| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/01/23

 

Μάλιστα

Θα ξεκινήσουμε με τα όσα αναφέρει σε έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Και συγκεκριμένα, πως 1,5 εκατομμύριο Έλληνες οι οποίοι εμφανίζουν εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας,  για να επιβιώσουν λαμβάνουν σειρά επιδομάτων, με δημοσιονομικό κόστος 3δις ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση.

Συνολικά τα καταβαλλόμενα κοινωνικά επιδόματα είναι 8, ενώ από αυτά, πάνω από 750.000 άτομα λαμβάνουν τα «οικογενειακά επιδόματα» τα οποία κοστίζουν πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, ο ΟΠΕΚΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, έχει καταβάλει περίπου 2,3δις ευρώ (αν και αυτά είναι 215,2εκ λιγότερα από το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021).

Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα καταβλήθηκαν περίπου 643 εκατ. ευρώ και για επιδόματα στέγασης και στεγαστικής συνδρομής περίπου 319,5 εκατ. ευρώ.

Για οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα παιδιού καταβλήθηκαν περίπου 786 εκατ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 107,5 εκατ. ευρώ για επίδομα γέννησης σε 106.380 δικαιούχους, περισσότερα από 678,3 εκατ. ευρώ ως επίδομα παιδιού, 2 εκατ. ευρώ ως επίδομα αναδοχής11 και 51.000 ευρώ σε προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές).

Επίσης ποσό περίπου 431εκ ευρώ αφορούσε την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ καταβλήθηκαν περίπου 46,7 εκατ. ευρώ ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων και 55,5 εκατ. ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η συνεισφορά του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας οφειλετών (κόκκινα δάνεια) ξεπέρασε τα 1,4 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε τέλος πως με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ήταν:

Το επίδομα στέγασης έλαβαν 273.264 άτομα.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έλαβαν 224.486 άτομα.

Αναπηρικά επιδόματα έλαβαν 173.532 άτομα.

Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων έλαβαν 17.291 άτομα.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων έλαβαν 17.752 άτομα.

Επίδομα Γέννησης έλαβαν 11.412 άτομα.

Οικογενειακά επιδόματα έλαβαν 750.355 επιδόματα.

Άλλα επιδόματα έλαβαν 9.391 άτομα.

Στα “Άλλα επιδόματα” περιλαμβάνονται τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, ορεινών & μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα αναδοχής (από τον Ιούνιο 2021), η συνεισφορά του Δημοσίου στα κόκκινα δάνεια και το επίδομα στα προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές.

 

 

Μπορεί και πάνω από τη μισή Ελλάδα

Βέβαια αν τώρα κανείς προσθέσει στα παραπάνω επιδόματα, όλα αυτά τα επιδόματα που δίνονται και σχεδιάζονται να δοθούν (fuel pass, food pass, επίδομα θέρμανσης ….. κτλ) ….. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή, πάνω από τη μισή Ελλάδα παίρνει μιας μορφής επιδόματος…. Δεν είναι εφικτό να μιλήσουμε με επίσημα στοιχεία. Ειλικρινά όμως δεν πιστεύουμε πως υπάρχει άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης που σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας  λαμβάνει κάποιο επίδομα από το κράτος, όσο και αν υπάρχουνε σε όλο τον δυτικό κόσμο μεγάλες στηρίξεις λόγω πανδημίας και κρίσης πληθωρισμού.

 

 

 

Ξεκάθαρος

Όσον αφορά τώρα το περιβόητο ζήτημα του χρόνου των εκλογών, νομίζουμε πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πλέον τα πράγματα. Και για να είμαστε ειλικρινείς μας άρεσε που το έκανε αυτό. Για όποιον λοιπόν του διέφυγε, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών που θα γίνουν, είτε Απρίλιο, είτε Μάιο θα καθορίσει τις εξελίξεις, και τόνισε ότι η ΝΔ θέλει ένα αποτέλεσμα που να μην αφήνει αμφιβολίες για τη νίκη της στις επαναληπτικές εκλογές.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ' ιδίαν και σε σας - δεν είναι μυστικό - οι εκλογές θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα" είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

"Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος». Και επαναλαμβάνουμε …. Πιο ξεκάθαρος δε μπορούμε να είναι ο πρωθυπουργός ….

 

 

Ενδιαφέρον

Και με πάσα από τα παραπάνω, αρκετά ενδιαφέρον είναι και κάτι άλλο. Ότι όπως αναφέρονταν και σε σχετικά δημοσιεύματα, ενισχύεται το σενάριο για «παράλληλες» εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία στις 14 Μαΐου ή στις 21 του ίδιου μήνα. Εάν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα «στηθούν» στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 ή τις 21 Μαΐου.

Όπως ανέφερε η Καθημερινή, στη γειτονική χώρα όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος «φωτογράφισε» στις δηλώσεις του την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο”». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

 
 

Ποιά είδηση ξεχωρίσαμε

Ξέρετε τώρα ποιά είδηση ξεχωρίσαμε εμείς; Όχι πως δε γνωρίζαμε το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας, το οποίο σταδιακά γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Αλλά πάντα τα επίσημα στοιχεία είναι επίσημα στοιχεία …

Ο πληθυσμός λοιπόν μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά από το 1961. Μια είδηση η οποία από μόνη της είναι εντυπωσιακή.

Ο πληθυσμός της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, συρρικνώθηκε το 2022, ανακοίνωσε σήμερα επίσημος θεσμός, εξέλιξη που αποτελεί ιστορική πρώτη από τις αρχές των χρόνων του 1960.

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε η εθνική υπηρεσία στατιστικής της Κίνας σε έκθεσή της.

Ο κινεζικός πληθυσμός κατά συνέπεια μίκρυνε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους το 2022.

Η μείωση αυτή αναμένεται να είναι διαρκής, να κρατήσει δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς σε δημοσιογραφικά ζητήματα, κάτι που θα έχει απτές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή η μείωση του πληθυσμού είναι η πρώτη από το 1960-1961, όταν λιμός που εκδηλώθηκε το 1959 είχε αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές, κάτι που αποδόθηκε κυρίως στα σφάλματα της οικονομικής πολιτικής του «μεγάλου άλματος προς τα εμπρός».

Η συρρίκνωση του 2022 εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, το υψηλότερο επίπεδο σπουδών πολλών γυναικών, που σημαίνει ότι πολλές αργούν να αποκτήσουν παιδιά, ή ακόμη την έλλειψη της βούλησης των νέων γενιών να αποκτήσουν παιδιά.

Το ποσοστό γεννητικότητας υποχώρησε στο 1,15 παιδί ανά γυναίκα το 2021, πολύ κάτω από το όριο που θεωρείται πως είναι απαραίτητο για την ανανέωση του πληθυσμού (2,1).

Μαζί με τη γήρανση, η μείωση του πληθυσμού, ειδικά του ενεργού, αναμένεται να έχει βαθιές συνέπειες για την κινεζική οικονομία για δεκαετίες.

Το κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των κινέζων εργαζομένων, ενώ η πίεση στον ενεργό πληθυσμό να εγγυηθεί τη φροντίδα των γηραιότερων θα κλιμακωθεί.

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, ή περισσότερα παιδιά.

Η μητρόπολη Σεντζέν (νότια) προσφέρει εδώ και μερικές ημέρες επιδόματα για κάθε γέννηση που φθάνουν ως τα 100.000 γιούαν (1.370 ευρώ) και διάφορες παροχές ως τα τρία έτη κάθε παιδιού.

Ενώ η επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά) δίνει 158 ημέρες άδεια μητρότητας (60 ημέρες περισσότερες από τον εθνικό μέσο όρο) από το πρώτο παιδί.

Η Κίνα ενδέχεται να μην έχει παρά 587 εκατ. κατοίκους το 2100, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες στατιστικές προβολές που περιέχονται σε έκθεση της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης η οποία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και τα δεδομένα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum