| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 22/08/22

 

 

Μπράβο

 

Με το κέντρο της Αθήνας, το οποίο ζούμε καθημερινά, να είναι γεμάτο από τουρίστες. Θα πούμε και πάλι σήμερα ένα μεγάλο μπράβο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Για όποιον λοιπόν δεν τα έχει διαβάσει. Εντυπωσιακή άνοδο 241,5% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές αφίξεις τον Ιούνιο, εκτοξεύοντας τα τουριστικά έσοδα σε επίπεδα προ πανδημίας και επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μία ιδιαίτερα θετική σεζόν στον κλάδο - «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτινάχθηκαν κατά 224,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,0% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο. 

 

Ομοίως, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τουριστικές αφίξεις απογειώθηκαν, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση κατά 360,8% με τις σχετικές εισπράξεις να καταγράφουν θεαματική άνοδο 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 27,6%.

 
 

 

Θα θέλαμε να έχουμε ένα αντίστοιχο στατιστικό

 

Για να είμασταν ειλικρινείς θα θέλαμε να έχουμε και ένα άλλο στατιστικό. Θα θέλαμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο στατιστικό αναφορικά με τα χρήματα που ξόδεψαν φέτος οι Έλληνες στις διακοπές. Γιατί το λέμε; Είναι κάτι που μας έχει κάνει εντύπωση. Ότι σχεδόν όλοι παρατηρούνε και λένε πως αν και σίγουρα αρκετοί Έλληνες έκαναν διακοπές. Ήταν αρκετά μαζεμένοι, με όσο το δυνατόν πιο προσεκτική κατανάλωση ειδικά στα καταστήματα εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά στα μέρη που είναι αυτό που λέμε ….. Τουριστικά μέρη με εξοχικά. Σε κάθε σπίτι έβλεπε κανείς 2,3 και 4 αμάξια. Ωστόσο η κίνηση στα μαγαζιά ήταν αισθητά πιο περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Φυσικά και τον λόγο τον καταλαβαίνουμε όλοι. Ωστόσο θα θέλαμε να βλέπαμε κάποια επίσημα στοιχεία, για να διαπιστώσουμε αν όλα τα παραπάνω ισχύουνε ή είναι απλώς μια εσφαλμένη αίσθηση που υπάρχει ….

 

 

 

Αγορά ενέργειας

 

Εν τάχει τώρα και στην ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε γράψει την προηγούμενη Παρασκευή την άποψη μας. Μέσα στο ΣΚ λοιπόν υπήρχαν επίσημα στοιχεία αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, με την τιμή της κιλοβατώρας αισθητά πιο αυξημένη. Για την ακρίβεια οι υψηλότεροι ever, με την κρατική βέβαια στήριξη να παίζει καθοριστικό ρόλο, στην όσο το δυνατόν περισσότερη ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βέβαια η ανησυχία για τους επόμενους μήνες παραμένει, αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως τουλάχιστον λίγο πριν το χειμώνα, θα αρχίσει να υπάρχει κάποια λύση με την τιμή του φυσικού αερίου, από την οποία ουσιαστικά εξαρτάται και η τιμή του ρεύματος.

 
 

 

Έξυπνο σχόλιο

 

Σε αυτό το σημείο, έξυπνα βρήκαμε τα όσα έγραψε στη Ναυτεμπορική η Κατερίνα Τζωρτζινάκη:

 

Διαβάζεις το «κελαηδητό» της προέδρου της Κομισιόν. Λες, είναι μία κάποια λύσις, μα αν την αναλύσεις, ελπίδες θα ξυρίσεις. «Είν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων» ή σαν του φυλακισμένου που αφού σκάψει για εβδομάδες ένα τούνελ φτάνει μυστηριωδώς στο κελί από το οποίο βγήκε και αντικρίζει δύο τρύπες, μία για την είσοδο και μία για την έξοδο, που τις χωρίζουν μόλις δύο μέτρα.

Ενώ προβλέπεται να εκραγεί η ενεργειακή φτώχεια τους επόμενους μήνες και η Ρωσία προαναγγέλλει νέα αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου κατά 60% τον χειμώνα, διαβάζεις ότι «η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους».

Σιγά το δύσκολο, λες, θα κρυώσουμε λίγο, αλλά θα εξοικονομήσουμε, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, έως και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όση περίπου η ετήσια ζήτηση στην Αυστρία.

Τόσο απλό είναι τελικά, άσε που το κρύο μάς φέρνει πιο κοντά. Αυτός είναι ο «έξυπνος τρόπος» -η ρύθμιση του θερμοστάτη- για τον οποίο έστυψαν τα μυαλά τους στις Βρυξέλλες, ενώ τα νοικοκυριά με ελάχιστη έως μηδενική θέρμανση, διότι δεν μπορούν να την πληρώσουν, απορούν πόσο ακόμη θα χαμηλώσουν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, μάλιστα, έφερε και παραδείγματα από τα κτήρια της Ε.Ε., λες και τα σπίτια μας είναι το Μπερλεμόντ: «Απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτήρια 1 ώρα νωρίτερα, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτήρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία».

Σας προλάβαμε, κλεινόμαστε σε ένα δωμάτιο τον χειμώνα και στα άλλα σκοτεινιά και παγετώνας. Εμείς δεν βλέπουμε λειμώνα, κυρία Κασσανδρή. Μόνο νηστικές κοιλάδες και ακούμε πάλι καμπάνες.

 
 

 

Εντυπωσιακό στατιστικό

 

Θα κλείσουμε με ένα στατιστικό, το οποίο δεν κρύβουμε πως βρήκαμε εντυπωσιακό, με δεδομένο πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη (και γενικά οι δείκτες εμπιστοσύνης) είναι το κλειδί για το πως εξελίσσονται τα πράγματα στις οικονομίες.

Ιστορικό χαμηλό !!!! λοιπόν σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με το αυξανόμενο κόστος ζωής που στραγγαλίζει τα εισοδήματά τους, με τον πληθωρισμό να καταγράφει αλλεπάλληλες αυξήσεις.

 

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK, που δημοσίευσε το Reuters, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό -44 τον Αύγουστο από το -41 τον Ιούλιο, που ήταν ήδη το χαμηλότερο από την έναρξη της έρευνας και χαμηλότερα από το -42 που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.

 

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών για τα προσωπικά τους οικονομικά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση μειώθηκε, τόσο στους τελευταίους 12 μήνες όσο και για το επόμενο έτος.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum