| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/06/23

 

Αγορά ακινήτων

Έχοντας γράψει την άποψη μας πως οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας δε θα πέσουνε (ίσως κάποιες ελεγχόμενες μειώσεις σε Κέντρο Αθήνα και Νότια Προάστια που έχουνε τρέξει περισσότερο). Ωστόσο αφενός δε βλέπουμε άλλη άνοδο όπως βλέπουνε περισσότερο, αφετέρου βλέπουμε σταθεροποίηση των τιμών για 2-3 χρόνια και παράλληλα μείωση των συναλλαγών.

Να μην παραβλέπουμε πως με βάση τα τελευταία στοιχεία σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των νέων στεγαστικών δανείων στο α΄ τετράμηνο του 2023, μετά τις πολύ χαμηλές εκταμιεύσεις του Απριλίου.

Όπως όλοι παραδέχονται, αυτή η πτώση συνδέεται με την υποχώρηση της ζήτησης για χρηματοδότηση κατοικιών μέσω του τραπεζικού συστήματος, τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο φθινόπωρο, σε συνέχεια των πρώτων αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια, ασχέτως μάλιστα μιας σειράς παρεμβάσεων των τραπεζών να ελέγξουνε το κόστος.

Η μείωση του ενδιαφέροντος αποτυπώθηκε και στην τελευταία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούσε το α΄ τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συνολικοί όροι δανειοδότησης έγιναν ως ένα βαθμό πιο χαλαροί.

Υποχώρηση 7,2%

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εγχώριας νομισματικής αρχής, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 η αξία των νέων συμβάσεων διαμορφώθηκε σε 326 εκατ. ευρώ έναντι 351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, καταγράφοντας πτώση 7,2%.

Η αγορά γύρισε σε αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι νέες χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε μόλις 57 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Σε σύγκριση δε με τον Απρίλιο του 2022 η πτώση ξεπερνά το 36%.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι οι βασικοί λόγοι υποχώρησης της ζήτησης εφέτος είναι τα υψηλότερα επιτόκια, οι προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου τους και η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Για τις τράπεζες πάντως παραμένει ο στόχος για διατήρηση των νέων χρηματοδοτήσεων στο σύνολο του έτους στα περυσινά επίπεδα, ήτοι στη ζώνη των 1,2 δισ. ευρώ.

 

 

Για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά

Αρκετές φορές από αυτήν την στήλη έχουμε αναφερθεί στα μεγάλα φέσια που υπάρχουνε διαχρονικά στην οικονομία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για να μη λέμε όμως μόνο τα αρνητικά. Δε μπορεί κανείς να μη σχολιάσει θετικά πως με βάση τα τελευταία επίσημα στατιστικά, φορολογική συνέπεια έδειξαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με χαρακτηριστικό πως καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα 8,5 στα 10 ευρώ που βεβαιώνονται, από την Εφορία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2023, ενώ οι φόροι που προηγούνται στην αποπληρωμή τους, είναι ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεις, ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός αυτών των οφειλετών στο τέλος Απριλίου του 2023 προς την Εφορία, σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί κατά σχεδόν 257 χιλ., ενώ μειωμένος κατά 50 χιλ. είναι ο αριθμός και σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου του 2023. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, που είχαν υπερβεί τα 4 εκατομμύρια, είναι μειωμένος κατά 348.167 ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών της Εφορίας ανήλθε σε 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι μειωμένος, αν και έχουμε πει πως όταν μιλάμε για μια χώρα 10εκ πολιτών, αυτοί οι αριθμοί είναι πάντα πολύ μεγάλοι.

Παράλληλα για το 4μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που αφορά τους φόρους έφτασε τα 2,140 δις ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 3,504 δις, έχοντας σημαντική μείωση 38,9%.

Αντίστοιχα για τον Απρίλιο ο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 183 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 178 εκατ. σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 3%.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά αυτό το γεγονός είναι τεχνικού χαρακτήρα, λόγω διαγραφής των οφειλών του Ο.Σ.Ε. Το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους ανέρχεται στο τέλος Απριλίου σε 107,7 δις, ενώ στο τέλος Απριλίου ήταν 115,2 δις.

Αντίστοιχα πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 81,4 δις από 88,9 δις, επαναλαμβάνουμε με θετικό πως μειώθηκε, αλλά πάντα αυτά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, σε μια χώρα με 10εκ πολίτες και ΑΕΠ περίπου 200δις ευρώ..

 
 

Αυτά δεν πρέπει να μας κάνουν ιδιαιτέρως χαρούμενους

Πάμε όμως τώρα σε κάποια στοιχεία που δεν πρέπει να είμαστε και πολύ χαρούμενοι. H Ελλάδα ήταν στις τρεις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2022, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στατιστικά, το 2022, 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (22% του πληθυσμού) αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού: κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική αποστέρηση και/ή ζούσαν σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Ο αριθμός παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σχέση με το 2021 (95,4 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Υψηλότερα ποσοστά

Τα ποσοστά των πολιτών που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022. Τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (αμφότερες 26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (13%) και την Πολωνία (16%).

Πηγή: Eurostat

 

 

Γιατί δε μας εκπλήσσει

Έχουμε πει πως ο τουρισμός σπάει τα κοντέρ και θα συνεχίσει να το κάνει, πιθανόν με νέα ρεκόρ κατά τη φετινή χρονιά, παρά τα όποια προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως τον πληθωρισμό. Παράλληλα όμως έχουμε προειδοποιήσει για την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά και πως αυτό θέλει προσοχή για να μη βάλουμε τα χέρια μας και βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Δε μας εκπλήσσουνε λοιπόν καθόλου τα τελευταία στοιχεία που δείχνουνε μείωση της κίνησης προς τους ακριβότερους προορισμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία η επισκεψιμότητα στους δύο κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς Μύκονο και Σαντορίνη δείχνει να πέφτει αισθητά λόγω της ακρίβειας με όλο και περισσότερους να μπαίνουνε σε λογικές «value for money» διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο του 2023 οι διεθνείς αφίξεις κυμάνθηκαν στο +14,6% για το σύνολο της χώρας. Ωστόσο, η Μύκονος σημείωσε πτώση -29% και η Σαντορίνη -6.4%. Συνολικά τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τζίρος έπεσε από -15 έως -20%. Την ίδια στιγμή, στα «πάνω» τους είναι η Ρόδος-με τις αφίξεις να «εκτοξεύονται» στο +31,2%- και η Θεσσαλονίκη στο +26,8%.

 
 

Άλλος ένας Ρώσος κατάσκοπος

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης … Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές έσκασε από την ΕΥΠ μια νέα υπόθεση κατασκοπείας μόλις, λίγους μήνες αφότου έγιναν οι αποκαλύψεις για την ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα».Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανάκληση της ιθαγένειας ενός 39χρονου με καταγωγή από τη Ρωσία, αφού έπειτα από έρευνα προέκυψε ότι είχε αποκτήσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα με πλαστά δικαιολογητικά. Τι είχε συμβεί; Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν συσκευές παρακολούθησης με Αυστριακούς αξιωματούχους να αναφέρουν δημόσια ότι «ταυτοποιήσαμε ένα Ρώσο κατάσκοπο».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum