| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/01/22

 

 

Άλλους 2 μόνο χθες …

 

Εμείς θα επιμείνουμε και σήμερα, σε ένα ζήτημα που κατά την άποψη μας είναι εξαιρετικά σοβαρό … Προσωπικά είναι αυτό που μας έχει προβληματίσει περισσότερο, κάτι το οποίο πιστεύουμε πως κρύβει παγίδες, αν η βασική εκτίμηση είναι πως ο Covid θα είναι πλέον κάτι σαν την γρίπη (το πιθανότερο σενάριο). Μόνο λοιπόν χθες, ακούσαμε 2 ακόμη περιπτώσεις γνωστών που κόλλησαν για δεύτερη φορά Covid-19, μέσα σε μόλις μερικές μήνες (2 μήνες στη μια περίπτωση, 4 στην άλλη). Και επαναλαμβάνουμε πως εμάς αυτό δε μας φαίνεται τόσο απλό, όσο ακούγεται …. Και το λέμε αυτό γιατί φοβόμαστε πως εκεί που θα τελειώναμε στους 6 μήνες με την πανδημία και ήδη έχουνε περάσει 2 χρόνια. Θα περάσει τουλάχιστον 1 με 1,5 χρόνος ακόμη και θα έχουμε τα ίδια και τα ίδια ….. με αυστηρά μέτρα κτλ … κτλ …. Και αυτό όχι στο κακό σενάριο, όπως αυτό περιγράφεται παρακάτω….

 
 

 

Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη

 

Συνεχίζοντας λοιπόν με την πανδημία. Θα λέγαμε πως τα παρακάτω είναι καλό να τα λάβουμε υπόψη, αν κα ευχόμαστε πως δε θα βρεθούμε μπροστά σε νέες δύσκολες καταστάσεις….

 

Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα. Αυτή είναι η προειδοποίηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Τζονς Χόπκινς την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει την επέλασή της σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

Τονίζοντας πως όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, θεωρούν πως αυτή «βόμβα» μόλυνσης από την μετάλλαξη πολύ πιθανόν να μην είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει.

 

Κι αυτό γιατί κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη ανοσία από τα εμβόλια.

 

Ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι

 

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες παραλλαγές από την Όμικρον θα προκαλέσουν ηπιότερες ασθένειες ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν.

 

Και φυσικά όπως λένε όλοι οι ειδικοί, η Νο1. λύση είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν.

 

«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για τη δημιουργία μίας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», δήλωσε ο Λεορντάντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

 

Οι τελευταίες έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι η παραλλαγή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

 

Επίσης η παραλλαγή Όμικρον έχει την ικανότητα να επαναμολύνει πιο εύκολα από τη Δέλτα άτομα που είχαν προηγουμένως τον COVID-19 και να προκαλέσει «επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις» σε εμβολιασμένα άτομα, ενώ επιτίθεται και σε ανεμβολίαστα άτομα.

 

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ρεκόρ 15 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων COVID-19 για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, μια αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ευκολότερο να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις

 

Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως η παραλλαγή Όμικρον κρατάει ακόμη και υγιείς ανθρώπους εκτός εργασίας, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει και τις πιθανότητες ο ιός να μολύνει και να παραμείνει μέσα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει νέες ισχυρές μεταλλάξεις.

 

«Είναι οι μακροχρόνιες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά πεδία αναπαραγωγής νέων παραλλαγών», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς προσθέτοντας πως «Μόνο σε μία πολύ διαδεδομένη μόλυνση υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο».

 

Εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μία παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της -τον πολλαπλασιασμό- εάν οι μολυσμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλοεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους και αργότερα αρρώσταιναν πολύ, εξηγεί ο δρ. Στιούαρτ.

 

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερος θανατηφόρος

 

«Ο κόσμος αναρωτιέται αν ο ιός θα γίνει πιο ήπιος. Αλλά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για να το κάνει» είπε προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου.

 

Μετά την Όμικρον, τι;

 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ιού μετά την Όμικρον.

 

Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωάσουν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές. Τα κατοικίδια σκυλιά και οι γάτες, τα ελάφια και τα βιζόν που εκτρέφονται σε αγροκτήματα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, ο οποίος μπορεί δυνητικά να μεταλλαχθεί μέσα τους και να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

 

Μια άλλη πιθανή οδός είναι οι άνθρωποι να υποστούν διπλές μολύνσεις (από την Όμικρον και τη Δέλτα) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Frankenvariants», δηλαδή υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.

 

Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να περιοριστεί η εμφάνιση των παραλλαγών, οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και ο εμβολιασμός.

 

Ο Δρ. Ρέι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς παρομοίασε τα εμβόλια με πανοπλία για την ανθρωπότητα που εμποδίζει σημαντικά την εξάπλωση των ιών, ακόμη και αν δεν την σταματά εντελώς.

 

«Για έναν ιό που εξαπλώνεται εκθετικά, οτιδήποτε περιορίζει τη μετάδοση μπορεί να έχει μεγάλο αποτέλεσμα» επισήμανε.

 

Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν πως ο ιός δεν θα γίνει ενδημικός όπως η γρίπη, όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλά.

 

Ενδεικτικά κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ, δήλωσε ότι η προστασία των ανθρώπων από μελλοντικές παραλλαγές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι πλήρως ανθεκτικές στα σημερινά εμβόλια – εξαρτάται από τον τερματισμό της παγκόσμιας ανισότητας των εμβολίων.

 
 

 

5 άτομα ξέρουμε μέσα σε μόλις μερικούς μήνες …

 

Και πάμε τώρα σε ένα, κατά την άποψη μας, άλλο παραμύθι …. Αυτό της προσδοκίας και του σχεδιασμού για δήθεν αναστροφή του Brain Drain ….. Από προσωπική λοιπόν εμπειρία. Σίγουρα η κατάσταση δεν έχει σχέση με αυτήν των πρώτων χρόνων της ελληνικής κρίσης. Ωστόσο μόνο τον τελευταίο χρόνο ξέρουμε 5 περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν εκτός χώρας ….. Την ίδια ώρα και στους περίπου 15-20 ανθρώπους που ξέρουμε (άμεσα και έμμεσα) να βρίσκονται στο εξωτερικό, επί της ουσίας κανείς δεν σκέφτεται να επιστρέψει. Και αναρωτιόμαστε … Για ποια αναστροφή του brain drain μιλάμε. Έστω και με μικρότερους ρυθμούς, στο τέλος θα φύγουνε και άλλοι έλληνες στο εξωτερικό. Και όλα αυτά γιατί πραγματικά δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε αυτή τη χώρα…..

 
 

 

…. δεν το βλέπουμε ….

 

Ακούσαμε νέες πληροφορίες χθες ... πως την άνοιξη ή το φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές …. Ωστόσο εμείς θα επαναλάβουμε πως δεν το βλέπουμε …. Δεν το αποκλείουμε όπως τα αντίστοιχα σενάρια που κυκλοφορούσανε για εκλογές σχεδόν όλη τη διάρκεια του 2021. Ωστόσο θεωρούμε πως οι πιθανότητες για εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι μόλις 5 με 10%.

 
 

 

Αρκετά ενδιαφέρον

 

Και κλείνοντας δεν κρύβουμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον τον παρακάτω πίνακα από τον άρθρο του Γιώργου Παυλόπουλου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, με τίτλο: “Οι 6 αριθμοί που αποδεικνύουν πώς η πανδημία ανέτρεψε τις ζωές μας”.. Και όπως και αν το δει κανείς, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά!!

 

 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum