οποία από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2021, διενέργησε οκτώ πανελλαδικές έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 Ελλήνων 18-74 ετών:

 

- Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (το 83%) έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο.

 

- Οι νεαρότερες ηλικίες έως 44 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, ενώ μια σταθερή αναλογία "αρνητών" βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι αρνητές (15%) και οι περισσότεροι διστακτικοί (13%) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, ενώ στους άνω των 55 ετών τα ποσοστά αρνητών είναι 8% και των διστακτικών 5%.

 

- Για τους αρνητές των εμβολίων, ο κυριότερος λόγος που προβάλλουν, είναι η άρνηση τους να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (το 65%, δηλαδή οι δύο στους τρεις) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αμφισβητήσεις τους περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία. Το 57% των αρνητών θεωρούν ότι το εμβόλιο "δεν είναι δοκιμασμένο/είναι πειραματικό", το 43% "φοβούνται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες", το 29% "φοβούνται τις άμεσες παρενέργειες", το 21% πιστεύουν ότι "η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική", ενώ το 14% δηλώνουν ότι ανήκουν σε ειδική ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί.

 

- Οι γυναίκες αρνήτριες είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).

 

- Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7% αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).

 
 

 

Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις

 

Τέλος και όπως έγραφε και ο Βηματοδότης σε ένα θέμα που έχουνε θέσει αρκετές φορές στη στήλη μας.....

 

Με την ευκαιρία να σημειώσω και τούτο: Τρεις φορές τους τελευταίους 8 μήνες μπήκε στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους ένστολους αλλά και για το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τις τρεις φορές δεν ελήφθη απόφαση. Ο λόγος; Δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπους επιβολής μέτρων για αυτούς που αρνούνται. Την τελευταία φορά που ετέθη το θέμα της υποχρεωτικότητας ήταν με την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Και όμως οι επιτελείς πολλές φορές έχουν επισημάνει τι θα συμβεί για παράδειγμα στο πλήρωμα ενός υποβρυχίου ή μιας φρεγάτας εάν κάποιος μολυνθεί;

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum