| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/05/22

 

 

Θετική εξέλιξη

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και κάτι το οποίο μας έκανε αρκετά θετική εντύπωση. Αναφερόμαστε στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σημαντική λοιπόν αύξηση, έναντι του στόχου, παρουσιάζουν τα έσοδα από φόρους, τόσο σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο, όσο και στο σύνολο του 4μηνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16,081 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,789 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου. Τον Απρίλιο τα έσοδα από φόρους παρουσιάζονται αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία αναφέρει, «συνεχίζεται και τον Απρίλιο η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους του Απριλίου ήταν αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή πριν ακόμα αρχίσει η κυρίως τουριστική περίοδος, επαναλαμβάνοντας πως όταν κανείς βλέπει προσεκτικά τα στοιχεία, νιώθει ικανοποίηση, ειδικά όταν σκέφτεται τη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.  

 
 

 

Καταθέσεις

 

Είχαμε αναφερθεί και χθες στο ζήτημα των καταθέσεων, θυμίζοντας πως εδώ και αρκετό καιρό έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τον κίνδυνο μείωσης κατά τους επόμενους μήνες. Πάμε όμως να δούμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της ΤτΕ.

 

Στις ειδικές, λόγω πανδημίας, συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, αποδίδεται το μεγαλύτερο της ανόδου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εγχώρια καταθετική βάση ενισχύθηκε το 2020 και το 2021 συνολικά κατά 39,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα (+17%), νοικοκυριά και επαγγελματίες και τα 19,6 δισ. ευρώ νομικά πρόσωπα (+56%).

 

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως 4 παραγόντων:

 

Των κρατικών μέτρων στήριξης, μέσω των οποίων διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία πάνω από 40 δισ. ευρώ

Της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης προς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κατά βάση μέσω προγραμμάτων εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

 

Της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω των σοβαρών περιορισμών στη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας για μεγάλο μέρος της περιόδου, αλλά και της επιβάρυνσης της ψυχολογίας

 

Της αναστολής υποχρεώσεων προς εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, για τη διευκόλυνση των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 

Τι θα γινόταν αν…

 

Τι θα συνέβαινε όμως εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση του κορωνοϊού και οι καταθέσεις συνέχιζαν την ανοδική τάση που ακολουθούσαν από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020.

 

Την απάντηση αυτή έρχεται να δώσει μία ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται στην τελευταία έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται, τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων, νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών, θα ήταν χαμηλότερα κατά σχεδόν 7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και των επιχειρήσεων κατά 15 δισ. ευρώ.

 

Δηλαδή, οι υπερβάλλουσες καταθέσεις διαμορφώνονται, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις της συγκεκριμένης μελέτης, στα 22 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 56% της συνολικής μεταβολής που κατέγραψαν την υπό εξέταση διετία.

 

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, στα φυσικά πρόσωπα, τα έξτρα λόγω πανδημίας υπόλοιπα αντανακλούν:

 

(i) Τον υψηλότερο βαθμό αποταμίευσης κατά την πανδημία

(ii) Την έκταση στην οποία τα δημοσιονομικά μέτρα υπεραντιστάθμισαν τις απώλειες εισοδήματος και αποτέλεσαν καθαρές επιχορηγήσεις ή μόνιμες φοροελαφρύνσεις

(iii) Την ταχεία άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 σε σχέση με την περίοδο 2017-2019

(iv) Τεχνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την άμεση καταβολή των κρατικών ενισχύσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συνδυασμό με την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών την περίοδο της πανδημίας, ενδεχομένως οδήγησαν σε υποκατάσταση μετρητών με ηλεκτρονικό χρήμα.

 

Ποιοι μάζεψαν το χρήμα

 

Με βάση την ίδια ανάλυση, μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021 το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 60%, της απόλυτης αύξησης των καταθέσεων στα φυσικά πρόσωπα προήλθε από τις κατηγορίες λογαριασμών μεταξύ 5 και 100 χιλ. ευρώ.

 

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για τη μεσαία τάξη. Με 25% ακολούθησαν λογαριασμοί από την κατηγορία 100 έως 500 χιλ. ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις υψηλότερες κατηγορίες άνω των 50.000 ευρώ, η αύξηση του 2020 συνεχίστηκε με σταθερότητα ή επιταχύνθηκε το 2021.

 

Δηλαδή οι κατηγορίες αυτές συνέχισαν να συσσωρεύουν καταθέσεις, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με αυξημένη ροπή προς αποταμίευση.

 

 

 

Το κρατάμε

 

Και συνεχίζοντας με τις καταθέσεις και την έκθεση της ΤτΕ. Ενδιαφέρουσες βρήκαμε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

 

Για τους πολύ χαμηλούς λογαριασμούς με υπόλοιπο μέχρι 5.000 ευρώ, η αύξηση των καταθέσεων που σημειώθηκε το 2020 αντιστράφηκε γρήγορα σε μείωση το 2021, ενώ για τους λογαριασμούς μέχρι 50.000 ευρώ η άνοδος επιβραδύνθηκε σε ένα βαθμό.

 

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι, με εξαίρεση την πολύ χαμηλή κατηγορία κάτω των 5 χιλ. ευρώ, η απόκλιση των καταθέσεων διευρύνθηκε περαιτέρω το 2021 σε σχέση με το 2020 για όλες τις κατηγορίες λογαριασμών, κυρίως δε για εκείνους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

 

Αυτό συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας πέρυσι, μέσω της οποίας καλύφθηκε σε όρους ΑΕΠ το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης της πρώτης πανδημικής χρονιάς.

 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα

 

Είχαμε αναφέρει και χθες ξεκινώντας πως αν και ήτανε τελείως αποτυχημένες, ήτανε μια αρκετά θετική εξέλιξη πως είχαμε τις πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και παρουσιάζουμε τα όσα έγραψε σε άρθρο του στην Ναυτεμπορική ο κ. Μιχάλης Ψύλος:

 

Μετά από 80 μέρες πολέμου στην Ουκρανία, έγινε χθες η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Τονίζοντας επίσης τη σημασία της διατήρησης των καναλιών επικοινωνίας. Επιτέλους! Το «κόκκινο τηλέφωνο» ΗΠΑ-Ρωσίας χτυπάει πάλι και το «κουδούνισμα» έγινε δεκτό με ανακούφιση σε όλον τον πλανήτη.

 

Ηταν η πρώτη κλήση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έγινε την επομένη της συνάντησης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν και του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

 

Μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες σιωπής επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τηλεφωνήθηκε ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε 75 λεπτά και ο Σολτς απηύθυνε έκκληση  για γρήγορη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην εμπόλεμη ζώνη και πρόοδο στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση.

 
 

 

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύγκρουση των Αθηνών

 

Τέλος, όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» .. Εχουμε εντυπωσιαστεί από την οξύτητα της αντιπαράθεσης του δημάρχου Αθηναίων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Εχει, είναι αλήθεια, ένα μαύρο δίκιο ο κ. Μπακογιάννης. Η ζώνη του κέντρου της Αθήνας, από την πλατεία Κολιάτσου μέχρι τις παρυφές της Ακρόπολης, κυριαρχείται από δύσκολους πληθυσμούς που τους χαρακτηρίζει υψηλή παραβατικότητα, η οποία τώρα με την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος καθίσταται μη διαχειρίσιμη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη στην επιμέρους διακεκαυμένη ζώνη, από τα γραφεία της ΓΣΕΕ μέχρι την πλατεία Θεάτρου, η οποία πολιορκείται στην κυριολεξία από περίπου 1.000 τοξικομανείς που μέσα στη δυστυχία της αναζήτησής τους για την ημερήσια δόση είναι ικανοί για τα πάντα. Οπως μας μεταφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτή η κατάσταση πιέζει αφόρητα τον δήμαρχο, καθώς δίδει επιχειρήματα στον διεκδικούντα Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος «αλωνίζει» καταπώς λέγεται τη δύσκολη περιοχή. Το αίτημα του δημάρχου προς τον κ. Θεοδωρικάκο είναι περισσότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση. Αλλά ο τελευταίος, με τόσα που κουβαλάει, προφανώς δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελε ο δήμαρχος. Ισως έχει και άλλες προτεραιότητες. Επιπλέον, αποδεδειγμένα πια, δεν έχει και τις οργανωτικές ικανότητες του προκατόχου του… Οπότε το κέντρο θα συνεχίσει να βασανίζεται όσο δεν καλύπτεται το κενό και όσο δεν βρίσκεται πεδίο συνεννόησης μεταξύ του δημάρχου και του υπουργού, επαναλαμβάνοντας πως τα παραπάνω έγραψε ο Βηματοδότης και δεν είναι σχόλια δικά μας..

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum