| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/11/23

 

Αγορά εργασίας 

Πάμε να ξεκινήσουμε με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αγορά εργασίας, με σημαντική μείωση της ανεργίας κατά τα τελευταία χρόνια, αν και απαιτείται ανάλυση των επιμέρους αριθμών, σε ένα ζήτημα που αρκετές φορές έχουμε σταθεί. Με μείωση της ανεργίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης, ειδικά σε σχέση με τα όσα ζήσαμε τα χρόνια της κρίσης….

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκε στα 4.205,7 χιλ. άτομα (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), ενισχυμένος κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Στο σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στο 1,6% από 6,6% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας την εν εξελίξει μείωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την μεταπανδημική απότομη ανάκαμψη της διετίας 2021-2022, σημειώνει η Eurobank στην έκδοσή της 7 Ημέρες Οικονομία. 

Εντούτοις, για πολλοστή χρονιά την τελευταία δεκαετία, η συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης αναμένεται να είναι θετική και σημαντική. Η αντίστοιχη συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου προσδοκάται ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος το 2024, καθότι προβλέπεται ότι οι επενδύσεις παγίων για πρώτη φορά μετά το 2009 θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις, δηλαδή θα αυξηθεί το φυσικό κεφάλαιο της οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά τον λόγο των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας, καταγράφηκε απότομη μείωση στο 10,4% το γ’ τρίμηνο 2023 από 11,3% το β’ τρίμηνο 2023. Η εν λόγω συρρίκνωση δεν προήλθε από ισχυρή αύξηση της απασχόλησης -ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε οριακά στα 4.205,7 χιλ. άτομα από 4202,9 χιλ. άτομα το β’ τρίμηνο 2023- αλλά από ισχυρή μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 45,2 χιλ. άτομα (-8,5%), μείωση που αποτυπώθηκε στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού κατά 42,4 χιλ. άτομα το γ’ τρίμηνο 2023. Παρά ταύτα, στο σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 η ετήσια συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας στο 11,0% από 12,6% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι αντανακλάται τόσο στη μείωση του αριθμού των ανέργων (-79,7 χιλ. άτομα, -13,3%) όσο και στην αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων (+66,4 χιλ. άτομα, +1,6%), με το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση κατά 13,4 χιλ. άτομα ή 0,3%, δηλαδή με έναν ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με την προ πανδημίας τάση. Τέλος, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό, ήτοι το ποσοστό των ατόμων στον πληθυσμό που εργάζονται ή δεν εργάζονται αλλά αναζητούν απασχόληση, διαμορφώθηκε στο 60,4% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 από 60,3% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και 59,7% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 (προ πανδημίας επίπεδα).

Η Eurobank καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα αναφορικά με τη συνεισφορά των  μακροοικονομικών μεταβλητών της αγοράς εργασίας στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας:

1. Η τρέχουσα μείωση του πληθυσμού (-0,4% σε ετήσια βάση το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023), η οποία ασκεί αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ καθότι συρρικνώνονται οι διαθέσιμοι πόροι του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας, δύναται να επιβραδυνθεί βραχυχρόνια μέσω της αντιστροφής της καθαρής εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) σε καθαρή εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου (brain gain) με ευεργετικές συνέπειες και στη συνιστώσα της παραγωγικότητας της εργασίας.

2. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό (π.χ. μέσω αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των γυναικών και των νέων) και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδευτεί και από μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας (δομική ανεργία) έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, μεσοπρόθεσμα δύνανται να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τη μείωση του πληθυσμού. Αυτό δείχνει ότι για κάποια χρόνια, όχι για πολλά, ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας στην Ελλάδα δύναται να έχει θετική συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης, καθότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στον πληθυσμό (υπολείπεται σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης) και περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας (υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης) μέσω των κατάλληλων πολιτικών, κυρίως στο πεδίο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

3. Μακροχρόνια η επίδοση της Ελλάδας στο πεδίο της οικονομίας (και όχι μόνο) αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς από το τρέχον δημογραφικό πρόβλημα (υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού) το οποίο ασκεί αρνητικές επιδράσεις στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης. Ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης έλκεται από τον ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού και μακροχρόνια ισούται με αυτόν. Απαιτείται σήμερα να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές (π.χ. κίνητρα για την αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων) έτσι ώστε το πρόβλημα να αμβλυνθεί στο μέλλον. Τέλος, όταν εξαντληθούν οι θετικές επιδράσεις στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης από την αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ο μόνος παράγοντας που δύναται να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του τρέχοντος δημογραφικού προβλήματος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η εν λόγω συνιστώσα δύναται να έχει θετική συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης και στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, καθότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των επενδύσεων ιδιαίτερα σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, βελτίωσης της ποιότητας των θεσμών και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, δηλαδή παραγόντων που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας.

 
 

Μάλιστα!!

Σε ένα χθεσινό δημοσίευμα αναφέρονταν τα ακόλουθα:

Ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους κρύβουν εισοδήματα ετοιμάζει η ΑΑΔΕ η οποία αποκτά άμεση πρόσβαση στα στοιχεία καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο για φοροδιαφυγή.

Από τον Ιανουάριο του 2024 ενεργοποιείται το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» με βάση το οποίο θα ελέγχονται περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειλικρινά τώρα αναρωτιόμαστε πόσα χρόνια τα ακούμε όλα αυτά, για πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ …. Όχι ότι δεν πιάνονται κάποιες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αλλά αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Ενδεχομένως τώρα τα πράγματα να είναι λόγο πιο αυστηρά, γιατί υπάρχει και η μεγάλη βοήθεια της τεχνολογίας. Ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί. Αλλά νιώθουμε πως συνολικά ελάχιστα έχουνε αλλάξει τα χρόνια της κρίσης, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς ουσιαστικά παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα εισοδήματα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουνε, την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι, διαχρονικά πληρώνουνε το μάρμαρο.

 
 

Περιουσιολόγιο

Όλες αυτές οι εξαγγελίες για κυνήγι της φοροδιαφυγής γίνονται περίπου 13 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που ένα από τα πρώτα μέτρα που είχε εξαγγελθεί ήτανε το περιουσιολόγιο … Ένα περιουσιολόγιο που όλες οι κυβερνήσεις έλεγαν πως θα ολοκληρωθεί και τελικά καμία δεν το ολοκλήρωσε. Μάλιστα κάποιες από τις κυβερνήσεις έπεσαν με το που πήγαν, θεωρητικά, να το εφαρμόσουνε. Ένα περιουσιολόγιο που και στην αρχή της πρώτης 4ετίας εξήγγειλε πως θα ολοκληρώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ …. Και φυσικά ποτέ δεν έγινε .. Και κάπως έτσι πέρασαν 13 χρόνια και το περιβόητο περιουσιολόγιο μπήκε στο συρτάρι ….. Κατά τα άλλα θέλουμε ουσιαστικά να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή ….. Μετά φταίμε εμείς να πούμε την κλασσική μας ατάκα, πως σε αυτή τη χώρα μας αρέσει να κοροιδευόμαστε ...

 

 

Όλες οι συναλλαγές πλαστικές …

Ξέρετε μόνο πότε θα τελειώσουμε με τη φοροδιαφυγή, αν και σε αυτή τη χώρα θεωρητικά πάλι θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να φοροδιαφεύγαμε. Μόνο αν όλες οι συναλλαγές …. Αλλά όλες γίνουνε με πλαστικό χρήμα. Κάποια στιγμή, σε 10 – 15 χρόνια πιστεύουμε πως θα γίνει διεθνώς. Τα μετρητά πλέον καταργηθούνε. Κάτι προσωπικά με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, αν και γνωρίζουμε πως μέχρι και θεωρίες συνομωσίας υπάρχουνε εναντίον αυτής της εξέλιξης  ….

 
 

Εκεί που λες πως τα έχουμε δει όλα ….

Τώρα για την είδηση πως ο κ. Πέτρος Κόκκαλης πάει για την ίδρυση κόμματος … Αφού σας ευχηθούμε καλό ΣΚ, μόνο ένα πράγμα μπορούμε να σχολιάσουμε …. Είναι αυτό που λέει και ο λαός εκεί που λες πως σε αυτή τη χώρα τα έχουμε ζήσει όλα … Έρχεται αυτή η είδηση …. Πραγματικά no comment!!! O Π. Κόκκαλης φτιάχνει κόμμα και ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε από το πουθενά και έγινε πρόεδρος του Σύριζα … Έτσι για να μη βαριόμαστε ….

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum