| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 21/02/24

 

Άριστα

Με ένα πραγματικά μεγάλο μπράβο θα ξεκινήσουμε ….. για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023 …… Επιδόσεις ρεκόρ, επιδόσεις αρκετά πάνω των αρχικών προβλέψεων. Επιδόσεις που είναι η βάση για τη νέα χρονιά, όπου υπάρχουνε όλες οι ενδείξεις πως θα είναι μια ακόμη άριστη για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας.

Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε χθες, μια ανάσα από τα 20,5δις ευρώ, όπου και είχε μπει ο πήχυς των εκτιμήσεων, βρέθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επιβεβαιώνουν και επίσημα πια ότι το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019. 

Ενδεικτικό της προσπάθειας επιμήκυνσης της σεζόν είναι ότι τα τουριστικά έσοδα του Δεκεμβρίου του 2023 ανήλθαν στα 344,2 εκατ. ευρώ έναντι 288,9 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση της τάξης του 19,1%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 32,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 41,5%. Για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,7%.

Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 459,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,6% (-17,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 14,9% (-9,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 18,9% (-20,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 10,2% (-9,7% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 41,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, αντανακλώντας αφενός τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και αφετέρου την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε σημαντική αύξηση έναντι του Δεκεμβρίου του 2022, ως αποτέλεσμα της καταγραφής  καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, λόγω της εκταμίευσης της τρίτης δόσης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF). 

Το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 7,1 δισεκ. ευρώ σε σχέση  με το 2022 και διαμορφώθηκε σε 14,1 δισεκ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,0% (-4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,3% (-4,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8% (-6,5% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, πρωτίστως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

 
 

Σύριζα

Σας γράψαμε και χθες την άποψη μας για το Σύριζα και τον κ. Κασσελάκη. Ανάμεσα λοιπόν σε όλα όσα συμβαίνουνε, στις τρεις μονάδες εκτιμάται πλέον η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πτωτική πορεία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Opinion Poll η εκτίμηση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτικές κάλπες υπολογίζεται στο 15% ενώ εκείνη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 12% κάτι που αποτελεί την μέγιστη τιμή της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Φυσικά είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση της ψαλίδας δεν οφείλεται σε ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ (η εκλογική δύναμή του υπολογιζόταν σε 15,5% τον Δεκέμβριο από την ίδια εταιρεία) αλλά στην συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να απώλεσε 1,4% σε δύο μήνες (13,4% τον Δεκέμβριο).

Και συνεχίζουμε ….. Είναι επίσης πιο χαρακτηριστικό πως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Opinion Poll προκύπτει εικόνα «ελεύθερης πτώσης» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη από την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης. Ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει 5,3% στην εκτίμηση ψήφου, καθώς υποχώρησε από το 17,3% στο 12% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Μικρότερο είναι, όμως, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση ψήφου της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι σήμερα 14,6% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πολιτικά δεν τραβάνε

Με αφορμή τα παραπάνω θα επαναλάβουμε δύο πράγματα. Πως φυσικά ο κ. Κασσελάκης αλλά κατά την άποψη μας ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τραβάνε πολιτικά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση να μην έχει αντίπαλο δέος και ουσιαστικά να παίζει μόνη της …. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως κάτω από τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ποσοστά καταλληλόλητας Ανδρουλάκη – Κασσελάκη στην πρωθυπουργία. Με βάση την παραπάνω δημοσκόπηση, ο κ. Ανδρουλάκης κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 6,4% του εκλογικού σώματος ποσοστό που είναι το μισό από την πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) στο ΠΑΣΟΚ (13,1%).

Αντίστοιχα ο κ. Κασσελάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 7,2% των ερωτηθέντων ενώ η πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 10,5%. Αντίθετα η εκτίμηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο 36,9% και υπερβαίνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) προς τη ΝΔ που καταγράφεται στο 31,6%.                                

 
 

Δύσκολες εποχές

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση …. Οι περισσότεροι γονείς  ελπίζουν πως θα σταματήσουν να πληρώνουν τα έξοδα των παιδιών τους μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση.

Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι εξακολουθούν να βοηθούν οικονομικά τα τώρα ενήλικα παιδιά τους, μερικές φορές μέχρι και τα τέλη των 20s και αρχές των 30s τους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας Pew.

Το 30% των ενηλίκων ανάμεσα στα 30 και 34 επίσης δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονιό τους

Δεν έχει σημασία ότι οι νέοι ενήλικες σήμερα είναι πιο πιθανό να έχουν πτυχία από κολέγια και να κερδίζουν αρκετά χρήματα.

«Πνιγμένοι» στα χρέη

«Οι νέοι ενήλικες φτάνουν καταφέρνουν να παντρευτούν ή να γίνουν γονείς πολύ αργότερα, ακόμα και καθώς υπερβαίνουν τη γενιά των γονιών τους όσον αφορά την εκπαιδευτική κατάκτηση, την απασχόληση και το εισόδημα» έγραψαν οι ερευνητές του Pew στην ανάλυσή τους, σύμφωνα με το CNN.

Ταυτόχρονα, οι ενήλικες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χρέη από φοιτητικά δάνεια, και περισσότερα από αυτά σε σύγκριση με τους γονείς τους στην ηλικία τους.

Το 1992, το μέσο χρέος από φοιτητικά δάνεια προσαρμοσμένο για την πληθωρική άνοδο ήταν περίπου 6.000 έως 7.000 δολάρια μεταξύ των νέων ενηλίκων, σύμφωνα με το Pew. Αλλά το 2022, οι ενήλικες από 25 έως 29 ετών είχαν μέσο χρέος 16.000 δολαρίων και εκείνοι ηλικίας 30 έως 34 ετών χρωστούσαν 20.000 δολάρια.

Πού «τσοντάρουν» οι γονείς

Το 59% των γονέων δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά ένα ενήλικο παιδί, ενώ το 44% των ενήλικων παιδιών δήλωσε ότι έλαβε οικονομική βοήθεια από γονιό τους την ίδια περίοδο.

Από αυτό το 44% των νέων ενηλίκων, η πλειοψηφία (68%) ήταν 18 έως 24 ετών. Ωστόσο, το 30% των ενηλίκων ανάμεσα στα 30 και 34 επίσης δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονιό τους.

Τα χρήματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά για να βοηθήσουν στην πληρωμή των οικιακών εξόδων (28%) και των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας και συνδρομών υπηρεσιών streaming (25%). Λιγότερο συνηθισμένη ήταν η βοήθεια με το ενοίκιο (17%), τα ιατρικά έξοδα (15%) και την εκπαίδευση (11%).

Δεν βοηθούν μόνο οι γονείς

Καμιά φορά, είναι οι νέοι ενήλικες που βοηθούν τους γονείς τους. Είναι λιγότερο συνηθισμένο, αλλά το 33% των νέων ενηλίκων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά τους γονείς τους το προηγούμενο έτος, ενώ το 14% των γονέων δήλωσαν ότι έλαβαν βοήθεια από τα παιδιά τους εκείνη τη χρονική περίοδο.

«Οι νέοι ενήλικες με χαμηλότερα εισοδήματα (43%) είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι βοήθησαν οικονομικά τους γονείς τους σε σύγκριση με εκείνους με μεσαία (28%) ή υψηλά εισοδήματα (19%). Αντίστοιχα, οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα είναι οι πιο πιθανοί να δηλώσουν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από τα νεαρά ενήλικα παιδιά τους (29%), σε σύγκριση με το 9% των γονιών με μεσαία εισοδήματα και το 2% των γονιών με υψηλά εισοδήματα» σύμφωνα με την έκθεση του Pew.

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους γονείς για τη βοήθεια που έλαβαν ήταν μια ειδική περίσταση (38%), επαναλαμβανόμενα έξοδα (31%) ή και τα δύο (30%).

 
 

 

Περί τουρκικών drones και ελληνικών F-35

Όπως τώρα έγραφε ο Βηματοδότης, η Τουρκία που επαίρεται για την πολεμική της βιομηχανία και την επιτυχία των drones της, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εδώ στην Αθήνα σημειώνουν και τούτα: Πράγματι, το όπλο αυτό αποδείχτηκε αποτελεσματικό στα χέρια του τουρκικού στρατού, αλλά εναντίον των Κούρδων ανταρτών και για τους Αζέρους εναντίον των Αρμενίων. Δεν είχε, ωστόσο, την ίδια επιτυχία εναντίον των Ρώσων. Οι Ουκρανοί, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αγόρασαν τα τουρκικά drones με προσδοκίες που, στην πορεία, διαψεύστηκαν. Είναι άλλο το αποτέλεσμα όταν αυτά επιχειρούν εναντίον ατάκτων ή συμβατικών δυνάμεων ξεπερασμένης τεχνολογίας και άλλο όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα συστήματα εμπλοκής, αποπροσανατολισμού και κατάρριψης, όπως αυτά που διαθέτει η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ.Στο πλαίσιο αυτό, οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για ένα εθνικό τουρκικό μαχητικό που θα κατασκευαστεί την επόμενη δεκαετία είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Το F-35 παραμένει το πιο προηγμένο μαχητικό στον κόσμο, στοίχισε εκατοντάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξή του και δεν έχει αντίπαλο στους αιθέρες. Η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του και η είσοδος της Ελλάδας στον μικρό κύκλο χωρών που θα το αποκτήσουν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανατροπή στη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο. Κι αυτό, κανένα F-16 δεν μπορεί να αντιστρέψει ακόμα κι αν και όταν, μετά από χρόνια, ολοκληρωθεί η παράδοσή τους στην Τουρκία. Και ακόμα, η Άγκυρα φαίνεται σφόδρα ενοχλημένη (και το δείχνει) με τους όρους που έθεσαν οι Αμερικανοί (διάβαζε Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για την πώληση των F-16.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum