| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 21/01/22

 

 

Επί του θέματος

 

Έχοντας φτάσει πλέον στο 2022, μετά από 2 χρόνια πανδημίας και με όλα να δείχνουνε πως σταδιακά επιστρέφει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχοντας αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα, θα αναφερθούμε και πάλι στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, θα παραπέμψουμε στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη …. Ειδικότερα, πρωτογενή πλεονάσµατα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ προέβλεψε προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα κληθεί να εξασφαλίσει η χώρα από το 2023 και μετά, όταν λήξει το σημερινό καθεστώς της πανδημίας και θεσπιστούν οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Οπως είπε, «δεν θα απέχει η συμφωνία πολύ από το 2% του ΑΕΠ», κοντά στο μέγεθος στο οποίο είχε δεσμευθεί η χώρα (2,2%-2,6% του ΑΕΠ) για την περίοδο μετά την ενισχυμένη εποπτεία και τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ, που θα έληγαν κανονικά φέτος, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Η πανδημία οδήγησε στη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εφαρμόσθηκε και στην Ελλάδα, αλλά από το 2023 θα επανέλθουν οι κανόνες, με τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν το προσεχές διάστημα. Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αυτό το ποσό των πρωτογενών πλεονασμάτων να το εξασφαλίζει από τον ρυθμό ανάπτυξης. Το 2021 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ, με βάση προσωρινά στοιχεία, ενώ για το 2022 ο στόχος είναι να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

 

Και θα το επαναλάβουμε πως αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ….. Δεν είναι τόσο απλό να ζητάς από μια οικονομία να πάει από έλλειμμα 7,5% σε πλεόνασμα, δε λέμε 2%, αλλά ακόμη και 1%. Δε γίνεται να συμβεί αυτό, χωρίς μεγάλη πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών, με πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, αλλά και ξεπάγωμα πολλών υποχρεώσεων.

 
 

 

Και αυτό θα είναι ακόμη πιο σοβαρό….

 

Και εννοείται πως στην προσπάθεια επίτευξης πλεονασμάτων, το ακόμη πιο σοβαρό είναι πως μπορεί να προκύψει ανάγκη επιβολή κάποιων νέων μέτρων, με επιστροφή για παράδειγμα μέτρων που εν μέσω πανδημίας καταργήθηκαν, όπως έκτακτες εισφορές κτλ.. Και επαναλαμβάνουμε πως αυτό θα είναι ακόμη πιο σοβαρό!!

 
 

 

Και για αυτό κάποιοι βλέπουνε εκλογές

 

Μάλιστα τα παραπάνω είναι και ο λόγος που κάποιοι βλέπουνε πρόωρες εκλογές κατά τη φετινή χρονιά …… Το σκεπτικό; Η πανδημία τελειώνει μαζί με τα πακέτα στήριξης και τη χαλάρωσης ….. Και η κυβέρνηση, έστω σε ένα βαθμό, θα πρέπει να πάρει πάλι κάποιες σχετικά δύσκολες αποφάσεις. Και για αυτό θα πάει τη χώρα σε εκλογές, να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού …. Και είναι αλήθεια πως αυτό το σκεπτικό έχει κάποια βάση …. Όσο το σκεφτόμαστε, αρκετή βάση. Και αυτός είναι ο λόγος που αν και δε θεωρούμε πως οι πρόωρες εκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν το αποκλείουμε κατά τη φετινή χρονιά …..

 
 

 

Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα …

 

Και επειδή διαβάζουμε συνεχώς για το ζήτημα. … θέλουμε να σχολιάσουμε και κάτι άλλο … Είναι τελείως εσφαλμένο να λέμε πως οι τράπεζες δε δίνουνε δάνεια … Δεν ισχύει αυτό!! Οι τράπεζες δίνουνε και μάλιστα αρκετά εύκολα, σε όποιον δανειολήπτη (ιδιώτη ή επιχείρηση) είναι αξιόπιστος. Το πρόβλημα είναι πως στη χώρα ο αριθμός των αξιόπιστων δανειοληπτών είναι σχετικά μικρός, ανάμεσα σε άλλα με μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχουνε πολύ χαμηλά εισοδήματα ….. Αυτό είναι λοιπόν το πρόβλημα και όχι ότι οι επιχειρήσεις δε δίνουνε δάνεια….

 
 

 

Ποιός το σκέφτηκε αυτό;

 

Και κλείνοντας και για γελάσουμε λίγο …. Έχουμε μια τεράστια απορία … Ποιος στο καλό σκέφτηκε να ονομάσουμε την επικείμενη κακοκαιρία και το ψύχος που έρχεται «Ελπίδα» …… Είπαμε για να γελάσουμε το γράφουμε … Αλλά ειλικρινά απορούμε …. Μα ποιός τα σκέφτεται αυτά;

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum