| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/02/22

 

 

Από το τελευταίο ρεπορτάζ …

 

Σε σχέση με τελευταία μας σχόλια, από αυτά που κρατάμε ήτανε η παρακάτω αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα:

 

Ειδικότερα, μπορεί η ακρίβεια να μονοπωλεί αυτή την περίοδο την επικαιρότητα, αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η οικονομία έχει σοβαρά περιθώρια να παρεκκλίνει από τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το έλλειμμα για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι η τελευταία -εκτός απροόπτου- που δίνεται η δυνατότητα στις χώρες στις χώρες της Ευρωζώνης να παράγουν ελλείμματα, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

 

Η συνέχιση πάντως παραγωγής ελλειμμάτων, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, αρχίζουν να προβληματίζουν και αυτό διότι αυξάνουν σημαντικά το χρέος, φέρνοντας ξανά έστω και σε μικρογραφία τα φαντάσματα του παρελθόντος.

 

-------------------------

 

Και εμείς θα επαναλάβουμε την ανησυχία, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Και μόνο εύκολο δε θα αποδειχθεί να πάμε από τα μεγάλα ελλείμματα επί εποχής πανδημίας, σε πλεονάσματα, μην κρύβοντας την ανησυχία πως η χώρα θα έχει νέα μπλεξίματα, μην αποκλείοντας ακόμη και να τεθεί θέμα νέων μέτρων, μέτρα που τώρα αποσύρουμε …

 
 

 

Καταλαβαίνουμε το νούμερο αυτό

 

Στα πλαίσια των ανησυχιών μας και τα όσα γράφουμε … Όπως ανέφερε και η Καθημερινή σε τελευταίο της άρθρο, βαρύ αποτύπωμα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, αφήνει στον ΕΦΚΑ η πανδημία του κορωνοϊού. Τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 ξεπέρασαν τα 41 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα χρέη των επιχειρήσεων – εργοδοτών που βεβαιώθηκαν, και από χθες μπορούν και αυτά να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις.

 

Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν καταλαβαίνουμε αυτά τα νούμερα, όταν μιλάμε για μια χώρα με ΑΕΠ περίπου 182δις ευρώ (μετά την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021), με τις συνολικές οφειλές μόνο στον ΕΦΚΑ να είναι 22,5% του ΑΕΠ.

 
 

 

Θα το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία …

 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο αναφέρονταν: «Η Πορτογαλία είναι μια μοναδική περίπτωση. Σε μια άκρη της Ευρώπης, μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με αντίστοιχο πληθυσμό αλλά και μια κοινή εμπειρία Μνημονίων, ακολούθησε μια διαφορετική πορεία με αποκορύφωμα την εξαιρετική επιτυχία της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού με ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 90%» ….

 

Και κάθε φορά που διαβάζουμε για την Πορτογαλία, μας έρχονται μνήμες από τις εποχές των μνημονίων ….. Ξέρετε με την Πορτογαλία να έχει βγει από τα μνημόνια εδώ και περίπου 6 χρόνια και εμείς να βρισκόμαστε ακόμη σε προγράμματα στήριξης που τώρα αισιοδοξούμε πως θα ολοκληρωθούνε ….. εκφράζοντας πάντως τον τελευταίο καιρό την ανησυχία μας για νέα προγράμματα και νέες πιέσεις των ξένων για δημοσιονομική προσαρμογή.

 

Αλλά όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, στην Πορτογαλία όλα τα κόμματα τα βρήκανε και με την ανοχή όλου του πολιτικού συστήματος ελήφθησαν όλες οι δύσκολες αποφάσεις …. Στη χώρα μας, «σκοτωνόμασταν» στους δρόμους, με καθημερινές διαδηλώσεις αντιμνημόνια … με αποκορύφωμα την ηρωική διαπραγμάτευση του 2015, που έτσι απλά σε 6 μήνες, ο Σύριζα και ο κ. Βαρουφάκης κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας τη χώρα σε capital controls.

 
 

 

Και πάλι προβλήματα θα έχουμε

 

Τα παραπάνω για να καταλαβαίνουμε γιατί αδυνατούμε ως χώρα να δούνε πραγματικά καλύτερες ημέρες, με το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας διαχρονικά να είναι κατώτερο των περιστάσεων, όπως είδαμε σε αρκετές από τις πρόσφατες κρίσεις της χώρας (μικρές ή μεγάλες). Και αυτά δεν είναι μια απλή ιστορική αναδρομή. Τα λέμε αυτό γιατί δυστυχώς, πιθανόν σε μερικούς μήνες (αν έχουμε πρόωρες εκλογές), λόγω του ισχύοντας εκλογικού νόμου που ψήφισε ο Σύριζα, να βρεθούμε μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού μιας βιώσιμης κυβέρνησης, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει..

 
 

 

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα …

 

Τώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης, 2 χρόνια πανδημίας και όλα αυτά που ζούμε καθημερινά … Πέραν του ότι γελάσαμε, πολύ φιλοσοφημένο βρήκαμε το παρακάτω σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum