| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 22/09/22

 

 

Προς τη σωστή κατεύθυνση …. Πιο γενναίες από ότι περιμέναμε ….

 

Είχαμε αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα της κρατικής στήριξης των λογαριασμών ρεύματος. Βλέπαμε λοιπόν τις χθεσινές ανακοινώσεις και θα λέγαμε πως οι τελικές αποφάσεις είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έξυπνος ο τρόπος και της τμηματικής στήριξης και ο τρόπος που τελικά δίνεται το κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης στις υψηλότερες μηνιαίες κιλοβατώρες. Μάλιστα θα λέγαμε πως βρήκαμε την τελική στήριξη, μεγαλύτερη από ότι θα περιμέναμε.

 

Για την ιστορία οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν είναι οι ακόλουθες:

 

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατώρα

 

Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 απορροφάται το 80% 386 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση η επιδότηση αυξάνει κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα

 

Για πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70%. Η επιδότση είναι 335 ευρώ. (αφορά το 2% των νοικοκυριών). Για μείωση κατανάλωσης 15% προσφέρεται επιδότηση 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Για ευάλωτα νοικοκυριά (κοινωνικό τιμολόγιο) δίνεται επιδότηση 485 ευρώ η μεγαβατώρα.

 
 

 

Όλο και πιο αγχωμένος

 

Προσωπικά ένα μόνο σχόλιο μπορούμε να κάνουμε για το τελευταίο διάγγελμα Πούτιν, τη μερική επιστράτευση και τις γενικές απειλές, με αναφορές για χρήση όλων των μέσων (εννοώντας πυρηνικά). Πως ο Πούτιν δείχνει όλο και πιο αγχωμένος. Και ναι μεν όσο πιο αγχωμένος είναι, μπορεί να πει κάποιος πως ανησυχεί για ένα ατύχημα και νέες λανθασμένες κινήσεις στον πόλεμο με την Ουκρανία. Αλλά εμείς έχουμε και μια άλλη ερμηνεία. Πως αυτή η εικόνα του Πούτιν μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και το πολιτικό μέλλον του «Τσάρου», δεδομένου πως όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στη Ρωσία, δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη στο Ρώσο ηγέτη.

 

 

 

Και ξέρετε κάτι;

 

Και ξέρετε κάτι; Πως η εμπειρία όλων αυτών των ετών έχει δείξει πως όταν αρχίζουνε οι «κορόνες» και οι υπερβολές, μπορεί να πλησιάζουμε και στο τέλος μιας κρίσης. Ξέρουμε πως αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό. Αλλά όπως αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες στο GFF, δίνουμε, έστω κάποιες μικρές πιθανότητες, ο πόλεμος και η συνολική κρίση να είναι πιο κοντά στο τέλος της από ότι όλοι πιστεύουμε και από ότι φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν.

 
 

 

Επίσης εκτός ελέγχου & Η πρόβλεψη μας ….

 

Ο «Τσάρος» λοιπόν, τουλάχιστον κατά την άποψη μας, δείχνει όλο και πιο πολύ αγχωμένος. Όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου. Και εκτός ελέγχου είναι και ο «Σουλτάνος», βλέποντας τις τελευταίες του δηλώσεις και γενικά όλη του τη στάση. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν την πρόβλεψη που έχουμε κάνει εδώ και πάρα – πάρα πολύ καιρό. Πως δύσκολα Ερντογάν και Πούτιν θα βγάλουνε πολιτικά το 2023. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες την επόμενη χρονιά, να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τόσο στην Τουρκία όσο και τη Ρωσία. Διευκρινίζουμε και πάλι πως μιλάμε αυστηρά για πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να υιοθετούμε άλλες θεωρίες συνομωσίας.

 
 

 

Να μην το περνάμε στα ψιλά ….

 

Θα επιστρέψουμε στα της Ρωσίας και του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια είδηση που γενικά πέρασε στα ψιλά. Αναφερόμαστε στο ότι Κίνα – Ινδία φάνηκαν, για πρώτη φορά, να παίρνουνε αποστάσεις από τη Ρωσία. Μια είδηση που μπορεί να πέρασε στα ψιλά, ωστόσο μπορεί να σηματοδοτεί εξελίξεις.

 

Χαρακτηριστικά λοιπόν ήτανε τα όσα ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες οι Financial Times:

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, όσα διημείφθησαν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση της ανησυχίας για τον πόλεμο από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, όσα διημείφθησαν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση της ανησυχίας για τον πόλεμο από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

 

Οι δηλώσεις των Μόντι και Σι καταδεικνύουν ότι ο Πούτιν «απομονώνεται περαιτέρω από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Ακόμη και χώρες που δεν ήταν δυναμικές και έντονες στην αντίθεσή τους απέναντι στον Πούτιν, αρχίζουν να αμφισβητούν τι κάνει στην Ουκρανία».

 

Η προφανής αποδοκιμασία της Κίνας και της Ινδίας αποτελεί πιθανό εμπόδιο στον στόχο του Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς με μη δυτικές χώρες. Μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι χώρες όπως η Κίνα ήταν σε θέση να αναπληρώσουν τις εμπορικές απώλειες μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

 

Αν και η Κίνα επωφελήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές για να αυξήσει τις αγορές ρωσικών αγαθών, ο κίνδυνος δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι οι εταιρείες της παραμένουν επιφυλακτικές στο να καλύψουν το κενό που άφησαν οι κυρώσεις στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας.

 

«Περίμεναν περισσότερα από την Κίνα» υποστήριξε δυτικός αξιωματούχος στη Μόσχα και πρόσθεσε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν λάβει οδηγίες είτε να παραμένουν αδρανείς, είτε να ζητούν άδεια σε ανώτατο επίπεδο.


Το Κρεμλίνο ανέφερε, από την πλευρά του, ότι η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα παραμένει ισχυρή. Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «απόλυτη συγγένεια στην προσέγγισή μας σε κάθε είδους προκλητικές ενέργειες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Ο Πεσκόφ αναγνώρισε ότι οι πιθανές δευτερεύουσες δυτικές κυρώσεις είναι «περίπλοκοι παράγοντες» που έχουν «αρνητική επίδραση» στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία, αλλά είπε ότι «δεν είναι σε θέση να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum