| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/03/22

 

 

Θεωρητικά δεν ήτανε καλή η χθεσινή ειδησεογραφία.. Ωστόσο επιμένουμε στο 90-10%...

 

Η αλήθεια είναι πώς η χθεσινή ειδησεογραφία γύρω από τον πόλεμο ήτανε η χειρότερη εδώ και περίπου μια εβδομάδα, με αξιωματούχους του Κρεμλίνου να κατεβάζουνε τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας πως οι αναφορές πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία απέχουνε από την πραγματικότητα. Ωστόσο εμείς θα μείνουμε στην προχθεσινή ειδησεογραφία και τις δηλώσεις που έγιναν από τον ίδιο τον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Και θα επιμείνουμε πως οι πιθανότητες για συμφωνία σύντομα είναι 90-10%, χωρίς να αποκλείουμε μια καταρχήν συμφωνία ακόμη και μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

 
 

 

Προβληματισμός ..

 

Από αυτά που κρατάμε από τη χθεσινή ειδησεογραφία ήτανε η ανάλυση του ΟΑΣΑ για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας τη Ρωσία, με τα συμπεράσματα μόνο ευχάριστα να μην είναι. Βέβαια πιστεύοντας πως σύντομα θα μπει τέλος στον πόλεμο, πιστεύουμε πως θα αποφευχθούνε και τα χειρότερα για τη χώρα μας.

 

Η χώρα μας λοιπόν θα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και τις συνέπειες για την πολιτική από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

 

Στην πρώτη αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχει ο πόλεμος, ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι στην περίπτωση μίας μείωσης κατά 20% των εισαγόμενων ενεργειακών εισροών – άμεσων και έμμεσων εισαγωγών στερεών καυσίμων, προϊόντων πετρελαίου και προσφοράς ρεύματος και φυσικού αερίου – η ακαθάριστη παραγωγή στις 22 χώρες της ΕΕ που είναι και μέλη του ΟΟΣΑ θα μειωνόταν πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα, αλλά στην Ελλάδα η μείωση θα ήταν περίπου 2,4%, δηλαδή υπερδιπλάσια. 

 

Οσον αφορά τους κλάδους, τη μεγαλύτερη μείωση θα έχουν οι ενεργειακοί κλάδοι, ο κλάδος των βασικών μετάλλων, των αερομεταφορών και των χημικών. 

 

Υψηλή η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

 

Ο πολύ μεγαλύτερος αντίκτυπος στην Ελλάδα οφείλεται, όπως προκύπτει από άλλους πίνακες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, στην υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία σε συνδυασμό με τη διάρθρωση της οικονομίας της (σχέση εισροών – εκροών).

 

Οι εισαγωγές ενέργειας της Ελλάδας από τη Ρωσία το 2019 ανέρχονταν κοντά στο 40% της συνολικής προσφοράς ενέργειας, κάτι που αφορά κυρίως το πετρέλαιο και δευτερευόντως το φυσικό αέριο. Πρόκειται για το έβδομο μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης μεταξύ των χωρών, για τις οποίες παρουσιάζει στοιχεία ο ΟΟΣΑ.

 

Κάτω από 1% του ΑΕΠ οι εξαγωγές

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα θα υφίστατο ισχυρότατο πλήγμα στην περίπτωση διακοπής των ρωσικών εξαγωγών παρά το γεγονός ότι οι γενικότερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία είναι πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εγχώρια προστιθέμενη αξία που εξήχθη στη Ρωσία (άμεσα και έμμεσα) το 2018 ήταν χαμηλότερη από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

 

 

 
 

 

Πολύ ενδιαφέρον

 

Για να μην λέμε όμως μόνο τα δυσάρεστα. Τα παρακάτω νούμερα ήτανε μια πραγματικά θετική έκπληξη, όχι τόσο όσον αφορά τη σύγκριση με το 2021 όταν είχαμε lockdown, αλλά κυρίως όσον αφορά τις προ – covid χρονιές.

 

Συγκεκριμένα, υψηλότερος όχι µόνο από τα επίπεδα του 2021, όταν τον Ιανουάριο η οικονομία βρισκόταν σε μερικό lockdown, αλλά και σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν ακόμη ο κορωνοϊός δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα, και με τον Ιανουάριο του 2019 ήταν ο τζίρος του συνόλου των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, διαπιστώνονται ήδη οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην καταναλωτική ζήτηση, με συνέπεια ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο –πλην των κλάδων τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων– να καταγράφει οριακή αύξηση τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, μόλις 0,2%. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τον φετινό Ιανουάριο τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν όλες τις ημέρες –με εξαίρεση δύο ημέρες που παρέμειναν κλειστά στην Αττική και σε μερικές ακόμη περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας–, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2021 που είχαν λειτουργήσει μόνο για δύο εβδομάδες.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 σε 20,84 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί σε 15,97 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2020 ο τζίρος του συνόλου των επιχειρήσεων είχε διαμορφωθεί σε 19,037 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο κορωνοϊός ήταν άγνωστη έννοια για τους περισσότερους από εμάς, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων είχε διαμορφωθεί σε 17,47 δισ. ευρώ.

 

Η εικόνα σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς κλάδους που είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται μεν ανάκαμψη του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, όμως ακόμη δεν έχει φθάσει στα επίπεδα προ πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας ανήλθε τον Ιανουάριο του 2022 σε 1,09 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2019 ο τζίρος τους είχε διαμορφωθεί σε 1,15 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 σε 1,23 δισ. ευρώ.

 

Ειδικά στο λιανεμπόριο, όπου καταγράφηκε η χαμηλότερη αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2022, οι πωλήσεις –για τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων– διαμορφώθηκαν σε 467,63 εκατ. ευρώ από 466,84 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021.

 
 

 

Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ

 

Τώρα με το καλοκαίρι σιγά – σιγά να πλησιάζει και όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» ….Ήταν πέρυσι τον Αύγουστο μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια που ο Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό τη Ρωσίας Μιχαήλ Μισούτιν. Ήθελε να τον ευχαριστήσει για τη διάθεση, του ρωσικού θηρίου του Beriev Be-200 το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφωνούσε στον Λαβρόφ ζητώντας του και δεύτερο Beriev, ενώ όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός τον Πούτιν στο Σότσι συμφώνησαν όντως να έρθει και δεύτερο ρωσικό μεγαθήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αλλά τότε ο Πούτιν ούτε απειλούσε, ούτε έδειχνε καμιά πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και να αρχίσει να ισοπεδώνει με τα πυροβόλα του πόλεις.

 

Η αλήθεια είναι ότι τα ρωσικά αυτά εναέρια θηρία ήταν εξόχως αποτελεσματικά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ένα «γέμισμα» έκαναν (είτε στη θάλασσα, είτε με επιβραδυντικό υγρό) και η φωτιά περιοριζόταν. Όπως αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε πολύ για να έρθει το Beriev, στην Ελλάδα. Αρχικά οι Ρώσοι το έστειλαν στην Τουρκία. Σήμερα τόσο ο Μισούτιν, όσο και ο Λαβρόφ βρίσκονται στον κατάλογο με τις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση των περιουσιών τους και τα Beriev δεν πρόκειται να έρθουν. Ούτε βεβαίως πρόκειται να έρθουν καμιά δεκαριά ρωσικά, ελικόπτερα που ενοικιάζαμε τις θερινές περιόδους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνουμε χωρίς τα ρωσικά μέσα αεροπυρόσβεσης; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη;

 
 

 

Τουρκία 

 

Και θα κλείσουμε με μια ανάλυση για την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, με έναν πληθωρισμό τέρας, ο οποίος όλο και περισσότερο εξαθλιώνει τον μέσο τούρκο.

 

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο έχει προσωρινά σταθεροποιηθεί μετά την έναρξη εφαρμογής μέτρων διάσωσης από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB). Μετά από μια σύντομη παύση, οι αναλυτές της Commerzbank αναμένουν την επόμενη μεγάλη κίνηση στην ισοτιμία.

 

"Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η TCMB να μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια, ανεξάρτητα από το σε ποιο ποσοστό επιταχύνεται ο πληθωρισμός. Ως εκ τούτου, έχουμε τώρα το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο που έχουμε παρατηρήσει για την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, χωρίς ουσιαστικά ανώτατο όριο, επειδή δεν υπάρχει στόχος για τον πληθωρισμό. Αυτό είναι μια καταστροφή για τις προοπτικές των συναλλαγματικών ισοτιμιών", ανέφερε η Commerzbank.

 

Πιστεύουμε ότι η σημαντική άνοδος των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το αμετάβλητο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, άνοιξε την πόρτα για την επόμενη μεγάλη πτώση τους επόμενους μήνες".

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum