| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/05/23

 

Ελληνική Οικονομία

Αφού ευχηθούμε να μην έχουμε κάποιο ατύχημα στις επόμενες εκλογές, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει με τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Πάμε να ξεκινήσουμε με την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι με βάση τις παραδοχές που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 και τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προκύπτει μία εξοικονόμηση πάνω από 4 δισ. ευρώ που προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% κρίνεται μετριοπαθής και, εκτός απρόβλεπτων συνθηκών, θα αναθεωρηθεί πάνω από το 3%.

 

 

Πλεονάσματα …

Έχοντας αναφερθεί πάρα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες στην ανάγκη επιστροφής της χώρας στα πλεονάσματα και τους κινδύνους που υπάρχουνε σε όλη αυτήν την ιστορία (και χθες είχαμε σχόλιο). Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραφε χθες η Ημερησία. Συγκεκριμένα, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας που θα φέρουν πολλαπλάσια έσοδα στα δημόσια ταμεία  είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίοι, για να επιτυγχάνονται στο εξής πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα λιτότητας. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, από το 2024 και μετά με τις αλλαγές στoυς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον «κόφτη» στις πρωτογενείς δαπάνες, ελαχιστοποιούν τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Θα κουράσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, κανείς δεν ασχολούταν. Βέβαια όπως είχαμε γράψει και πρόσφατα, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως τα τελευταία στοιχεία δημιουργούνε μια πιο συγκρατημένη αισιοδοξία, πως μπορούμε σταδιακά να φτάσουμε στους στόχους χωρίς την ανάγκη νέων μέτρων.

 

 

 

Ας τα λάβουμε υπόψη

Και μια που πιάσαμε τα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ας λάβουμε υπόψη και τα όσα είπε χθες στην Ναυτεμπορική ο διοικητής της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, συναγερμό για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κρούει, για πρώτη φορά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή του θα αποτελέσει μία από τις βασικές προκλήσεις την επόμενη μέρα των εκλογών.

O Γιάννης Στουρνάρας κρούει επίσης καμπανάκι για δημοσιονομική συγκράτηση μετά τις εκλογές, λέει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα εξαρτηθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης και τονίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρός για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες που ακούγονται. «Θεωρώ αδιανόητο», λέει, «ότι οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα τα οποία διεκδικούν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο να είναι στην επόμενη κυβέρνηση θα κάνει κάτι διαφορετικό και θα διακυβεύσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο δημοσιονομικός χώρος είναι αυτός που είναι, είναι μικρός και κατά την άποψή μου, την ταπεινή, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας ή για να βοηθηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ακόμη ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ θα κλείσει με μία ή δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων και αναμένει αργή και σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού.

 

 

Σχεδόν 25 χρόνια μετά ..

Έχουμε πει κατά καιρούς δύο ατάκες. Πρώτη πως όσο δε σοβαρεύεται μια χώρα, τόσο βρίσκεται τα προβλήματα και πάλι μπροστά της. Δεύτερον και όσο και αν υπάρχουνε διαφορές (η βασική πως η Ελλάδα βρίσκεται στους κόλπους μιας ένωσης με ενιαίο, ισχυρό, νόμισμα και εποπτεία). Πως δυστυχώς υπάρχουνε ομοιότητες μεταξύ των κρίσεων  σε Ελλάδα και Αργεντινή, με βασική την ύπαρξη δύο λαών που δε λένε να σοβαρευτούνε, κάνοντας λίγο πολύ τα ίδια λάθη, αν και στο ενδιάμεσο προσπαθούνε να πείσουνε τους εαυτούς τους πως έχουνε αλλάξει.

Πολλά είπαμε, σχεδόν λοιπόν μετά από 25 χρόνια από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης στην Αργεντινή. Και παρά της κατά καιρούς αναλαμπές. Η Αργεντινή, που την αγαπάμε ακόμη περισσότερο τελευταία λόγω Αλμέιδα (AEKΑΡΑ 😊) πηγαίνει από τη μια κρίση στην άλλη, όπως έχουμε δει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.  

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε πως στο 97% διαμορφώθηκε το βασικό της επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, έπειτα από μία αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο  πληθωρισμός,  που έχει φτάσει σε υψηλά 30 ετών.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτός είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Αργεντινή, όπου οι ετήσιος δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από το 100% τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην Αργεντινή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επί του παρόντος, είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, μετά την Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε. Συγκριτικά, ο πληθωρισμός κυμαίνεται κάτω από το 5% στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα 14 μηνών.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ελπίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο υπέρογκος πληθωρισμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές επενδύσεων, που οδήγησαν στη μείωση της αξίας του πέσο κατά 23% έναντι του δολαρίου φέτος.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa επικεντρώνεται στην αποφυγή μιας ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης του νομίσματος και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Θεωρείται ως υποψήφιος από τότε που ο νυν πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή του, και άρα η επιτυχία του ενδέχεται να εξαρτηθεί από το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων θα φέρει κάποια πραγματική αλλαγή στις αγορές της Αργεντινής.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση τα έχει χάσει εντελώς έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε ο Miguel Kiguel, οικονομικός σύμβουλος και πρώην αναπληρωτής διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί πολύ αργά: Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι φυσικά η κύρια στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται χρόνο», είπε στο CNN. «Όταν μια κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό στην κατάσταση της Αργεντινής».

 
 

No comment

Τώρα για τη δήλωση της πρώην συντρόφου του Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Ο Πινόκιο μπροστά στον Τσίπρα είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας» …… No comment … Αφήνουμε τα σχόλια σε εσάς ...

Για την ιστορία είπε τα ακόλουθα:

«Μπροστά στον κ. Τσίπρα ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας»

«Με τον κ. Μητσοτάκη βιώνουν το αδιέξοδο οι συμπολίτες μας, που τους παίρνουν τα σπίτια. Μπροστά στον κ. Τσίπρα ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ποιος θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία; Ο Τσίπρας που μας έριχνε χημικά στα Ειρηνοδικεία, όταν αποτρέπαμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; Ο Τσίπρας που επέβαλε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ασκούσε διώξεις με ιδιώνυμο έγκλημα. Για την συνολικότερη εικόνα, ο Τσίπρας, ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ και τώρα παριστάνει ότι κάνει αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού»...

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum