| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/11/22

 

 

Επιμένουμε ….

 

Παραπέμποντας στα όσα είχαμε γράψει χθες, ξεκινώντας θα επαναλάβουμε πως αν και ξέρουμε πως δεν είναι της παρούσης. Και πως αν και κανείς δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε πως είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα το προσεχές διάστημα, οδηγώντας σε μια σειρά ζητημάτων – προβλημάτων, όπως είχαμε γράψει και χθες.

 

Αναφερόμαστε στο ζήτημα των πλεονασμάτων, όπου από το 2024 θα πρέπει να επιστρέψουμε στο 2,5 με 2,6%.

 

Βλέπαμε λοιπόν τα τελευταία στοιχεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.769 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 11.027 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 11.497 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 6.752 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.179 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

 

Για την ιστορία. Το ύψος των καθαρών εσόδων (για έκτακτους λόγους, κυρίως νωρίτερα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ) του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.866 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.257 εκατ. ευρώ ή 12,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

 

Αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Έτσι εύκολα το πρωτογενές έλλειμμα θα γίνει πλεόνασμα. Δε λέμε πως είναι απίθανο, αφού θέλουμε να πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει η ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, ούτε λόγω πανδημίας, ούτε λόγω ενεργειακής κρίσης. Αλλά και πάλι βάζοντας τα κάτω, προσωπικά τα νούμερα δε μας βγαίνουνε και δε μπορούμε να καταλάβουμε πως θα επιστρέψουμε σε τέτοια πλεονάσματα, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, με ότι αυτά συνεπάγεται (είχαμε αναφερθεί και χθες).

 
 

 

Με το ζόρι στο 1 το πολύ 1,5% ….

 

Όπως είπαμε βάζοντας τα κάτω …. Εμείς βλέπουμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% και με το ζόρι, στο καλό σενάριο, στο 1,5% του ΑΕΠ. Το πως θα φτάσουμε στο 2,5% και 2,6% ειλικρινά δε μας βγαίνει, επαναλαμβάνουμε χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αν και φυσικά ευχόμαστε να διαψευστούμε.

 

 

 

Επίσης σοβαρό πρόβλημα ..

 

Αφού πιάσαμε τα της ελληνικής οικονομία και αυτά που μας προβληματίζουνε. Μη θεωρούμε πως δεν είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το παρακάτω:

 

Φόρους συνολικού ύψους 5,78 δισ. ευρω άφησαν απλήρωτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022 ενώ οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 6,28 δισ. ευρώ.

 

Μόνο το Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη φούσκωσαν κατά 919 εκατ. ευρώ.

 

Το πλήθος των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκε σε 4.240.749 ΑΦΜ από 4.326.092 τον Αύγουστο.

 

 

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι , η σύγκριση των ποσών ληξιπροθέσμου που προέρχονται από το εισόδημα είναι ανόμοια, καθώς το 2021 η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η 17η Σεπτεμβρίου (οπότε το ληξιπρόθεσμο που προερχόταν από τη μη καταβολή των δύο δόσεων εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2021), ενώ το 2022, η προθεσμία καταβολής  των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν  η 31η Αυγούστου (συνεπώς το ληξιπρόθεσμο που προέρχεται από το εισόδημα εμφανίζεται το Σεπτέμβριο). Χωρίς τα ανωτέρω, το νέο ληξιπρόθεσμο Σεπτεμβρίου θα διαμορφωνόταν στα 444 εκ. € (δηλ. αύξηση κατά περίπου 25%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και όχι κατά 171,8%.

 
 

 

Ξέρετε ποιο στατιστικό θα θέλαμε να δούμε ..

 

Εν συντομία να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Ξέρετε ποιό στατιστικό θα θέλαμε να ξέραμε; Θεωρητικό είναι αυτό, αφού δεν είναι κάτι εφικτό. Αλλά θα καταλάβετε τι εννοούμε. Θα Θέλαμε λοιπόν να ξέρουμε τι γίνεται με τις καταθέσεις αυτών των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αφήνουνε τους απλήρωτους φόρους. Συνολικά είναι παράδοξο να υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση των καταθέσεων (με μεγάλες αντοχές όλους τους τελευταίους μήνες) και την ίδια ώρα να υπάρχει και τόσο σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο στην Ελλάδα είμαστε και νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

 
 

 

Η πιθανή απάντηση

 

Ξέρετε ποιά είναι η πιθανή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα που θέτουμε. Ότι όπως έχουνε δείξει και κάποιες μελέτες των τελευταίων μηνών, αλλά και ουσιαστικά προκύπτει από τα στατιστικά των τραπεζών, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Πως υπάρχει πολύ μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, με την εισοδηματική ανισότητα ενδεχομένως να βρίσκεται στο υψηλότερα σημείο ποτέ (το ίδιο συμβαίνει διεθνώς). Όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει ένα μικρό σχετικά μέρος της κοινωνίας είναι σε πραγματικά καλή οικονομική κατάσταση (θα λέγαμε περίπου 600.000 – 700.000 πολίτες) και από εκεί και πέρα η απόλυτη μιζέρια στα υπόλοιπα περίπου 9εκ πολιτών.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum