| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 16/08/22

 

 

Προσωπικά στεναχωριόμαστε για την έξοδο

 

Από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών που ξεχώρισαν ήτανε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Μια έξοδος που έρχεται μετά από 12 περίπου χρόνια περιπέτειας, κάτι το οποίο τα λέει όλα για αυτά που έχουμε ζήσει, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, αφού τα τελευταία 2,5 χρόνια ήλθε να προστεθεί η πανδημία και τελευταία η κρίση πληθωρισμού (+ενεργειακή κρίση). Ας μείνουμε λοιπόν στην έξοδο από τα μνημόνια. Ξέρουμε πως κάποιοι θα εκνευριστούνε με αυτό που θα γράψουμε. Ωστόσο προσωπικά εμείς είμαστε δυσαρεστημένοι με αυτήν την είδηση …. Και εξηγούμαστε. Πραγματικά θα θέλαμε σε αυτή τη χώρα να υπάρχει μια διαρκής και αυστηρή εποπτεία πάνω από τη χώρα μας. Και αυτό γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση. Νιώθουμε πως με την πρώτη ευκαιρία είμαστε ικανοί ως χώρα να οδηγηθούμε σε αλόγιστη σπατάλη και ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους σε μερικά χρόνια θα μας οδηγήσουνε σε μια νέα κρίση. Τα λέμε έτσι απλοϊκά, αφού νιώθουμε πως οι ελληνικές κυβέρνησης περιμένουνε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, να ξεκινήσουνε τη σπατάλη (αυξήσεις μισθών συντάξεων), με νούμερα μεγαλύτερα των αντοχών της χώρας. Εννοείται πως θα υπάρχει ο έλεγχος των ξένων …. Αλλά όσο λιγότερος έλεγχος υπάρχει, τόσο φοβόμαστε εμείς ..

 
 

 

12 vs 3 ετών

 

Και για να καταλάβει κανείς πόσο άξια της μοίρας μας είμαστε ως χώρα ….. Απλώς θυμίζουμε πως κάναμε 12 χρόνια να βγούμε από τα μνημόνια όταν η Πορτογαλία, με εξίσου πολύ σοβαρά προβλήματα, είχε βγει από τα μνημόνια σε 3 χρόνια. Εμείς λοιπόν κάναμε 12 χρόνια και οι πορτογάλοι 3 !!!! Μπράβο μας. …

 

 

 

Γερμανία

 

Πάμε τώρα στα της Γερμανίας και γενικά την Ευρώπη και την ενεργειακή κρίση, όπου όπως είχαμε αναφέρει. Παρά την ανησυχία που δικαιολογημένα υπάρχει για τους επόμενους μήνες και τον ερχόμενο χειμώνα, οι τελευταίες ειδήσεις δημιουργούνε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

 

Από τις τελευταίες ειδήσεις λοιπόν, η μερική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ασκεί ήδη πίεση στην οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

 

Οι αναλυτές του Ταμείου υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο, υπολόγιζαν ότι η πλήρης διακοπή των υπόλοιπων (40%) των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μείωνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά σχεδόν 3% το επόμενο έτος και θα αύξανε σημαντικά τον πληθωρισμό. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος.

 

Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, για να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι σπειροειδείς τιμές. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε ήδη κατά περίπου 17% τον Μάιο, 8% τον Ιούνιο και 15% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων πέντε ετών.

 

Τι βοήθησε;

 

Τι προκάλεσε αυτή την πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου; Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η θερμοκρασία είναι απίθανο να είναι η κύρια εξήγηση. Ο αριθμός των ημερών που απαιτείται θέρμανση, ένα τυπικό μέτρο για την πρόβλεψη της ζήτησης αερίου με βάση τον αριθμό των κρύων ημερών, ήταν παρόμοιος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών.

 

Αυξανόμενο κόστος

 

Αντίθετα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ιδιαίτερα σοβαρές περικοπές. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο των πρηγουμένων πέντε ετών, οι τιμές του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 267%, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, λένε ότι ήδη μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ενώ η εξοικονόμηση αερίου συμβάλλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας πριν από το χειμώνα, συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμο κόστος: η δραστηριότητα κατασκευής και υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνες των υπευθύνων αγορών. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας σε 1,2 τοις εκατό το 2022 και 0,8 τοις εκατό το 2023, εξαιτίας κυρίως του υψηλότερους ενεργειακού κόστους.

 

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά έχει συνεισφέρει πολύ λίγο στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, επειδή τα περισσότερα έχουν συμβόλαια με προμηθευτές που καθορίζουν την τιμή του φυσικού αερίου για περίπου ένα χρόνο — αν και αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.

 

Ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 4 Αυγούστου μια προσωρινή εισφορά που θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση φυσικού αερίου αυξάνοντας τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνοδεύσει την εισφορά με πρόσθετη ελάφρυνση στα νοικοκυριά, η οποία θα έπρεπε ιδανικά να λάβει τη μορφή στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης .

 

Η υψηλότερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την πίεση για εξοικονόμηση αερίου. Με τη σειρά του, αυτός ο επιμερισμός του βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ύφεσης. Για να εξοικονομήσει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο, όπως εξηγεί το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση προσωπικού και στο blog του, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποζημιώσει τους χρήστες για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και να δημιουργήσει προγράμματα ανταλλαγής θερμαντικών αερίων με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

 
 

 

Μπράβο

 

Σε αυτό το σημείο να συγχαρούμε τον κ. Ερντογάν για τα συνεχή επιτεύγματα της τουρκικής οικονομίας, η οποία θυμίζουμε πως τρέχει με (επίσημο) πληθωρισμό 80-85%. Από τις ειδήσεις λοιπόν της προηγούμενης εβδομάδας. Επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών που περίμεναν πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τον Ιούνιο, λόγω κυρίως του ράλι των ενεργειακών τιμών που κρατά τον πληθωρισμό στα ύψη. Πραγματικά, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έδειξαν πως ο δείκτης σχεδόν τριπλασιάστηκε!

 

Συγκεκριμένα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πάνω από το αναμενόμενο στα 3,46 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, διευρύνοντας το έλλειμμα σε δωδεκάμηνη βάση στα 32,7 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Σε δημοσκόπηση του Reuters προ ημερών οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο κυμαίνονταν μεταξύ των 2,35 και 5,2 δισ. δολαρίων, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. δολάρια.

 

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως το ισοζύγιο θα «γυρίσει» σε πλεόνασμα με την εφαρμογή του ανορθόδοξου οικονομικού της προγράμματος που στηρίζεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός «καλπάζει» για την ώρα ανεξέλεγκτος στο ρεκόρ του 80% και το εθνικό νόμισμα βρίσκεται στα… τάρταρα έχοντας χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου μόνο κατά την φετινή χρονιά.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum