| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/02/22

 

To μεγαλύτερο πρόβλημα των επόμενων μηνών…

 

Έχοντας αναφερθεί τον τελευταίο καιρό στην ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού υποχρεώσεων, η οποία εν μέσω γενικευμένων πληθωριστικών πιέσεων, υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με φέσια …. Αξίζει λοιπόν κανείς να δει το τελευταίο δημοσίευμα της Καθημερινής, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρονταν τα ακόλουθα:

 

Σκηνές από τη φαρσοκομωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» με αναφορές στη δεκαετία του ’70, όταν στην Ιταλία απηυδισμένοι άνθρωποι από την απότομη αύξηση των τιμών αρχίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες αρνούμενοι να πληρώσουν, ζωντανεύουν στο εσωτερικό και τα πέριξ της ενεργειακής αγοράς.

Οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους και εκείνοι δυσκολεύονται να πληρώσουν κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό. Οι προμηθευτές δεν πληρώνουν επίσης τους διαχειριστές και εκείνοι με τη σειρά τους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ενας αριθμός άνω των 150.000 καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία, δηλαδή οι καταναλωτές στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση προμήθειας επειδή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνει… όποτε και… όσα για το ρεύμα που καταναλώνει, συσσωρεύοντας ένα συνολικό ποσό ανεξόφλητων οφειλών άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραπάνω καταναλωτές διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών για να τους στείλουν τον λογαριασμό. Δεν έχουν διεύθυνση, ούτε ΑΦΜ, γιατί ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν διαθέτει τα στοιχεία –όπως όφειλε– για να τα αποστείλει στους ενεργειακούς παρόχους.

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επιχειρεί να βάλει τάξη επιβάλλοντας πρόστιμα στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ ή και εκδίδοντας τελεσίδικες αποφάσεις, όπως στην περίπτωση των τριών ΕΔΑ (Εταιρείες Διανομής Αερίου), με τις οποίες όμως αρνούνται να συμμορφωθούν γιατί απλά αξιολογούν ότι είναι… πολλά τα λεφτά που πρέπει να επιστρέψουν, εν προκειμένω στη βιομηχανία που δίνει μάχη επιβίωσης για να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές ρεύματος.

 

 

 
 

 

Αν κρατήσει 7-8 μήνες ακόμη …… Φοβόμαστε πως θα υπάρξει αδιέξοδο ….

 

Και παραμένοντας στο πρόβλημα …. Με βάση τα όσα ζούμε όλοι καθημερινά και ακούγοντας τον κόσμο … Μέχρι εδώ και άντε και για 2-3 μήνες ακόμη να κρατήσει αυτό το ζήτημα με τους λογαριασμούς …. Ας πούμε πως η κατάσταση, έστω και οριακά, κάπως μπορεί να σωθεί … Αλλά πραγματικά αν φτάσουμε φθινόπωρο και οι τιμές ενέργειας παραμένουνε σε αυτά τα επίπεδα. Ακόμη και η κρατική βοήθεια να συνεχίσει να υπάρχει, πράγμα που δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ειλικρινά δεν ξέρουμε που θα μπορούσε να βγάλει αυτό το πράγμα. Σταθμίστε πως πολύ κόσμος βρίσκεται έτσι και αλλιώς στα όρια. Βάλτε ότι εκεί στις αρχές Φθινοπώρου ξεκινάει ο γνωστός όγκος των υποχρεώσεων και η κατάσταση, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, μοιάζει υπερβολικά δύσκολη…..

 
 

 

Τράπεζες & Πληθωρισμός

 

Και αφού πιάσαμε τα της ακρίβειας, σε σχέση πάντα με αυτά που σχολιάζουμε για την επόμενη ημέρα του τέλους της πανδημίας και του ξεπαγώματος μεγάλου αριθμού υποχρεώσεων …  Χαρακτηριστικό ήτανε και ένα άλλο δημοσίευμα της χθεσινής ημέρας, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρονταν τα ακόλουθα:

 

Την ενδεχόμενη αποτύπωση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και ειδικότερα της έκρηξης της ακρίβειας σε βασικά είδη και της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους – είτε μιλάμε για παραφουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου είτε καυσίμων – στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια φοβούνται οι τράπεζες.

 

Αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σημάδια που να  δείχνουν ότι διαμορφώνεται τάση αδυναμίας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, εντούτοις ο πληθωρισμός αποτελεί και για τις τράπεζες «πονοκέφαλο». Το ρεκόρ 25έτιας και η ταχύτητα αύξηση του από το 5,1% τον Δεκέμβριο στο 6,2% τον Ιανουάριο εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας εν μέσω πανδημίας και αλλάζει τις προτεραιότητες των νοικοκυριών σε ότι αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεων τους.

 
 

 

Covid

 

Στα του Covid τώρα. Για όποιον δεν τις έχει ακούσει, ενδιαφέρον παρουσιάζουνε οι δηλώσεις του CEO της Moderna ….. Ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως βαίνουμε προς την τελική φάση της πανδημίας εμφανίστηκε.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ανέφερε πως η εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται στα τελευταία της στάδια μπορεί να θεωρηθεί «λογική».

 

«Υπάρχει μια πιθανότητα 80% να βλέπουμε ολοένα και λιγότερο επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθώς εξελίσσεται η πανδημία ενώ υπάρχει μια πιθανότητα 20% να δούμε μια μετάλλαξη πιο επιθετική από την Όμικρον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Νομίζω σταθήκαμε τυχεροί που η Όμικρον ήταν πιο ήπια, αλλά ακόμα βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε μέρα στον πλανήτη εξαιτίας της Όμικρον», προσέθεσε ο ίδιος.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφηκαν 15,47 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως και 73.162 θάνατοι.

 

Παρά την αισιοδοξία του, ο κ. Μπανσέλ έσπευσε να διευκρινίσει «ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα παραμείνει όπως η γρίπη και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» …. Και σε σχέση με αυτά που αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό, αυτό το τελευταίο είναι που θα μείνουμε ….  

 
 

 

Πιστεύουμε πως πρέπει να σταματήσει η ανακοίνωση κρουσμάτων..

 

Πάντως όσον αφορά τον Covid-19, θα επαναλάβουμε μια άποψη την οποία έχουμε. Πως κατά την άποψη μας θα πρέπει να σταματήσει η ημερήσια ανακοίνωση των κρουσμάτων …. Εννοείται πως οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουνε να κρατάνε επίσημα στατιστικά και κατά καιρούς να ενημερώνουνε το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο η ημερήσια ανακοίνωση των κρουσμάτων δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι. Και ναι μεν κάποιοι θα πούνε πως αν σταματήσει η ανακοίνωση των αριθμών θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση του κόσμου. Από την άλλη πλευρά ισχύει και το ανάποδο. Πως με την καθημερινή ανακοίνωση, 15κ, 20 και 30.000 κρουσμάτων, ο μέσος πολίτης τα θεωρεί όλα πλέον φυσιολογικά, έχοντας εξοικειωθεί σε βαθμό που δε θα έπρεπε, τουλάχιστον κατά την άποψη μας … Γιατί για παράδειγμα 100 νεκροί ημερησίως που είχαμε προσφάτως, μόνο μικρός – φυσιολογικός αριθμός δεν είναι….

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum