| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

00:01 - 20/11/24

 

Δημόσια υγεία

Θα ξεκινήσουμε με τη δημόσια υγεία και μερικά, απογοητευτικά για ακόμη μια φορά, νούμερα που αφορούν την χώρα μας. Τo μεγαλύτερο ποσοστό ακάλυπτων ιατρικών αναγκών λόγω κόστους, κατέχει η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και την πρωτιά σε ακάλυπτες ανάγκες υγείας έχει η Εσθονία, για λόγους λιστών αναμονής και αποστάσεων.

Το 11,6%  των ασθενών στην Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του για περίθαλψη, γιατί οι υπηρεσίες υγείας είναι πολύ ακριβές για το 9,4% του πληθυσμού, ενώ άλλο ένα ποσοστό 1,4% πρέπει να περιμένει μεγάλες λίστες αναμονής και άλλο ένα 0,4% του πληθυσμού βρίσκει υπηρεσίες υγείας πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής του.

Όπως έγραφε άρθρο του in.gr, αντίστοιχα, στην Εσθονία, το συνολικό ποσοστό ακάλυπτων ιατρικών αναγκών είναι 12,9%, με το 12% να πρέπει να περιμένει μεγάλες λίστες αναμονής, ένα 0,5% να βρίσκει υπηρεσίες υγείας πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής του και μόνο για το 0,4% του πληθυσμού οι υπηρεσίες υγείας να είναι πολύ ακριβές.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την διετή έκθεση της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ «Η υγεία με μια ματιά 2024» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα, πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους (το 21%) δήλωσε ότι δεν καλύφθηκαν οι ιατρικές του ανάγκες εντός του 2023

                           

Ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με αυτήν, η αδυναμία να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες στη χώρα μας, φαίνεται ότι επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις με τα χαμηλότερα εισοδήματα (το 23% του κατώτερου πέμπτου του πληθυσμού βάσει εισοδήματος) αδυνατεί να επισκεφτεί το γιατρό για λόγους κόστους, πράγμα που επίσης συμβαίνει και για το 3,4% του πληθυσμού που το εισόδημά του είναι στο ανώτατο πέμπτο των εισοδημάτων της χώρας. Μάλιστα, εξαιρώντας όσους δεν χρειάστηκαν υπηρεσίες υγείας, πάνω από

ένας στους πέντε ανθρώπους (το 21%) δήλωσε ότι δεν καλύφθηκαν οι ιατρικές του ανάγκες εντός του 2023 και η αναλογία ήταν μεγαλύτερη για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.

Συνολικά στην Ε.Ε. όμως, τα ποσοστά ακάλυπτων ιατρικών αναγκών περιορίζονται στο 2,4% κατά μέσο όρο, ενώ στις μισές Ευρωπαϊκές χώρες, το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2%.

Οι μεγαλύτερες ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες αφορούν οδοντιατρική περίθαλψη, επειδή η κάλυψή της χρειάζεται είτε ιδιωτική ασφάλιση είτε απ΄ ευθείας πληρωμές από τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα όμως, μόνο το 8% των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών αφορά οδοντιατρική περίθαλψη.

Στην Ευρώπη, οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες αυξήθηκαν μετά την πανδημία, από το 1,7% στο 2% το 2021 και στο 2,4% το 2023 συνολικά με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες να αφορούν το 2,8% το 2019, το 3,1% για το 2021 και το 3,4% για το 2023.

Ιδιωτικές πληρωμές

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι ιδιωτικές πληρωμές αφορούσαν κατά μέσο όρο το 15% των δαπανών για την υγεία, στην Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία, ξεπέρασαν το 30% το 2022, ενώ στη Β. Μακεδονία, Ουκρανία και Αλβανία, οι ιδιωτικές πληρωμές κυμαίνονταν μεταξύ 40-60%.

Αντίθετα, στην Κροατία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι ιδιωτικές πληρωμές ήταν κάτω του 10%.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές του δημοσίου τομέα, κατά μέσο όρο η χρηματοδότηση καλύπτει το 77% του συνολικού κόστους της υγείας, είτε με απ’ ευθείας μεταβιβαστικές πληρωμές, είτε μέσω κοινωνικής ασφάλισης. Στη Σουηδία και τη Δανία οι μεταβιβαστικές πληρωμές ξεπερνούν το 85% των δαπανών υγείας.

                                           

Πώς χρηματοδοτούνται οι δαπάνες υγείας στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ουγγαρία και η Ελλάδα με μόλις 10% των δαπανών υγείας να καλύπτονται απ΄ ευθείας από το κράτος, ενώ στην Ιρλανδία και τη Γερμανία, το μερίδιο των δημοσίων δαπανών για περίθαλψη ήταν 22% και 20%, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το 2015, οι κρατικές δαπάνες για υγεία έχουν αυξηθεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα περίπου κατά μέσο όρο, με εξαίρεση την Κύπρο όπου η υγειονομική μεταρρύθμιση αύξησε την κρατική συμμετοχή στο 18% από περίπου 7% το 2015.

Ελλείψεις προσωπικού

Σύμφωνα με την έκθεση, το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Είκοσι χώρες της ΕΕ ανέφεραν έλλειψη γιατρών το 2022 και 2023, ενώ 15 χώρες ανέφεραν έλλειψη νοσηλευτών. Με βάση τα ελάχιστα όρια προσωπικού για την καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC), οι χώρες της ΕΕ είχαν εκτιμώμενη έλλειψη περίπου 1,2 εκατομμυρίων γιατρών, νοσοκόμων και μαιών το 2022. Οι δημογραφικές προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, ανεβάζουν την ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ενώ ταυτόχρονα και το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας γερνάει, με αποτέλεσμα την ανάγκη για κάλυψη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας καθώς συνταξιοδοτούνται. Πάνω από το ένα τρίτο των γιατρών και το ένα τέταρτο των νοσηλευτών στην ΕΕ είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στη γεωγραφική κατανομή των γιατρών. Σε πολλές χώρες, υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση γιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Ο χαμηλότερος αριθμός νοσηλευτών

Παρότι ο κατά κεφαλήν αριθμός γιατρών και νοσηλευτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι ελλείψεις δεν έχουν μειωθεί. Κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ υπήρχαν 4,2 γιατροί ανά 1.000 άτομα πληθυσμού το 2022, από 3,1 το 2002 και 3,6 το 2012. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του αριθμού των γιατρών ήταν ιδιαίτερα ταχεία στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό νοσηλευτών στα νοσοκομεία, σε σύγκριση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των νοσηλευτών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπήρχαν 8,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους το 2022, από 7,3 το 2012. Η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Γερμανία είχαν τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό νοσηλευτών το 2022, με τουλάχιστον 12 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

 

 

Σαμαράς

Τα γράψαμε χθες για τον κ. Σαμαρά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη διαγραφή του και την αβεβαιότητα που ξαφνικά υπάρχει για την σταθερότητα της κυβέρνησης (κάτι το οποίο επηρεάζει και το Χ.Α.). Χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Θα σας πούμε και σήμερα ξεκάθαρα την άποψη μας … Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως η ιστορία είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Δηλαδή ο πολιτικός εγωισμός, η ιστορική βεντέτα του κ. Σαμαρά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και η μη πρόταση Σαμαρά για την προεδρία κτλ. Επαναλαμβάνουμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Ξεκάθαρα πιστεύουμε πως η όλη κόντρα έχει σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα …. Και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε …

 

 

Μαρινάκης

 

Σε μια τώρα σοβαρή ιστορία που “έσκασε” χθες …. Δε λέμε φυσικά πως συνδέεται με την ιστορία Σαμαρά. Απλώς την αναφέρουμε. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την είδηση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη και του αντιπροέδρου της, Κώστα Καραπαπά για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη, του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα σε επεισόδια στου Ρέντη (Δεκέμβριος του 2023).

 

Πάντα όπως διαβάσαμε σε σχετικά ρεπορτάζ. Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση αθλητικής βίας. Την άσκηση ποινικής δίωξης ζήτησε ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Π. Τζιούβας…. Μια ιστορία που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Μια είδηση που βγήκε σε ημέρα απεργίας ΜΜΕ..

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

 

Ενδιαφέροντα και τα όσα έγραψε το The Power Game για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου, μην κρύβοντας πως έχουμε περίπου τις ίδιες πληροφορίες.

 

Σε αντίθεση με τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες, περί επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, από μια συμπαθητική κυβερνητική πηγή πληροφορήθηκα, ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τον πρόεδρο Μητσοτάκη να πηγαίνει προς τον Μάρτιο τη διαδικασία της εκλογής (νέου) Προέδρου. Σε σχέση τώρα με το σενάριο Δένδια, όντως έχουν πυκνώσει οι φωνές όσων εισηγούνται στον πρωθυπουργό να κάνει μια τέτοια πρόταση (και δη άμεσα) στον επί της Αμύνης υπουργό. Ωστόσο μια τέτοια κουβέντα δεν μπορεί να γίνει πριν από την επόμενη βδομάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Νίκος, βρίσκεται ήδη στην Αμερική.

Δύο ώρες με τον Αντώνη Σαμαρά πριν από την διαγραφή του

Την άποψη μας για τον κ. Σαμαρά την είπαμε χθες. Πάμε να δούμε τα όσα έγραψε ο Βηματοδότης, του Βήματος του κ. Μαρινάκη !! για να μην ξεχνιόμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν προμήνυε εκείνη την Πέμπτη το μεσημέρι το πολιτικό τσουνάμι που θα ακολουθούσε από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο γραφείο του, στην οδό Δημοκρίτου 1, δίπλα από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Ο πρώην Πρωθυπουργός φαινόταν σίγουρος για ό,τι έλεγε, αποφασιστικός, με το γνωστό φιλόξενο χαμόγελό του και καθόλου δεν έδειχνε να είχε αυτή την αγωνία της πιθανής διαγραφής. Οι συνεργάτες του απλώς έλεγαν το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η συνέντευξη θα συζητηθεί για αρκετό καιρό και βεβαίως δεν έπεσαν έξω.

Ο κ. Σαμαράς πόζαρε πειθαρχημένα στις υποδείξεις του φωτογράφου, δίπλα από τις σημαίες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπροστά από τις φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Είπε όσα ήθελε να πει, με λιτό λόγο, τα περισσότερα άλλωστε, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, τα είχε ξαναπεί με άλλη φρασεολογία, αλλά με το ίδιο νόημα. Πιο σκληρά όμως ήταν αυτά που είπε για την εξωτερική πολιτική και αυτό το «να τους στείλει στο σπίτι τους», που είχε στόχο τον Γιώργο Γεραπετρίτη φαίνεται πως ενόχλησε περισσότερο και τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, όπως έμαθα στις ιδιωτικές συνομιλίες που έχει κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός στηρίζει ανεπιφύλακτα την εξωτερική πολιτική του Γιώργου Γεραπετρίτη τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά και ήταν αποφασισμένος, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων να την στηρίξει και αυτή τη φορά, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Δεν μέτρησε τα λόγια του ο κ. Σαμαράς, είπε αυτά που πίστευε, χωρίς όμως να υπολογίζει και αυτός το πολιτικό κόστος, ή ότι θα ξεπερνούσε (όπως τον κατηγόρησαν) τα εσκαμμένα ή ακόμα την πιθανότητα διαγραφής (που ερχόταν κατά πάνω του με ταχύτητα) και το πιο νέο ήταν ότι πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και ορισμένοι ήταν βέβαιοι ότι ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το πρώτο πολιτειακό αξίωμα. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, δεν στρογγύλεψε καμία. Φαινόταν ότι αυτά που έλεγε να τα πίστευε, όχι επειδή κάποιοι τον αγνοούσαν, τον απαξίωναν ή επειδή δεν ρώτησαν ποτέ την γνώμη, ενός πρώην πρωθυπουργού με εμπειρίες στο χειρισμό τέτοιων θεμάτων και με διεθνείς γνωριμίες, αλλά επειδή ήθελε να επισημάνει διαφόρους εθνικούς κινδύνους.

Έφυγε την επομένη για την Αμερική όταν τον διέγραψαν σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος Νιάρχος και σε κανέναν δεν είπε τις μελλοντικές κινήσεις του. Μερικοί βουλευτές που τον στηρίζουν μαζεύτηκαν χθες το απόγευμα σε ένα μπαράκι στο Κολωνάκι και τα έλεγαν. Έλεγαν κυρίως πως ο Σαμαράς δεν είναι ο πολιτικός που θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, ούτε ότι ενεργεί εν θερμώ.

 

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum