| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/11/22

 

 

Φορολογική συμμόρφωση

 

Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει τις τελευταίες ημέρες. Ενδιαφέροντα είναι τα παρακάτω στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων. Έχουμε λοιπόν τα εξής:

 

ΦΠΑ. Από τα 10,066 δις ευρώ που θα έπρεπε να πληρώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το δημόσιο εισέπραξε τα 8,627 δις. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 83,35%.

 

Το Σεπτέμβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 995,76 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 872,60 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι  ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 87,63%.

 

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Από τα 2,733 δις. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 9ηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,354 δις. ευρώ, με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων να διαμορφώνεται στο 86,16%. Το Σεπτέμβριο από τα συνολικά 580,96 εκ. ευρώ εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 518,26 εκατ. ευρώ ή το 89,21%.

 

ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων στο 9μηνο ανήλθε σε 76,41% καθώς από τα 2 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκαν τα 1,528 δις. ευρώ. Το Σεπτέμβριο το ποσό που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι ανήλθε σε 178,64 ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 224,67 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 79,51% της οφειλής πληρώθηκε στην ώρα του.

 

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα  κινήθηκε στο 9μηνο σε 74,19%  καθώς από τα συνολικά 2,203 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα  πλήρωσαν 1,634 δις. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα διογκώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ανέβηκε και έφτασε στο 76,08% καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 518,26 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 580,96 εκ. ευρώ.

 
 

 

Μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξο … αλλά ….

 

Ξέρουμε πως αυτό που θα γράψουμε θα ακουστεί αισιόδοξο. Αλλά όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες νιώθουμε πως μπορεί να πλησιάζει η ώρα να βρεθεί κάποια άκρη με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το λέμε βλέποντας τη μια δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου για συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις ΗΠΑ και δεν διαψεύδονται από τη Ρωσία. Πριν από μερικές ημέρες ήλθε η επιβεβαιωμένη συνάντηση των επικεφαλής της CIA και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Και τις τελευταίες ημέρες έγινε ότι έγινε με τον πύραυλο στην Πολωνία, με τις ΗΠΑ να αδειάζουνε με ξεκάθαρο και χαρακτηριστικό τρόπο την Ουκρανική πλευρά, με μιας μορφής κόντρας μάλιστα μεταξύ Μπάιντεν – Ζελένσκι, μια κόντρα η οποία κατά την άποψη μας λέει πολλά, με φανερό πως υπάρχουνε προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσία, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε πως θα βγάλουνε αποτέλεσμα.

 

 

 

Πρέπει να τις διαβάσουμε προσεκτικά …

 

Ενώ η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα, o Αλεξάντρ Νταγκίν, μέχρι τώρα υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν (για πολλούς ο πνευματικός του πατέρας !!), έγραψε ένα ενδιαφέρον μήνυμα στο Telegram. Αναφορές που θα πρέπει να τις διαβάσουμε πολύ προσεκτικά:

 

«Σε μια απολυταρχία δίνουμε στον ηγεμόνα απόλυτη πληρότητα εξουσίας για να μας σώσει όλους: εισπράττει όλους τους επαίνους σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά έχει την πλήρη ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας». Ο εκπρόσωπος της ρωσικής ακροδεξιάς κατηγορεί τον Πούτιν ότι «έχει παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να προβάλλουν παράπονα στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, «ο οποίος δεν είναι πολιτικός αλλά υπεύθυνος μονάχα για την τεχνική πτυχή του μετώπου, […] αλλά στον ίδιο τον Πούτιν […] που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με δημόσιες σχέσεις. […] Σήμερα η ιστορία μιλάει. Και λέει τρομερά λόγια για μας,» καταλήγει ο Νταγκίν. Στη συνέχεια, η ανάρτηση αφαιρέθηκε (από τον ίδιο συγγραφέα;), πλην όμως, στο μεταξύ, μεταδόθηκε στο Τwitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σχόλια από ειδικούς στη ρωσική πολιτική.

 
 

 

"Εισαγόμενος πληθωρισμός"

 

Επιστρέφοντας στην οικονομία και σε επίσης μερικά αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά, που εμείς πιστεύουμε πως σε μεγάλο βαθμό δείχνουνε και τη γύμνια της ελληνικής οικονομίας, στατιστικά που φυσικά έχουνε σχέση με τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα στα οποία έχει επιστρέψει η χώρα.

 

Mε 25,2% «έτρεξε» ο εισαγόμενος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Αύξηση 360% σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό

 

Μεγάλη αύξηση σημείωσε και τον Σεπτέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, καθώς «έτρεξε» με ρυθμό 25,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2021 (λόγω κυρίως ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου).

 

Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020, η αύξηση που είχε καταγραφεί ήταν 26%.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η νέα άνοδος στον αποκαλούμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

 

Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 33,1%, και:

 

Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 9,9%.

 

Καλό σημάδι πάντως το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,2% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

 

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα σημειώθηκαν στις εξής κατηγορίες:

 

παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 360,5%, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 53,5%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 35,4%, βιομηχανία τροφίμων 18,2%, βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17,7%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 16,5%, παραγωγή βασικών μετάλλων 15,9%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 13,2%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 7,2%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 6,3%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 5,8%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,2%.

 
 

 

Εξαιρετικά σοβαρό θέμα

 

Θα κλείσουμε με ένα πολύ σοβαρό θέμα, θυμίζοντας πως πριν έναν περίπου χρόνο, σας είχαμε μεταφέρει τις προειδοποιήσεις Ελλήνων γιατρών και την ανησυχία που είχανε εκφράσει, για τη μεγάλη μείωση των διαγνώσεων καρκίνου, λόγω μη εξετάσεων που δεν έκανε αρκετός κόσμος λόγω πανδημίας.

 

Την εκδήλωση λοιπόν “επιδημίας” καρκίνου στην Ευρώπη φοβούνται οι ειδικοί αφού τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις δεν έγιναν στη γηραιά ήπειρο κατά τη διάρκεια των δύο «χαμένων» ετών της πανδημίας, προειδοποιεί μια διεθνής επιτροπή ογκολόγων και άλλων ειδικών.

 

Οι επιστήμονες της νέας επιτροπής του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «The Lancet Oncology», με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λόουλερ του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση, τονίζουν ότι η Covid-19 ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες τόσο στο πεδίο της θεραπείας όσο και της έρευνας του καρκίνου στην Ευρώπη, οι οποίες αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου κατά μια σχεδόν δεκαετία.

 

«Εκτιμάμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν στην Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας. Κάνουμε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αυτούς τους χαμένους καρκίνους. Επιπροσθέτως, είδαμε μια ανησυχητική επίπτωση στην αντικαρκινική έρευνα, με εργαστήρια να κλείνουν και κλινικές μελέτες να καθυστερούν ή να ματαιώνονται κατά το πρώτο πανδημικό κύμα», ανέφερε ο δρ Λόουλερ.

 

Η έκθεση «European Groundshot» της Επιτροπής Lancet Oncology Commission, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο «European Cancer Summit 2022», εκτιμά ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας οι γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύρια λιγότερους ασθενείς με καρκίνο, ενώ ο ένας στους δύο καρκινοπαθείς δεν έκανε έγκαιρα την αναγκαία χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Ακόμη, δεν έγιναν 100 εκατομμύρια διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις για καρκίνο, με αποτέλεσμα έως ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί σήμερα να έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο.

 

Πέρα από τον κορωνοϊό, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τη δική του επίπτωση, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία ήταν ανέκαθεν δύο χώρες με μεγάλη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο. Ο δρ Ανδρέας Χαραλάμπους, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου, δήλωσε ότι «ενώ έχει υπάρξει μεγάλη ειδησεογραφική κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει περάσει σχετικά απαρατήρητη η βαθιά και συνεχιζόμενη επίπτωση στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο. Υπάρχει ήδη ένα διευρυνόμενο χάσμα Ανατολής-Δύσης στην ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο και είναι κρίσιμο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να μη διευρύνει περαιτέρω αυτό το χάσμα.

 

Η έκθεση των ειδικών βρήκε ότι την προηγούμενη δεκαετία 2010-2019 οι συνολικές επενδύσεις στην Ευρώπη για έρευνες στον καρκίνο έφθασαν τα 20 έως 22 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 26 ευρώ ανά κεφαλή, έναντι 80,5 δισ. δολαρίων (76 δισ. ευρώ) ή 234 ανά κεφαλή στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Η επιτροπή προτείνει τουλάχιστον τον διπλασιασμό της αντικαρκινικής έρευνας στην Ευρώπη στα 50 ευρώ ανά κάτοικο μέχρι το 2030, με έμφαση στη βελτίωση της πρόληψης.

 

«Εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης έκαναν καλύτερη χρήση της τρέχουσας κατανόησής μας αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο. Ακόμη, έως το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς», δήλωσε η Άνα Σμουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) με έδρα τη Γαλλία.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum