| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 22/02/22

 

 

“No Good”

 

Τώρα στα της ενεργειακής κρίσης και σε σχέση με αυτά που αναφέρουμε τον τελευταίο καιρό. Το μόνο πράγμα που μας έρχεται να σχολιάσουμε και σήμερα διαβάζοντας τα παρακάτω, είναι ένα μεγάλο “No Good”. Γιατί όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει … 6 μήνες να κρατήσει ακόμη η ενεργειακή κρίση, δεν ξέρουμε που θα βγάλει αυτό και τι θα αφήσει πίσω, πόσο μάλλον για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται παρακάτω (σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, έχουμε αναφέρει και στο GFF παρόμοιες απόψεις ανθρώπων της αγοράς):

 

Προ ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν νωρίτερα από το 2023. Αυτήν την εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας, φαίνεται να συμμερίζεται σε ανώτατο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται από έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το Μάρτιο και το οποίο δημοσιοποίησε το Euractiv, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023.

 

"Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας", σημειώνει η Κομισιόν, η οποία στο έγγραφό της αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:

 

"Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο".

 

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξάνοντας κατά 260%.

 

Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

 

Παράλληλα το έγγραφο υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών βλάπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και αναμένεται να παραμείνουν βασικός μοχλός πληθωρισμού έως το 2022. Ήδη πλήγμα έχουν δεχθεί οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας και πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές σε άλλα προϊόντα περιλαμβανομένων και των τροφίμων.

 

Επίσης επηρεάζονται αρνητικά τα νοικοκυριά, ιδίως τα ευάλωτα, που ξοδεύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ενέργειας.

 
 

 

Τουρισμός

 

Βλέποντας και τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Τουρισμού, θα πούμε και πάλι σήμερα ένα μεγάλο μπράβο … Επίδοση του 2021 που πήγε πολύ καλύτερα των αρχικών προβλέψεων. Τουρισμός που όλα δείχνουνε πως τη διετία 2022 – 2023 θα ισοφαρίσει τα ιστορικά υψηλά του 2019, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή μας ατάκα. Πως τελικά μόνο ο τουρισμός και η ομορφιά αυτής της χώρας μπορούνε να μας σώσουνε σε αυτή τη χώρα.

 

Για την ιστορία λοιπόν, στα 10,653 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα τουριστικά έσοδα στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εισπράξεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες των 4,318 δισ. ευρώ του 2021, ωστόσο είναι 58,5% λιγότερα σε σχέση με τα 18,178 δισ. ευρώ του 2019, μια διαφορά που υποδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ακόμη δρόμο να καλύψει για να φθάσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019. 

 

Για τον Δεκέμβριο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 294% και 406,9% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 60% και το 55% εκείνων του Δεκεμβρίου του 2019 αντίστοιχα.

 

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 99,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 146,7% σε σχέση με το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 46,9% και το 58,6% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.

 

Στο δελτίο της η ΤτΕ, αναφέρει ότι αναφορικά με τον Δεκέμβριο και τα έσοδα της κυβέρνησης παρατηρείται επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 

 

Ειδικότερα τον Δεκέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ. 

 

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,1% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 1,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 44,7% σε τρέχουσες τιμές (17,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 21,4% σε τρέχουσες τιμές (10,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 33,7% σε τρέχουσες τιμές (25,4% σε σταθερές τιμές). 

 

Από την άλλη όμως, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διπλασιάστηκε ως αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων (ταξιδιωτικού, μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών). Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 294% και 406,9% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 60% και το 55% εκείνων του Δεκεμβρίου του 2019 αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών. 

 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της μείωσης των εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω κυρίως της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης. 

 

Το 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 356,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε 10,6 δισ. ευρώ. 

 

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 35,2% σε τρέχουσες τιμές (12,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,4% σε τρέχουσες τιμές (13,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 26,9% και 27,7% αντίστοιχα (20,2% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

 

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 6%.

 

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.

 
 

 

Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία…

 

Βέβαια να σχολιάσουμε και κάτι άλλο …. Πως όλα τα παραπάνω στοιχεία-νούμερα είναι τα επίσημα. Αλλά επειδή ο τουρισμός έχει και πολύ μαύρο χρήμα ….. Ενδεχομένως και 20-30%, όπως έχουνε πει κατά καιρούς και σχετικές έρευνες. Και το ξέρουμε όλοι και από την προσωπική μας εμπειρία …. Καταλαβαίνουμε πόσο αυξάνονται τα παραπάνω νούμερα. Και πόσο ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία.

 
 

 

Σύριζα

 

Τώρα για τα όσα γίνονται στο Σύριζα, στη σκιά των Viral δηλώσεων του κ. Τσακαλώτου:

 

«Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

 

Θα γράψουμε κάτι το οποίο έχουμε πει πολλές φορές …. Πως σχεδόν μόνο ένα σοβαρό υπουργείο είχε ο Σύριζα και ο Α. Τσίρπας επί κυβέρνησης του ……  Το ΥΠΟΙΚ επί εποχής Τσακαλώτου – Χουλιαράκη …. Και στη δήθεν νέα εποχή του Σύριζα που προωθεί ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει επί της ουσίας εκτός σχεδιασμού τα δύο αυτά πρόσωπα. Εδώ θα μας πείτε έχει κάνει τομεάρχη Τουρισμού την κα Νοτοπούλου …. Τι περιμέναμε;

 
 

 

TτΕ – Ενδιαφέρον…

 

Και μια που αναφέραμε τον κ. Χουλιαράκη. Αρκετά ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα έγραψε ο Βηματοδότης, σημειώνοντας  πως και για τα δύο πρόσωπα έχουμε αρκετά θετική άποψη:

 

“Σας έχω νέα από την εγκατάσταση του Γιώργου Χουλιαράκη σε γραφείο στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στο γραφείο του διοικητή της.

 

Ωστόσο η εγκατάσταση δεν ήταν ανέφελη. Παρ’ ολίγον να σημειωθεί θερμό επεισόδιο. Κάποιος εκ των ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας δεν είδε, όπως μας λένε, με καλό μάτι τον ερχομό του κ. Χουλιαράκη στο κορυφαίο ίδρυμα της χώρας και άρχισε να εκτοξεύει εναντίον του πικρόχολα και παραπολιτικά σχόλια, εν είδει καφενείου.

 

Ο διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας ενημερώθηκε για αυτά και αντέδρασε πάραυτα. Εστειλε αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με το οποίο «πρέπει να προστατεύσουμε το κύρος και την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος να προσλαμβάνει πρόσωπα που κρίνει κατάλληλα με βάση δικά της κριτήρια, δηλαδή με άριστο βιογραφικό, χαρακτήρα και εμπειρία, χωρίς πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων». Στο μεταξύ, ο κ. Χουλιαράκης εγκαταστάθηκε και πιάνει δουλειά ως οικονομικός σύμβουλος του κ. Στουρνάρα.

 

Περιμένει τώρα να του τοποθετήσουν υπολογιστή και να του παρασχεθεί σχετική ηλεκτρονική σύνδεση, ώστε να μπορεί να βλέπει και να αξιολογεί τα πλούσια σε πληροφορίες και γνώσεις, εγχώρια και ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως όταν θα αρχίσει να γράφει σχετικές εκθέσεις…”

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum