| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/02/23

 

Ενοίκια

Έχοντας γράψει πως πραγματικά το ύψος των ενοικίων μας έχει σοκάρει, μετά και τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες έχουνε καταγραφεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια ….. Και αν και προσφάτως είχαμε αναφερθεί σε αντίστοιχα στατιστικά. Βλέποντας τον παρακάτω πίνακα θα το ξανακάνουμε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός πως επτά στους δέκα νέους ζούνε στο πατρικό τους, είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, το 72,9% των νέων ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους, στο παιδικό τους δωμάτιο. Η Ελλάδα μάλιστα κατατάσσεται 2η στη λίστα των 26 χωρών της Ε.Ε, όταν το μέσο όρο δεν ξεπερνά το 49,4%.

Το πιο ανησυχητικό και ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το ποσοστό των νέων (18-34 ετών) που ζουν με τους γονείς τους, αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2021.

Ποσοστό νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών που ζουν με τους γονείς τους

 

 

To κρατάμε

Τώρα από την τελευταία ειδησεογραφία, κρατάμε το σαφές μήνυμα για ακόμη μια φορά από το Eurogroup. Όχι στα οριζόντια μέτρα στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως τα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπανήσαν το 2022 συνολικά περίπου το 1,25% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για ενεργειακή στήριξη δηλαδή περίπου 200 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Eurogroup θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές εισοδηματικής στήριξης για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι στοχευμένες, προσωρινές και να μην αποδυναμώνονται τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι πολιτικές επίσης θα πρέπει να μετριάσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup o μετριασμός της απώλειας αγοραστικής δύναμης είναι σημαντικός ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπέστησαν ισχυρότερες μειώσεις στα πραγματικά εισοδήματα λόγω των καταναλωτικών προτύπων τους. 

Οι νέες καλύτερες εκτιμήσεις για την ευρωπαική οικονομία όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου αφήνει ένα παράθυρο να επανεκτιμηθούν και να αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά «πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη ενός επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης που να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που αναμένουμε να συμβούν όσον αφορά την τιμή της ενέργειας και το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μειωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και να επιτευχθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός προσανατολισμός, ενώ παράλληλα να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι».

 

 

 

Μισθοί

Και όπως σχολίαζε και η Μ. Ακριβού στην Καθημερινή. Ειδική μνεία στο Eurogroup έγινε και για την αγορά εργασίας αλλά και το εάν η αύξηση των μισθών μπορεί να δημιουργήσει νέο σπιράλ πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Eurogroup πρόσφατες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μιας σπείρας μισθού-πληθωρισμού στο τρέχον πλαίσιο είναι περιορισμένος, αν και το θέμα αξίζει παρακολούθησης. Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προ των πυλών στην Ελλάδα καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2023 αλλά σύμφωνα με το Eurogroup οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα το 2023 θα παρουσιάσουν μείωση.

Σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup oι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά σε ονομαστικούς όρους το 2021 και το 2022, αλλά σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών είναι επί του παρόντος αρκετά περιορισμένος στην πλειονότητα της ζώνης του ευρώ

Η δυναμική των μισθών μέχρι στιγμής υπολείπεται του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, οι πραγματικοί μισθοί για το 2023 αναμένεται να παρουσιάσουν μικτή εικόνα. Δηλαδή αναμένεται μείωση σε πολλά κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας), ενώ αύξηση αναμένεται σε ορισμένα άλλα κράτη (π.χ. Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία).Από το 2024 αναμένεται η αύξηση των πραγματικών μισθών ειδικά σε χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία και τη Σλοβακία που εμφανίζουν σχετικά στενές αγορές εργασίας.

 

 

Ο γρίφος των εκλογών στην Τουρκία

Όπως σχολίαζε και το Βήμα. Αν τελικά πραγματοποιηθεί – και έως τώρα δεν υπήρχε κανένα κώλυμα ώστε να μην πραγματοποιηθεί -, θα είναι η πρώτη συνάντηση έλληνα υπουργού με τούρκο υπουργό μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ηδη υπάρχει, όπως μαθαίνω, βούληση και από τις δύο πλευρές και εκτός απροόπτου οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ πρόκειται να συναντηθούν στις 14 Φεβρουαρίου (σημαδιακή μέρα) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση γιατί στο ΝΑΤΟ μετά τον σεισμό άναψε ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών η συζήτηση για τη μετασεισμική πορεία της Τουρκίας – με την έννοια εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει ή όχι στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει.

Γιατί αναρωτιούνται οι νατοϊκοί διπλωμάτες; Επειδή ενημερώθηκαν για τις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση τρίμηνης έκτακτης ανάγκης. Το τρίμηνο ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου και οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί 14 ημέρες αργότερα. Οπως καταλαβαίνετε οι διπλωμάτες παρακολουθούν με πολλή προσοχή τις εξελίξεις, ακόμα και οι Σουηδοί (η Τουρκία έχει μπλοκάρει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ) και ρωτούν τι μέλλει γενέσθαι και εάν τελικά ο σεισμός θα είναι αυτός που θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. Ετσι η συνάντησή των δύο υπουργών (εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός) αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν άλλο λόγο που αφορά την κατάσταση που επικρατούσε στο Αιγαίο καθώς και στο FIR Αθηνών (οι Τούρκοι μετά τον σεισμό μείωσαν δραστικά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά ακόμα δεν τις μηδένισαν).

 
 

Η είδηση που μας εντυπωσίασε

Θα κλείσουμε με ένα διαφορετική είδηση. Κάτι το οποίο διαβάσαμε χθες και το οποίο δεν κρύβουμε πως πραγματικά μας εντυπωσίασε.

 Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή ανθρώπου πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin. Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα τέτοιο τακτικό αεροσκάφος.

         Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

         Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan. 

         Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum