| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 20/10/22

 

 

Αγορά ακινήτων

 

Το ξέρετε πως ασχολούμαστε ιδιαιτέρως με την αγορά ακινήτων. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά, για όποιον τουλάχιστον δεν τα έχει διαβάσει:

 

Το 2021 οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 15% στην ΕΕ (σε απόλυτες τιμές, +52 εκατ.τ.μ.), με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Είχε προηγηθεί πτώση 8% το 2020, χρονιά που στιγματίστηκε από την κρίση της COVID-19.

 

Οι οικοδομικές άδειες μετρώνται επίσης και σε αριθμό κατοικιών ανεξάρτητα από το μέγεθος του κτιρίου. Όσον αφορά τον αριθμό των κατοικιών, οι άδειες αυξήθηκαν κατά 16% (+269.000 κατοικίες) στην ΕΕ, έπειτα από πτώση 5% το 2020.

 

 

Πηγή: Eurostat

 

Μεταξύ 2015 και 2019, ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε ετησίως 6% κατά μέσο όρο. Η πανδημία της COVID-19 διέκοψε αυτή την πορεία, αλλά με την αύξηση το 2021, οι απώλειες του 2020 αντισταθμίστηκαν.

 

 

Πηγή: Eurostat

 

Το 2021, οι οικοδομικές άδειες (όσον αφορά την ωφέλιμη επιφάνεια) αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Εσθονία (-5%). Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις αυξήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

 

Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

 

Η Ισπανία (+62%), η Ελλάδα (+54%) και η Μάλτα (+42%) κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν ως προς την ωφέλιμη επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά, χαμηλές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+1%), στη Γερμανία (+2%) και στην Αυστρία (+3%).

 
 

 

Ενδιαφέροντα

 

Ενδιαφέροντα ήτανε και τα όσα έγραφε η Αθανασία Ακριβού στο Money Review:

 

Είναι ένα από τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας ότι ενώ η ανεργία μειώνεται αλλά παραμένει ακόμα στα υψηλά επίπεδα του 12,2%, ταυτόχρονα οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 123,7% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2021 (27.246 θέσεις και 12.181 θέσεις αντίστοιχα). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων που έχει καταγραφεί από το 2009. 

 

 

Το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά στην  Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, σε ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ έντονο στην εγχώρια αγορά εργασίας: Την απόσταση που χωρίζει τις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, από τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. 

 

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρα  και στόχος βέβαια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η ψαλίδα αυτή να μειωθεί μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης.

 

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κατάρτιση και την απασχόληση 700.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια έως το 2025.Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ  που έχει αρχίσει από το καλοκαίρι για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα έγινε ανάρπαστο και πλέον άλλες 40.000 θέσεις βρίσκονται στον προγραμματισμό να προστεθούν έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα  «τρέχει» και το δεύτερο έργο-μαμούθ κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 302,74 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στοχεύει στην κατάρτιση 150.000 εργαζομένων. Το πρόγραμμα  αφορά την επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. 

 

 

 

Φυσικό αέριο

 

Είχαμε αναφερθεί χθες στις τιμές του φυσικού αερίου. Πέραν των όσων γράψαμε χθες, πολύ ενδιαφέρον βρήκαμε το παρακάτω δημοσίευμα του ΑΠΕ:

 

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο συνέχισαν την πτώση τους σήμερα, με το συμβόλαιο επόμενης ημέρας να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), πλαφόν που καθορίστηκε τον Μάιο για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δύο ημέρες αφού η διαχειρίστρια του δικτύου προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν να απορρίψει αποστολές LNG λόγω υπερπληρότητας.

 

Η πλατφόρμα Mibgas της Ιβηρικής Χερσονήσου ανακοίνωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας της Τετάρτης διαμορφώθηκε στα 31,77 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο της επόμενης ημέρας, έναντι 41,49 ευρώ χθες.

 

Η πτώση της τιμής έρχεται δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της ισπανικής εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου Enagas ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω των συνθηκών υπερπλήρωσης που έχουν διαμορφωθεί στους έξι τερματικούς της σταθμούς.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας έχει ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης στον τερματικό σταθμό του στο Σίνες είναι πλήρεις.

 

Δεκάδες πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάνουν κύκλους ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κενά για εκφόρτωση λόγω έλλειψης ικανότητας επαναεριοποίησης, αφού οι μονάδες επαναεριοποίησης λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα .

 

Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί δεν συνδέονται με δίκτυο αγωγών ικανό να μεταφέρει το αποθηκευμένο αέριο σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

 

«Η απότομη πτώση της τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιβηρική είναι γεμάτη φυσικό αέριο και δεν υπάρχει πλέον χωρητικότητα αποθήκευσης στους τερματικούς της σταθμούς. Επίσης, δεν υπάρχει κατανάλωση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών, καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονται επάνω από τις κανονικές», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάρκες της Informacao de Mercados Financeiros.

 

«Αυτές οι χαμηλότερες τιμές μπορούν να διατηρηθούν εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να διαπιστώνουν ότι τα αποθέματα θα αρκέσουν άνετα μέχρι το τέλος του χειμώνα, αλλά η εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθεί πολύ από τις βροχοπτώσεις, την αιολική ενέργεια στην Ιβηρική Χερσόνησο και την κανονικότητα στην παροχή φυσικού αερίου».

 

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να είναι βραχύβια, εάν μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Νιγηρία είναι σοβαρή και παρατεταμένη, σημειώνει ο Ρικάρντο Μάρκες .

 

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου είναι θετική είδηση για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές που ενδέχεται να δουν χαμηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου και για τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους, που δεν θα χρειαστεί να επιδοτήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από 40 ευρώ/MWh.

 

Οι γείτονες της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν μπορούν να επωφεληθούν διότι το ανεπαρκές δίκτυο αγωγών και η συμφόρηση που δημιουργείται σημαίνει ότι το φθηνότερο αέριο δεν μπορεί να φθάσει μέχρι αυτούς.

 

Η Πορτογαλία έχει προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες πλημμύρες εκεί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προμήθεια LNG, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι πιθανόν να ανακόψουν περαιτέρω την υδροηλεκτρική παραγωγή δημιουργώντας πιέσεις προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να παράγουν χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.

 

Η αυριανή θα είναι η πρώτη μέρα από τότε που ο ιβηρικός μηχανισμός για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου δεν θα χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή του τον Μάιο.

 

Τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επιβάλουν αρχικό πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ/MWh, με την πρόβλεψη ότι το όριο θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 50 ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες.

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Με ενδιαφέρον τώρα διαβάσαμε δημοσιεύματα τα οποία είχανε τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Κλείνει φέτος η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο πριν από τα 62 έτη”. Ξέρετε τώρα τι θυμηθήκαμε; Πως τουλάχιστον 3-4 φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει για το αντίστοιχο θέμα. Όπως ότι μπαίνει πλαφόν σε ακραίες επικουρικές κτλ …. Κτλ …. Δε λέμε πως δεν έχουνε γίνει αρκετά πράγματα. Έχουνε γίνει, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα … Αυτό που λέμε όμως είναι πως περίπου 12 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, νιώθουμε πως σε πολλά θέματα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας .. Φτάσαμε 2022 και ακόμη συζητάμε για παράθυρα πρόωρων συντάξεων στο δημόσιο κτλ ….. Την ίδια ώρα βέβαια, που συνεχώς ακούμε για περίεργες προσλήψεις σε δημόσιο και τα γύρω του δημοσίου, αν και αυτές οι φήμες, τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε δει εμείς, δεν επιβεβαιώνονται.

 
 

 

Δηλαδή πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι;

 

Βλέπαμε πάλι έναν συγκριτικό πίνακα με την τιμή του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Και συνεχίζουμε να αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί όλους αυτούς τους μήνες η χώρα μας πληρώνει ένα από τα ακριβότερα και κάποιες φορές (ανά μήνα) ακριβότερα ρεύματα σε όλη την Ευρώπη.

 

Την ίδια ώρα, η χώρα μας έχει ένα από τα πιο «ακριβά» (δημοσιονομικά εννοούμε) προγράμματα στήριξης των καταναλωτών. Αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Και πρέπει για αυτό να είμαστε ευχαριστημένοι;

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum