| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/10/22

 

 

Επιβεβαιώνονται εν μέρη οι πληροφορίες

 

Ας ξεκινήσουμε με την ελληνική οικονομία και τις πληροφορίες που υπάρχουνε πως η χώρα το Νοέμβριο πάει για έξοδο στις αγορές. Συγκεκριμένα, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουνε, εν μέρη, τις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Ημερησία μέσα στο ΣΚ, παράθυρο για νέα έξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει να ανοίξει το ελληνικό Δημόσιο εντός του Νοεμβρίου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, παρά την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είχαν επαφές στις ΗΠΑ με εκπρόσωπους των Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale, ενημερώνοντάς τους για τα σχέδια του κρατικού δανεισμού, για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αλλά και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Ειδικότερα, στο τραπέζι έχει πέσει και το σχέδιο για συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων (swap), που μπορούν να ανανεωθούν για να καλύψουν νέες εκδόσεις ομολόγων. Πάντως, στόχος του Δημοσίου δεν είναι να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις, αλλά να διατηρήσει η χώρα τον τίτλο του κανονικού εκδότη ομολόγων με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής.

 

Θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές θα έχει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility ύψους 2.645 εκατ. ευρώ, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού θα έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

 

Τη φετινή χρονιά το Δημόσιο σκόπευε να αντλήσει από τις αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ, στόχος που έχει αναθεωρηθεί λόγω της τρικυμίας που επικρατεί στις αγορές και θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

 

Ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» που διαθέτει είναι αναμφισβήτητα το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 39 δισ. ευρώ, δεδομένο που παρέχει στη χώρα μας μεγάλη ευελιξία στην άσκηση της δανειακής της πολιτικής, σε μια ταραγμένη για τις αγορές ομολόγων περίοδο, λόγω του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

 
 

 

Ελληνικό Χρέος

 

Επειδή πάντως συνεχίζεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την ανησυχία που εκφράζεται για την αύξηση του κόστους δανεισμού. Θυμίζουμε τα όσα προσφάτως έγραψε η HSBC και έχουμε σχολιάσει και εμείς αρκετές φορές:

 

“Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλα αποθέματα μετρητών (περίπου 40 δισ. ευρώ), έχει αποπληρώσει πλήρως 28 δισ. δάνεια του ΔΝΤ και πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής 52 δισ. ευρώ δανείων από άλλες χώρες της ευρωζώνης, που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «Ελληνικός Δανεισμός» το 2010-2012. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους, αλλά και στην εξομάλυνση του προφίλ του”. 

 

Και το ότι η χώρα μας έχει ένα μαξιλάρι 40δις ευρώ και ένα αρκετά ρυθμισμένο χρέος (αν και σίγουρα τεράστιο) είναι κάτι που δε θα παραβλέπουμε, ειδικά με τα επόμενα περίπου 2 χρόνια να αναμένονται αρκετά δύσκολα.

 

 

 

Το επαναλαμβάνουμε

 

Βλέπαμε τις παρακάτω αυξήσεις των τιμών προϊόντων (που κατά την άποψη μας, οι πραγματικές αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες) που καταγράφονται στο διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022. Και θα επαναλάβουμε πως χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις μισθών αυτή η κατάσταση δε βγάζει πουθενά. Και επειδή αυξήσεις δε βλέπουμε, περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη μιζέρια στην ελληνική κοινωνία τους επόμενους μήνες.

 

Καύσιμα – ρεύμα 

Φυσικό αέριο + 332,2 %

Πετρ. θέρμανσης + 65,1 %

Ηλεκτρικό + 30,5 %

Βενζίνη – πετρέλαιο: + 17,7 % 

 
Τρόφιμα – νοικοκυριό
Γάλα – Αυγά + 23,3 %
Ψωμί – δημητριακά + 18,4 %
Κρέας + 17,6 %
Ελαιόλαδο + 17,0 %
Καφές – Τσάι + 14,3 %
 
Είδη άμεσης κατανάλωσης + 13,6%
 
Λοιπά τρόφιμα + 12,6 %
 
Λαχανικά + 8,7 %
 
Ζάχαρη – παγωτά + 6,2 %
 
Διακοπές – μεταφορές
Αεροπορικά εισιτήρια + 58,7 %
Ταξί + 32,9 %
Ξενοδοχεία + 25,8 %
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια + 25,4 %
Μεταχειρισμένα ΙΧ + 15,9 %
Σινεμά – θέατρα + 13,9 %
Καινούρια ΙΧ + 13,7 %
Πακέτα διακοπών + 12,0 %
 
 

 

Μάλιστα!!

 

Σε αυτό το σημείο και βλέποντας τον παρακάτω πίνακα με τις μέσες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη. Μόνο ένα τεράστιο μάλιστα μπορούμε να πούμε, με την Ελλάδα να έχει μια από τις υψηλότερες τιμές. Τώρα αν ληφθούνε υπόψη και οι μέσες αποδοχές, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα την ακριβότερη βενζίνη, αφού καμία σχέση δεν έχουνε οι αποδοχές με χώρες όπως η Φιλανδία, Δανία και Σουηδία.

 

 

 
 

 

Δυστυχώς

 

Κλείνοντας, δυστυχώς εννοείται, ας μείνουμε και σε κάτι άλλο. Οι δηλώσεις λοιπόν είχανε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν είχαμε προλάβει να το σχολιάσουμε. Πολλές λοιπόν επιφυλάξεις για την επόμενη χρονιά διατηρεί το ΙΟΒΕ, «βλέποντας» ακόμη και ανάπτυξη 0% για το 2023, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νίκος Βέττας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει έκθεση του Ιδρύματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί λίγο κάτω από 10% για φέτος, ενώ το 2022, θα κινηθεί μεταξύ 4% και 5%.

 

Εμείς απλώς Θα επαναλάβουμε κλείνοντας, πως ακόμη και σε αρνητική ανάπτυξη να μην πάμε. Και ακόμη και ανάπτυξη 2% να έχουμε του χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη 2022 – 2023 και τον πληθωρισμό 2022 – 2023, μιλάμε για μια αρνητική – πραγματική – ανάπτυξη της τάξης περίπου του 7%!!! Και αυτό μετά τα όσα έχουνε γίνει όλα αυτά τα χρόνια της ελληνικής κρίσης !!

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum