| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/07/23

 

Εισοδήματα

Έχοντας ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα με το ζήτημα των εισοδημάτων, έχοντας παράλληλα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουνε ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Κρατάμε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία, μείωση έως 2% του διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος σε πραγματικούς όρους προκάλεσε το 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν σειρά μέτρων στήριξης, όπως τα διάφορα επιδόματα, η αύξηση του βασικού μισθού και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται στις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τη διαμόρφωση των εισοδημάτων το 2022 στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εισοδήματα που σε ονομαστικές τιμές αυξήθηκαν μεν σε σύγκριση με το 2021, αλλά «ροκανίστηκαν» από τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat δείχνουν επίσης ότι ο πληθωρισμός προκάλεσε τη φτωχοποίηση μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ε.Ε.

 

 

Μπράβο μας

Και μια που πιάσαμε το ζήτημα των αμοιβών των εργαζομένων. Παρακάτω παρουσιάζεται η αύξηση των μισθών από το 2008 μέχρι το 2022 (adjusted for inflation/purchasing power)...

Στις ΗΠΑ λοιπόν έχει καταγραφεί αύξησης 17,3%, στη Γερμανία αύξηση 12,4%. Στη Γαλλία αύξηση 11,2%. Σημαντικά μικρότερη αύξηση, μόλις 2,9% στη Βρετανία. Μείωση στην Ιταλία 4,2%. Και στην κορυφή με τη χειρότερη απόδοση και μείωση 26,8% η χώρα μας, τονίζοντας για πολλοστή φορά πως είναι μονόδρομος για τη χώρα μας η αύξηση των αποδοχών, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να βρίσκεται σε πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, αποτέλεσμα και του πληθωρισμού των τελευταίων ετών.

 
 

Γιατί γκρινιάζει η μεσαία τάση

Σε σχέση με τα ζητήματα μισθών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει διεθνώς (στον αναπτυγμένο κόσμο) η μεσαία τάξη. Ενδιαφέρον έχει το παρακάτω διάγραμμα – στατιστικά (Moody’s). Για να καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί οι εργαζόμενοι διεθνώς διαμαρτύρονται, με φαινόμενα μαζικών παραιτήσεων.  Στις ΗΠΑ από το 1999 μέχρι σήμερα καταγράφεται αύξηση των ενοικίων κατά 135%, την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά μόλις 77%. Αν σκεφτεί κανείς τώρα τι ποσοστό των μηνιαίων δαπανών είναι το κόστος στέγασης. Βλέποντας κανείς μόνο τα παραπάνω νούμερα καταλαβαίνει κανείς αμέσως τι συμβαίνει…

 

 

UK

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές για το Brexit, έχοντας πει χαρακτηριστικά πως τα λάθη πληρώνονται (κάτι το οποίο ως λαός το έχουμε πει πάρα πολλές φορές) ….. Το ποσοστό λοιπόν των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θεωρούν ότι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η λάθος επιλογή κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον τρέχοντα μήνα, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.

Καθώς είναι ελάχιστα τα χειροπιαστά οικονομικά οφέλη μετά την ιστορική απόφαση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, πλέον το 57% των Βρετανών κρίνει ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη, ενώ μόλις το 32% επιμένει πως ήταν η σωστή.

Αξιοσημείωτα, το 55% του δείγματος δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της επανεισδοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα σήμερα, ενώ μόλις το 31% θα τασσόταν υπέρ της παραμονής του ΗΒ εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με το YouGov, τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως έχει υπάρξει «μέτριου» εύρους, πάντως «μεταβολή» της κοινής γνώμης από τον Ιανουάριο του 2021, όταν το 49% δήλωνε πως θα τασσόταν υπέρ της επανένταξης και το 37% κατά.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωνε τον Μάιο ότι το Brexit φέρνει κέρδη, επικαλούμενος το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης των Συντηρητικών που ο ίδιος βάφτισε «freeports» (σ.σ. κυριολεκτικά «ελεύθερα λιμάνια», ειδικές ζώνες που συνδυάζουν απαλλαγές από φόρους και δασμούς και απλοποιημένες εμπορικές διαδικασίες) και τις μειώσεις του ΦΠΑ, που όπως διαβεβαίωσε θα κάνουν προϊόντα όπως η μπίρα ή τα είδη προσωπικής υγιεινής φθηνότερα.

Οικονομολόγοι αντιτείνουν πως η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών είναι μάλλον απίθανο να τονώσουν τη βρετανική οικονομία στο σύνολό της, αν και μπορεί να έχουν κάποια περιορισμένη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η έρευνα του YouGov σε δείγμα 2.000 πολιτών υπέδειξε ακόμη πως το 63% των Βρετανών θεωρεί πως ο τρόπος που χειρίστηκαν το Brexit οι κυβερνήσεις των Τόρις ήταν μάλλον αποτυχημένος παρά μάλλον επιτυχημένος· μόλις το 12% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Το 18% κρίνει πως δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum