| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/10/22

 

 

Προκοπή έτσι δε γίνεται

 

Θα ξεκινήσουμε με τα όσα ανέφερε ο ΣΕΒ για την ελληνική δικαιοσύνη. Και συγκεκριμένα πως ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνά τα 4,5 χρόνια, με αυτή την επίδοση να κατατάσσει την Ελλάδα 146η μεταξύ 190 χωρών και στην τελευταία θέση στην ΕΕ!!!

 

Τι να σχολιάσει κανείς; Παρά μόνο πως μια χώρα δε γίνεται να προκόψει με τέτοια δικαιοσύνη, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, με τεράστιες καθυστερήσεις.

 

….. Και δεν προκόψει μια χώρα, όσο και αν κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πως η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης έχει αλλάξει ριζικά.

 

---------

 

Για την ιστορία:

 

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε σχετική έκθεση, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, το ελληνικό δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από χαμηλό βαθμό τεχνολογικής διείσδυσης, όπως αποτυπώνεται σε δείκτες μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ.ά.

 

Συγκεκριμένα ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνά τα 4,5 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2020. Αυτή η επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα 146η μεταξύ 190 χωρών και στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Επίσης σύμφωνα με το EU Justice Scoreboard (2022), η Ελλάδα το 2019 εμφάνιζε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ΕΕ για την επίλυση μιας αστικής ή εμπορικής υπόθεσης με 637 ημέρες (πάνω από 1,5 χρόνο), επίδοση που την περίοδο της πανδημίας εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε. Επίσης, μόλις το 86% των αστικών και εμπορικών υποθέσεων επιλύονται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

 
 

 

Το χειρότερο!!

 

Ξέρετε ποιό είναι το χειρότερο σε όλα τα παραπάνω και την κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν ξέρουμε αν το θυμάστε, αλλά ο κακός τρόπος της δικαιοσύνης ήτανε ίσως το πρώτο και βασικό θέμα που έθεσαν οι κακοί δανειστές (Τροικανοί) στην έναρξη της ελληνικής κρίσης (μαζί με την περικοπή των δαπανών στην υγεία). Πέρασαν λοιπόν 12 χρόνια μιας τρομερής – ιστορικής – οικονομικής κρίσης. Και 12 χρόνια μετά ελάχιστα έγιναν και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Ελλάδα παραμένει (συνολικά στη δικαιοσύνη, ασχέτως αν η έκθεση του ΣΕΒ αναφέρεται περισσότερο στο εμπορικό δίκαιο) στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. και σε εξαιρετικά χαμηλή θέση παγκοσμίως !!  

 

 

 

Σωστά

 

Έχοντας αναφερθεί από αυτήν στήλη στον πληθωρισμό και σε έννοιες όπως δομικός πληθωρισμός κ.α. … Πολύ εύστοχα ήτανε τα όσα έγραψε χθες το MR, θέτοντας την αύξηση του δομικού πληθωρισμού:

 

Συγκεκριμένα …

 

O πληθωρισμός συνεχίζει να  δείχνει τα δόντια του, καθώς το κοντέρ χτύπησε 12% για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σε υψηλό 29 ετών. 

 

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τους αναλυτές αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του δομικού πληθωρισμού – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, καθώς πλέον διαμορφώνεται στο 4,87% (σε ετήσια βάση) ενώ παρουσίασε αύξηση και σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο δείκτης από τις 101,52 μονάδες του Αυγούστου αυξήθηκε στις 105,53 μονάδες  τον  Σεπτέμβριο (μηνιαία αύξηση 3,9%). Αυτό σημαίνει πως επιταχύνθηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός (κυρίως ενέργεια)  διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας. 

 

Επιπλέον, άσχημα είναι τα νέα  και από τον δείκτη αγαθών, καθώς συνέχισε την  τρελή ανοδική του πορεία και από τις 114,96 μονάδες τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στις 120,48 μονάδες (μηνιαία αύξηση 4,8%) δείχνοντας την αυξητική συνεχόμενη τάση που βλέπουμε καθημερινά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

 

 

 

Το  σημαντικό, σίγουρα, είναι πως ο  δομικός πληθωρισμός παραμένει  χαμηλότερα κοντά στο 5%, αλλά όχι και τόσο μακριά  θα έλεγε κάνεις από το 12% που δείχνει ο συνολικός πληθωρισμός. Συνεπώς, κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι  κυρίως η ενέργεια και τα καύσιμα συνθέτουν για τη χώρα μας έναν εξωγενή πληθωρισμό ύψους 7,13%, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στην αγορά της ενέργειας. 

 

Παρόλα αυτά, το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλότερα  επίπεδα, είναι παντελώς αδιάφορο για έναν εργαζόμενο ή συνταξιούχο, καθώς ο ΔΤΚ αντανακλά το κόστος ζωής, που για τον Σεπτέμβριο  έχει σκαρφαλώσει στο 12%. 

 
 

 

Ενδιαφέρουσα είδηση

 

Ενδιαφέρουσα είδηση η επόμενη είδηση, στην οποία ταιριάζει ένα μεγαλοπρεπές “No Comment”, με τη Γερμανία, αποδεδειγμένα, να φέρει τεράστια ευθύνη για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, που οδήγησαν στα όσα ζούνε οι ευρωπαίοι πολίτες τους τελευταίους μήνες …

 

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Ολαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

 

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Ολαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάϊερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

 

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico. Αγνοεί επίσης τις ανησυχίες ανατολικοευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που προειδοποιούσαν τότε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στην βόρεια Γερμανία θα αύξανε το κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

"Τόσο για την Γερμανία, όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της τροφοδοσίας λόγω διακοπής λειτουργίας μεμονωμένων υποδομών προμήθειας εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος", αναφέρεται στο κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

 

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι "ήταν πάντοτε σίγουρος" ότι ο Πούτιν "θα χρησιμοποιούσε τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο".

 
 

 

No comment

 

Γράφοντας την κλασσική μας ατάκα, πως τελικά θα την πατήσουμε (συνολικά όλες οι χώρες) από την κλιματική αλλαγή και όχι από οτιδήποτε άλλο (οικονομικές κρίσεις, πανδημίες, πόλεμος κτλ). Κλείνουμε με ένα ενδιαφέρον θέμα που αξίζει να διαβάσετε:

 

Ο πλανήτης λοιπόν έχει απολέσει κατά μέσον όρο σχεδόν το 70% των πληθυσμών των άγριων ζώων μέσα σε κάτι παραπάνω από πενήντα χρόνια, αποκαλύπτει η εκτίμηση αναφοράς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα κι επισημαίνει τη στενή σύνδεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.

 

Μεταξύ του 1970 και του 2018, κατά μέσον όρο το 69% των άγριων ειδών —ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών— χάθηκε, σύμφωνα με την έκθεση για τον Δείκτη Living Planet, εργαλείο αναφοράς που ενημερώνεται κάθε δυο χρόνια από τη WWF.

 

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά για την ανάπτυξη της γεωργίας, παραμένει η κυριότερη αιτία, αναφέρεται στο κείμενο. Ακολουθούν η υπερεκμετάλλευση και η λαθροθηρία.

 

Η κλιματική αλλαγή είναι ο τρίτος κυριότερος παράγοντας, όμως ο ρόλος της «μεγεθύνεται πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποιεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, ο γενικός διευθυντής της WWF. Ακολουθούν η μόλυνση του αέρα, του νερού και της γης, καθώς και η διασπορά από τον άνθρωπο ειδών-εισβολέων.

 

Η έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα αποτελεί «κόκκινο συναγερμό για τον πλανήτη και άρα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Λαμπερτίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά, «τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε στ’ αλήθεια ότι τα βιώσιμα οικοσυστήματα, η πλούσια βιοποικιλότητα και η σταθερότητα του κλίματος είναι στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε μέλλον με ευημερία, ισότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους».

 

Καθώς πλησιάζει η διεθνής σύνοδος COP15 για τη Βιοποικιλότητα (τον Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ), «η WWF καλεί τις κυβερνήσεις να αδράξουν αυτή την ύστατη ευκαιρία να υιοθετήσουν φιλόδοξο παγκόσμιο στόχο για να σωθούν τα άγρια είδη», ανάλογη με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή.

 

Για να «αντιστραφεί η καμπύλη της απώλειας της βιοποικιλότητας» και για να «αμβλυνθεί» η κλιματική αλλαγή, η έκθεση καλεί να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης, η παραγωγή και η κατανάλωση πιο βιώσιμων τροφίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

 

Οι αριθμοί είναι «αληθινά τρομακτικοί» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο Μαρκ Ράιτ, επιστημονικός διευθυντής της WWF, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφεται εξαφάνιση του 94% των άγριων ειδών σε αυτή την περιοχή, «πασίγνωστη για τη βιοποικιλότητά της» και «αποφασιστικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος».

 

Η Ευρώπη είδε τον πληθυσμό των άγριων ζώων της να μειώνεται κατά 18% κατά μέσο όρο, όμως «αυτό κρύβει τις πολύ μεγάλες απώλειες βιοποικιλότητας ιστορικά», πριν από την περίοδο που καλύπτεται στην ανάλυση, επισήμανε ο Άντριου Τέρι, διευθυντής προστασίας στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, εταίρου της WWF στην κατάρτιση της έκθεσης.

 

Στην Αφρική, το κείμενο υπολογίζει πως η απώλεια έφθασε το 66%. «Φρικιαστικό παράδειγμα είναι αυτό του εθνικού πάρκου Καχούζι Μπιέγκα., στη ΛΔ Κονγκό, όπου οι γορίλες των ανατολικών πεδιάδων υπέστησαν μείωση πληθυσμού κατά το 80%», κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού, σημείωσε η Άλις Ρουχουέζα, διευθύντρια του τμήματος της WWF για την Αφρική.

 

Δερματοχελώνες, λύγκες, δελφίνια, κοράλια και βάτραχοι είναι ανάμεσα στα «σύμβολα της βιοποικιλότητας» που απειλούνται περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Ο Living Planet Index (LPI, «Δείκτης του Ζώντος Πλανήτη»), καταπιάνεται με 5.230 είδη και ασπόνδυλα, μοιρασμένα σε 32.000 πληθυσμούς ζώων σε όλο τον κόσμο.

 

Το 2020, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature είχε θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση την αξία αυτού του δείκτη, επισημαίνοντας έπειτα από τη μελέτη 14.000 πληθυσμών σπονδυλωτών μόλις το 1% παρουσίασε ακραία μείωση και ότι εάν αφαιρείτο από την εξίσωση οι υπόλοιποι πληθυσμοί δεν παρουσίαζαν ούτε ανοδική ούτε καθοδική τάση.

 

Η συνεχής προβολή του μηνύματος της επαπειλούμενης «καταστροφής», επιχειρηματολογούσαν οι συγγραφείς του κειμένου αυτού, μπορεί να οδηγήσει «στην απελπισία, στην άρνηση και στην απραξία», καλώντας να γίνονται πιο εντοπισμένες εκτιμήσεις που θα συμβάλλουν να «προτεραιοποιούνται οι προσπάθειες προστασίας».

 

Από την πλευρά της, η WWF καλεί «τα πλούσια κράτη να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum