| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 21/11/23

 

Μάλιστα

Έχοντα πάρα πολλές αναφερθεί στο ζήτημα της φοροδιαφυγής και των κακώς κειμένων στη χώρας μας ….. Λέγοντας τη χαρακτηριστική ατάκα, πως παρά τα όσα έχουμε περάσει στα χρόνια της κρίσης ελάχιστα έχουνε διορθωθεί στη χώρα μας …..

Είτε με ύφεση, είτε με ανάπτυξη, είτε με μνημόνια και πανδημίες, χιλιάδες επαγγελματίες και μονοπρόσωπες επιχειρήσεις δηλώνουν για συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Συγκεκριμένα, το 36,4% των μονοπρόσωπων εταιρειών και το 27,8% των επαγγελματιών δηλώνουν για τουλάχιστον πέντε έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών, από τις 19.131 μονοπρόσωπες εταιρείες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου εισοδήματος – έντυπο Ν, οι 6.970 δηλώνουν γι’ αυτά τα συνεχόμενα πέντε έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Επίσης, από τους 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου, οι 170.338 δηλώνουν γι’ αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

Από το 2018, ένα έτος πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και το 2019, που θεωρείται ένα καλό έτος για την αγορά, αλλά και μετέπειτα τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δηλώνουν ζημίες ή μηδενικά κέρδη όχι για μία χρήση αλλά τουλάχιστον πέντε.

Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς επιβιώνουν, εάν υποθέσουμε ότι όλα όσα δηλώνουν είναι ειλικρινή. Θα μπορούσε να δεχθεί η εφορία ότι τη μία χρονιά χρηματοδοτούνται από την οικογένειά τους, τη δεύτερη με ένα δάνειο, την τρίτη από ένα φίλο, αλλά πέντε χρήσεις είναι πολλές και όπως αναφέρουν στελέχη εφοριών «δεν βγαίνει». Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι εξόφθαλμη φοροδιαφυγή, αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Τα στοιχεία αυτά που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές των εφοριών θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Οι συνεχόμενες ζημίες που παρουσιάζουν κάποιες μονοπρόσωπες επιχειρήσεις και 170.338 επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού. Σύνθετες διασταυρώσεις με πραγματικά δεδομένα θα οδηγήσουν στον έλεγχο κάποιους από τους ανωτέρω. Στο ερώτημα γιατί δεν ελέγχονται όλοι, η απάντηση είναι ότι η χώρα μας διαθέτει 1.200 ελεγκτές. Κάθε ελεγκτής δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερους από 20 τέτοιους ελέγχους ετησίως. Αυτό που θα συμβεί είναι από τα big Data Analysis να προκύψουν οι σημαντικότερες περιπτώσεις που θα πάνε σε έλεγχο. Η εφορία θα ξεκινήσει ελέγχους από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δηλώνουν, για παράδειγμα, για πέντε συνεχόμενα έτη ζημίες άνω των 100.000 ευρώ και θα κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Η χρήση των σύγχρονων εργαλείων επιτρέπει πλέον στην εφορία να ασχοληθεί ουσιαστικά με τέτοιες περιπτώσεις, καθώς στο παρελθόν ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβρισκε τόσο πολλές περιπτώσεις με μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Οπως επίσης να διενεργεί σύνθετες διασταυρώσεις με πραγματικά δεδομένα (τραπεζικές καταθέσεις, έσοδα και έξοδα αναλυτικά κ.λπ.) για να ξεσκαρτάρει την ήρα από το στάρι.

Παράλληλα, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης, δηλαδή τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους, θα οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις στο να κλείσουν, ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες, εξυγιαίνοντας την αγορά.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης, ωστόσο, δεν έχει διατυπωθεί άλλο σύστημα από επαγγελματίες, οικονομολόγους ή φορείς που να οδηγεί σε αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των κλάδων που φαίνεται να αποκρύβουν φορολογητέα ύλη. Η αγορά, πάντως, υποστηρίζει ότι μπορεί ο τζίρος να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα κέρδη τους. Και αυτό καθώς την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και τα έξοδα, και συγκεκριμένα τα ενοίκια, η αύξηση των μισθών και το ενεργειακό κόστος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κάποιοι, είτε με κρύο είτε με ζέστη, δηλώνουν ζημίες.

 
 

Το αποκλείουμε, αλλά μακάρι να διαψευστούμε

Έχοντας αναφερθεί στο ζήτημα και έχοντας πει πως αποκλείουμε την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, έχοντας μάλιστα πει χαρακτηριστικά πως ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να μη φύγουνε και άλλοι και μετά βλέπουμε ….

Στον επαναπατρισμό τουλάχιστον 150.000 νέων – που έφυγαν από τη χώρα μας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση από το 2010 και εντεύθεν – και διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και προσόντα, στοχεύει η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος.

Όπως ανέφερε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η πλατφόρμα βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση της λειτουργίας της με πλειάδα εταιρειών να αναρτά τις αγγελίες πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Τουλάχιστον με βάση τα όσα αναφέρονταν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αφού την άποψη μας σας την έχουμε γράψει αρκετές φορές:

Rebrain Greece

Ο υπουργός Εργασίας κ. Άδ. Γεωργιάδης θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις υψηλής ειδίκευσης να ζητούν στελέχη και προσωπικό συγκεκριμένων προσόντων και να μην βρίσκουν.

Χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του εγχειρήματος αναμένεται να αποτελέσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα ενισχύσουν όσες επιχειρήσεις προσλάβουν Έλληνες μετανάστες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.

Διασύνδεση

Η ψηφιακή πλατφόρμα, θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Ανάλογη διασύνδεση – ενδέχεται να υπάρξει – και με την αντίστοιχη πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η καταχώρηση των προσόντων και δεξιοτήτων – εκ μέρους των επιχειρήσεων – θα διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες – ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα. Με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνονται μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων, ώστε να τους ανακαλύψουν και να τους επαναπροσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμβου διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αλλά και να τονωθούν οι περιοχές της χώρας που απώλεσαν ταλέντα και εργαζόμενους.

Βιογραφικό και δεξιότητες

Στη νέα πλατφόρμα matching ο άνεργος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό ώστε να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο το matching, αλλά και από τους συμβούλους κατάρτισης της ΔΥΠΑ οι οποίοι θα μπορούν να κατευθύνουν τους ανέργους στο είδος κατάρτισης που τους ταιριάζει και έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.

Οι εργοδότες

Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις εκατοντάδες θέσεις που αναρτώνται στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση στην πράξη της δυνατότητας των επιχειρήσεων να βρίσκουν τους ανθρώπους που χρειάζονται.

Ταυτόχρονα, διευρύνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης ανάμεσα σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες.

 
 

Περίπου τα ίδια ποσοστά θα δίναμε

Με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση της GPO θα λέγαμε πως για το timing που βρισκόμαστε αν μας ρωτούσατε θα δίναμε τα ίδια ποσοστά, με το Σύριζα να είναι πια 3ο κόμμα.

Για την ιστορία, είναι η δεύτερη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη. Κυρίαρχη παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με 36%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%. Ανοδική πορεία σημειώνει το ΚΚΕ με 8,9% ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφονται σε ποσοστό 10,3%.

Η πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής:

NΔ: 36%

ΠΑΣΟΚ: 12,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 11%

ΚΚΕ: 8,9%

Ελληνική Λύση: 5,4%

Νίκη: 2,8%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%

ΜέΡΑ25: 1,2%

Σπαρτιάτες: 3,6%

Άλλο: 2,1%

Λευκό,άκυρο: 1,6%

Δεν θα ψηφίσω 1,9%

Αναποφάσιστοι 10,3%

 

 

Εντυπωσιακή

Τώρα δεν κρύβουμε πως σχεδόν εντυπωσιακή βρήκαμε την παρακάτω είδηση. Όχι ότι μας εκπλήσσει σε μια εποχή τόσο υψηλών επιτοκίων. Ωστόσο όπως και αν τη δει κανείς, είναι μια είδηση που ενδεχομένως λέει και πολλά για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τις μεγάλες δυσκολίες μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και ενδεχομένως αυτά που έρχονται….

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας οδήγησαν πολλούς κατόχους αυτοκινήτων που τα απέκτησαν μέσω δανείων και πληρώνουν ακόμη δόσεις, να αναζητούν τρόπους για να επιστρέψουν κακήν κακώς την τετράτροχη περιουσία τους.

Σε ολόκληρη την Αμερική, το μερίδιο των δανειοληπτών αυτοκινήτων υψηλού κινδύνου που καθυστερούν τις πληρωμές κατά τουλάχιστον 60 ημέρες έφτασε στο 6,1% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ένας δημοφιλής κλάδος, πολλά προβλήματα

Αυτό δημιουργεί προβλήματα όχι τόσο για τις τράπεζες, όσο για τις πιστωτικές ενώσεις. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικά συνεταιριστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν στα μέλη τους. Οι πιστωτικές ενώσεις μπορούν να προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως οι εμπορικές τράπεζες, από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, επιταγές, πιστωτικές κάρτες, πιστώσεις και τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Άλλωστε, ένας στους τρεις Αμερικανούς που δανείστηκαν για να αγοράσουν αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, το έκαναν από έναν τέτοιο οργανισμό.

Ο κλάδος εξετάζει τώρα μια δική του κρίση ρευστότητας, καθώς οι επενδύσεις πιέζονται και οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν μεγαλύτερα αποθέματα ασφαλείας. Οι 4.700 πιστωτικές ενώσεις της Αμερικής παρέχουν στα μέλη τους γενναιόδωρα επιτόκια καταθέσεων και όρους δανεισμού και λειτουργούν σε μη κερδοσκοπική βάση – μια προσέγγιση που κέρδισε τους αποταμιευτές κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων. Συνολικά, τώρα κατέχουν καταθέσεις αξίας άνω του 10% αυτών σε παραδοσιακές τράπεζες.

Ως απάντηση στις τρέχουσες δυσκολίες, οι πιστωτικές ενώσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αύξησαν τα επιτόκια των καταθέσεων πιο αργά από τις τράπεζες. Κι όμως οι μέσες καταθέσεις στις πιστωτικές ενώσεις μειώθηκαν κατά 3,5% το επτάμηνο του 2023, μια ανεπιθύμητη έκβαση φυσικά σε έναν τομέα που γνώρισε σχεδόν συνεχή ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1970.

Τα ανεξόφλητα δάνεια

Παρά την πιο αργή αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων, οι πιστωτικές ενώσεις επιδεικνύουν λιγότερη αυτοσυγκράτηση αλλού. Τα ανεξόφλητα δάνεια αυξήθηκαν κατά 12% το επτάμηνο του 2023 και η ανάπτυξη δεν επιβραδύνεται. Το ένα πέμπτο των συνδικαλιστικών αποταμιεύσεων είναι σε εταιρείες όπου τα δάνεια υπερβαίνουν τις καταθέσεις, που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ρευστότητα για να υπάρξει ασφάλεια.

Πράγματι, οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τη ρευστότητα του κλάδου. Μόλις τέσσερα συνδικάτα υπέκυψαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους —σύμφωνα με τις πρόσφατες τάσεις— και συνολικά οι ισολογισμοί φαίνονται υγιείς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές αλλαγές.

Τα μετρητά και τα ταμειακά ισοδύναμα έχουν μειωθεί στο μισό ως μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων από το υψηλό που έφτασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα συνδικάτα προσπάθησαν να καλύψουν τη ζήτηση δανείων. Αν και αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα επιτόκια, οι συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν και χρέη: ο δανεισμός τους ισοδυναμεί πλέον με το 6% των περιουσιακών στοιχείων, από 3,5% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

«Αυτή η επιλογή οδήγησε τις πιστωτικές ενώσεις να αναζητήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως η πώληση δανείων. Συνήθως συναλλάσσονται μεταξύ τους», σημειώνει ο Steve Rick της TruStage, μιας εταιρείας αμοιβαίας ασφάλισης. Αλλά είναι τέτοια η κατάσταση του κλάδου που λίγοι συνεταιρισμοί έχουν τα μετρητά για να αγοράσουν δάνεια άλλων.

Κατά συνέπεια αρκετοί στράφηκαν στην αγορά τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, στην οποία μπορούν να ανταλλάξουν τα δάνεια αυτοκινήτου τους με μετρητά προκαταβολικά. Δυστυχώς, μπορούν να το κάνουν μόνο με ιδιαίτερα κακούς όρους.

Από το 2017, οι πιστωτικές ενώσεις έχουν συγκεντρώσει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τέτοιες αγορές, με 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν προέλθει τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό αντιπροσωπεύει μεγάλη αύξηση του κόστους και, κατά συνέπεια, σηματοδοτεί ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για καλύτερα επιτόκια καταθέσεων για τα μέλη τους τους επόμενους μήνες.

 
 

Εύστοχα

Για το Σύριζα και τον κ. Κασσελάκη, την αρνητική μας άποψη σας την γράψαμε από την πρώτη στιγμή. Γενικά για το Σύριζα τα γράφουμε εδώ και αρκετά χρόνια, αν και πλέον νιώθουμε πως η κατάσταση ξεπέρασε και αυτά που πιστεύαμε. Αρκετά εύστοχα λοιπόν βρήκαμε τα όσα είχε γράψει πριν από αρκετές ημέρες σε άρθρο του ο Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος σε άρθρο με τίτλο: “Ο Μπέπε Γκρίλο απ’ την Αστόρια διαλύει το σημαντικότερο πείραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς”.

Το ζήσαμε τελικά το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την επίδειξη βοναπαρτισμού και τζάμπα μαγκιάς από έναν τύπο που μέχρι προχτές ούτε δήλωνε, ούτε ήταν αριστερός.

Με ρητορική αντιγραμμένη από την ακροδεξιά και ρητορικά σχήματα του τύπου «άρρωστο κόμμα».

Με περιφρόνηση και απαξίωση για ανθρώπους με σημαντική διαδρομή στην Αριστερά, με αγώνες, με προσωπικότητα.

Με τον αμοραλισμό και το θράσος ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι μπορεί να έρθει από το μηδέν και με όπλο την άγνοια, την ισοπέδωση και τα θολά μηνύματα, να ηγηθεί «αδιαμεσολάβητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και με ένα θίασο υποστηρικτών και οπαδών που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές του πάλαι ποτέ «αυριανισμού».

Ο Μπέπε Γκρίλο από την Αστόρια ηγείται πλέον του κόμματος που κατάφερε για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο να φέρει την Αριστερά στην εξουσία.

Και πολύ απλά το διαλύει, όπως για πολλούς εξ ήμων ήταν αναμενόμενο.

Μικρή σημασία έχει ποια τάση θα φύγει πρώτη και ποια δεύτερη.

Αυτή τη στιγμή αυτός ο σχηματισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς διαλύεται.

Ένα μέρος του θα γίνει ένα πιο συνεπές – και πιο μικρό… – της ανανεωτικής Αριστεράς – ένα άλλο μια καρικατούρα των ιταλικών 5 Αστεριών.

Και το μεγαλύτερο μέρος ήδη έχει πάει στο σπίτι.Και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι παρατηρούν αυτή τη διάλυση «σε πραγματικό χρόνο» και αναρωτιούνται πώς μπορεί ένα κόμμα που κάποτε τρόμαξε την Ευρώπη σήμερα να θυμίζει φινάλε φαρσοκωμωδίας.

Το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να παίξουν τουρτοπόλεμο.

Όλα αυτά θα ήταν ίσως ακόμη και κωμικά εάν συνέβαιναν σε μια άλλη χώρα και είχαμε την πολυτέλεια να τα παρακολουθούμε απλώς ως θεατές αφού δεν θα είχαν άμεσες συνέπειες στο δικό μας πολιτικό σύστημα, δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος περαιτέρω διατάραξης λεπτών ισορροπιών, πολιτικής «περιθωριοποίησης» κοινωνικών τάξεων.

Γιατί στη δική μας χώρα αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς ότι διαλύεται ένα κόμμα που για δέκα χρόνια αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των λαϊκών στρωμάτων.

Ένα κόμμα που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη.

Ένα κόμμα που για ένα φεγγάρι ήταν το σημαντικότερο πολιτικό πείραμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και που άνοιξε στην πράξη τη συζήτηση και το δρόμο για αριστερή διακυβέρνηση.

Ένα κόμμα που ηττήθηκε, που έκανε τεράστια λάθη, που χρεώνεται ένα μνημόνιο, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως «συστημικό».

Ένα κόμμα που τώρα που διαλύεται αφήνει πραγματικό κενό στην εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Πλέον βρισκόμαστε μετά την «ύστατη ώρα».

Οτιδήποτε είναι να γίνει θα πρέπει να αφορά κάτι νέο, γνήσιο, με σαφές αριστερό στίγμα και όραμα, ικανό να προσφέρει πραγματική εναλλακτική και διέξοδο.

Και αυτή είναι η ευθύνη και το καθήκον όσων πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει μια Αριστερά ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ικανή να κυβερνήσει.

Ευθύνη όσων μιλούν και όσων επιμένουν να σιωπούν.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum