| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/12/23

 

Ασφαλιστικό

Ξεκινώντας με το ασφαλιστικό, κατά τέσσερα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης  για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, για τους νέους εργαζόμενους, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, προβλέπει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).

Συγκεκριμένα, για όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης, όπως αναφέρει η έκθεση και φαίνεται από σχετικό πίνακα.

Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).

 
 

Για να τα λέμε όλα

Βέβαια για τα λέμε όλα …. Πολύ ενδιαφέρουσες ήτανε και οι αναφορές του ΟΟΣΑ στη γενναιοδωρία του ελληνικού συστήματος, αριθμοί βέβαια οι οποίοι σηκώνουνε συζήτηση…. Αριθμοί που κατατάσσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ανάμεσα στα πιο γενναιόδωρα της Ευρώπης και άλλων κρατών αναδεικνύει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (pensions at a glance 2023) που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι αποκαλυπτική για την Ελλάδα καθώς είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με 80%, βρίσκεται χαμηλά στη φορολογία των συντάξεων, οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω και από τα 60 για τις γυναίκες, ενώ παραμένει "ακριβή" ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Όπως σχολίαζε και το capital.gr, τα ποσοστά αναπλήρωσης υπολογίζονται για πλήρη σταδιοδρομία, δηλαδή για άτομα που ασφαλίστηκαν στα 22 και αποχωρούν με 40 ή 42 έτη ασφάλισης. Με τον δείκτη αυτόν οι άνδρες εργαζόμενοι πλήρους σταδιοδρομίας θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 50,7% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, με υψηλό ποσοστό 80% ή περισσότερο στην Ελλάδα και την Ισπανία και χαμηλό κάτω του 30% σε Αυστραλία, Εσθονία, Ιρλανδία και Λιθουανία. 

Όταν η σύγκριση γίνεται με τα καθαρά ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή  μετά τους φόρους ή άλλες κρατήσεις (ασθένειας), τότε σύμφωνα με την έκθεση παρατηρείται οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν με χαμηλούς μισθούς, να έχουν αναπλήρωση σχεδόν στο 100% και οι υψηλόμισθοι λίγο πάνω από το 75%. 

Όπως αναφέρονταν και στο δημοσίευμα, ο λόγος, που τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων πλησιάζουν στο 100% για τους χαμηλότερα αμειβόμενους ασφαλισμένους όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ως τα 30 έτη ενισχύονται από το ποσό της εθνικής σύνταξης και ευνοούν εργαζόμενους με χαμηλό μισθό, οι οποίοι φτάνουν να παίρνουν σχεδόν τα ίδια χρήματα ως συνταξιούχοι. Με τις βελτιώσεις που έγιναν στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) οι χαμηλόμισθοι διατηρούν υψηλή αναπλήρωση ως και τα 40 έτη. Η πριμοδότηση προέρχεται κυρίως από την εθνική σύνταξη.

 
 

Δεν το λες και επιτυχία

Στην προτελευταία θέση ανά τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα της ζωής των πολιτών κατατάσσεται η Αθήνα για το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Και όπως και αν το δει κανείς και όσο και αν αγαπάμε την πρωτεύουσα μας, δε μπορεί να πει κανείς πως είμαστε ευτυχισμένοι με αυτά τα στοιχεία.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2023 και συμπεριέλαβε 83 πόλεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόλεις σε Αλβανία Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, οι πόλεις που συμμετείχαν ήταν η Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η έρευνα ρωτάει για την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από μια σειρά χαρακτηριστικών της ζωής στην πόλη, όπως η συμμετοχικότητα, η μοναξιά, η απασχόληση, η ασφάλεια, η στέγαση, το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, οι υπηρεσίες της πόλης και η διαφθορά.

Ένα δείγμα τουλάχιστον 839 κατοίκων ερωτήθηκε, σε κάθε πόλη, για συνολικά 71 153 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις.

Ποιότητα ζωής

Στην ερώτηση για κατά πόσο οι πολίτες είναι γενικά ικανοποιημένοι ζώντας στις πόλεις τους, η Αθήνα βρέθηκε στην προτελευταία θέση της ΕΕ, με ποσοστό 65%, μπροστά μόνο από το Παλέρμο της Ιταλίας (62%).

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ζυρίχη της Ελβετίας με ποσοστό 97%.

Για τους ηλικιωμένους

Στο ερώτημα για το εάν η πόλη είναι καλό μέρος για να ζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, η Αθήνα βρέθηκε στο 52%, με χειρότερες βαθμολογίες για την Κωνσταντινούπολη (39%) και τη Ρώμη (47%).

Στην πρώτη θέση βρέθηκε και πάλι η Ζυρίχη, με 95%.

Οικογένειες με παιδιά

Στην ερώτηση για το εάν η πόλη είναι καλό μέρος για να ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά, η Αθήνα βρέθηκε και πάλι στο αρνητικό top 10, με 61%.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Κάρντιφ της Ουαλίας (96%).

Ασφάλεια για περπάτημα τη νύχτα

Στην ερώτηση για το την ασφάλεια περπατήματος τη νύχτα στην πόλη, η Αθήνα βρέθηκε προτελευταία, με μόλις 40%, με τη Ρώμη να λαμβάνει 38%.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κοπεγχάγη της Δανίας (87%).

Ευκολία στην ανεύρεση εργασίας

Στην ερώτηση για την ευκολία που υπάρχει στην ανεύρεση εργασίας, η Αθήνα «έγραψε» 21% ενώ το Παλέρμο 4%.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Πράγα της Τσεχίας.

Προσωπικό status εργασίας

Στην ερώτηση για το εάν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με το προσωπικό status της εργασίας τους, η Αθήνα βρέθηκε τρίτη πριν από το τέλος με 56%, ενώ στη χαμηλότερη θέση βρέθηκε το Ηράκλειο με 54%.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ροστόκ της Γερμανίας με 85%.

Οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι δύο ελληνικές πόλεις βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της λίστας, με 37% στο Ηράκλειο και 39% στην Αθήνα.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ζυρίχη με 90%.

Ικανοποίηση για τους χώρους πολιτισμού

Στο πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες σχετικά με τους χώρους πολιτισμού που έχουν στις πόλεις τους, η Αθήνα βρίσκεται στο 63%, με το Ηράκλειο να είναι σε ακόμα χειρότερο επίπεδο με 58%. Η Βαλέτα της Μάλτας να είναι στη χειρότερη θέση με 45%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη με 97%.

Ικανοποίηση για τους χώρους πρασίνου

Στην ερώτηση για πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες για τους χώρους πράσινου στις πόλεις τους, η Ελλάδα βρίσκεται στο 37%, το Ηράκλειο προτελευταίο στη σχετική λίστα με 32%, ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Νάπολη της Ιταλίας με 31%.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Ζυρίχη της Ελβετίας, με 94%.

Οι δημόσιοι χώροι

Στην ερώτηση για την ικανοποίηση σχετικά με τους δημοσίους χώρους στις πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, με 39% και στη χειρότερη δεκάδα είναι και το Ηράκλειο με 49%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με 92%.

Υγειονομικές υπηρεσίες

Στην ερώτηση για την ικανοποίηση των πολιτών σχετικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες στις πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται στο 39%, ενώ στη χειρότερη θέση είναι τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας με 27%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη με 93%.

Ατμόσφαιρα

Στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες για την ποιότητα του αέρα και της ατμόσφαιρας στις πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται στο 28% και στη χειρότερη θέση της λίστας είναι τα Σκόπια με 12%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη με 89%.

 

 

Τουρισμός

Και πάμε τώρα και στον τουρισμό, όπως συνηθίζουμε να λέμε τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που όλα δείχνουνε πως και του χρόνου θα έχει μια καταπληκτική χρονιά…. Και πάμε σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις από τους ανθρώπους του κλάδου.

Η βιωσιμότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης και η έλλειψη προσωπικού είναι δυο τεράστιες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2024 και τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης αναφέρθηκε ειδικότερα στην περιβαλλοντική διάσταση «αυτού που ονομάζουμε βιωσιμότητα στον τουρισμό» καθώς και στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης των Deloitte – INSETE για τη βιωσιμότητα στην ελληνική αγορά τουρισμού. Ο κ. Παράσχης διαπίστωσε ότι «έχουμε ως τουριστικές επιχειρήσεις να καλύψουμε σημαντικό έδαφος». Είναι ενδεικτικό πως το 73% των ερωτηθέντων στην έρευνα δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% θεωρεί ότι παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόλις το 34% βρίσκεται στη διαδικασία ορισμού κάποιου σχετικού στόχου. Οι μισές επιχειρήσεις (52%) δεν συμμετέχουν σε στρατηγικές συνεργασίες / συμμαχίες για την προώθηση της βιωσιμότητας, ενώ το 60% δεν πραγματοποιεί μετρήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, με κύριο λόγο το γεγονός ότι δε γνωρίζει πώς και με ποιον τρόπο. 

Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. Ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο. Όμως, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή, τόνισε ο κ. Παράσχης.

Για την κάλυψη αυτού του ελλείματος ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανακοίνωσε μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όπως είπε εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και ενεργοποιείται η δημιουργία ενός Προγράμματος μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. Φιλόδοξος στόχος μας είναι μετά την φάση ανάπτυξης της μεθοδολογίας και της πιλοτικής εφαρμογής σε συγκεκριμένο δείγμα επιχειρήσεων να προχωρήσουμε στο roll out εντός του 2024.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους. Αυτή η πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του κλάδου δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και σωστή επιχειρηματική επιλογή, ένα θετικό business case, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Το έλλειμμα σε προσωπικό

Η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) ο κλάδος αντιμετωπίζει έλλειμμα 63.000 θέσεων προσωπικού. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση τόσο στις παραγωγικές τάξεις όσο και στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα αυτό, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων θα αποτελέσει σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Παράσχης.

Όπως συμπλήρωσε βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου των μετακλήσεων να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

 
 

Γιατί η Ιλβα Γιόχανσεν έρχεται εκτάκτως στην Αθήνα;

Όπως τώρα έγραψε ο Βηματοδότης, σας έχω νέα για την ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αυτή, εάν θυμάστε που όταν ανακοινώθηκε, ο Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε ενθουσιασμένος και ευχαρίστησε, με αυτήν την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει κτυπώντας το χέρι του στο στήθος του, τον Πρωθυπουργό. Ίσως να είναι και η πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που θα αρχίσει σιγά- σιγά να υλοποιείται.

Στην Αθήνα λογαριάζουν να δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στη συμφωνία, αφού είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί βίζα σε Τούρκους και μάλιστα 7ήμερη σε δέκα νησιά με ισχύ για ένα χρόνο.

Έτσι, όπως με πληροφορούν πρόκειται να διοργανωθεί με την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας στις αρχές Φεβρουαρίου, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, αυτή τη φορά, με μια γκεστ σταρ καλεσμένη, την Ιλβα Γιόχανσεν, προσκεκλημένη του υπουργού Δημήτρη Καιρίδη. Τώρα θα μου πείτε ποια είναι η Ιλβα Γιόχανσεν;

Είναι Σουηδή, ευρωπαία επίτροπος με χαρτοφυλάκιο το Μεταναστευτικό (ή για Εσωτερικές Υποθέσεις), η οποία έως τώρα κρατούσε σκληρή στάση έναντι της χώρας μας λόγω της τραγωδίας της Πύλου. Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε περισσότερο ως Ευρωπαία, παρά Σουηδή (τη στιγμή που η Σουηδία παραμένει ακόμα εκτός ΝΑΤΟ λόγω τουρκικού βέτο) και ενέκρινε την συμφωνία με τους Τούρκους για τη βίζα.

Στην Αθήνα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, θα μιλήσει στην εκδήλωση και να είστε σίγουροι ότι θα βγάλει ειδήσεις. Να σημειώσω ότι η κυρία Γιόχανσεν είχε ξαναέρθει στην Αθήνα και επισκέφθηκε τότε την Σάμο και τη Λέσβο, όπως είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Επίτροπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη και στην προστασία των ευάλωτων πολιτών και ασυνόδευτων ανηλίκων και είχε εξάρει τότε την εισαγωγή στην Ελλάδας της μη τυπικής εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων.

Το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς είναι και το ταξίδι που ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στην Τουρκία, αφού το Λιμενικό αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση των όρων της συμφωνίας.

Ο κ. Στυλιανίδης θα ταξιδεύσει στην γείτονα με το ελληνικό του διαβατήριο (το οποίο απέκτησε όταν πήρε με διαδικασίες εξπρές την ελληνική ιθαγένεια) και όχι με το κυπριακό το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πέραν των δέκα νησιών του Αιγαίου που θα ισχύσει η βίζα, άλλα τρία νησιά διεκδικούν και αυτά να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις βίζες. Αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τον τουρισμό τους.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum