| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/06/24

 

Τουρισμός

θα ξεκινήσουμε με ένα ενδιαφέρον θέμα για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα τον εγχώριο τουρισμό, την ώρα που όλο και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών δυσκολεύεται να κάνει έστω και μερικές ημέρες διακοπές … Επιλέγοντας τις περισσότερες φορές το σπίτι στο χωριό ή φιλικά εξοχικά, αφού ειδικά το κόστος για διακοπές στα νησιά έχει εκτοξευτεί σε απαγορευτικά επίπεδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού τουρισμού, σε επίπεδο αφίξεων, λειτουργεί όμως ως βασικό σημείο στήριξης για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας, καθώς και για προορισμούς εν πολλοίς άγνωστους στο διεθνές κοινό. Για τον λόγο αυτόν, το 68% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνουν ότι οι εγχώριοι τουρίστες είναι σημαντικοί ή πολύ σημαντικοί για την επιχείρησή τους.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής του 2024, μια μελέτη της Booking.com σε συνεργασία με τη Statista, εξετάζει τη σημασία των εγχώριων επισκεπτών για την επιτυχία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ενώ το 76% των Ευρωπαίων ξενοδόχων αναγνωρίζουν γενικά τη σπουδαιότητα των εγχώριων τουριστών, η τάση αυτή ενισχύεται σημαντικά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου το 92% και 88% των ξενοδόχων αντίστοιχα θεωρούν τους εγχώριους επισκέπτες ως βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Αντίθετα, χώρες της Νότιας Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία και την Ισπανία, φαίνεται να προσανατολίζονται περισσότερο προς τον διεθνή τουρισμό, αναδεικνύοντας τη διαφορετική στρατηγική που ακολουθούν για την προσέλκυση κερδοφόρων τουριστικών ομάδων.

 
 

Εσωτερικός τουρισμός

Με βάση την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023, πέρυσι καταγράφηκαν 9 εκατ. αεροπορικές αφίξεις εγχώριων τουριστών, έναντι 7,6 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4 εκατ. ή 18,5%. Τα αεροδρόμια της Κρήτης προσέλκυσαν τους περισσότερους εσωτερικούς ταξιδιώτες, ξεπερνώντας το 1,1 εκατομμύριο και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, της τάξης του 24,7% σε σύγκριση με το 2022. Ακολούθησαν οι Κυκλάδες, με λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο αφίξεις, τα Δωδεκάνησα με 607.000 αφίξεις και τα Ιόνια Νησιά με 285.000 αφίξεις. Φυσικά, το αεροδρόμιο της Αθήνας, ως βασικός κόμβος, υποδέχτηκε 4,5 εκατομμύρια αφίξεις εσωτερικού.

Ως προς την κίνηση της ακτοπλοΐας, η εκτίμηση για τον αριθμό των επιβατών ανέρχεται σε 18,7 εκατ., έναντι 17,5 εκατ. το 2022 σημειώνοντας αύξηση 6,7%.

Σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να προστεθούν και τα οδικά ταξίδια των Ελλήνων, τα οποία συχνά γίνονται σε προορισμούς που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στο ξένο αγοραστικό κοινό, μια και δεν διαθέτουν αεροδρόμιο.

Όπως έγραφε και το The Power Game, αντίστοιχα, αυξήθηκαν και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, με τη Eurostat να καταγράφει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά. Οι διανυκτερεύσεις το 2023 για ταξίδια στο εσωτερικό ήταν αυξημένες σε ποσοστό 13,3% έναντι του 2022 στη χώρα μας, φτάνοντας τα 24 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Σλοβακία με +11% και η Βουλγαρία με +9%.

Ακόμα όμως και τα ταξίδια με προορισμό κάποιο ιδιόκτητο σπίτι-εξοχικό δημιουργούν έσοδα για την τοπική κοινωνία από τους επισκέπτες.

 

 

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

Την Κυριακή κλείνουμε μια εβδομάδα από τις ευρωεκλογές … Στις αρχές της εβδομάδες είχε πει στην ΕΡΤ μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ο κ. Μαύρος.

Συγκεκριμένα, μη νομίζετε ότι θα είμαστε χωρίς εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στην ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, τα σενάρια ανασχηματισμού, την ακρίβεια, και το ευρύτερο μήνυμα των ψηφοφόρων.

Για τα συναισθήματα που "εκπέμπει ο κάθε αρχηγός", για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η δυσαρέσκεια, για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν το ρίσκο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η αδιαφορία, είπε ενώ επεσήμανε ότι "τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα τον Ιούνιο ήταν 13,5% και σήμερα έφτασαν στο 18,5%.

"Όλοι λέγαμε ότι πιθανά θα κάνει τον ανασχηματισμό ακόμη σήμερα, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός δείχνει ότι σκέφτεται πιο έξυπνα γιατί αν πήγαινε στη διαδικασία να κάνει ανασχηματισμό γρήγορα θα σήμαινε ότι θα ίσχυε η στρατηγική του φύγε εσύ, έλα εσύ, πράγμα το οποίο θα έδειχνε μια αλλαγή στο αμπαλάζ, ενώ τώρα παίρνει φόρα με στόχο αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, των πολιτικών και των ροών των χρημάτων, κυρίως για την καταπολέμηση της ακρίβειας", ανέφερε ο κ. Μαύρος.

"Το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι από την ακρίβεια έχουμε περάσει στη φάση της αισχροκέρδειας κι αυτό είναι πια εσωτερικό και όχι εισαγόμενο και σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται στην αγορά", τόνισε, πριν αναφερθεί στα "άπλυτα", όπως είπε και των άλλων κομμάτων.

"Ο κ. Κασελάκης μπορεί να χαίρεται διότι βλέπει το προσωπικό του κόμμα στο 15%"

"Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα. Είναι ένα πολύ πιο προσωποκεντρικό κόμμα γύρω από τον κύριο Κασελάκη, που αν είχε προλάβει εκεί στο συνέδριο να πει άλλιώς το όνομα του κόμματος και να αλλάξει και σύμβολο δηλαδή, τότε το 15% που πήρε δεν θα το κρίναμε με βάση τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση εκκίνησης μιας νέας πολιτικής οντότητας.
 

Αρα, ο κύριος Κασελάκης μπορεί να χαίρεται διότι βλέπει ότι το προσωπικό του κόμμα είναι στο 15%", είπε ο Δημήρης Μαύρος συμπληρώνοντας: Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είναι ένας πόλος που μπορεί να επιβάλλει απόψεις σε όλη την Κεντροαριστερά κι εξάλλου δηλώνει ότι δεν το θέλει κιόλας. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα πρωθυπουργικά προσόντα, έχει όμως ενδείξεις ηγετικών προσόντων, τα οποία τα βγάζει προς τα έξω, μερικές φορές άγαρμπα και ίσως με υπερβολές, οι οποίες τρομάζουν ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους".

Για το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μαύρος είπε ότι "θα έπρεπε να έχει πάρει παραπάνω από μία μονάδα. Κι αυτό το οποίο διατυμπανίζουν όλοι οι πολίτες είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι άνευρο".

"Ενδέχεται η κυβέρνηση να μην αφήσει την αντιπολίτευση να οργανωθεί"

Υπήρχε πολλαπλό μήνυμα και προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την αποχή που ήταν 60% αλλά και προς την κυβέρνηση όταν το ποσοστό της κόντεψε να πέσει στο 27%, είπε ο κ. Μαύρος σύμφωνα με τον οποίο το ενδεχόμενο εκλογών μετά από έναν χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

"Παρόλο που δεν είναι το στυλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει τέτοιου είδους οπορτουνιστικά πράγματα, οι οπαδοί τέτοιων λύσεων ενδέχεται να τον πείσουν, αλλά θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, έτσι ώστε κάποια άμεσα έργα που είναι να παραδοθούν, να ολοκληρωθούν", είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι "το θέμα, δεν ήταν το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά η βιασύνη, ενώ ο κόσμος έλεγε κάτσε βρε παιδί μου να καταλάβω και συνέδεαν αυτή τη φιγούρα με υιοθεσία παιδιού και εκεί τρελαινόταν".

"Οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω και προκαλώ το σύμπαν ως πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ να αποδείξει το αντίθετο", είπε, κλείνοντας ο Δημήτρης Μαύρος.

 
 

Πέρασε στα ψιλά σαν είδηση

Να επανέλθουμε στις ευρωεκλογές. Ασχέτως αν σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε και μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη – είδηση και ας πέρασε στα ψιλά.

Στις ευρωεκλογές λοιπόν θα πρέπει να κρατήσουμε πως στα σκανδιναβικά κράση Φινλανδία, Σουηδία και Δανία τα ακροδεξιά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν σημαντικά.

Στη Σουηδία, οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες», απέσπασαν το 13,2% των ψήφων και έλαβαν τρεις έδρες στην ευρωβουλή, αλλά η εκλογική τους δύναμη μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Η υποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές πριν από δύο χρόνια, στις οποίες είχε αποσπάσει το 20,5%.

Στη Φινλανδία, το ακροδεξιό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» υπέστησαν επίσης ήττα καθώς απέσπασε το 7,6% και έναν ευρωβουλευτή από τους δύο που είχε το 2019, έχοντας λάβει τότε το 13,8%.

Τη μεγάλη έκπληξη στη Φινλανδία πραγματοποίησε πάντως η Αριστερή Συμμαχία, η οποία συγκέντρωσε το 17,3% των ψήφων- 10,4% περισσότερο από τις ευρωεκλογές του 2019, αυξάνοντας τις έδρες από μία σε τρεις. Η Αριστερή Συμμαχία αναδείχθηκε μάλιστα δεύτερη δύναμη στις χθεσινές ευρωεκλογές.

Στη Δανία, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της «Νέας Δεξιάς» είχαν διαλυθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν μετείχαν στις ευρωεκλογές.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε μάλιστα η Πράσινη Αριστερά -ένας κόκκινος-πράσινος πολιτικός σχηματισμός-που απέσπασε το 17,4%, ενάντια στους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους, τις κύριες δυνάμεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι υπέστησαν σαφή υποχώρηση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν υποχώρησε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 15,6%, αλλά διατήρησε τις τρεις έδρες του. Το Φιλελεύθερο Κόμμα, που είχε νικήσει στις ευρωεκλογές του 2019, έπεσε σχεδόν κατά εννέα μονάδες στο 14,7% και είδε τις έδρες του να μειώνονται από τέσσερις σε δύο.

 
 

Όταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο κόμμα των… προέδρων

Όπως έγραψε τώρα ο Βηματοδότης … Οι περισσότεροι το έχετε αντιληφθεί, μετά την ομοβροντία αμφισβήτησης του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ότι το κόμμα (το οποίο ουκ ολίγοι το αποκαλούν «κόμμα των προέδρων»- με τόσους πολλούς πρόεδρους και με τόσους πολλούς που θέλουν να γίνουν πρόεδροι) έγινε άνω – κάτω, άρχισαν δηλαδή τα όργανα.

Άλλωστε σας είχαμε προειδοποιήσει από αυτήν την στήλη, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρξουν εξελίξεις στο ΠαΣοΚ. Έτσι ο Πρόεδρος Νίκος τις τελευταίες ώρες μοιάζει, μου λένε με… δράκο που βγάζει φωτιές από παντού. Ευθεία αμφισβήτηση τόσο από τον Νίκο Παπανδρέου, όσο και από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και μήνυμα για αλλαγή ηγεσίας.

Ο ίδιος βεβαίως διαμηνύει ότι δεν πάει πουθενά, αλλά μην εκπλαγείτε, εάν έως το τέλος του έτους ακούσετε για κομματικές διαδικασίες επιλογής νέου αρχηγού. Τα πράγματα στο ΠαΣοΚ είναι πολύ λεπτά και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Και δεν το λέω εγώ, το λένε τα ίδια στελέχη.

Χθες, λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές, γεμίσαμε με δηλώσεις που κινήθηκαν αντίθετα από την ομάδα Ανδρουλάκη. Για παράδειγμα η Γιαννακοπούλου, ο Γερουλάνος ακόμα και ο Πανάς, καθώς και ορισμένοι άλλοι που φαίνεται πως έχουν θυμώσει με τον Νίκο.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum