| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/09/22

 

 

To κρατάμε

 

Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε γράψει σχόλιο εκφράζοντας την απορία μας πως αυτή η χώρα θα επιστρέψει στα σχετικά υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα που υπάρχουνε για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Τι λοιπόν κρατάμε εμείς από τη χθεσινή ημέρα και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν;  

 

Πως μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα προβλέπουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους, αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ.

 

«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους εφαρμόζουν όλοι», πρόσθεσε.

 

Και ξέρουμε πως όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά, ωστόσο είναι θετικό που υπάρχουνε τέτοιες αναφορές. Το λέμε αυτό γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί ευελιξία με το ελληνικό χρέος.

 

 

 

Μπράβο

 

Επειδή τώρα είχαμε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στην πορεία των αφίξεων του αεροδρομίου ΕΛ. Βενιζέλος, όπου δεν κατάφερε να πιάσει τις επιδόσεις του 2019, με κάποιους να εμφανίζοντας προβληματισμένοι, έχοντας χαρακτηρίσει αυτήν την άποψη τουλάχιστον υπερβολική (με τις επιδόσεις να είναι εξαιρετικές). Θα πούμε σήμερα ένα μεγάλο μπράβο για τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αφίξεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων ταξιδιωτών στα 14 αεροδρόμια κατέγραψε άνοδο κατά 2,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 21,7 εκατ.

 

Ο Αύγουστος διατήρησε τον θετικό ρυθμό των δύο προηγούμενων μηνών, του Ιουνίου και του Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 9,4% συγκριτικά με το 2019, με τη διεθνή κίνηση να ξεπερνά τα προ πανδημίας νούμερα κατά 12,1%, στα 5,2 εκατ., και την κίνηση εσωτερικού να υπολείπεται ακόμα σε ποσοστό 5,7% και να ανέρχεται στις 784 χιλιάδες.

 

Υπενθυμίζεται, πάντως, με βάση τα τελευταία στοιχεία, πως τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε επίπεδο οκταμήνου το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα περιορίζεται σταδιακά.

 

 

 

Πολύ – πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά

 

Κατά καιρούς παρουσιάζουμε διάφορα ενδιαφέροντα οικονομικά – στατιστικά στοιχεία …. Δεν κρύβουμε λοιπόν πως βρήκαμε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πως τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, κατά τη φετινή χρονιά, έχουνε μειωθεί στα 442εκ βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984. Επίσης βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον πως η μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων κατά 25% είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, μάλιστα όλα αυτά 3,5 μήνες πριν το τέλος της χρονιάς.

 

 

 

 

Πληθωρισμός

 

Με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα super market να είναι non – stop, ενδιαφέρον βρήκαμε και ένα χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής με χαρακτηριστικό τίτλο: “Tα τρικ για «κρυφές» ανατιμήσεις στα τρόφιμα”.

 

Η αλήθεια είναι πως τα είχαμε ήδη πάρει χαμπάρι ως καταναλωτές. Ωστόσο αξίζει κανείς να διαβάσει μερικά από αυτά που αναφέρονταν στο άρθρο:

 

Μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου η συσκευασία του γιαουρτιού που παράγει να περιέχει 180 γραμμάρια προϊόντος αντί για 200 που περιέχει σήμερα. Αλλη ελληνική βιομηχανία τροφίμων σχεδιάζει να μειώσει τις ποσότητες στις συσκευασίες κατεψυγμένων λαχανικών έτσι ώστε αντί για ένα κιλό κατεψυγμένες μπάμιες, αυτές να περιέχουν 900 γραμμάρια. Και φυσικά η ποσότητα μπορεί να μειώνεται, έστω και ανεπαίσθητα για τους περισσότερους καταναλωτές, όμως η τιμή θα παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, ίδια. Πρόκειται για το περίφημο φαινόμενο «shrinkflation» –από τις αγγλικές λέξεις shrink που σημαίνει συρρικνώνω και inflation που σημαίνει πληθωρισμός–, που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ευρέως στο εξωτερικό και πλέον πλησιάζει και την εγχώρια αγορά (εμείς να σχολιάσουμε πως ήδη υπάρχει και στην αγορά μας και το έχουμε διαπιστώσει σε προϊόντα που καταναλώνουμε).

 

«Μέσα από αυτή την πρακτική οι εταιρείες επιδιώκουν αφενός να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και αφετέρου να φρενάρουν νέες ανατιμήσεις», επισημαίνει, μιλώντας στην «Κ», αναλυτής γνωστής εταιρείας ερευνών αγοράς. Και προσθέτει: «Αυτό που περισσότερο φοβούνται οι εταιρείες είναι μήπως διατηρώντας τις ίδιες ποσότητες στις συσκευασίες υποχρεωθούν σε νέες ανατιμήσεις, διότι αλλιώς θα πιεστούν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους τους και στο τέλος μείνουν εκτός καλαθιού, χάνοντας πωλήσεις και μερίδια αγοράς».

 

 

 

Την κρατάμε ως είδηση

 

Κλείνοντας σε σχέση με τα όσα γράφουμε τις τελευταίες ημέρες, για τις πιθανές πολιτικές δυσκολίες που μπορεί να έχει ο Πούτιν του επόμενους μήνες. Την παρακάτω είδηση την κρατάμε, για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνεται:

 

Τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν αναγκάσει το Κρεμλίνο να πουλάει πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 

Η άρνηση ορισμένων παραδοσιακών πελατών στην Ευρώπη να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, γράφει το Bloomberg, έστρεψε τη Μόσχα σε πωλήσεις με μεγάλη έκπτωση στις ασιατικές αγορές, στερώντας της το όφελος των υψηλότερων τιμών. Κι ενώ τον Αύγουστο οι τιμές spot του φυσικού αερίου χτύπησαν ρεκόρ στην Ευρώπη, το μερίδιό του, που είναι μικρότερο στον ρωσικό προϋπολογισμό, δεν στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει πλήρως τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο. Η κρατική Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, επικαλούμενη λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις. Τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που ξεπερνούν το ένα τρίτο του ρωσικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν στα 671,9 δισ. ρούβλια (11,1 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για πτώση σχεδόν 13% από τον Ιούλιο και 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρόλο που οι τιμές του αργού στα Ουράλια αυξήθηκαν σχεδόν 10% το τελευταίο έτος.

 

Επιπλέον πλήγμα στα ταμεία του Κρεμλίνου θα μπορούσε να προκαλέσει το ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζει για το ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα το G7. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές σε χώρες που θεσπίζουν ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την έκπτωση προς τους υπόλοιπους αγοραστές ρωσικών καυσίμων. Η μηνιαία πτώση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Αύγουστο είναι αποτέλεσμα των κανόνων πληρωμής φόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου συνήθως πληρώνουν φόρο τον Απρίλιο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, με βάση τα κέρδη του προηγούμενου τριμήνου. Συνεπώς, ο φόρος είχε δώσει πρόσθετη ώθηση 306,3 δισ. ρουβλίων στα έσοδα του Ιουλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum