| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 16/09/22

 

 

Μάλιστα !!

 

Με το ΔΝΤ να προειδοποιεί μέχρι και για τον κίνδυνο αναταραχών λόγω του πληθωρισμού. Θα ξεκινήσουμε με μια έκθεση την οποία θα πρέπει όλοι να λάβουνε υπόψη, με την αγοραστική δύναμη του μέσου νοικοκυριού να βρίσκεται στα τάρταρα, με αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών ….

 

Δραματική πτώση λοιπόν της αξίας του κατώτατου μισθού κατά 19% καταγράφεται φέτος στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Eurostat, όπως αναλύονται σε μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

 

Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.

 

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

 

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν (μιλάμε για την Ε.Ε. φυσικά, αφού στη χώρα μας αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια της κρίσης). Κι αυτή η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη αφού ακόμη και στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το προηγούμενο καλοκαίρι οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).

 

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων με κατώτατο μισθό σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πολύ συχνά αδυνατούσαν ήδη να ανταπεξέλθουν.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη πριν την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής. Σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

 
 

 

Ας τα λάβουμε υπόψη

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το ΔΝΤ προειδοποίησε μέχρι και για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, προειδοποιήσεις που είναι λάθος κανείς να τις υποβαθμίζει. Για όποιον λοιπόν δεν τις διάβασε:

 

Ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει «τρομακτικές» οικονομικές συνέπειες και δημιουργεί φόβους ύφεσης, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ανάγκη να μην καταπνίξει την ανάπτυξη.

 

«Υπάρχει σίγουρα φόβος ύφεσης σε κάποιες χώρες, ή ακόμα και αν δεν είναι ύφεση, κάτι που θα φαίνεται σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα» υπογράμμισε. «Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί, και ο χειμώνας είναι βαρύς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές» πρόσθεσε.

 

 

 

Φυσικό αέριο

 

Με την ενεργειακή κρίση στα κόκκινα, αν και προσωπικά είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι από την πλειοψηφία που βλέπουνε ένα δραματικό χειμώνα. Κρατάμε την τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs, μένοντας κυρίως στα όσα αναφέρει για το φετινό χειμώνα,  αφού όσον αφορά τις εκτιμήσεις της για τον ερχόμενο θα συστήσουμε ψυχραιμία, δεδομένου ότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας…

 

Η Ευρώπη λοιπόν έχει λύσει την κρίση του φυσικού αερίου για φέτος τον χειμώνα και οι τιμές θα υποχωρήσουν σημαντικά το προσεχές διάστημα, εκτιμά η Goldman Sachs, κόντρα σε όλες τις προειδοποιήσεις ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε έκθεσή τους, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο μισό τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι καταναλωτές θα μειώσουν τη χρήση και οι χώρες θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες προμήθειες που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες. Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να επιστρέψουν και πάλι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

 
 

 

Ok!!!

 

Υπήρχε πάντως και ένα δημοσίευμα το οποίο διαβάσαμε στον Ο.Τ. και δεν κρύβουμε πως μας έκανε πολύ αρνητική εντύπωση, ειδικά όταν κανείς λαμβάνει υπόψη πόσα πολλά έχει στηρίξει η Ε.Ε. στις ΗΠΑ ενόψει το χειμώνα. Δεν ξέρουμε κατά πόσο όλα αυτά ισχύουνε, είχαμε πάντως χθες παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουνε το μέγεθος της μείωσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία. Το δημοσίευμα λοιπόν ήτανε το ακόλουθο:

 

Μια δυσάρεστη είδηση περίμενε όσους διάβασαν το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των Financial Times: Οι Αμερικανοί παραγωγοί διαμηνύουν ότι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δεν θα είναι σε θέση να διασώσουν την Ευρώπη και να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση, στέλνοντάς της μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας και ακρίβειας είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, τα κορυφαία στην ατζέντα των «27», όπως επίσης και στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 

Πολύ περισσότερο καθώς επίκειται η εφαρμογή της απόφασης για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αργό, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ είναι υπαρκτό (και διόλου απίθανο) το σενάριο ενός ολοκληρωτικού μπλακάουτ στο αέριο από την πλευρά της Μόσχας.

 

Η «ηθική υποχρέωση» των ΗΠΑ

 

Σε αυτό το φόντο, εκτός από τα μέτρα και τις εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης, στα οποία αναφέρθηκε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της Ευρωβουλής και θα συζητηθούν στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη έχει ποντάρει πολλά σε ένα άλλο «χαρτί»: Την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας, που θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κενού που προκαλεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.

 

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και μάλιστα σε εξέχουσα θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υποσχεθεί κάθε βοήθεια προς τους Ευρωπαίους για να τους πείσουν να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια «επανάσταση» στον τομέα της παραγωγής, μέσω της (περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενης) εκμετάλλευσης των πλούσιων σχιστολιθικών κοιτασμάτων που διαθέτουν στο έδαφός τους.

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στην κορυφαία θέση ανάμεσα στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, φτάνοντας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ξεπερνώντας τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τη Ρωσία. Έτσι, οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν πολλά και στη δική τους βοήθεια – θεωρώντας, εκτός των άλλων, ότι η Ουάσιγκτον έχει και ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντί τους, καθώς είναι γνωστό ότι πληρώνουν σαφώς βαρύτερο αντίτιμο σε αυτή την κρίση.

 

Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε…

 

Δυστυχώς, όμως, εάν το ρεπορτάζ των FT αληθεύει, τότε τα πράγματα προμηνύονται πολύ δύσκολα για τους Ευρωπαίους κατά τους μήνες που έρχονται. Εξάλλου, η ίδια η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει προβλέψει πως η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών», οι οποίες εδώ και εβδομάδες έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βιλ Βανλόχ, επικεφαλής της Quantum Energy Partners, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ. «Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης. Ούτε στο πετρέλαιο ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

 

«Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, προβλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι τον χειμώνα.

 

Ο σκληρός χειμώνας που έρχεται

 

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί φαίνεται να βάζουν «πάγο», τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σε μία ακόμη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά: Τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού.

 

Υπό το πρίσμα δε όλων των παραπάνω, δεν χωράει αμφιβολία ότι ο χειμώνας διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολος για τους Ευρωπαίους, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και θεσμών ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» και ότι «ο Πούτιν θα ηττηθεί και η Ευρώπη θα θριαμβεύσει».

 

Ίσως και να γίνει έτσι, βεβαίως. Αλλά με τι κόστος; Και για ποιους;

 
 

 

Κλιματική αλλαγή

 

Κλείνοντας και λέγοντας την αγαπημένη μας ατάκα πως στο τέλος ο κόσμος θα την πατήσει από την κλιματική αλλαγή, παρά από οτιδήποτε άλλο. Αξίζει κανείς να διαβάσει τα όσα λέει ο ΟΗΕ.

 

Ειδικότερα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής«, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη δημοσιοποίηση μιας επιστημονικής έρευνας διαφόρων υπηρεσιών που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες έρευνες για το πρόβλημα.

 

Η έκθεση υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (VMO), προειδοποιεί πως ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

 

Με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα και τους παγκόσμιους ηγέτες να αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν στρατηγικές για να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η Γη έρχεται πιο κοντά προς επικίνδυνα κλιματικά σημεία κορύφωσης, αναφέρει η έκθεση United in Science.

 

Ήδη ακραία μετεωρολογικά γεγονότα είναι πιο συχνά και πιο έντονα.

 

«Καύσωνες στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν… Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σχετικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών», είπε ο Γκουτέρες σε ένα μήνυμα βίντεο.

 

Παρά τη ‘βουτιά’ που σημείωσαν οι εκπομπές στη διάρκεια των λοκντάουν λόγω του κορωνοϊού, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν από τότε εκτιναχθεί ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους πρώτους έξι μήνες φέτος ήταν κατά 1,2% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, αναφέρει η έκθεση.

 

Τα προηγούμενα επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά.

 

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι ήδη 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Και οι επιστήμονες περιμένουν πως ο ετήσιος μέσος όρος θα μπορούσε να είναι από 1,1 έως 1,7 βαθμό Κελσίου θερμότερος έως το 2026 — που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το κατώφλι του 1,5 βαθμού Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Μέχρι το τέλος του αιώνα, χωρίς επιθετική κλιματική δράση, η παγκόσμια υπερθέρμανση αναμένεται να φθάσει τους 2,8 βαθμούς Κελσίου.

 

Αλλά ακόμη και στο τρέχον επίπεδο υπερθέρμανσης θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αρκετά σημεία κλιματικής κορύφωσης.

 

Το ρεύμα του ωκεανού που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είναι τώρα το πιο αργό σε 1.000 χρόνια — θέτοντας σε κίνδυνο ιστορικά καιρικά υποδείγματα, αναφέρει η έκθεση, που περιλαμβάνει τη συμβολή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.

 

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται πολύ ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής — πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και καταιγίδες.

 

Μέχρι τα χρόνια του 2050, πάνω από 1,6 δισεκ. κάτοικοι των πόλεων θα βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες μέσου όρου τριών μηνών τουλάχιστον 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντεπεξέλθουν, ο VMO υποσχέθηκε να θέσει κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη υπό την προστασία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum