| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/02/22

 

 

Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας…

 

Έχουμε αρκετές εκφράσει από αυτή τη στήλη την ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και το σταδιακό ξεπάγωμα πλήθους υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ….. Πάμε λοιπόν να δούμε τα όσα ανέφερε η Ναυτεμπορική σε άρθρο της:

 

Και από τις δύο στατιστικές, δηλαδή και αυτή του ΕΦΚΑ και αυτή της ΑΑΔΕ, προκύπτει το εξής συμπέρασμα: όσο ανοίγει η αγορά και ολοκληρώνονται τα μέτρα στήριξης, τόσο αυξάνει και ο ρυθμός συσσώρευσης νέων υποχρεώσεων. Έτσι, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φυσικών προσώπων προς την εφορία ανέρχονταν στα 38 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, τον Δεκέμβριο έφτασαν στα 38,6 δισ. ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις είχαμε αύξηση από τα 71,4 δισ. ευρώ στα 72,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στο 4ο τρίμηνο του 2021 είχαμε συσσώρευση νέων χρεών ύψους 2 δισ. ευρώ προς την εφορία και επιπλέον 2,2 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, 4,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.

 

Γιατί υπάρχει ανησυχία ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το φαινόμενο θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις;

 

1. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι επαγγελματίες θα ξεκινήσουν να εξυπηρετούν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις και αυτές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία. Για παράδειγμα, η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων τόσο για τους φόρους όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές εκπνέει στο τέλος του μήνα. Έτσι, ο Φεβρουάριος αναδεικνύεται σε εξαιρετικά δύσκολο μήνα, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνονται και οι τρέχουσες υποχρεώσεις (ειδικά ο Φεβρουάριος έχει τρεις φορολογικές υποχρεώσεις, με ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας) και οι συσσωρευμένες (υποβολή αίτησης επιφέρει και υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης).

 

2. Ολοκληρώνονται τα μέτρα στήριξης της πανδημίας. Τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που στηρίχτηκαν μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» για 12 μήνες προκειμένου να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων, από τον Μάρτιο και μετά θα πρέπει να αποπληρώνουν μόνα τους ολόκληρο το ποσό της δόσης και όχι το 60% (ή και λιγότερο) όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν για τα επιχειρηματικά δάνεια μέσω του αντίστοιχου «Γέφυρα» των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, θα ολοκληρωθεί η παράταση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών και οι επαγγελματίες δεν θα έχουν πια «κουπόνια» για να συμψηφίζουν με τις φορολογικές ή τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

 

3. Από τον Μάρτιο θα φανούν οι οφειλές και από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετου κουρέματος, και πάλι θα υπάρξει μια νέα οφειλή περίπου 2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αρχίσει να εξυπηρετείται από τον Ιούνιο και μετά, εκτός και αν το οικονομικό επιτελείο αλλάξει πάλι το χρονοδιάγραμμα.

 

4. Υπάρχει ο παράγοντας «φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας» (ρεύμα και φυσικό αέριο που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις εταιρείες ενέργειας). Ο κίνδυνος θα γίνει μεγαλύτερος το επόμενο χρονικό διάστημα που θα καταφτάνουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με τις αυξημένες καταναλώσεις των χειμερινών μηνών.

 

---------------------

 

Θα σχολιάσουμε λοιπόν πως καλή η αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όπως πάντα με την ελληνική πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο ακούγονται.

 
 

 

Όλα αυτό δείχνουνε

 

Όσον αφορά την πανδημία, μετά από ένα σημείο που είδαμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, η δική μας εκτίμηση ήτανε και την είχαμε γράψει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, καθώς και ότι στο τέλος σχεδόν όλοι θα κολλήσουμε Covid-19 …. Και χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφεραν γιατροί, λέγοντας πως «θα πρέπει να σχεδιάσουμε τη χρόνια συμβίωση με τον ιό»…

 

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Γιάννης Πρασσάς μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, τονίζοντας ότι χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

 

Όταν κάποιες χώρες θα περάσουν από το στάδιο του οξύ συναγερμού και νιώσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν είναι κάτω από την πίεση, νηφάλια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο πια θα είναι η νέα νηφάλια συμβίωση με τον ιό”, δήλωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

 

Πρέπει να σχεδιάσουμε τη χρόνια συμβίωση με τον ιό

 

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά θα έχουμε να συμβιώσουμε με έναν καινούργιο ιό, ο οποίος θα προσθέτει διαρκώς συγκεκριμένη πίεση στα συστήματα υγείας.

 

“Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τον όρο ενδημικότητα για να ξεπλύνουν την κούραση στο να συνεχίσουμε με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, ο ιός δεν έχει κουραστεί. Θα συνεχίζει να παραμένει μαζί μας. Σίγουρα θα ζήσουμε νέα κύματα και νέες παραλλαγές. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις να πάρουν πρωτοβουλία των κινήσεων και να σχεδιάσουν τη χρόνια συμβίωση με τον ιό, με σοβαρότητα και μέτρα και όχι με πυροτεχνήματα ότι τελειώσαμε”, τόνισε.

 

Ο κ. Πρασσάς συνέχισε λέγοντας ότι “ακόμα και τώρα που είμαστε εμβολιασμένοι, θα έρθει να προστεθεί το κόστος της πανδημίας στο κόστος με τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών που είχαμε από την γρίπη.

 

“Είμαστε όλοι κουρασμένοι και αυτό φαίνεται από τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σύρουν τον χορό της σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα. Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να μην ακούνε αυτό που λέει η επιστήμη: για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε ομαλά με τον ιό πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εσωτερικό αερισμό στους δημόσιους χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εμφανίζονται τα κράτη σαν να αρνούνται τις επιταγές της επιστήμης.
 

Να υψώσουμε στον ιό πολλαπλές γραμμές άμυνας

 

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, δήλωσε ότι θα βγούμε από την πανδημία στο τέλος του 2022. “Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Όμικρον και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Θα σταματήσουμε για τον κορονοϊό, ως κάτι σοβαρά απειλητικό, όταν εμείς υψώσουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας, οι οποίες θα λειτουργούν”.

 

Υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα των κλινικών Covid

 

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα προβλήματα στο ΕΣΥ τα οποία παραμένουν άλυτα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει διασπορά του ιού ακόμα και στις ΜΕΘ: “Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υπήρχε κενό το οποίο παρέμεινε κενό οδηγώντας πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Το θέμα της απολύμανσης του αέρα στους δημόσιους χώρους είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αυτή την στιγμή κάνουμε μία μελέτη σε κλινικές Covid-19, όπου δυστυχώς υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα”.

 
 

 

…. Αν και θα έπρεπε να είμαστε στην 1η ή 2η θέση

 

Πάμε τώρα σε μια ευχάριστη είδηση από τον τουρισμό, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε κάθε φορά, είναι αυτό που μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία και αυτή τη χώρα και ας ακούγεται αυτό κάπως υπερβολικό …. Αν και με διάθεση υπερβολής θα πούμε πως εμείς θα θέλαμε να είμασταν στην πρώτη άντε δεύτερη θέση. Αλλά μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την παρακάτω είδηση.

 

Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση των προτιμήσεων των Βορειοευρωπαίων ταξιδιωτών, με ποσοστό 28% στο top 10 των ευρωπαϊκών χωρών και 18% στους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Ο δελεαστικός συνδυασμός του σύντομου χρόνου πτήσεων, του ζεστού κλίματος, της εντυπωσιακής ακτογραμμής, του καλού φαγητού για όλη την οικογένεια, της μόδας και του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία (2η θέση) και την Ιταλία (1η θέση) φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη του ξενοδοχειακού ομίλου της Accor, η οποία αποκαλύπτει μια αισιοδοξία για την επιστροφή των ταξιδιών το 2022, οι οποίοι σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 39% περισσότερα χρήματα για ταξίδια το 2022 από ό,τι το 2019 και να κάνουν κατά μέσο όρο 4 ταξίδια φέτος.

 

Για τη μελέτη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 6.000 συμμετέχοντες από πέντε χώρες -Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία- σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις και επιθυμίες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως θετικά και υποδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες εκτιμούν το ταξίδι και το διάστημα των διακοπών περισσότερο από ποτέ. Παρά τα πρόσφατα εμπόδια σε συνάρτηση με τις παραλλαγές Delta και Όμικρον, πάνω από το 80% σχεδιάζει να ταξιδέψει μέσα στο 2022. Θέλουν πολύ να ταξιδεύουν και έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών, θέλουν να ξοδέψουν και σημαντικά ποσά.

 
 

 

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι …

 

Πάμε τώρα σε ένα διαφορετικό ζήτημα ….

 

Απάντηση έδωσε  η Πρόεδρος της ΕΚΤ,  Κρ. Λαγκάρντ σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την μη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τα 37 δισ. ευρώ που παραμένουν «ανεκμετάλλευτα» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Αναφερόμενος στην «πρωτοφανή ρευστότητα» που έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Παπαδημούλης, ζητούσε να διασφαλιστεί η αξιοποίηση των 37 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να ενισχυθεί η ρευστότητα που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες υπέρ της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών.

 

«Από τα 47 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τα 37 δισ. παραμένουν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος»,  σημειώνει στην Ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

 

Στην απάντησή της η Κρ. Λαγκάρντ επιβεβαιώνει ότι παρά τη σημαντική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, τα 37 δισ. ευρώ παραμένουν «ανεκμετάλλευτα» και κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Παράλληλα, επισημαίνει τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην πραγματική οικονομία, και ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η μη διοχέτευση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Όσον λοιπόν αφορά το ζήτημα, εμείς έχουμε σχολιάσει πως τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι … Έχουμε γράψει και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε (έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα), πως οι τράπεζες δεν είναι καθόλου δύσκολες στο να δώσουνε δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια όποιος είναι επιλέξιμος δανειολήπτης, παίρνει δάνειο με σχετική ευκολία, αν και πάντα υπάρχει μια σχετική – χρονοβόρα - γραφειοκρατία. Το πρόβλημα είναι πως σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιόπιστων δανειοληπτών …. Και δε νομίζουμε πως θέλουμε οι τράπεζες να αρχίσουνε να σκορπάνε τα δάνεια χωρίς όρους …. Γιατί απλά πιστεύουμε πως κανείς δε θα θέλει σε 2,3 ή 4 χρόνια να τρέχουμε και πάλι να ανακεφαλαιποιούμε τις τράπεζες, με τον ελληνικό λαό και τη χώρα συνολικά να πληρώνει το λογαριασμό.

 
 

 

Το δεύτερο τουρκικό casus belli

 

Κλείνοντας και όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης»

 

Το περίεργο (και συνάμα προκλητικό) για μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, είναι να απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα γειτονική και σύμμαχο, επειδή θέλει η χώρα αυτή να ασκήσει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως οι πάντες γνωρίζουν η Τουρκία είχε επισήμως κηρύξει ως αφορμή πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Τώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

 

***

 

Το έχουν παρατραβήξει οι Τούρκοι

 

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι το έχουν παρατραβήξει. Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας. Μπορεί οι διατυπώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να είναι «διπλωματικές» λεκτικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum