| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/02/23

 

Αγορά ενέργειας

Πάμε να ξεκινήσουμε με μερικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα από την αγορά ενέργειας. Στα 800 δισ. ευρώ πλησίασε ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη έως το καλοκαίρι του 2022 αναφορικά με τα ποσά που είχε διαθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως ποσοστό του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 8η θέση καθώς μία σειρά από άλλες χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο.

Το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει έως σήμερα η Ελλάδα ανέρχεται σε 9,5 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,2% του ΑΕΠ της ή σε σχεδόν 900 ευρώ κατά κεφαλή (για την ακρίβεια 898 ευρώ).

Για την ιστορία. Την πρώτη θέση σε απόλυτα ποσά έχει με μεγάλη διαφορά η Γερμανία, η οποία έχει δεσμεύσει 268,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% του ΑΕΠ της και σε 3.221 ευρώ κατά κεφαλή. Η Βρετανία (103,3 δις. ευρώ), η Ιταλία (99,3 δις. ευρώ) και η Γαλλία (92,1 δις. ευρώ) ακολουθούν στην κατάταξη.

Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, την πρώτη θέση έχει η Σλοβακία με 9,3% και ακολουθείται από τη Γερμανία, ενώ στην κατά κεφαλή δαπάνη πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με 3.765 ευρώ, ακολουθούμενο από τη Δανία και τη Γερμανία. 

Συνολικά, οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δις. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ αν προστεθούν και η Βρετανία και η Νορβηγία, ο συνολικός λογαριασμός αυξάνεται στα 792 δις. ευρώ έναντι 706 δις. ευρώ τον Νοέμβριο, όταν είχε κάνει την προηγούμενη επικαιροποίηση το Bruegel. 

 

 

Γενικά το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου

Τώρα πολύ ενδιαφέρον βρήκαμε το παρακάτω διάγραμμα στο οποίο παρουσιάζεται η πραγματικά πολύ μεγάλη έλλειψη εργατών η οποία παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με χαρακτηριστικό πως για παράδειγμα στην Ηλεία από σύνολο των 6.000 εργαζομένων που χρειάζεται η περιοχή, υπάρχει έλλειψη 5.000 εργατών. Στην Πέλλα από τα 15.000 χέρια που χρειάζονται, λείπουν 10.000 χέρια. Όλα λοιπόν δείχνουνε πως το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουνε και θα αντιμετωπίσουνε ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια οι παραδοσιακές δυτικές οικονομίες είναι η έλλειψε εργαζομένων. Και ναι μεν το πρόβλημα σε ένα βαθμό θα αντιμετωπιστεί με μετανάστες, ωστόσο σε μικρό βαθμό και με χαμηλή ποιότητας εργαζομένων.

 

 

 

 

Ενδιαφέρον & Ανησυχητικό

Τώρα με αφορμή το σεισμό στην Τουρκία. Πολύ ενδιαφέρον και ανησυχητικό βρήκαμε πως σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, παρά το πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα (φθάνει το 70%), οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι περίπου 1 εκατ. και αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% του συνολικού αριθμού των κτιρίων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αριθμούν περί τα 6,5 εκατ. σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το κράτοςμέλος με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο (σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.) σε κόστος καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, γίνεται σαφές πόσο απροετοίμαστη είναι η χώρα μας απέναντι στον αυξανόμενο κίνδυνο των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι ζημιές από καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες στοίχισαν το 2020 στη χώρα μας 91 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 27 ευρώ ανά κάτοικο στην Ε.Ε., με τη Γαλλία να ακολουθεί με 62 ευρώ και την Ιρλανδία με 42. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται κυρίως από καύσωνες ή πλημμύρες και οι οποίες έχουν καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων τους (υποχρεωτικά συστήματα έχουν καθιερώσει η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και η Ρουμανία), η Ελλάδα απέχει πολύ από το μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει όλους τους κινδύνους – και τον σεισμό που αποτελεί την πιο απρόβλεπτη απειλή.

 

 

Πριν και μετά

Τώρα μια που αναφερθήκαμε στο σεισμό, αξίζει κανείς να δει το παρακάτω video με την εικόνα των κτιρίων στην Τουρκία πριν και μετά το σεισμό, με τα ανάλογα σχόλια ειδικών.

 
 

No comment

Τώρα για την παρακάτω είδηση, τι να σχολιάσουμε; Βασικά δεν ξέρουμε αν υπάρχει σχόλιο στις παρακάτω απόψεις:

O Γιουσούκε Ναρίτα είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και κατάγεται από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια είναι μία γερασμένη κοινωνία (ίσως η πιο γερασμένη του αναπτυγμένου κόσμου) ενώ έχει και το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε απόλυτο ποσό.

Τι προτείνει λοιπόν ο 37χρονος Ναρίτα για την αντιστροφή αυτής της πράγματι προβληματικής πραγματικότητας στην Ιαπωνίας; Μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων, ακόμη και με τη μέθοδο του Sepuku που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες.

Ακούγεται και είναι εξοργιστικό. Ενας καθηγητής να εκφράζει, δημοσίως μάλιστα, μία τόσο μισάνθρωπη άποψη, που θα έκανε ακόμα και τον Χίτλερ να ντραπεί. Ωστόσο, διατυπώθηκε και με τη βοήθεια των social media έκανε εύκολα το γύρο του κόσμου όπως μας πληροφορούν οι Times της Νέας Υόρκης.

Οταν άρχισε να δημιουργείται ντόρος, ο καθηγητής Ναρίτα έκανε ένα βήμα πίσω. "Οι φράσεις μου δεν ήταν από μία αφηρημένη αναφορά για να καταδείξω το πρόβλημα. Στην Ιαπωνία οι ίδιοι άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια διαφεντεύουν το χώρο των επιχειρήσεων, των media και της πολιτικής" τόνισε.

Η αναδίπλωση του καθηγητή δεν έπεισε πολλούς. Ενας άνθρωπος ο οποίος έχει ως μότο στο λογαριασμό του στο twitter "αυτά που σου λένε ότι απαγορεύεται να πεις είναι συνήθως αλήθεια" φαίνεται ότι διαθέτει περισσή αυτοπεποίθηση και θάρρος.

Τόσο ώστε να βάζει πάνω στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η ευθανασία κάποια στιγμή στο μέλλον, ακριβώς για να μειωθεί ο μέσος όρος ζωής των ζώντων πολιτών.

Στην Ιαπωνία τέτοιους είδους συζητήσεις δεν εκπλήσσουν, όχι τόσο όσο παλιά τουλάχιστον. Ο αρθρογράφος Μασάτο Φουχισάκι έγραψε πρόσφατα ότι η κοινωνική πρόνοια στους ηλικιωμένους θα πρέπει να διακοπεί ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία ο Υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο είχε ισχυριστεί ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να... βιαστούν να πεθάνουν.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πέρυσι ταινία (Plan 75) είχε ως κεντρικό μοτίβο σεναρίου πωλητές να επιχειρούν συνταξιούχους να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ευθανασίας που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

Με την πρόοδο της επιστήμης και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα εδώ και 23 χρόνια θα έλεγε κανείς ότι ο μοναδικός στόχος της ανθρωπότητας θα ήταν η άνοδος του μέσου όρου ζωής και του βιοτικού επιπέδου.

Ομως, κάποιοι ιδεοληπτικοί πιστεύουν ότι όλα τα δεινά για τα αδιέξοδα των σύγχρονων κοινωνιών θα ξεπεραστούν αν εξαφανίσουμε μαζικά τους ηλικιωμένους.

Ισως οι απόψεις του καθηγητή Ναρίτα να μην είναι τόσο μειοψηφικές όσο νομίζουμε. Αλλωστε από τότε που τις εξέφρασε, οι ακόλουθοί του στα social media αυξάνονται ραγδαία.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum