| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/06/22

 

 

Δε συμφωνούμε με την απάντηση της κυβέρνησης

 

Θυμίζοντας πως χθες είχαμε ξεκινήσει με σύσταση μας στην κυβέρνηση να κάνει κάτι άμεσα για να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων. Και στέλεχος της κυβέρνησης μας απάντησε πως η κυβέρνηση το κάνει με έμμεσο τρόπο και το περιβόητο «Fuel Pass» και πως θα συνεχίσει να το κάνει και κατά τους επόμενους μήνες. Λυπόμαστε λοιπόν που το λέμε, αλλά πιστεύουμε πως η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα με τελείως λάθος τρόπο. Αφενός γιατί αυτή η στήριξη κατά μέσο όρο είναι εξαιρετικά μικρή. Αφετέρου γιατί ναι μεν αφορά τους καταναλωτές, ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το κόστος στην βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε έναν non – stop σπιράλ πληθωρισμού, με την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της τιμής των καυσίμων να οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κάνει κάτι, αποκλιμακώνοντας τις τιμές των καυσίμων και πως το κουπόνια στήριξης είναι κατά την άποψη μας χωρίς ουσιαστική σημασία.

 
 

 

Μας έκαναν εντύπωση

 

Πάμε τώρα σε μερικά νούμερα που μας έκαναν σχετική εντύπωση, σε συνέχεια της μεγάλης ανόδου των τελευταίων περίπου 2 – 2,5 ετών. Και παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία (αν και αυτός ξεκίνησε προς το τέλος της περιόδου). Έτσι λοιπόν, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 8,6%.

 

Επίσης, με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,3% και των παλαιών στο 7,4%.

 

Επίσης, βάσει της γεωγραφικής θέσης, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

 

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 4,5% το 2020.

 

Νέα διαμερίσματα

 

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,3% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 7,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,9%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,0% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2021, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2020 ήταν 9,4%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 9,2%, ενώ για το 2021 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,8% (αναθεωρημένα στοιχεία).

 

 

 

Πολύ ανησυχητικά

 

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Η άποψη μας εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα είναι πως η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου είναι πιο διαχειρίσιμη από ότι δείχνει και πως οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούνε ανά πάσα στιγμή να αυξομειώσουνε την παραγωγή, οδηγώντας στην αποκλιμάκωση των τιμών. Και στη βάση το σκεπτικού αυτού και πως κανέναν δε συμφέρει μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδος της τιμής, η οποία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, παγκόσμια ύφεση και μείωση της ζήτησης. Πιστεύουμε πως η κατάσταση μπορεί να είναι πιο ελεγχόμενη. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πως κάνουμε λάθος. Ωστόσο διαβάζοντας το παρακάτω δημοσίευμα δεν κρύβουμε πως προβληματιστήκαμε κατά πόσο έχουμε δίκαιο σε όλα αυτά που σκεφτόμασταν, αναφορικά με τη δυνατότητα να ελεγχθεί η τιμή του πετρελαίου και όταν οι μεγάλοι το θελήσουνε, η τιμή, τουλάχιστον να ελεγχθεί.

 

Αναφορικά λοιπόν με την είδηση – ρεπορτάζ:

 

Η αδυναμία πολλών χωρών μελών του ΟΠΕΚ να ανταποκριθούν στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά το πετρελαϊκό καρτέλ να μην πιάσει του στόχους που έχει θέσει ούτε τον Μάιο.

 

Αυτό καταδεικνύει έρευνα της S&P Platts, την οποία δημοσιεύει το oilprice.com.

 

Μόνο τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚ έχασε τον στόχο του κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ενώ σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση τον Μάιο, το σύνολο ήταν ακόμα πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις. Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή στη Νιγηρία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Platts μετρά την παραγωγή του ΟΠΕΚ, σημείωσε επικεφαλής της S&P Platts για θέματα ΟΠΕΚ και Μέσης Ανατολής Χέρμαν Γουάνγκ.

 

Η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα και το Κονγκό παρήγαγαν επίσης πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τον περασμένο μήνα, και οι περισσότεροι από τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ παρήγαγαν επίσης λιγότερα από τα συμφωνηθέντα. Η παραγωγή της Ρωσίας ουσιαστικά αυξήθηκε τον Μάιο μετά από πτώση τον Απρίλιο.

 

Θυμίζουμε πως ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 bpd αντί των 432.000 bpd που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Ορισμένοι παρατηρητές θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε επιτυχία για τη δυτική διπλωματία, αλλά η αγορά αντέδρασε με έναν ίσως αντιφατικό, εκ πρώτης όψεως, τρόπο, με τις τιμές να αυξάνονται πραγματικά μετά την ανακοίνωση.

 

Πράγματι, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις αρχικές ποσοστώσεις παραγωγής τους και αυτό δεν ήταν μυστικό. Μόνο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί γρήγορα για να καλυφθούν οι ελλείψεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι απρόθυμοι να το κάνουν.

 

«Με λίγα μέλη του ΟΠΕΚ+ να έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 bpd τον Αύγουστο», έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan, όπως αναφέρει το Reuters.

 

Αλλά και ο David Sheppard των FT υπογράμμισε ότι η αδυναμία αυτή σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί για ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

 

«Η Κίνα ανοίγει ξανά. Οι άνθρωποι πετούν ξανά. Η ζήτηση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», έγραψε ο Sheppard. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου μέχρι να επιτευχθεί ένα επίπεδο που μειώνει την κατανάλωση, πιθανώς πυροδοτώντας μια οικονομική επιβράδυνση αρκετά μεγάλη ώστε να περιορίσει τη ζήτηση. Με άλλα λόγια, μια ύφεση για πολλές οικονομίες». 

 
 

 

Κόκκινα δάνεια

 

Στα πλαίσια της γενικής ανησυχίας που συνεχώς εκφράζουμε για την ελληνική οικονομία και έχοντας μιλήσουμε παρά πολλές για το ζήτημα της επόμενης ημέρας του τέλους της πανδημίας, η οποία συμπίπτει με σκηνικό εκρηκτικού πληθωρισμού. Ενδιαφέρον είχε ένα χθεσινό δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου:

 

Με αγωνία παρακολουθούν οι τραπεζικές διοικήσεις την εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών διεθνώς, η οποία περνά χωρίς καθυστέρηση στην εγχώρια αγορά, ασκώντας ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών.

 

Μπορεί τα πράσινα δάνεια να εμφανίζουν πολύ καλή συμπεριφορά έως τώρα, οι «πορτοκαλί» ωστόσο χορηγήσεις, εκείνες δηλαδή που βρίσκονται μία ανάσα πριν το κόκκινο, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν ιδιαίτερα τα πιστωτικά ιδρύματα και τους ανεξάρτητους διαχειριστές επισφαλών απαιτήσεων.

 

Ο λόγος γίνεται για τα ακόλουθα χαρτοφυλάκια:

 

Δάνεια αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay) 6,5 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 35% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στο τέλος του 2021

 

Πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαμορφώνονταν στα 4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Πρόκειται για δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες

 

Τα παραπάνω ανοίγματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν νέες καθυστερήσεις, επιβραδύνοντας το ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία σύγκλησης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ερχόμενη διετία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, προωθούνται εφόσον χρειάζεται βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης, ενώ σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, προτείνονται μόνιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

 

Υπό καθημερινή παρακολούθηση βρίσκονται επίσης ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 15,5 δισ. ευρώ, καθώς οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν σε αδυναμία και οι πιθανότητες μίας νέας αθέτησης πληρωμών είναι αυξημένες.

 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τις οφειλές αυτές, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στα τέλη του 2021, πριν δηλαδή το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ανάγκη για μέτρα

 

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς και την άμβλυνση των επιπτώσεων από την ενίσχυση των τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

 
 

 

Η «μεγάλη επιστροφή» και η ελληνική ευκαιρία

 

Τέλος, όπως έγραφε ο «Βηματοδότης» …. Επιτρέψτε μας τώρα να ξεφύγουμε από τη μικρή μας περιφέρεια και να σας μεταφέρουμε στην πιο σύνθετη πίστα της γεωπολιτικής, που τούτο τον καιρό επηρεάζεται βαθύτατα από την εδώ και πάνω από 100 ημέρες ακόμη εξελισσόμενη «ειδική επιχείρηση» του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία. Οπως μας βεβαιώνουν διάφορες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αποτελεί πρώτο θέμα, παρά δεύτερο θέμα για τις ΗΠΑ». Και επιμένουν ότι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για τους «συμμάχους» Αμερικανούς είναι το Πεκίνο και ο ανταγωνισμός που πηγάζει από την κινεζική προσπάθεια για παγκόσμια οικονομική επικράτηση. Αυτός δε ο ανταγωνισμός για παγκόσμια πρωτιά θα κριθεί, κατά τους Αμερικανούς, στη ζώνη των νέων τεχνολογιών.

 

Στη διάρκεια της πανδημίας με τη διαταραχή που προκλήθηκε στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαπιστώθηκε το εύρος εξάρτησης των ΗΠΑ και της Δύσης από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, από ζώνες δηλαδή που δεν διακρίνονται για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τους. Αμερικανοί επίσημοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η τελευταία διαταραχή και έλλειψη στην παγκόσμια αγορά των μικροτσίπ προήλθε, άκουσον – άκουσον, από μια ολιγόωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ταϊβάν. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον στις ΗΠΑ δεν μετρά μόνο το κόστος για την εγκατάσταση μιας πολυεθνικής μονάδας. Στον καμβά της νέας γεωπολιτικής οικονομικής εξίσωσης πρωτεύοντα ρόλο έχουν παραμελημένα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, όπως αυτά της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η DELL κατασκευάζει πλέον μεγάλο εργοστάσιο μικροτσίπ στη Γερμανία. Τελευταία στις ΗΠΑ μιλάνε ολοένα και περισσότεροι για τη «μεγάλη επιστροφή» των παραγωγικών μονάδων από την Ασία στις προηγμένες χώρες της Δύσης και στις ΗΠΑ βεβαίως. Οπως μας μεταφέρουν, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας γεωπολιτικής και συστήνουν στις ελληνικές αρχές να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να εκμεταλλευθούν το διαφαινόμενο κύμα της «μεγάλης επιστροφής».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum