| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/04/24

 

Έρευνα

Ξεκινάμε με μια έρευνα, στην οποία καταδεικνύεται πως έντονα δυσαρεστημένοι από βασικές πτυχές της ζωής τους δηλώνουν οι Έλληνες, βάζοντας τα οικονομικά στην τελευταία θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari ανάμεσα σε 1.009 άτομα, οι Έλληνες δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από την οικογένειά τους (8,1/10 κατά μέσον όρο). Ακολουθεί ο σύντροφος/σύζυγος και η αυτοπεποίθηση (αμφότερα 7/10), ενώ πολύ ψηλά είναι και οι φίλοι, υπογραμμίζοντας την αξία του στενού ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους Έλληνες.

Απεναντίας, στην τελευταία θέση έρχονται τα χρήματα με τους Έλληνες να βάζουν 5,1/10 και επτά στους δέκα να δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Σε πολύ χαμηλή θέση βρίσκεται επίσης η ασφάλεια (5,9/10 και πάνω από 5 στους 10 δυσαρεστημένοι) και η εργασία (6,4/10 και τουλάχιστον 4 στους 10 δυσαρεστημένοι). Αξίζει να σημειωθεί πως νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα της εργασίας σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και τους άντρες.

Ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τους τομείς της υγείας, της εξέλιξης/προόδου, και των προσωπικών ενδιαφερόντων.

Τι θέλουν να βελτιώσουν οι Έλληνες

Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε στις αρχές του Απριλίου, ένας στους τρεις ερωτηθέντες θέτει σαν πρώτο τομέα που οφείλει να βελτιώσει στη ζωή του εκείνον της υγείας/ σωματικής κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ νεαρών και μεγαλύτερων ηλικιών είναι οριακές.

Πάντως, σημαντικότατος στόχος βελτίωσης είναι -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες- η εργασία, καθώς και τα οικονομικά. Για τους νέους, πρωτεύων τομέας είναι εκείνος της εξέλιξης / προόδου.

Tι κάνουν για να βελτιωθούν;

Όπως συμπεραίνει η Focus Bari, δεδομένων των αλλεπάλληλων δύσκολων συνθηκών που επιβαρύνουν βασικές πτυχές της καθημερινότητας, τρεις στους πέντε Έλληνες στρέφονται προς τους τομείς της ψυχοθεραπείας / προσωπικής ανάπτυξης / αυτοβελτίωσης, προκειμένου να εξελιχθούν, να καλλιεργήσουν ψυχική ανθεκτικότητα ώστε να αντεπεξέλθουν.

Περισσότερο ενεργές στον χώρο της αυτοβελτίωσης είναι οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τους άντρες και τις πιο ώριμες ηλικίες, αν και σε επίπεδο πρόθεσης για το άμεσο μέλλον ακολουθούν και οι μεγαλύτεροι.

Οι βασικότεροι τρόποι / προσεγγίσεις είναι η ανάγνωση βιβλίων αυτοβελτίωσης, η παρακολούθηση ειδικών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, και οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ενώ όσοι δηλώνουν ότι ασχολούνται καθημερινά με την αυτοβελτίωσή τους, κατά 73% αισθάνονται ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε μεγάλη/αρκετή βελτίωση του εαυτού και της ζωής τους.

 
 

Ελληνική Οικονομία

Πάμε σε αυτό το σημείο να δούμε τα όσα ενδιαφέροντα έγραψε πριν από μερικές ημέρες σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία στο Βήμα ο κ. Τάσος Μαντικίδης, σχολιάζοντας πως ύστερα από μία χρονιά-ρεκόρ 20ετίας, το 2022, που έφθασαν τα 7,5 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ), οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν μείωση κατά 39% το 2023, καθώς διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2019-2021 λόγω κυρίως της έντονης ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ροές των ΞΑΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατευθύνθηκαν το 2023 κυρίως στη διαχείριση και στις ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2022, απόρροια και της τροποποίησης του προγράμματος Golden Visa, μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί 24.000 ακίνητα ελάχιστης αξίας επένδυσης 6 δισ. ευρώ.

Η τάση των ροών

Οι κλάδοι της μεταποίησης, των τηλεπικοινωνιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, των καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης προσέλκυσαν, όπως και το 2022, το ενδιαφέρον των ξένων.

Αυτό σημαίνει πως η τάση των ροών των ΞΑΕ στην Ελλάδα της τελευταίας 10ετίας, που έφθασαν τα 40 δισ. ευρώ και κατευθύνθηκαν κατά 70% στις υπηρεσίες με μεγάλο ποσοστό (35%) να αφορά τον τομέα του real estate, δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά, καθώς το κομμάτι των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή νέων εγκαταστάσεων των αποκαλούμενων «greenfield investments», που αυξάνουν περισσότερο τις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, αποτελούν ακόμη μικρό μέρος των συνολικών ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Στασιμότητα

Η μείωση των ΞΑΕ το 2023 ήταν απόρροια σύμφωνα με την ΤτΕ της ανατίμησης του ευρώ κατά 3,9% που επηρέασε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα, αλλά και της διατήρησης της αυξημένης αβεβαιότητας και των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Παράλληλα, σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδος στους σύνθετους σχετικούς δείκτες παρουσιάζει στασιμότητα ή και υποχώρηση μετά την αποτύπωση μεγάλης προόδου την προηγούμενη περίοδο (2020-2022).

Ο ρυθμός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στους τομείς της λειτουργίας του κράτους, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βελτίωσης του επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος υπολείπεται σημαντικά άλλων κρατών, ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κατατάσσεται ακόμη σχετικά χαμηλά στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Τα «αγκάθια»

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης (λ.χ. στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου), η υστέρηση σε βασικές υποδομές που επιβαρύνεται από τις απροσδόκητης έκτασης φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, η ανεπαρκής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και επιδεινώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και στην υλοποίηση μεγάλων παραγωγικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Η προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων προϋποθέτει συστηματική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λένε αναλυτές διεθνών οίκων.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών αφορούν την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς, τη γενικότερη εφαρμογή των κανόνων δικαίου, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των χρήσεων γης, την περαιτέρω απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επενδύσεων κ.ά.

Ξεκάθαροι όροι

Δεδομένου εξάλλου πως οι επενδύσεις αυτές εμπεριέχουν μεγαλύτερο βαθμό επιχειρηματικού κινδύνου, οι καθυστερήσεις από αδειοδοτικές διαδικασίες, προσφυγές, αναβολές, εκδικάσεις στο ΣτΕ, προκαλούν πονοκέφαλο στους επενδυτές, ενώ όπως λέγεται, καθώς οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι ξεκάθαροι, δύσκολα θα «βάλει» κανείς τα λεφτά του σε τέτοιες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Ετσι, συνήθως προχωρούν οι επενδύσεις εκείνες που έχουν σημαντικά περιθώρια άμεσης απόδοσης.

Τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης επεσήμανε για μία ακόμη φορά πριν από μερικές ημέρες σε οικονομικό Forum και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας πως οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται με τη χώρα μας γιατί επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν, αν χρειαστεί, το δίκιο τους στην Ελλάδα (μέσω των δικαστηρίων).

Σε πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις, το 64% των διοικήσεων των εταιρειών θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας και το 40% τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα επενδυτικά κίνητρα. Υψηλό έλλειμμα

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση (σήμερα είναι στο 70% έναντι 52% στην ευρωζώνη) και περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, ανέφερε στο ίδιο Forum και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Γιώργος Π. Ζανιάς, εκτιμώντας όμως πως ακόμη είμαστε πίσω στις επενδύσεις, ενώ επιμένει ένα σχετικά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, έχει μείνει κυρίως το δύσκολο τμήμα που αφορά τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους με ισχυρούς θεσμούς, μια διαδικασία που προχωρεί όμως πολύ αργά, απόρροια των αντιδράσεων από την κοινωνία και της απροθυμίας μέρους του πολιτικού συστήματος να αναλάβει το σχετικό πολιτικό κόστος, την ώρα που η ανάγκη για κάποιου βαθμού πολιτική συναίνεση στη διόρθωση σημαντικών μακροχρόνιων προβλημάτων είναι εμφανής.

 

 

Πληθωρισμός

Είχαμε σκοπό αυτήν την είδηση να τη βάζαμε πριν από μερικές ημέρες, αλλά δεν είχαμε μπορέσει. Μια είδηση με την οποία δε θα πρέπει κανείς να είναι ευχαριστημένος….

Οι αυξήσεις στις τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι στην Ευρωζώνη και εξηγούν εν μέρει τον υψηλότερο πληθωρισμό της, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor).Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάρτιο στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα μη κατεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 7,2% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,1%. Αντίθετα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων ήταν περίπου ίδιες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη (3,7% έναντι 3,6%, αντίστοιχα).

Όπως σχολίαζε και η “Η”, αναφορικά με τους άλλους επιμέρους δείκτες τιμών, στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες οι αυξήσεις στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη), ενώ στην ενέργεια η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη (-1% έναντι -1,8%, αντίστοιχα).

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

 
 

Σοκαριστικό

Διαβάσαμε τώρα την παρακάτω είδηση η οποία μας έκανε εντύπωση, για λόγους που όλοι καταλαβαίνεται.

Σοκάρει η αποκάλυψη στην οποία προχώρησε επιζών από το φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ, εκεί όπου η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της την 7η Οκτωβρίου 2023

Ο Γκάι Μπεν Σίμον, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη θεραπεία των επιζώντων από την επίθεση, έκανε γνωστό ότι 50 από τους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ έφεραν ψυχολογικά τραύματα και έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

«Λίγοι το ξέρουν, αλλά υπάρχουν περίπου 50 αυτοκτονίες από επιζώντες του φεστιβάλ Nova. Και αυτός ο αριθμός ίσχυε πριν από δύο μήνες. Τώρα πιθανότατα έχει ανέβει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Αρχές παραδέχτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι υπήρξαν περιστατικά, με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει ωστόσο ότι δεν αυξήθηκαν οι θάνατοι από αυτοκτονία μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Πολλοί νοσηλεύονται με ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ πρακτικά δεν είμαι σε θέση να κάνω τίποτα. Ο σκύλος μου με βοηθάει να επιβιώσω. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε φυσιολογικά, να πάμε στις δουλειές μας, αλλά χωρίς ειδική βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε» είπε ο Σίμον.

Στο φεστιβάλ Nova πάνω από 360 άτομα δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξηγώ κάθε φορά τι έζησα εκεί. Γιατί πρέπει να επιστρέφω σε αυτές τις τραυματικές λεπτομέρειες για να γίνω πιστευτή σε κάποιους» είπε η Νάαμα Εϊτάν, η οποία συμμετείχε σε μελέτη για την ψυχική της υγεία μετά την επίθεση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω από δύο ώρες την ημέρα, λόγω φόβου.

«Κάθε πρωί στις 7 ξαναζώ τις στιγμές του εφιάλτη... Όταν κρυβόμουν σε θάμνο, με τρομοκράτες να περνούν από δίπλα μου. Δεν μπορώ να το χειριστώ μόνη μου. Πρέπει να έχω κάποιον συνεχώς μαζί μου. Φοβάμαι» δήλωσε.

Η Εϊτάν αποκάλυψε ότι έμεινε τρεις ώρες κρυμμένη στους θάμνους, ενώ καλούσε την αστυνομία, αλλά δεν έβλεπε πουθενά βοήθεια.

«Όταν έχει ησυχία γύρω μου, στο κεφάλι μου επικρατεί βουητό και γυρίζω πάλι σε εκείνες τις στιγμές. Αν δεν υπήρχε ο ψυχολόγος μου, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα να μιλήσω» πρόσθεσε, δείχνοντας πως κι αυτή έχει αυτοκτονικές τάσεις μετά τον εφιάλτη που έζησε.

Η Νασά, μία τρίτη επιζών, αποκάλυψε ότι ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από ψυχολόγους, αλλά το μόνο ραντεβού που βρήκε είναι σε 5 μήνες.

Από την 7η Οκτωβρίου, πάνω από 600.000 Ισραηλινοί έχουν κλείσει ραντεβού σε ψυχολόγους μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα του i24.

«Ήμασταν σε ένα ανοιχτό πεδίο, χωρίς μέρος να κρυφτούμε. Νιώθαμε ανήμποροι. Κάποιοι στην απελπισία τους ανέβηκαν σε δέντρα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από σφαίρες της Χαμάς. Όσοι επέζησαν, ήταν αυτοί που έκρυψαν το σώμα τους κάτω από πτώματα και παρίσταναν τους νεκρούς» περιέγραψε, ενώ είπε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς με τα όπλα τους κακοποιούσαν γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα, ενώ με μαχαίρια τους έκοβαν κομμάτια από το σώμα τους.

 
 

Τι μπορεί να σχολιάσει κάποιος;

Κατά τη χθεσινή ημέρα και κατά την πρωινή ροή των ειδήσεων διαβάζαμε στην Καθημερινή τα παρακάτω:

Διπλός, απροσδόκητος πολιτικός «πονοκέφαλος» έχει προκληθεί στην Κουμουνδούρου με αφορμή αφενός την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα» της βάπτισής του, αφετέρου τη δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπανώτα για την έμφυλη βία και την κακοποίηση των γυναικών.

Για να είμαστε ειλικρινείς δε γνωρίζαμε καμία από τις δύο ιστορίες, με ειδικά την πρώτη (θαύμα της βάφτισης κτλ) να μας αφήσει σχεδόν άφωνους, κάνοντας μας να απορούμε (μετά είδαμε τα σχετικά video, με τις δηλώσεις Κασσελάκη και νομίζω πως δε χρειάζονται σχόλια). Ειλικρινά πείτε μας τι μπορούσε να σχολιάσουμε; Τίποτα … 😊 καλό ΣΚ…

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum