| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/05/22

 

 

Σαν κάτι να φαίνεται …

 

Θα ξεκινήσουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λίγο πολύ είχαμε αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας, λέγοντας πως μπορεί να ακούγεται ως «παρηγοριά στον άρρωστο». Αλλά ειλικρινά συνεχίζουμε να βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πως κάτι μπορεί και να κινείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του δυτικού κόσμου και τη Ρωσία. Είπαμε πως μπορεί να ακούγεται ως «παρηγοριά στον άρρωστο», αλλά άντε να δούμε μπας και επιβεβαιωθούνε αυτές οι έστω πολύ μικρές ενδείξεις και ξαφνικά βρεθούμε μπροστά σε διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου …..

 
 

 

Ενδιαφέρον

 

Η αλήθεια πως ειδικά τον τελευταίο καιρό, επιστρέφουμε στις εποχής που ήτανε σημαντικά περισσότερα τα αρνητικά σχόλια που γράφουμε για την επιμέρους κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών – επιχειρήσεων.  

 

Δεν κρύβουμε λοιπόν πως χθες μας ξάφνιασαν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε αύξηση κατά 22,2 δισ. Ευρώ του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας το α' τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 88.283.509 χιλ. ευρώ, από 66.112.030 χιλ. ευρώ το α' τρίμηνο 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (315,1%), ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία» (5,3%).

 

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο ανήλθε σε 28.419.568 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021, που είχε ανέλθει σε 20.153.060 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (376,5%), ενώ τη μικρότερη κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα» (0,1%).

 

Και μπορεί πέρσι να είχαμε πανδημία, αλλά ειλικρινά δεν ξέρουμε αν πίσω από αυτήν την αύξηση βρίσκεται και το νέο σύστημα καταγραφής των συναλλαγών. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, σε πρώτη ανάγνωση (θα ψάξουμε τα στοιχεία καλύτερα) βρήκαμε αυτήν (το μέγεθος της δηλαδή) την αύξηση αρκετά ενδιαφέρουσα.

 

 

 

Τουρισμός – Αεροπορικά ταξίδια..

 

 Όπως έχουμε αρκετές φορές έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό. Παρά τα μεγάλα προβλήματα στον πλανήτη, εν μέσω μιας τεράστιας επιθυμίας – ανάγκης του κόσμου να κάνει διακοπές μετά την πανδημία, όλα δείχνουνε πως η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι εξαιρετική για τη χώρα μας.

 

Και πάμε σε αυτό το σημείο να δούμε μερικά αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά, όχι από τη χώρα μας, αλλά τις ΗΠΑ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κόσμος πλέον ταξιδεύει. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ο μέσος αριθμός ταξιδιωτών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα αμερικανικά αεροδρόμια περίπου 2,18εκ επιβάτες ανά ημέρα, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από το ξέσπασμα της πανδημίας. Όπως και αν το δει κάποιος και μόνο από αυτό το στατιστικό φαίνεται πως πλέον επιστρέφουμε σε καταστάσεις προ πανδημίας….

 

 
 

 

Κλιματική αλλαγή

 

Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο έχουμε γράψει αρκετές φορές … Από την κλιματική αλλαγή θα την πατήσει τελικά το ανθρώπινο είδος και ας βάζουμε σχεδόν όλοι αυτόν τον κίνδυνο σε δεύτερη μοίρα …. Ήδη πολλά από αυτά που ζούμε έχουνε σχέση με την κλιματική αλλαγή, από την ενεργειακή κρίση μέχρι και την πανδημία (στο τρίγωνο υπερπληθυσμός – κλιματική αλλαγή - πανδημία) και ας ακούγεται ειδικά αυτό το τελευταίο υπερβολικό.

 

Αξίζει λοιπόν να δει κανείς τα όσα είπε ο ΟΗΕ:

 

Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έσπασαν νέα ρεκόρ το 2021, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

 

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021» που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

 

Η έκθεση αυτή αποτελεί «μια ζοφερή λιτανεία της αποτυχίας της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική απορρύθμιση. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν αδιέξοδο από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 

«Το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας είναι κατεστραμμένο και μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή», προειδοποίησε ο ίδιος, ζητώντας «να τερματιστεί η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτού καεί το μοναδικό μας σπίτι».

 

«Το μόνο βιώσιμο μέλλον είναι το ανανεώσιμο. Τα καλά νέα είναι ότι η σανίδα σωτηρίας βρίσκεται μπροστά μας. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη διαθέσιμες και στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φθηνές από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Αν δράσουμε όλοι μαζί, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αναχθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

 

Ο WMO επεσήμανε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στη Γη, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, με βλαβερές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

 

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι τα επτά προηγούμενα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ.

 

Το 2021 είναι μια από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά μέσο όρο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου αυτή της προβιομηχανικής εποχής.

 

«Το κλίμα μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο επικεφαλής του WMΟ Πέτερι Τάαλας.

 

«Η ζέστη που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο θα ζεσταίνει τον πλανήτη για πολλές γενιές στο μέλλον. Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών, η ζέστη και η οξίνιση των ωκεανών θα συνεχιστούν για πολλές εκατοντάδες χρόνια αν δεν βρεθούν τρόποι να εξαλειφθεί ο άνθρακας από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα

 

Κλείνοντας με διαφορετικό σχόλιο, θα λέγαμε πως συμφωνούμε απόλυτα με τον Ε. Βενιζέλο και τα όσα είπε για την αφαίρεση του τίτλου στον Β. Πούτιν. Με βάση συγκεκριμένα ρεπορτάζ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθισε και έγραψε μια επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο- Μελέτιο Δημόπουλο με την οποία ζητεί την ανάκληση της πράξης απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Την πρόταση για την ανάκληση του πανεπιστημιακού τίτλου που είχε απονεμηθεί στον Πούτιν έκανε η καθηγήτρια, Προέδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλος της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου. Μια πρόταση την οποία προσυπογράφει ο κ. Βενιζέλος.

 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην επιστολή του σημειώνει: «Η απονομή του τίτλου αυτού από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, με έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, το 2001 και υπό τις τότε συνθήκες, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν μια πράξη προφανώς πολιτικά συμβολική και δεν αφορούσε την προσωπική ακαδημαϊκή επίδοση και αναγνώριση του τιμηθέντος. Σήμερα, υπό τις συνθήκες της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εξίσου προφανές ότι απαιτείται μια πράξη αντίστροφου ακαδημαϊκού και πολιτικού συμβολισμού. Εάν η απονομή του τίτλου είχε στείλει το 2001 ένα μήνυμα που πρόσεξε και θυμάται ο αποδέκτης του, τώρα η ανάκληση θα στείλει και πάλι ένα μήνυμα, που μαζί με αλλά παρόμοια διεθνώς, μπορεί, έστω ελάχιστα, να προβληματίσει τον αποδέκτη».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum